На църква за Цветница и Великден - правилата и забраните

На църква за Цветница и Великден - правилата и забраните

© Велко АнгеловОт днес - Лазаровден, за православните християни започва поредица от важни дни, предшестващи най-големия празник - Великден. По настояване на Светия Синод храмовете в България ще останат отворени, за разлика от други европейски държави, където богослуженията се извършват при закрити врата заради опасността от разпространение на COVID-19. Това ще става при спазване на поредица от ограничения, чиято цел е да се избегне опасността както за миряните, така и за свещенослужителите, тъй като пикът на заразата от коронавируса в страната се очаква тъкмо около и след Великден.

Властите призоваха хората да ходят в църквите за празниците, само ако е крайно необходимо, а в останалите случаи да отправят молитви пред домашните икони. Някои от митрополитите - като русенския Наум, се обърнаха към миряните да се въздържат от посещение в храмовете, а там да пристъпват само хората, които ще приемат причастие след Великденския пост и след изповед.
Детайли от мерките все още се уточняват, като се взимат предвид спецификите на храмовете на различни места. "Дневник" обобщава известните правила, които ще вярващите ще трябва да спазват в следващите десет дни, ако решат да присъстват на богослужение или да запалят свещ.


Пред храма


Полицията ще охранява всички около 4000 православни храма, манастири и църкви по време на предстоящите празници, обяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Той уточни, че храмовете "ще бъдат третирани като други обекти, които се посещават от много хора - големите хранителни вериги, аптеки и други места, на които е необходимо хората да отидат".


Мариян Стоядинов, богослов: Държавата може да си позволи да забрани достъпа до храма, църквата - не
Униформените ще следят дали се спазват необходимите мерки пред вратите на църквите - идващите да бъдат с маски и да стоят на безопасно разстояние един от друг. Те ще имат задача и да не допускат традиционните продавачи на върбови клонки, цветя и свещи в близост до сградите.


Редът вътре в храмовете ще се осигурява от представители на Българската православна църква, а полицаи ще влизат само по изключение при възникнала необходимост.


Празничните богослужения


На някои места богослуженията ще бъдат изнесени пред храмовете. На други ще се служи вътре, като миряните трябва да спазват дистанция от два метра помежду си и да носят защитни маски, обясни за "Дневник" иконом Николай Георгиев от отдел "Връзки с обществеността" на Св.Синод. Това означава, че в църквите ще могат да влизат значително по-малко хора от обичайното и не е изключено да има опашки.
В някои епархии митрополитите са осигурили маски, които ще се раздават пред вратите на хората без защитни средства. Свещенослужителите, които участват в литургиите, няма да носят маски, но те служат в олтара и са на безопасно отстояние от вярващите, каза Георгиев .


На църква за Цветница и Великден - правилата и забраните

© Георги Кожухаров


Според влезлите в сила от края на март извънредни мерки църковнослужителите трябва да използват маски, ръкавици и дезинфектанти. Килимите и пътеките трябва да са отстранени, а подовете и иконите - да се дезинфекцират.


За да могат всички желаещи да посетят службите, ще бъде създадена организация да се влиза от един вход и да се излиза от друг, така че хората да не се пресрещат и да стоят на безопасно разстояние, уточни Николай Георгиев. По думите му е създадена организация за постоянно почистване и дезинфекция вътре в църквите.


Повечето митрополити са заявили, че навсякъде, където е възможно свещниците също ще бъдат изнесени навън.


Цветница, Разпети петък и Великден


Тази година на Цветница свещениците няма да раздават осветени върбови клонки, за да се избегне струпването на хора и разнасянето на зараза. Миряните ще могат да занесат със себе си в църквата клонки и цветя и след като получат благословия, да ги отнесат вкъщи, за да ги поставят над вратата или на домашната икона. Няма да е позволено обаче цветята да се оставят в църквата, обясни Николай Георгиев.


За Разпети петък усилието ще бъде насочено към това да бъдат осигурени маси с по-високи крака, върху които да се поставя плащаницата, за да се избегне лазенето по земята. Клисари с маски и ръкавици ще дезинфекцират след всеки минал, увери Георгиев. Влизането в храма за ритуала отново ще е с маски и при спазване на дистанция.


Богослужението за Възкресение няма да започне в храмовете, както обикновено, и да продължи навън, а ще бъде изнесено изцяло на открито. Полицаи ще следят в нощта, когато около храмовете се събират най-много миряни, да няма струпвания на хора.


Всички празнични богослужения могат да бъдат проследени онлайн на фейсбук страницата на Българската православна църква.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK