Прокуратурата обвини председателя на фармацевтичния съюз Асена Стоименова заради интервюта

Прокуратурата обвини председателя на фармацевтичния съюз Асена Стоименова заради интервюта

© Надежда Чипева, КапиталПредседателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова е била обвинена на разпит в СДВР с разпореждане на прокуратурата заради нейни интервюта пред БНР и БНТ по чл. 326 от Наказателния кодекс. Неговият текст гласи, че който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години.


Тя разказа за обвинението в съобщение до медиите. На Стоименова е била наложена гаранция от 20 хил. лв. По текста, по който е повдигнато обвинение, обикновено съдят хора, подали фалшиви сигнали към Спешна помощ или фалшиви сигнали за поставена бомба в училище или на гарата.


Прокуратурата атакува Стоименова след серия от нейни публични позиции за проверките в аптеките и ситуацията с презапасяване с лекарства и проблемите с недостига през последните седмици.
Софийската районна прокуратура, която води разследването, разпространи кратко съобщение, че обвинението е "във връзка със серия от изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите, в условията на въведено извънредно положение" и че то е деяние "с висока обществена опасност, изразяващо се в отправяне на неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти". На брифинг главният секретар на МВР Ивайло Иванов в отговор на въпрос каза, че няма информация.


Малко по-късно през деня тя даде кратко интервю пред Би Ти Ви, в което каза, че е изумена от повдигнатото ѝ обвинение. "Дали това е по сигнал, дали прокуратурата се е самосезирала, как са решили толкова бързо, че има неоспорими доказателства и у кого създадох тази тревожност - ето това са въпроси, на които нямам отговор", добави тя.


Проф. Асена Стоименова: Обществото заслужава информация


"В тези медийни изяви информирам българското общество за важни въпроси - презапасяването с лекарствени продукти, необходимостта от рецепта при отпускане на лекарства по лекарско предписание, необходимостта от гъвкавост на законодателството и вероятност от недостиг на определени лекарства. Също така апелирах за човечност в работата на контролните институции при запазване на капацитета им за контрол", пише в изявлението Стоименова.


Според нея да се приравни даването на обективна информация за възможни проблеми в лекарствоснабдяването, които са предотвратими и решими, поднесена по безспорно балансиран начин, основано на анализи, препоръки от Световната здравна организация, ЕК, Европейската агенция по лекарствата и др. източници, към неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога означава грубо погазване на принципите, залегнали в Закона за нормативните актове.


Тя отбелязва, че безспорно някои структури в тази държава могат да приложат възпиращи методи, визирайки прокуратурата.


"Никога не съм подлагала това на съмнение. Напротив, като директор на Изпълнителната агенция по лекарствата в периода 2014-2018 г. имах възможност да "опитам" на свой собствен гръб похватите им, част от които бяха отразени в медиите. Въпреки заплахите ръководството на Българския фармацевтичен съюз продължи да информира обществото по актуалните теми и да подкрепя българските фармацевти, които са сред медицинските специалисти на първа линия в борбата с COVID-19. И ще продължи да го прави", казва тя.


"Ако следваме "логиката" на обвинението, то за същото може да бъде обвинен и изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата, на чиято интернет страница редовно се качва информация за недостига на лекарства в условията на пандемията от COVID-19 и регулаторните подходи за преодоляването им. Както и представителите на Световната здравна организация, Изпълнителна ръководна група на ЕС за недостиг на лекарства, причинени от големи събития, ръководителите на болници и лекари от девет европейски страни, които заявиха в отворено писмо миналата седмица, че има запаси от някои лекарства само за две седмици, и призоваха за по-голямо европейско сътрудничество за решаване на проблема, както и десетки представители на институции у нас, в ЕС и САЩ, които коментират тази проблематика", обяснява Стоименова. Тя допълва, че всяко нейно послание, твърдение и предположение в медийните й изяви почива на 25-годишния й опит във фармацевтичния сектор и на публикувани анализи и информация и няма характеристиките, които прокуратурата му приписва.


"Независимо че не можем да се придвижваме и събираме свободно и ежедневието ни е променено драстично, все още можем да разсъждаваме и мислим критично. Очевидно е, че сме изправени не само пред пандемия от COVID-19, но и пред нещо много по-различно от борбата с вирус - криза, която не е здравна и с много по-дългосрочни последици. И как ще я назовем?", коментира в писмото си Стоименова.

Преди да стане председател на Българския фармацевтичен съюз, проф. Асена Стоименова беше директор на Агенцията по лекарствата и член на борда Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) . Тя е дългогодишен преподавател по фармакоикономика в Медицинския университет - София, и един от най-известните български експерти във фармацията и лекарствената регулация. В момента тя е и един от четиримата европейци, които останаха в последния кръг на конкурса за избор на изпълнителен директор на ЕМА.

Конфликт с прокуратурата


Стоименова влезе в конфликт с главния прокурор Иван Гешев в началото на месец март, когато той нареди да се извършват проверки в аптеките в търсене на спекула. Тогава тя защити колегите си и обясни многократно, че лекарствата са регулирана стока и няма как аптеката да увеличава цените им, нито пък, че фармацевтите могат да открият на по-ниски цени дефицитни маски, дезинфектанти и спирт (чиито разфасовки са регистрирани като лекарство).


Тя реагира още, че в аптеките влизат по 10-12 проверяващи от Икономическа полиция, РЗИ, БАБХ, ИАЛ и КЗП в нарушение на мерките за социална дистанция и освен това искат всевъзможни документи, които нямат пряко отношение към цените на продаваните продукти, като например договори за наем на помещението. По думите й по този начин в изключително натоварени периоди са били затваряни аптеки за проверка.


Стоименова обаче настоя, че този подход към фармацевтите ги обижда като специалисти на първа линия, не са против контрола, но проверките трябва да продължат по адекватен начин на ситуацията, както и неколкократно посочи в контраст подкрепящите мерки, които регулаторите в други държави на ЕС приеха, за да облекчат работата на европейските фармацевти.


Малко след това здравният министър Кирил Ананиев обяви, че е разпоредил институциите да влизат по една в аптеките, за да не спират работата им.


По-късно прокуратурата обяви в писмо, че не е открила спекула в аптеките.


Междувременно Стоименова написа и отворено писмо до премиера Бойко Борисов и председателя на кризисния щаб да бъдат осигурени защитни средства не само за лекарите, но и за фармацевтите, които всеки ден са подложени на опасността да се заразят. Ген. Венцислав Мутафчийски я повика на свой брифинг и тя обяви, че са разговаряли за осигуряване на защита и на фармацевтите.


През това време здравният министър Кирил Ананиев пусна за обществено обсъждане проектонаредба, с която да се разреши по време на извънредното положение фармацевтите в аптеките да извършват замяна на липсващите генерични лекарства с техни аналози. Стана ясно, че тя е по предложение на БФС с идеята пациентите да не трябва да се връщат при лекаря за нова рецепта, ако липсва някое от лекарствата им. България е една от трите страни в ЕС заедно с Австрия и Малта, в които това заместване не е разрешено. Проектът беше свален няколко часа след острата реакция на Българския лекарски съюз, който влезе в конфликт с фармацевтите кой носи отговорност за лечението на пациентите.


На 1 април Стоименова поиска в писмо до здравния министър да бъде свикан и Висшият съвет по фармация, който е консултативен орган към министъра по лекарствени въпроси. Според писмото й на този съвет би трябвало да се дискутират възможните проблеми в лекарствоснабдяването и начините за тяхното преодоляване.


Тя коментира пред БНР и пред други медии, че има логистични проблеми. "Дори за лекарства, които са на територията на страната, заявките се бавят по два-три дни, докато в нормални условия това е около 24 часа. И логистичните проблеми по границите - тъй като се налага преминаване на граници, колеги ни съобщават от търговци на едро, че шофьори са карантинирани с лекарства, които не могат дълго да престоят - например радиофармацевтици", коментира Стоименова.


Стоименова коментира и очакван проблем с активните субстанции за производство на лекарства, които се произвеждат в Индия и Китай.


На 7 април, Световният ден на здравето, БФС организира пресконференция онлайн, в която участваха около 100 фармацевти и представители на медиите. По време на пресконференцията тя отново засегна въпроса с проверките в аптеките, а на въпрос отговори, че наистина се очакват дефицити за лекарства за масови заболявания.


След това по "Нова телевизия" Стоименова за пореден път обясни, че се наблюдава презапасяване с лекарства, за които се счита, че са ефективни за лечение на COVID-19. Обяви, че това презапасяване с ненужни лекарства може да доведе до ситуация, в която болни хора да останат без лечение, и призова пациентите да не го правят. Освен това изтъкна в отговор на въпрос, че дори и да има липса на определени медикаменти, за тях има алтернативи.


В началото на март Световната здравна организация (СЗО) публикува дълъг списък с антибиотици, лекарства за лечение на високо кръвно, диабет и други, за които се очакват липси заради това, че активните вещества за тях се произвеждат в Китай и Индия. Няколко седмици след това Изпълнителната агенция по лекарствата в България задължава всички фармацевтични компании, представени в България, да й предоставят на седмична база информация за проблемите, които срещат с производството на активни вещества и посочените в списъка на СЗО лекарства, както и очакваните проблеми със затруднено производство и доставка и на другите лекарства от тяхното портфолио заради кризата с COVID-19.


И писмото на лекарствената агенция, и списъкът на СЗО са известни в здравния сектор и с тях са запознати лекари или фармацевти.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (130)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Някои хора се оляха,а май се и ос*раха!

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Интервю, ... вече с трима адвокати, щотооо Гешеффф бди. Бди за матряла.

 3. 3 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Да... А сега прокуратурата да се замисли какви действия да предприеме срещу тези, които твърдят, че няма недостиг на предпазни средства и медицинско оборудване.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  Тотално предозиране !!!
  Няма да издържи това обвинение защото е говорила само истини.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 740 Неутрално
 6. 6 Профил на block
  block
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Дъртите милиционери само стари мръсни номерца си знаят. То е ясно как могат да се отучат де....

 7. 7 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Гешев беше прелъстен и изоставен - уж щеше да е под светлината на прожекторите по цял ден, а беше изместен от някакъв си вирус и ревнува

  Не ме търсете преди обяд
 8. 8 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1311 Разстроено

  Наказателното ни право е такова, че прокуратурата може да обвини всеки за всичко, а от десетина години насам групировката във властта послушно изпълнява всяка хрумка в посока засилване на наказателната репресия и конструирането на извънредни, послушни съдилища, които да обличат в присъди обвинителните актове на прокурорите.
  Машината за пълно овладяване на Територията и тотална репресия над неудобните на властимащите е готова. Чудовището е събудено. Най-лошото е, че начело имаме изключително злобен и отмъстителен, но за сметка на това интелектуално ощетен милиционер с нарцистичен комплекс не по-малък от този на другата мутра.
  Тъжна история.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 9. 9 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Милиционерщината в действие. Бързо вървим по пътя на едни азиатски "републики", наследили туркнембашилъка си от съветските времена.

 10. 10 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 886 Неутрално

  "В момента тя е и един от четиримата европейци, които останаха в последния кръг на конкурса за избор на изпълнителен директор на ЕМА."

  ====

  Да не би в това да е проблемът?

 11. 11 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Нямам никакво доверие в такава мракобесна прокуратура.

  забавление и приключение
 12. 12 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Прокуратурата в услуга на фармацевтичната мафия? Или прокуратурата потъпкваща всеки критичен глас? А априлски пленум кога? Щото тоя Април си отива?

 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  За казване на истината вече вкарват в затвора?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  От прокуратурата все още няма официална информация. А на брифинг, главният секретар на МВР Ивайло Иванов в отговор на въпрос каза, че няма информация. "
  https://www.prb.bg/bg/news/aktualno/pressyob-sht-enie-70

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Да... А сега прокуратурата да се замисли какви действия да предприеме срещу тези, които твърдят, че няма недостиг на предпазни средства и медицинско оборудване.
  —цитат от коментар 3 на razor


  Това няма как да стане.
  Никой не е казвал, че царят е облечен. Всички мълчат и на мушка е този който казва че е гол.

  pastor
 16. 16 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 548 Гневно

  Браво! Трябва да се дава отпор на милиционерщината отвсякъде, от малки и големи, от знайни и незнайни. Защото иначе ще се върнем в нилиционерското време, дори вече сме тръгнали натам.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 17. 17 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Оказва се , че когато даваш в интервю и посочиш недостиг си виновен. Вероятно заради разлика с изявленията на официалните лица. А прокуратурата се сниши под кота нула за Мавродиев.
  Какъв аршин само! А

  SHADOWS of SOFIA
 18. 18 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  20 000лв гаранция?!Тия не да добре с главите!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 19. 19 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5316 Неутрално

  Всички министри също трябва да бъдат обвинени, от сутрин до вечер не спират да ни "облъчват" по телевизиите

 20. 20 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#17] от "К2":

  Да, наблюдава се един такъв ефект при Цецо, Пацо Терасо, Мавродиев и други. Според прокуратурата невинни, а според Бойко трябва да подават оставки. Но пък за консули стават.

  Не ме търсете преди обяд
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Осирането на новия продължава. За съжаление на власт имаме жалки, дребни и злобни душици, заобикалящи се със себеподобни... Продължавайте да си ги избирате...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 23. 23 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#17] от "К2":Да, наблюдава се един такъв ефект при Цецо, Пацо Терасо, Мавродиев и други. Според прокуратурата невинни, а според Бойко трябва да подават оставки. Но пък за консули стават.
  —цитат от коментар 20 на nikidimi


  Скоро ще станат консулска партия. Ама от къде толкова държави?

  SHADOWS of SOFIA
 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3220 Весело

  До коментар [#17] от "К2":

  Не си съвсем прав, и друг говори за недостиг

  "„Чакаме 1 милион тестове и започваме масово тестване, но в момента ги няма никъде. Просто няма от къде да си ги купиш. Вчера говорих и с Нетаняхо и в Израел няма тестове. Имаме поръчка от Белгия, но там излезе закон, всичко, което се произвежда да служи първо за вътрешния пазар“, заяви Борисов."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Прокуратурата обвини председателя на фармацевтичния съюз Асена Стоименова заради интервюта

  А заради едни 75 млн. кога ще обвини специалистите от ББР отпуснали кредита?

 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  Да го изстреля в ефир, че се очаква недостиг на лекарства, и без да си дава/или си е давала сметка, какво ще последва, е наистина недопустимо.
  После каза нещо важно, което обаче много не се коментира, че дори при липса на лекарства или при искане на пациента, като например за по-евтин вариант, магистър-фармацевтите да ги заменят генерично, нещо за което лекарската гилдия от години и години е твърдо против.
  А между другото, някои които пият лекарства, имали ли са проблем да ги намерят?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 27. 27 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е може ли един тъп вирус да отнеме блясъка на главния прокурор? Ами и той иска да изпъкне!

 28. 28 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5004 Неутрално

  До коментар [#1] от "val1320":

  Някои каскети се оляха!

 29. 29 Профил на block
  block
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Струва ми се, че гешефрадост и неговите приятели няма да смеят да си покажат муцунките като премине тая буря. хората ще ги замерват с камъни по улиците.

 30. 30 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 436 Весело

  Баце и Доганя избраха и този главен прокурор. На следващите изботи пак забравете.

 31. 31 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Наистина пълно оливане, Мавродиев бистра вода ненапита, Пеевски най-проверявания и разбирай честен човек, за пияния "философ/енергетик и хидроинженер" не стигат ръцете на Гешев, Цацаров и Ко, за професор, за Христо Иванов, с пълна сила.
  Ама излиза че ние ситърпим, а те като коронавируса си зарзяват.

 32. 32 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#17] от "К2":Не си съвсем прав, и друг говори за недостиг"„Чакаме 1 милион тестове и започваме масово тестване, но в момента ги няма никъде. Просто няма от къде да си ги купиш. Вчера говорих и с Нетаняхо и в Израел няма тестове. Имаме поръчка от Белгия, но там излезе закон, всичко, което се произвежда да служи първо за вътрешния пазар“, заяви Борисов."
  —цитат от коментар 24 на дерибеев


  Той може! Само дето след някои от изказванията му ,Еволюцията засрамена се скрива зад ъгъла.

  SHADOWS of SOFIA
 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  Къде са крякащите герберасти ???
  Центърът ПАК бави опорките !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Какво да се прави: всеки частник може да уволни служител "поради некадърност".
  Конституцията не съдържа подобно основание за освобождаване на магистрат - дори под по-приемлива форма "явна и системна некомпетентност", "системно несправяне със служебните задължения" или нещо от рода. Та, единственият коректив в случая може да са мотивите на съдебния акт (оправдателна присъда), в която на някой съдия толкова да му призлее, че да напише: "Обвинението в лицето на прокурора от РП явно не разбира смисъла на състава на чл. 326 НК"

  ----
  Приравняване на деянието на обвиняемата по разгласяване на публична информация (такава, която не е класифицирана) на престъпление, изразяващо се в "заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога", е плод на твърде нездрава фантазия...

 35. 35 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1679 Разстроено

  Путинистан
  —цитат от коментар 5 на lordcris


  Не. Гешевистан.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  ПАК включиха пръскачките !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 15 Неутрално

  ГешеФ всеки ден се чуди как да влезе в новините, ако вчера е разследвал на баба Пенка кой открадна кокошката, днес ще е друга ПР акция. А Мавродиев няма кой да го разследва.

 38. 38 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Добре , че всички сте на ясно за кого работи прокуратурата и от КОЙ бе назначен Гешев!
  Как ще ги спрем МАФИОТИТЕ ПРЕВЗЕЛИ ДЪРЖАВАТА - като есента протестирахме само 300 човека ?! Отговорът е със честни избори - в които не политиците а гласоподавателите трябва да боят бюлетините ! Дали ще е с машинен или електронен или друг вот - важното е народа да брои бюлетините , съставя протоколите и контролира ЦИК - буквално!!!

 39. 39 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Милиционерщината в действие. Бързо вървим по пътя на едни азиатски "републики", наследили туркнембашилъка си от съветските времена.
  —цитат от коментар 9 на olimpipanov


  Ако на теб в аптекат искат да ти заменят оригиналното лекарство с генерик само с твое съгласие , без съгласието на лекуващия лекар , но с негова отговорност ,не знам как би ти се сторило. И на колегата , който ОТГОВАРЯ - също ! Фармацевтите са търговци на лекарства , които "са длъжни " да изпълняват рецепти ! Лесно е да земеняш едно с друго , обикновено по-скъпо само със съгласието "на пациента " . Ако фармацевтите са и ЛЕЧИТЕЛИ защо ни е специалистът - медик ? Особено важно е да се внимава с ИНСУЛИНА ! Има различни видове , генерици , които не са подходящи при дадения пациент . как ще ги "заменят " с каквото си искат друг инсулин например ! Съществува и опасност за здравето и живота на потърпевшия !Да помислим резонно . В случая съм лекар не ГЕРБЕРАСТ !

 40. 40 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Истината боли! Гешев дали ще арестува Домбровскис, който каза истината за две наши банки???

  Русия- проказата на планетата Земя.
 41. 41 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Ето и предложението на фармацевтичния съюз :

  "Решението е със съгласието на пациента, фармацевтът да замени лекарството му с генеричното копие, което е налично“, каза проф. Стоименова и изрази разочарование, че Министерството на здравеопазването е свалило от обществено обсъждане проекта за изменение на Наредба 4, в който уреждаше тази възможност

 42. 42 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Пичове , не се заблуждавайте. Тая е лицето на лекарствената мафия и е дългогодишен шеф на Изпълнителната агенция за лекарствата . Само преди 2-3 години Илко Семерждиев като служебен министър и поиска отчет и прокуратурата му образува дело за заплаха на следващия ден. Боце най-накрая я изрита наскоро от поста и и тая хукна да дава интервюта баш в разгара на кризата. Най-вероятно става дума за игрички по оста Баце-Доган-прокуратура , но тази определено не е ангела в цялата история.

 43. 43 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Същата кифла я изритаха от поста и щото била заета и нямала време да иде да се отчете пред Народното събрание.

  http://kanal3.bg/news/82575-Mahnaha-skandalnata-shefka-na-lekarstvata %2C-koyato-yadosa-parlamenta

 44. 44 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Герберокомунистите постъпват точно както тяхнатя посестрима Китайската Комунистическа Партия - за проблеми не трябва да се говори и да се показва неподготвеността на властта. Всички да си пръснат розова вода , да си разтегнат с тел устите в усмивка, да си окачат портретите на Каскета и Тиквата и да ги закичат с китки....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 45. 45 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3220 Весело

  До коментар [#26] от "hamiltonf":

  Ето още един кандидат за поне 10 години

  "В някои направления стоките ще оредеят и ще поскъпнат, защото вътрешното производство изостава значително от потреблението."
  https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/04/10/4053125_poveche_bulgarski_hrani_v_supermarketite_ili_poveche/

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 46. 46 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Пичове , не се заблуждавайте. Тая е лицето на лекарствената мафия и е дългогодишен шеф на Изпълнителната агенция за лекарствата . Само преди 2-3 години Илко Семерждиев като служебен министър и поиска отчет и прокуратурата му образува дело за заплаха на следващия ден. Боце най-накрая я изрита наскоро от поста и и тая хукна да дава интервюта баш в разгара на кризата. Най-вероятно става дума за игрички по оста Баце-Доган-прокуратура , но тази определено не е ангела в цялата история.
  —цитат от коментар 42 на Rex


  Никой не живее в заблуда. Заблудени са само тези които се хващат на ПР акции на лице поради ситуацията , лишено от медиен комфорт.

  SHADOWS of SOFIA
 47. 47 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Гледах всички интервюта на гешеф в началото на епидемията, в които риеше като прасе тиква само и само да има крути мерки и да раздава шамари на всички посоки. Изговори такова количество глупости за вируса и движението на епидемията, че направо ми стана лошо. Не просто неверни неща, а обратното на вярното и то без каквато и да е рамка или мисловна матрица. Просто си избираше парченца, който му е ллесно да сглоби, и редеше абсурд след абсурд. При това, че се обявяваше в защита на мерките, които бяха смислени и се ползваха с довери от голяма част от населението, това беше ненужно и напълно безполезно, но пък през втората седмица на мерките всякакви организации и групи за натиск се изредиха да му пишат писма и прошения да се намеси.
  В резюме: човек груб, невъзпитан и неумен в застрашителни размери, който се бори за политическо влияние. За неговот назначение са виновни само и единствено гласоподавателите бмдисдфсасйифсп.о?"уфухвиоейавеф3 я3еяв


  чАКАЙТЕ, БЕЕЕ! КЪДЕ МЕ ВОДИТЕЕЕЕЕЕ?!

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 48. 48 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Всъщност гешев е нещо като николета лозанова - популярен, но доста посредствен и поведението му е като на гюбре.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 49. 50 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  До коментар [#43] от "Rex":

  Точно така е, отделно, само преди месец стана шеф на фармацевтичния съюз, а сега четем : "В момента тя е и един от четиримата европейци, които останаха в последния кръг на конкурса за избор на изпълнителен директор на ЕМА"?!
  И за какво стана председател, измествайки достойни кандидатури по еди какъв си начин?! Само за да прибави червена точка в биографията си, за евентуалния пост на изп. дир. на ЕМА?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 50. 51 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#39] от "doroteus":

  Ясно е, че има случаи, в които замяна не е възможна. В тези случаи съм виждала печат на доктора "Не заменяй". Но защо за случаите, в които това е възможно, то да не се прави? Просто когато замяната не може да се направи, лекарят изрично го пдчертава.

 51. 52 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Пичове , не се заблуждавайте. Тая е лицето на лекарствената мафия и е дългогодишен шеф на Изпълнителната агенция за лекарствата.
  —цитат от коментар 42 на Rex


  Ако лекарствената мафия ще я борим с такива обвинения, по-хубаво да си я търпим...

 52. 53 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  "Бате к*ре, са раята че се дздуха ноу яко! Абсолютен шаш и паника!"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 53. 54 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 434 Весело

  каскет,много избирателно каскет

 54. 55 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Кой фармацевтичен бос издразни Асена?

 55. 56 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Добре че в САЩ, Италия, Испания и т.н си нямат Гешев ........... тея нашите каскети въобще четат ли международни медии, там не може и да си помисли някой, такива мерки да предприеме.....напротив хората съдят правителства за укриване на факти....... и ще осъдят министри ......

 56. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Никой не може да си позволява да говори истината и да информира населението. Те ни лъжат всеки ден и час, лошото е, че ние се правим, че им вярваме. Гешев почна да използва безконтролната власт на прокуратурата за лични цели и за разправа с неудобните, а не с престъпниците, особено големите.

 57. 58 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Това се нарича ФАШИЗЪМ! Еднокнижният Вожд се помисли за Мусолини...

 58. 59 Профил на highspirited
  highspirited
  Рейтинг: 247 Неутрално

  До коментар [#26] от "hamiltonf":

  А между другото, някои които пият лекарства, имали ли са проблем да ги намерят?

  Да, мои близки днес ми се оплакаха че няма лекарства/ става въпрос за хронично заболяване хашимото, в аптеките им казали че в складовете нямало.

 59. 60 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Време беше да започне насилствено затваряне на устата на всеки, който говори неудобни за властта неща. Нашата радост ще въведе ред!

  без подпис!
 60. 61 Профил на _mushichka_
  _mushichka_
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Вместо да подхване Мавродиев за 75 мил. лв, гешофф оди на село и обвинява за интервюта. гешофф, ти си голем ... .

 61. 62 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2233 Любопитно

  Някой в прокуратурата не е могъл да преглътне, че дамата е толкова, млада, добре изглеждаща ивече е професор, докато той е застаряващ, плешив(?) и е стигнал само до фатмак?

  I Want To Believe
 62. 63 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  Отчаяни напъни на властта да спре сволоча, резултат от собствената и недалновидност и некадърност ! Жалка работа !

 63. 64 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Очертава се като официална политика: запушване на устата на тези които казват истината. Първо едни лекари викаха на разпит защото казали, че болницата им няма готовност да посреща инфекциозно болни, сега че аптекарите казали за дефицит на лекарства...

  Защо ли ми напомня за Китай, където също така викаха в полицията лекарят открил вирусът да се отказва от това? Интересно, дали ще викат в прокуратурата фармацевта от кварталната аптека, от месец на вратата му стои надпис "Маски няма". Това си е разпространяване на паника, трябва да го предупредя, приятели сме. И дали ако махне надписа маските ще се появят?

  Май че някои не се усещат как си вкарват автоголове. Паника усещам за да се действа толкова нескопосано.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 64. 65 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 613 Неутрално

  За съжаление, това ни очаква всички, ако оставим комунистите от ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО и Воля, Атака да ни управляват. Целият парламент ведно бе съгласен Гешев да върши подобни деяния!
  А ако някой си мисли, че президентът ни е по-стока - голяма е балама.

 65. 66 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#58] от "bez_ime2":

  Вероятно. Но е добре да прочете в историята какъв е бил краят на Мусолини.

 66. 67 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#56] от "MPetr":

  Сигурен съм, че това ще стане и тук. Ще се радвам Каскета (имунитетът няма да го спаси) и Тиквата да бъдат съседи по килии в затвора. Нека не мислят, че са недосегаеми.

 67. 68 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#58] от "bez_ime2":Вероятно. Но е добре да прочете в историята какъв е бил краят на Мусолини.
  —цитат от коментар 66 на murry


  Аз не му пожелавам такъв край, да си отиде в БарЦИлона, да обгрижва младата си жена, да си гледа детето..., само държавата да не управлява...

 68. 69 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Гешев почна да използва безконтролната власт на прокуратурата за лични цели и за разправа с неудобните, а не с престъпниците, особено големите.
  —цитат от коментар 57 на Роси

  Можеш да си сигурна, че това не е лична антипатия на Гешев към тази дама. Съвсем си е в линията на властта, да използва епидемията като повод за налагане на страх и терор.

  Само им се чудя на глупостта, сериозно ли вярват, че това може да продължава дълго? И не си ли дават сметка, че с колкото по-голяма сила натискаш една пружина толкова по-мощен е отката.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 69. 70 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  Интервю, ... вече с трима адвокати, щотооо Гешеффф бди. Бди за матряла.
  —цитат от коментар 2 на 442


  Бих желал да видя това с тримата адвокати, изиграно от "Господарите на ефира".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 70. 71 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#43] от "Rex":

  Ха! Това от Канал 3 ли го вадиш - телевизионния канал на свинята Делян Пеевски? Въобще не се учудвам кой ти плаща, за да пишеш това.

 71. 72 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  До коментар [#26] от "hamiltonf":А между другото, някои които пият лекарства, имали ли са проблем да ги намерят?Да, мои близки днес ми се оплакаха че няма лекарства/ става въпрос за хронично заболяване хашимото, в аптеките им казали че в складовете нямало.
  —цитат от коментар 59 на highspirited


  А това да потърсиш лекарство след като си го свършил, а него го няма и в складовете по-добре ли е бе прокурори скапани!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 72. 73 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "След две седмици ще бъдем в ада!"
  Бойко Борисов
  .......
  Прокуратурата, самосезирайте се!!!
  Борисов с мрачна прогноза: След две-три седмици ще сме в Ада
  https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Borisov-s-mrachna-prognoza-Sled-dve-tri-sedmici-shte-sme-v-Ada-952911
  Прeмиeрът прeдупрeди: Cлeд 2-3 ceдмици щe cмe в aдa
  „Дoри при тoзи cлaб трaфик имa пoвeчe жeртви пo кaтacтрoфи, oткoлкoтo при кoрoнaвируc”, кaзa Бoриcoв
  https://fakti.bg/bulgaria/462087-premierat-predupredi-sled-2-3-sedmici-shte-sme-v-ada

 73. 74 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1660 Весело

  Да... А сега прокуратурата да се замисли какви действия да предприеме срещу тези, които твърдят, че няма недостиг на предпазни средства и медицинско оборудване.
  —цитат от коментар 3 на razor


  Боко да почва да трепери! Той от поне месец твърди, че няма тестове, маски и още много неща... Готов съм да свидетелствам на обвинението, ето днес във форума пак ми натриха носа, че искам тестване а тестове няма :)

  Другарю Гешев, моля да запишете в досието ми, аз твърдя че тестове има и така се боя срещу паниката :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 74. 75 Профил на brr32647147
  brr32647147
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Режимът на ГЕРП в действие!

 75. 76 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Също тяка смятам, че и някои изявления на членове на НОЩ са също съставомерни.
  Я Гешев, виж там!

 76. 77 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тоталитарната държава на Тиквата и на доносниците около Дръндарския сопол в действие... или когато каскетът е по-интелЕгентен от това, върху което е поставен!

 77. 78 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Гешев, милиционерче долно, и твоя ред ще дойде и голям рев има да ревеш, копелд@ко долен🤬

  No Pain No Gain
 78. 79 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Имали сме какви ли не главни прокурори (само свестни май не сме имали): самовлюбени (Татарчев), освидетелствани идиоти (Филчев), пълни послушковци (Цацаров, Велчев), но толкова органичен, злобен и жалък човек начело на прокурорската гилдия като настоящия не сме имали. Той сякаш е топ моделът на Милиционерската школа в Симеоново.

 79. 80 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1011 Весело

  За казване на истината вече вкарват в затвора?
  —цитат от коментар 13 на Norman Granz


  А- в Сливен ли е вече дамата- изтървал съм го това... 😂😂😂😂😂

  Колко години са й дали? 😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 80. 81 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Милиционер с каскет и вакум между ушите, що е то?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 81. 82 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Тотално предозиране !!!Няма да издържи това обвинение защото е говорила само истини.
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  Целта не е да се спечели в съда а да се всява страх. Който пък да доведе до самоцензура. Сами да си "мерим думите" и по този начин да бъде оградена властта от критики за безобразията си. Които наистина са многобройни.

  Затова и избират знакова фигура, останалите да си помислят "Щом НЕЯ подгониха какво остава за мен". Интересно дали Боко ще заеме любимата роля на "доброто ченге". Все още има такива които кълват на това.

  Наистина тъпо и елементарно, чудя се някои хора за толкова хитри ли смятат себе си и тъпи нас за да не разбираме толкова плитки хитрини. Живеят някои още в социализма, с монопола на информацията и неограничената власт. И пак не им помогна тогава, какво остава сега.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 82. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 84 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  До коментар [#61] от "Hutya Puylo":

  ....голем педал!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 84. 85 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  До коментар [#79] от "grajdanin1":

  Абе от тези изброените май че единствен Велчев не съм го запомнил с някакви изцепки. Не че и нещо правеше, той като Батето, гледа си животът и не се впряга много.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 85. 86 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  До коментар [#39] от "doroteus":

  Значи ти искаш да заменят предписаните лекарства с генерични без наше съгласие, без да ни питат?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 86. 87 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#68] от "bez_ime2":

  Справедливо е всеки да си плаща за престъпленията.

 87. 88 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2436 Любопитно

  До коментар [#39] от "doroteus":

  “Ако на теб в аптекат искат да ти заменят оригиналното лекарство с генерик само с твое съгласие , без съгласието на лекуващия лекар , но с негова отговорност ,не знам как би ти се сторило. ”

  Каква отговорност и съгласие на лекуващия лекар!? Да не би той да плаща от джоба си? Или пък се гърчи вместо пациента?
  Оревахте орталъка за “свободен пазар”, “свободен избор”, “свободна конкуренция”. Сега, що потребителят щял бил да си купи фентанил за да се освободи от лекарски тормоз вместо да си изпразни банковата сметка за задоволяване на нечии лоялности и зависимости.

 88. 89 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#69] от "Fred":

  Вероятно не си дават сметка. Това е механика – дял от физиката. До там не са учили.

 89. 90 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 602 Неутрално

  В последните дни всяка вечер гледам филмчета по "Viasat History" за годините на хитлеровото управление в Германия. Много полезни филми, като база за сравнение с някои неща в България, във връзка с изявите на Главния каскет на Републиката по повод на т.нар. "извънредно положение".
  Някои факти от тези филми съвпадат с поразителна точност на някои изяви на Каскета. Например идиотски нареждания и призиви, всяване на масова паника, непрекъснато показване на "правилната линия" на поведение, нахлуванията в магазинчета и разпердушинването на стоката и документацията. И насаждане на страх! Страх от всичко и най-вече от наказанията на властта.
  Между другото самият Хитлер и неговите хора са се учили в първите си години от Сталин и хората му, както и от Дучето. Все общопризнати пълни кретени! Нашият Каскет се е учил по наръчника на Феликс Едмундович в Магнаурската школа.
  Дали и някой друг вижда такива прилики?

 90. 91 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Весело

  До коментар [#68] от "bez_ime2":Справедливо е всеки да си плаща за престъпленията.
  —цитат от коментар 87 на murry


  Прав си, но аз не съм съдия... :)

 91. 92 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Весело

  Един каскет беше казал =====Надявам се да не съм лош пророк, но мисля, че времето ни изтича като пясъчен часовник, дано не е изтекло ======и в серия от изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите предизвика масова паника в много хора....... Кой ли беше тоя, се чудя????

 92. 93 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#8] от "BG Territory":

  +++++++++++

 93. 94 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#39] от "doroteus":“Ако на теб в аптекат искат да ти заменят оригиналното лекарство с генерик само с твое съгласие , без съгласието на лекуващия лекар , но с негова отговорност ,не знам как би ти се сторило. ”Каква отговорност и съгласие на лекуващия лекар!? Да не би той да плаща от джоба си? Или пък се гърчи вместо пациента?Оревахте орталъка за “свободен пазар”, “свободен избор”, “свободна конкуренция”. Сега, що потребителят щял бил да си купи фентанил за да се освободи от лекарски тормоз вместо да си изпразни банковата сметка за задоволяване на нечии лоялности и зависимости.
  —цитат от коментар 88 на wanderer


  Между другото химическия състав на генерика и на оригиналното лекарство са абсолютно идентични / с много малко изключения/. Оригиналното лекарство има запазен патент за десетина години , за да може производителя да си избие разходите по разработката му, които никак не са малки. Всякаква продажба на оригиналното лекарство след изтичане на патента е извращение на гърба на пациента, особено пък в бедна страна като България.

 94. 95 Профил на Vasil Petkov
  Vasil Petkov
  Рейтинг: 23 Неутрално

  До коментар [#39] от "doroteus":

  Е, навсякъде по света може да се заменят, само в България, не може. Дори в това извънредно положение!?! Магистър-фармацевтите са квалифицирани за лекарствата и генеричните им аналози. Пък и никой не спира пациента да си потърси "оригинала" в друга аптека.
  За отговорността ли говорим или за "ухажването" от едни напористи търговски представители, посещаващи редовно лекарските кабинети.

 95. 96 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1617 Весело

  Извънредното положение е виновно , нито Гешев , нито и сие…..( Корона вируса ).

 96. 97 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Явно е, че прокуратурата чете Наказателния кодекс като дявола Евангелието. Ето какво се казва в текста на чл.326 от НК:

  "Чл. 326. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 41 от 1985 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. относно влизането в сила - ДВ, бр. 26 от 2004 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., предишен текст на чл. 326 - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години.
  (2) (Нова - ДВ, бр. 26 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 2020 г., в сила от 24.03.2020 г. до отмяна на извънредното положение) Ако от деянието по ал. 1 са настъпили значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева."

  Очевидно е, че в разпоредбата на чл.326 от НК се имат предвид средства за свръзка, а не медии (средства за обществено осведомяване). Иначе къде, например, е телевизията в текста? Даже и да допуснем, че може, в дадения случай, да се позове на чл.326 от НК, то конкретният прокурор трябва да може да може да докаже, че във въпросното интервю има "неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога"? Кого е повикала г-жа Стоименова? Или на кого е подала заблуждаващи знаци за помощ, за злополука или тревога? Това, което е направил съответният прокурор се нарича административен произвол и злоупотреба със служебно положение или накратко - тормоз на гражданин на Република България с някаква цел (каква е тя е друг въпрос). Съответният прокурор преди да предприеме каквито и да е действия, които нарушават човешки права на български гражданин (и доброто му име), би трябвало да има много сериозни основания, които в крайна сметка биха издържали като доказателства в съда при завеждане на дело. Това е принципът на "тежест на доказването", според който обвинението, трябва да докаже, че дадено лице има вина за нещо, в което е обвинено, а не обвиненото лице да доказва, че е невинно - иначе къде ще му излезе краят? Остава отворен въпросът, кой контролира дали действията на прокуратурата (държавното обвинение) са правомерни и дали тя не злоупотребява с дадените и правомощия? Ако български гражданин реши да заведе дело срещу неправомерни действия на прокурор, в български съд, какво ще стане? Има ли българският съд независимост от държавното обвинение за да съди безпристрастно и обективно?

 97. 98 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Да го изстреля в ефир, че се очаква недостиг на лекарства, и без да си дава/или си е давала сметка, какво ще последва, е наистина недопустимо.
  —цитат от коментар 26 на hamiltonf

  Т.е да не се казва за Чернобил защото ще последва паника? Усещаш ли се какво казваш, как подменяш Единственият Важен Въпрос "Казала ли е истината?" с друг "Удобно ли е на Властта?".

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 98. 99 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2436 Любопитно

  До коментар [#26] от "hamiltonf":

  “Да го изстреля в ефир, че се очаква недостиг на лекарства, и без да си дава/или си е давала сметка, какво ще последва, е наистина недопустимо.”

  И какво е последвало? “Тревожността на гражданите” как се е увеличила? Повече или по-малко от изявлението Му, че щял да купува азитромицин (българския Азитрил)и хидроксихлоркуалин?

 99. 100 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Весело

  До коментар [#99] от "wanderer":

  Ами според теб какво стана?! На другия ден тръгнаха да се презапасяват за месеци наред, и почти да се получи недостиг...
  Мислете малко...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK