Месец след началото: какви са ограниченията заради коронавируса

Месец след началото: какви са ограниченията заради коронавируса

© Юлия ЛазароваВече месец обичайният ритъм на живот в страната е нарушен заради извънредното положение. В опит да ограничат и забавят разпространението на коронавируса властите издадоха редица забрани и разпореждания. И докато в началото на ограничителния режим улиците опустяха и хората масово спазваха мерките, в последните дни изглежда сякаш те се връщат към обичайния си начин на живот. "Дневник" припомня кои ограничения са в сила, както и какви са санкциите за неспазването им.


Забранено ли е излизането от дома


Към момента няма наложена забрана за напускане на домовете, макар че властите непрестанно призовават да се излиза само при изрична необходимост - за ходене на работа или за пазаруване. За срока на извънредното положение действат редица други ограничения - времеви (за ходене в някои търговски обекти в конкретни интервали), за посещаване на определени места, за придвижване извън градовете и др., а някои общини са наложили вечерен час. На работодателите беше препоръчано да въведат в максимална степен дистанционна форма на работа, а където това е невъзможно - да се спазват стриктни правила за дезинфекция и дистанция между работещите.


Покриването на лицето - задължително


След като в края на март здравният министър направи задължително, но след това скоротечно отмени носенето на маски, сега той отново издаде такава разпоредба, но вече разширена. Всички хора, които се намират на закрити или открити обществени места, са длъжни да носят предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата, в това число шал, кърпа и др., гласи заповедта на Кирил Ананиев от 11 април. Уточнено е, че обществени места освен улици, търговски обекти, градски транспорт, паркове, църкви, зали и т.н. са и "всички места, на които се предоставят обществени услуги".
Заповедта е в сила до 26 април включително. За неизпълнение на противоепидемичните мерки глобите са от 300 до 1000 лева при първо нарушение и от 1000 до 2000 лева за следващо. Във Върховния административен съд вече има постъпили десетки жалби срещу заповедта за задължително носене на маски.


Кои магазини работят


Най-общо право да работят имат почти всички търговски обекти с изключение на заведенията и магазините в големите търговски центрове, където традиционно има големи струпвания на хора. В моловете право да работят имат единствено хранителните магазини, аптеките, банките и застрахователните офиси. Търговските обекти извън големите търговски центрове, включително фризьорските и козметични салони, имат право да работят, но като осигурят поетапно пускане на клиенти и дистанция на входа и касите, за да няма струпвания.


Посещенията в хранителните магазини и аптеките между 8:30 и 10:30 ч. всеки ден са забранени за хора под 60-годишна възраст.


Пазарите - не всеки ден


Кооперативните и фермерските пазари, които в началото на извънредното положение бяха затворени, сега могат да работят, но при стриктен график и правила. Всички кооперативни пазари и цветни борси могат да работят от днес до 15 април включително, а от 16 април работата им се прекратява до второ нареждане, гласи заповед на здравния министър. Необходимо е да има поставени заграждения и да се въведе еднопосочно движение, за да няма струпвания на клиенти, а продавачите да са на минимум 2 метра дистанция.

Месец след началото: какви са ограниченията заради коронавируса

© Велко Ангелов


Ресторанти и кафенета


До 13 май, докогато бе удължено извънредното положение, се преустановява дейността на ресторанти, закусвални кафенета, барове и дискотеки, игрални и увеселителни зали. Заведенията могат само да организират доставки на храна по домовете. В обектите за бързо хранене на територията на бензиностанциите е забранена консумацията на място. Не работят кина, театри, концертни и спортни зали и стадиони.


Паркове и площадки


Забраната за посещения на паркове и градски градинки, открити и закрити детски и спортни площадки остава. Глобата за нарушаването ѝ е от 300 до 1000 лева при първо провинение и до 2 хил. лв. при повторно.

Месец след началото: какви са ограниченията заради коронавируса

© Юлия Лазарова


Пътуване между градовете


Движението между областните центрове е позволено по работа, по медицински причини или за завръщане у дома (по постоянен или настоящ адрес). От 25 март тези мери бяха леко "разхлабени" и вече движението се разрешава и когато е необходимо човек да се грижи за свои близки или роднини от друго населено място, както и за снабдяване със стоки от първа необходимост, когато такива липсват в неговия град. За целта на входовете и изходите на областните центрове са организирани временни контролни пунктове. Там полицията проверява за следните документи:

служебна бележка от работодател или служебен документ - карта
медицински документ
документ за самоличност
декларация от лицето за вида на причината, поради която се налага пътуването.
С приоритет през контролните пунктове се пропускат автомобили със специален режим на движение, служители на хранителни магазини, доставчици на храни и лекарства, служители на ВиК, електроснабдителни и топлоснабдителни дружества, служители на стратегически обекти и извършващите неотложни ремонти.
Месец след началото: какви са ограниченията заради коронавируса

© Цветелина Белутова, Капитал


Кой може да влиза в страната


В момента е забранено влизането в страната на граждани на трети страни, както и на всички пристигащи от следните държави, без оглед на гражданството им:

Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн и Люксембург.
Забраните не се отнасят за българските граждани и хората със статут на постоянно пребиваващи в България, както и членовете на техните семейства. Изключение са и медицинските специалисти и социални работници, транспортен персонал, държавни ръководители и други чуждестранни официални длъжностни лица, сезонни земеделски работници и погранични работници, както и хора, пътуващи по хуманитарни причини.


Допуска се транзитно преминаване, но само в случаите, когато може да се гарантира незабавно напускане на страната.


Поставянето под карантина


Със заповед на здравния министър от 6 април всички, които влизат в България, се поставят под карантина за 14 дни - в дома или на друго посочено от човека място. Поставените под карантина са длъжни да не напускат мястото. Глобата за нарушения е 5 хил. лева. Изключение се прави единствено за медицински и социални работници, които пътуват служебно, и за официални длъжностни лица.


През тези 14 дни здравословното им състояние се наблюдава от личния лекар, ако такъв няма - от съответната регионална здравна инспекция. Чужденците се проследяват от "лечебното заведение, с което съответното място за настаняване има сключен договор за оказване на медицинска помощ". Под 14-дневна домашна карантина се поставят и всички, били в контакт със заболял от COVID-19, считано от последния контакт. При поява на симптоми на грип хората са длъжни да се свържат по телефон с наблюдаващия ги лекар или лечебно заведения.


На църква по Великден


Храмовете ще останат отворени въпреки призивите на граждани богослуженията по Великден, когато се очакват големи струпвания, да са при закрити врата. Все пак ще се спазват някои правила.

Използването на предпазни маски или шалове е задължително както за миряните, така и за църковните служители. Дезинфекцията в храмовете е засилена и са премахнати пътеките и килимите от подовете. На входовете се поставят напоени с дезинфектант стелки. Следва да е създадена организация за влизане през един вход и излизане през друг, а вътре в църквите да се спазва дистанция от 2 метра. Начинът на преподаване на светото причастие остава непроменен - от обща лъжичка.
Все пак Светият синод препоръча на свещениците да дават причастие само на тези православни християни, които са се изповядали при тях и ги познават лично. Богослужението за Възкресение Христово ще бъде изцяло изнесено на открито, а полицията ще има ангажимент да следи за струпвания на хора пред храмовете.


Месец след началото: какви са ограниченията заради коронавируса

© Юлия Лазарова


Училища и детски градини


Училищата, университетите и детските градини в цялата страна са затворени. Изключение бе направено единствено за Академията на МВР, където се допуска провеждането на учебни практики и стажове на курсантите, свързани с сигурността и опазването на обществения ред в условията на извънредното положение. Учениците учат дистанционно. Някои университети отложиха провеждането на предварителните кандидатстудентски сесии, други, като Техническия в София, проведоха изпитите дистанционно. Засега е известно, че пролетната ваканция на учениците ще бъде намалена. Няма яснота дали учебната година ще бъде удължена, нито как ще се проведат матурите и изпитите от националното външно оценяване.


Профилактични прегледи, планови операции


До 13 май се спират профилактичните прегледи, имунизациите, детските и женски консултации. Заради извънредното положение спират и свижданията в болниците, плановите операции, както и трансплантациите от живи и трупни донори. Междувременно обаче националният оперативен щаб препоръча да не се спират важните прегледи за бременните жени, каквито са например феталните морфологии, и заяви, че обмисля подновяване на женските и детските консултации след Великден. Обмисля се и постепенно връщане на болниците към нормален ритъм при разделяне на потоците чрез обособяване на COVID отделения. Повече по въпроса четете тук.Новините за коронавируса в страната на живо следете тук.
Ситуацията с коронавируса по света - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK