Велики вторник - ден за смирение

Велики вторник - ден за смирение

© Велко АнгеловДнес е Велики вторник. Според църковния канон той е отреден за смирение и поучение.


Според евангелския разказ през втория ден от Страстната седмица Иисус Христос дал последните си нравствени напътствия. Тогава той разказва притчите за десетте девици, очакващи идването на Господа, и за талантите.
Притчата за девиците напомня на вярващите да бъдат готови да посрещнат Спасителя със запалени светилници в душите си, защото той ще дойде внезапно и неочаквано, и напомня, че в момента на смъртта всеки се изправя пред Него на съд. Притчата за талантите пък призовава всеки християнин да обработва с усърдие нивата на душата си и така да увеличава дарованията - т. е. талантите, с които го е дарил Бог.


В народния календар първите три дни от Страстната седмица - от понеделник до сряда, са определени за почистване на къщата и къпане. Този ритуал име пречистващ характер и се вярва, че осигурява здраве. На някои места в България на Велики вторник момите носят в пълно мълчание вода от три кладенеца и я прибират на скришно място. За мълчаната вода се вярва, че има тайнствена сила и помага за изцеление.


Тази година църковните празници около Великден ще бъдат отбелязвани различно от обичайното заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в България. По настояване на Светия Синод църквите ще останат отворени и в тях ще текат служби, но влизането трябва да става при спазване на строги правила. Миряните трябва да спазват дистанция от два метра и да носят маски. Властите призоваха хората да избягват ходенето в храмовете, освен ако не е крайно необходимо.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8483 Неутрално

  По стар обичаи на днешния ден неомъжените девойки правят ритуал с мълчана вода. Смята се, че днес водата има пречистваща сила и затова още от изгрев слънце жените носят вода от извора до дома си.

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Mushichka
  Mushichka
  Рейтинг: 165 Неутрално

  И тук ще попитам: Трябва ли да пламне страната след 3 седмици, за да се осъзнае твърде късно безумието и алчността на синодалните, отказващи да отслужат затворени за посетители литургии, които да се предават онлайн? Няма ли кой да им налее акъл и да прогледнат, да видят откъде тръгва заразата във Франция и Южна Корея?

 3. 3 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 485 Гневно

  Заради подобни средновековни увлечения като религията станаха най-големите разпространения на заразата в цял свят. Не е зле да се намали религиозната пропаганда, особено с десарската ни БПЦ, която отказва да затвори църквите, а НОЩ не смее нищо да им каже, въпреки, че държавата налива 40млн лв, за да могат чербодрешковците да се возят в черни лимузини и да обичат дечица.

  Stef
 4. 4 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  Какво общо имат народните суеверия с православната вяра?
  Не разбирам това в българските сайтове да се пишат суеверия на църковни теми.

 5. 5 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  До коментар [#2] от "Mushichka":

  нищо няма да пламне, защото заразата.с нечувана яраст изглежда просто не се състоя

 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4361 Любопитно

  До коментар [#3] от "stef":

  По традиция (доста хубава традиция трябва да отбележа) от Дневник всяка година пускат статия за всеки ден от Страстната седмица преди Възкресение Христово (Празникът на празниците). Който не харесва тези статии на Дневник с християнска насоченост има едно много просото решение - НЕ ги четете!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Властите призоваха хората да избягват ходенето в храмовете, освен ако не е крайно необходимо.

  Какво може да е крайно необходимо?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 8. 8 Профил на Mushichka
  Mushichka
  Рейтинг: 165 Неутрално

  До коментар [#5] от "uq":

  Добре, върви на църква, яж от поповата лъжичка, и целувай колкото можеш повече икони, а после и баба ти. Бог със сигурност ще ви пожали от вируса. След 3 седмици очакваме докладна във форума. Ако пък случайно се заразиш, значи не си вярващ, както каза един поп. А ако пък в синода се изпозаразят, .......

 9. 9 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4826 Любопитно

  Времето изисква да слушаме и приемаме притчите на Щаба и съветите на на най-личният между нас.....

 10. 10 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  По принцип на верова основа българинът от една страна е много в час (все пак е научил нещо от дедите си и традицията въпреки комунистите се е предавала по някакъв начин), от друга страна е много бос (комунизмът оказва своята вредна роля).
  Има много хора, които отиват до църквата палят свещичка, помолват се и си отиват. Разбира се, че са с маски и че не целуват иконите. На Великден не би трябвало и да се причастяват. Човек не трябва да изкушава Бога. Това са правила в православието, които се знаят. Това е заради пандемията. Вкъщи всеки може да целува домашните си икони (ако живее сам) и да се моли пред тях, може да пали свещичка. За тези, които са семейни докато мине епидемията всеки член на семейството да си има една иконка, която да целува.

 11. 11 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  В смисълът на написаното по горе от мен БПЦ се държи като протестантска секта. Защото при протестантските секти е много разпространено това да се изкушава Бога.
  Имаше една протестантска секта, в която хората ловяха с голи ръце отровни змии защото чели в Библията, че няма да им навреди отровата, и ако някой го ухапе отровната змия и умре другите членове на църквата смята, че починалият не е бил вярващ.
  По същият начин се държи и БПЦ сега.
  Православното учение е да не се изкушава Бога.
  В този смисъл БПЦ за пореден път действа неправославно.

 12. 12 Профил на poortiger
  poortiger
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Няма на света ръководител на правителство, който да не мечтае за извънредно или военно положение! Трябва ли да обяснявам защо? Само една препратка: къде са страшните протести във Франция? Нека сме и живи, и здрави: ще мине време, Истината ще изплува. И тя няма да е тази, която ни натрапват сега. Господи, помогни ми да бъда смирен!

 13. 13 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonim440":

  Не съм сигурен за какви изкушения говориш. Позицята на църквата е достатъчно ясна. Вратите на храмовете не може и не трябва да се затварят ако ще и атомна бомба да падне.

  Всички останалите мерки и силни препоръки, включително да си седим по домовете и да се посещава храма единствено в крайна нужда (представи си, за някои хора всъщност има такава), бяха преценени и взети достатъчно адекватно с оглед създалата се ситуация.

  От тук насетне топката е в краката на миряните и гражданите да преценят до каква степен и как ще съблюдават мерките. Ама ей това е истинската ни болка и което най ни боли нас! Всеки опит някой да ни напомни, че носим отговорност за собствените действия!!!

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3773 Любопитно

  По темата : всеки ден е ден за смирение и покаяние, когато човек има нужда да преосмисли начина си на живот ! Това не значи, че подобни паметни дни са просто като всеки друг, напротив - те са особен повод да си дадем равносметка дали Христос е поканен в нашия живот или сме просто едни потънали в грехове и материализъм хора без Бог, без вяра и ценности !

 15. 15 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  До коментар [#13] от "goofy":

  Самият факт, че не разбирате показва много.
  Питайте някой опитен духовник, или четете книги за катехизиране.
  Има "Нашата Вяра" на арх. Серафим (Алексиев). Ако знаете руски в интернет е пълно с книги на руски за Правосалвната Вяра.

 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4361 Любопитно

  До коментар [#14] от "samoedin":

  Добре казано/написано! Точно така е. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8089 Неутрално

  Като бях малка, ивайловградската ми баба, жена силно вярваща, ми е разказвала за силата на мълчаната вода. Вярваше ,че тя лекува много болести, особено главоболие.

 18. 18 Профил на ПРИСМЕХУЛНИК
  ПРИСМЕХУЛНИК
  Рейтинг: 202 Неутрално

  На Великден се чества тържеството на Живота над Смъртта, не мисля, че е уместно да се забранява на тези, които искат да посетят черквата, да го направят.
  Да се следи за носенето на маски /въпреки че съм против здрави хора да носят/ и пазенето на дистанция...
  Посещението на черква за част от хората има успокояващ ефект върху душата...
  Не бива да им се отнема тази възможност, да се почувстват по-спокойни и здрави, особено в този момент, в който по-лабилните психясват от изолацията...
  Може да не съм религиозен, в ортодоксалния смисъл, и да не стъпвам в черква, но винаги ще защитя правото на този, който има нужда, да отиде.

 19. 19 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Това са суеверия , които нямат нищо общо с християнството!

 20. 20 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "Роси":

  Това са суеверни вярвания!
  Суеверие от всуеверие ,вярване на всичко, а не на Светото писание.

 21. 21 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Като бях малка, ивайловградската ми баба, жена силно вярваща, ми е разказвала за силата на мълчаната вода. Вярваше ,че тя лекува много болести, особено главоболие.
  —цитат от коментар 17 на Роси


  Езическите учения в християнството са привнесени от по-древните български учения за Дао и за мъжкото и женското начало Ин и Ян. Които са изцяло български учения. (най-малкото българите ги носят през времето от шумерската цивилизация, а и по-рано), и са разнесени из Азия от тях.

  По същество, те спазват определени природни принципи, и вероятно наистина имат реално благотворно действие, заради хармонизиране с природни сили, които не разбираме и не са изследвани добре.

  Но ... точно главоболието го лекувам много добре и с аналгин ...
  :)

 22. 22 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#17] от "Роси":Това са суеверни вярвания!Суеверие от всуеверие ,вярване на всичко, а не на Светото писание.
  —цитат от коментар 20 на Neto


  Стига грака!
  Световно писание, светото писание, ама българите тръгват надолу именно с приемането на християнството!
  Безспорен факт!
  И помен няма от ония българи, които са огъвали материята с мисълта си.
  И са били учители на целия древен свят!
  Иначе, е много хубаво учението! Какво да му е!

 23. 23 Профил на ПРИСМЕХУЛНИК
  ПРИСМЕХУЛНИК
  Рейтинг: 202 Неутрално

  До коментар [#22] от "Тангра":

  Ма да, тия "българи" са били менталисти!
  Доктор Стрендж ряпа да яде... за Магнито - той е аматьор...

 24. 24 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 474 Неутрално

  На Великден се чества тържеството на Живота над Смъртта, не мисля, че е уместно да се забранява на тези, които искат да посетят черквата, да го направят. Да се следи за носенето на маски /въпреки че съм против здрави хора да носят/ и пазенето на дистанция... Посещението на черква за част от хората има успокояващ ефект върху душата... Не бива да им се отнема тази възможност, да се почувстват по-спокойни и здрави, особено в този момент, в който по-лабилните психясват от изолацията... Може да не съм религиозен, в ортодоксалния смисъл, и да не стъпвам в черква, но винаги ще защитя правото на този, който има нужда, да отиде.
  —цитат от коментар 18 на ПРИСМЕХУЛНИК


  Храма е в ЧОВЕКА! Всичко друго е ЕЗИЧЕСКО!
  Празнувай си в къщи! Празник си има!
  Няма нищо християнско в това, да се мъкнеш в църквата, за да чакаш някакви блага и да оправдаеш някакви страхове!

 25. 25 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#22] от "Тангра":Ма да, тия "българи" са били менталисти! Доктор Стрендж ряпа да яде... за Магнито - той е аматьор...
  —цитат от коментар 23 на ПРИСМЕХУЛНИК


  Е, не! Правели са по-скромни неща. Да пуснат мъгла при битка. Да наклонят везните на шанса! Все дребни неща.
  Много сте се разлигавили от Холивуд! Гледате лъскавото и привидното.
  А това е съвсем целенасочена пропаганда!
  Няма нищо случайно!

 26. 26 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#22] от "Тангра":Ма да, тия "българи" са били менталисти! Доктор Стрендж ряпа да яде... за Магнито - той е аматьор...
  —цитат от коментар 23 на ПРИСМЕХУЛНИК


  Забележи, че и най-светите ни артефакти и атрибути са замъкнати в сандъци във Ватикана. На 'safe-keeping'. Да си ги имат!

  И от време оно ни гледат под око. И ни натискат при всяка възможност. Разбира се, без да личи явно. Къде чрез секти, къде чрез други държави.

  Забележи и как сме ги изработили със собствена азбука. Това не случаен мъдрец може да го направи. Някой, който не пада по гръб.

 27. 27 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "stef":

  Не сте учили достатъчно по история,иначе щяхте да знаете ,че в България сме приели християнството като официална държавна религия през 864 г. при свети цар Борис I Покръстител.А има исторически факти , че към посочената година християни вече са били голяма част от населението на българските земи.Смята се ,че и хановете Кубрат и Аспарух са били християни,а хан Тервел дори е станал светец.
  Първият мъченик за християнската вяра е бил престолонаследникът на Омуртаг – княз Боян Енравота.
  Така,че религията в България не е средновековно увлечение ,както се мъчите неправилно да изкарате,а съвсем съзнателен процес на присъединяване на вярващи българи към християнството още от древни времена.
  Вече над 1100 години сме християни в България и няма нужда от никаква пропаганда,а и няма такава.Народа е вярващ и не се налага някой да го агитира.
  Църквите са отворени и всеки може да ги посети и да участва в Богослуженията по празниците според неговата съвест и потребности.
  Никой не може да иска затваряне на храмове,защото няма никакво основание за това,а омразата срещу БПЦ не е достатъчно условие.
  Виждаме,че демонстрирате силна завист заради това,че българската държава дава пари на БПЦ.Това е едно решение ,което е в държавен интерес и след като е взето , значи има голяма нужда и смисъл в него.
  Останалите долнопробни клевети няма да коментирам.

 28. 28 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "Тангра":

  Няма нищо привнесено в християнството!
  Всеки ,който е запознат подробно с Православието знае това!
  Християнството няма нищо с езичеството и другите дяволски култове и учения.

 29. 29 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "Тангра":

  Пълни глупости!
  В Стария завет Бог е заповядал на евреите първо да направят Скинията на Завета,която била преносим храм,а после и Йерусалимския Храм по времето на Соломон.
  А ако нямаше нужда от църкви в Новия Завет щеше да има изрична заповед от Господ Иисус Христос да не се строят, а такава няма.
  Точно обратното има стотици правила в Църквата как да се изграждат и как да изглеждат храмовете.
  В тях се извършват всички Тайнства и всички Богослужения. Светата Литургия в превод от гръцки език означава обществено дело ,за което трябва определено място.
  Трябва да се ходи на Църква ,защото само там се получава Божията Благодат в Тайнствата и това е едиствения път към Спасение и Вечен Живот според Бог!

 30. 30 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "anonim440":

  Къде е писано ,че на Великден вярващите не трябва да се причастяват?
  Никъде!
  Така ,че това си остова само твое лично мнение,което противоречи на учението на Православната Църква и на Свещеното писание:
  „Ако не ядете плътта на Сина Човечески и не пиете кръвта Му, не ще имате в себе си живот. Който яде Моята плът и пие Моята кръв, има живот вечен и Аз ще го възкреся в последния ден. Защото плътта Ми е наистина храна и кръвта Ми е наистина питие” (Иоан 6:54-56)
  Участието в Богослуженията е задължително за християните и това не е никакво изкушаване на Бог,а е изпълняване на Божиите заповеди и става по Божията Воля , а не против Нея!
  Както виждаме ти се държиш неправославно като искаш да прокарваш странните си и неправилни възгледи,които са в ярко противоречие със Свещеното Писание и Правилата на Православната Църква!

 31. 31 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  До коментар [#30] от "Neto":

  Има една книга за живота на св. Иоан Кронщадски, чието име не помня, но там четох как веднъж светецът е отишъл да причастява един заразно болен човек. Човекът понеже е бил болен от немощ изплюл причастието на земята. Светецът веднага от земята се причастил. Всички били ужасени и казали на светецът, че болестта е смъртоносна, но светецът казал, че това са Кръвта и Тялото Господни. И нищо не му е станало, не се е разболял. Разбира се това е само едно от чудесата на този чудотворец.
  Разбира се сега нито БПЦ преподава истинските тайнства (не е православна църква), нито тези, които се причастяват в БПЦ са светци (те не са православни).
  На ваша си отговорност вие можете да правите каквото си искате. Самоубийството обаче е грях, убийството също е грях.
  То сигурно ченгетата в БПЦ са най-умните ченгета на Света?
  Антихристите от БПЦ като почнат да се правят на вярващи православни християни и не знам какво да кажа.

 32. 32 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "anonim440":

  Сам си противоречиш!
  Има огромен брой случаи подобни на този,който си описал за Причастието.
  Всеки християнин вярва в тях,защото те са примери на ежедневните чудеса ,които стават в Православната Църква и тук в България в нашата БПЦ!
  Описването на дадено чудо по никакъв начин не потвърждава по нататъчните ти неправилни разсъждения обаче и не ти дава право да го използваш за клевети и лъжи по адрес на БПЦ !

  Българската православна църква – Българска патриаршия е автокефална поместна източноправославна църква.Признатият ѝ през 927 г. ранг на патриаршия я прави първата патриаршия след античните в Рим, Константинопол, Александрия, Антиохия и Йерусалим и най-старата народностна църква в Европа.

  Вече над 1100 години Църквата води православния български народ по Пътя на Спасението ,както е заповядал Господ Иисус Христос и никога не се е отклонявала от него.И тъй като Светият Дух Я води то и Тайнствата са действени и Благодатни.
  Толкова за инсинуациите ти за БПЦ.

  Няма спор,че самоубийството е смъртен ,но пак и отново твоите разсъждения са само внушения без реално покритие и без никаква връзка с действителноста и БПЦ.
  Причастието е ЖИВОТ ,а не самоубийство!
  Ярко прозира дяволско внушение зад подобни духовно паднали твърдения,които противоречат на ясната заповед да приемаме Тялото и Кръвта Христове ,за да имаме Живот Вечен.

  Ако продължаваш да поддържаш тези си виждания ,ти не си православен християнин ,а роб на дявола!

  Покай се и се върни в Църквата,ТЯ е Стълб и Крепило на Истината и само там е спасението!

 33. 33 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  До коментар [#32] от "Neto":

  Аз съм в Църквата. БПЦ не е Църква.
  Уморих се в този сайт да пиша защо.
  След 1944 г. БПЦ отпада от православната вяра.
  БПЦ се напълва с антихристи комунисти, които и до днес нито са се покаяли, нито са изгонени от БПЦ. Те управляват и са във "висшият клир".

 34. 34 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#33] от "anonim440":

  С тези разсъждения и убеждения ти не можеш да си в Църквата и не си!Сам си се отлъчил и си отаднал.
  Не може да осъждаш другите,да злословиш клира и да си против Тайнството на Светото Причастие и да твърдиш ,че си вярващ православен християнин.Това е абсурдно,такова държание нямат даже езичниците и неверниците.
  Всички виждат,че БПЦ съществува и е призната от всички други поместни Православни църкви.
  В тях никога не е имало комунисти и никога не са били под влияние на тоталитарни държави с някои изключения.А самата Православна църква е съборна,така че ако БПЦ беше се отклонила от Православната вяра щяха да я отхвърлят.Това не само ,че не е станало,но точно обратното,когато имаше разкол в БПЦ всички други поместни Православни Църкви подкрепиха БПЦ и разкола беше преодолян.
  БПЦ е Църквата в България и друга не може да има!
  Който не я вижда е само негов проблем.
  Сектанти като теб ,които са част от нечестиви сборища , клеветящи Църквата и изпълняващи волята на дявола винаги е имало и ще има.
  Ние,православните в БПЦ ,се надяваме на Божието Слово:
  "...и на тоя камък ще съградя църквата Си, и портите адови няма да й надделеят" (Мат. 16:18)

  19. И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа,
  20. и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин.
  Матея,гл. 28

 35. 35 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  До коментар [#34] от "Neto":

  Полковниците ли са клира?

 36. 36 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  Такива като вас дето говорят наизуст какво да ги правим? Защо РПЗЦ не е била с общение с всички "поместни църкви" по времето когато самата тя е давала светци?

 37. 37 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "anonim440":
  До коментар [#35] от "anonim440":

  На 17 май 2007 година Задграничната руска православна църква РПЗЦ и Руската православна църква РПЦ подписват документ за връщане на Задграничната руска православна църква под юридискцията на Московския патриарх.

  Нямам какво повече да добавя!

 38. 38 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  До коментар [#37] от "Neto":

  Напротив има какво да се добави. Преди да влезе в общение с МП, РПЗЦ не е била в общение с "поместните църкви", но е давала светци. След като влиза в общение с МП вече е в общение и с всички "поместни църкви", и вече не дава светци.

 39. 39 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#38] от "anonim440":

  Не може да се разсъждава така!
  Канонизирането на светци не е процес по поръчка и не е човешко дело ,а на първо място Божие.
  Базирано на такъв малък период от време,малко повече от десетилетие само ,е твърде пресилено и безотговорно да се твърди ,че щом определена поместна Православна църква не е дала светци,то значи е отпаднала или е спряла да е Православна църква или е загубила Божията Благодат или Светия Дух Я Е изоставил.
  Това според мен е дълбоко погрешно!
  При много от светците минават много години преди да бъдат канонизирани след представянето им.
  А както говори Апостола:
  1 Петра,гл.1
  14. Като послушни чеда, не постъпвайте според предишните ваши похоти, кога бяхте в неведение,
  15. но по примера на призовалия вас Светия и вие сами бъдете свети във всички постъпки.
  16. Защото писано е: "бъдете свети, понеже Аз съм свет".

  Ние,всички православно вярващи сме призвани да станем светци!
  А дали ще станем зависи най-вече от нас според това как се подвизаваме...

 40. 40 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  До коментар [#39] от "Neto":

  Логиката е друга, но вие не я разбирате.
  РПЗЦ дълго време е Църква изповедница. Тя се противопоставя и на комунистическите "църкви блудници", и на завладените от масони "православни църкви" в демократичните държави. Тя клейми през цялото време МП за нейната неправославност. И именно през това време РПЗЦ дава светци. През това време от "поместните църкви" обвиняват РПЗЦ, че не е част от "световното православие".
  И после вече предавайки Православната Вяра РПЗЦ става част от "световното православие".

 41. 41 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 5353 Неутрално

  Смирение до Възкресението

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 42. 42 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#27] от "Neto":
  кириле ти ли си, бре?
  “Долнопробните клевети” са обществена тайна. Отивайте да близнете черните ченгета по ръчичките, лапнете им лъжичките, цункайте иконите. Вярата ще ви спаси от вируса! Жалки православни съветски и...ти, пардон патрЕоти...
  40млн годишно за пед*ф*ли в черни лимузини - в това ли трябва да вярваме и да плащаме?! Докато домовете за деца и възрастни хора, болниците, социалните заведения са потънали в мизерия?! Да ви имам вярата ако ще на 18,000 години да е, това не променя фактът, че е вредна и античовешка.
  По една коронка на всички и да се приключва...

  Stef
 43. 43 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7184 Неутрално

  Смиряваме се особено, когато лошотия ни дойде до главите. Нека се смирим и всеки може да си прецени дали да ходи на църква или да прескочи този Великден.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK