Цветница е - тази година без осветени върбови клонки

Цветница е - тази година без осветени върбови клонки

© Сайтът на Св. СинодЗа православния свят днес един от най-обичаните и чакани пролетни празници - Цветница.


Той се отбелязва веднага след Лазаровден, в последната неделя преди Великден. Църквата нарича празника Вход Господен, тъй като той припомня тържественото влизане на Исус Христос в Ерусалим на гърба на ослица преди еврейския празник Пасха.


Според евангелския разказ хората в града го посрещнали така, както в древни времена се посрещали царете победители. Те махали със зелени клонки, застилали пътя му с дрехите си и го приветствали с възгласа "Осанна", вярвайки, че това е новият еврейски цар, който ще ги спаси от властта на римляните. Дни по-късно Исус е предаден на римляните, за да бъде разпнат на кръст като разбойник, а възгласите вече са "Разпни го".
Празникът е известен също с имената Връбница, Цветна неделя или Палмова неделя, а традицията е след празничното богослужение рано сутринта свещениците да раздават осветени цветя и върбови клонки, с които благославят богомолците. Макар да е период на пости, църквата разрешава в този ден на трапезата да се сложи риба.


Денят ще бъде отбелязан по необичаен начин заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса:

На празничното богослужение в храмовете миряните трябва да спазват дистанцията от 2 метра помежду си (включително и в храмовете) и да носят маски.


Свещениците няма да раздават осветени върбови клонки, за да се избегне струпването на хора и разнасянето на зараза. Клонки и цветя може да се занесат в църквата, но не и да се оставят там (подробности - тук)


Влизането в храмовете ще става при спазване на строги правила.

Празничното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в София започва в 9.30 ч. Литургията ще бъде оглавена от патриарх Неофит в съслужение със Западно и Средноевропейския митрополит Антоний и Мелнишкия епископ Герасим. Тя може да бъде проследена и онлайн на фейсбук страницата на Българската православна църква.


Цветница е - тази година без осветени върбови клонки

© Юлия Лазарова


Цветница има запазено място и в народния обреден календар - на този ден се изпълнява последният лазарски обичай - кумиченето. Преди обед всички лазарки се отправят към реката, като всяка носи със себе си китка цветя, върбово венче или малко хлебче, наричано кукла. Пускат ги едновременно и онази девойка, чийто венец или хляб бъде понесен най-бързо от водата, се избира за кръстница на лазарките и става обект на специално уважение.


На Цветница имен ден празнуват: Аглика, Божура, Босилена, Вероника, Виола, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян, Диляна, Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин, Латинка, Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Лора, Люлина, Магнолия, Малина, Маргарит(а), Невен, Невена, Невян, Ненка, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомила, Цветомир (а), Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK