С едно изключение работодателите подкрепиха промените в схемата 60/40

Вицепремиерът Марияна Николова, която ръководи заседанията на НСТС.

© Правителствена информационна пресслужба

Вицепремиерът Марияна Николова, която ръководи заседанията на НСТС.Работодателите и синдикатите с едно изключение подкрепиха промените в схемата 60/40 за подкрепа на бизнеса за запазване на служителите. На онлайн заседание правителството и социалните партньори подкрепиха промяната в мярката, с която държавата пое и 60% от дължимите от работодателите осигурителни вноски.


От мярката ще се възползват работодателите, подали заявления до влизането в сила на постановлението. Изплащаната от държавата компенсация ще бъде 60% от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г., както и от осигуровките. При преустановяване на работа работодателите, получили компенсации, следва да изплатят пълния размер на трудовото възнаграждение на служителите си и дължимите осигуровки за съответния месец.


Мярката 60/40 не е подкрепена от Асоциацията на индустриалния капитал в България, се разбира от съобщение на правителствената информационна служба. БНР цитира работодателската организация, че смята постановлението за "сбъркано и вредно".
Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България предлага за кандидатстване по мярката да е достатъчно удостоверяването на спад в приходите от продажбите и подаване на декларации за осигурените работници, като се посочва времето на заетост на всеки един. От Българската стопанска камара посочват, че схемата 60/40 е единствената стартирала мярка за подкрепа на работодателите и работниците. "За наше съжаление месец след въвеждането на извънредното положение и противоепидемичните мерки до бизнеса все още не е достигнал никакъв финансов ресурс", припомнят от БСК.


Двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", подкрепят мярката, но с уговорката, че има нужда от спешно допълнение с работещи икономически мерки. КТ "Подкрепа" настоява за изричното посочване на ползването на неплатен отпуск като обстоятелство, което изключва изплащането на компенсации по схемата 60/40, и предлагат помощ да не се изплаща за периоди, в които се ползва какъвто и да е отпуск, а изключение да се прави само за платен служебен или творчески отпуск.


Постъпило е и предложение от вицепремиера Красимир Каракачанов (ВМРО) обхватът на мярката да се разшири и в нея да се включат сезонните работници от селскостопанския сектор. Предложението вече беше обявено от ВМРО.


На заседанието на тристранния съвет днес е обсъдено и увеличаване на минималното почасово възнаграждение за нощен труд, което не е променяно от 2007 г. Предложението е възнаграждението на час нощен труд от сегашните 0.25 лв. да се увеличи на 0.15% от минималната работна заплата, но не по-малко от 1 лев. Правителството предлага увеличението да влезе в сила от 1 януари 2021 г.


Работодателите са против обвързването на допълнителното възнаграждение за нощен труд с минималната работна заплата, но подкрепят заложеното увеличение на сумата от 1 лв. за час. Синдикатите са "за" предложението на правителството.


За срок от една година, считано от 13 април, президентът на КНСБ Пламен Димитров и председателят на КРИБ Кирил Домусчиев стават ротационни зам.-председатели на НСТС, бе решено още на заседанието.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK