Велика сряда - денят на предателството

Снимката е от специализирания сайт <a href="https://www.pravoslavie.bg/%d0%a6%d1%8a%d1%80%d0%ba%d0%b2%d0%b0/%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d1%80%d1%8f%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%bb%d0%b7%d0%b8-%d0%bc%d0%b8%d1%80%d0%be-%d0%be%d1%82%d1%87%d0%b0%d1%8f%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b8-%d0%bd%d0%b0/" target="_blank">"Православие"</a>

Снимката е от специализирания сайт "Православие"Днес е Велика сряда - денят от Страстната седмица, посветен на строг пост, в който църквата припомня за предателството на Юда и призовава към покаяние.


В този ден се припомня за разкаялата се грешница, която изляла съд драгоценно миро върху Иисус. Жената успяла да влезе в дома на Симон Прокажени, където бил Христос с учениците си. Тя носела алабастрен съд с миро, за да засвидетелства почитта си към него. В бързината да не ѝ се пречи на доброто намерение тя счупила съда, по-лесно да се разлее мирото. Някои от апостолите възроптали, че е било по-добре мирото да се продаде и парите да се раздадат на бедните. Но Христос отвърнал да не я смущават, защото помазвайки го, тя го подготвя за погребението му, а усърдието ѝ ще се разгласи по цял свят.


Според евангелския разказ в деня, когато грешницата умила със сълзи краката на Спасителя, било извършено и най-голямото предателство - Юда Искариот, един от учениците на Иисус, отишъл при юдейските първенци от Синедриона и се уговорил с тях да им го предаде срещу тридесет сребърника.


Тази година църковните празници около Великден ще бъдат отбелязвани различно от обичайното заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в България. По настояване на Светия Синод църквите ще останат отворени и в тях ще текат служби, но влизането трябва да става при спазване на строги правила. Миряните трябва да спазват дистанция от два метра и да носят маски. Властите призоваха хората да избягват ходенето в храмовете, освен ако не е крайно необходимо.

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Властите призоваха хората да избягват ходенето в храмовете, освен ако не е крайно необходимо.

  Крайно необходимо да заразиш някого? Или да убиеш роднина на друг с крайна необходимост?

 2. 2 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Демокрация означава зачитане на сума лични права сред които и правото на вяра/религия.

  Ако претендираш да си демократичен трябва да позволиш на другите да вярват в каквото искат и ако те вярват, че има Бог (все едно как се казва) и той ги пази, то няма как да им обясниш, че ти ги пазиш.

  Просто няма как да стоиш по-високо в очите им от Бога им.

  Най-лесния начин да се разбереш с тях в такава ситуация е да ги манипулираш.

  Това е и ролята на висшето духовенство и причината то да се меша с политическите лидери, които правят същото, но с различни от вярата/религията техники.

  Все опира до управление на масите.

  Когато времената са тежки религията има по-голяма сила от демократичното управление.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 3. 3 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  "Велика сряда - денят на предателството"

  Нали е модерно всичко да се приравнява с настоящето, та си помислих че може би е дошъл момента да преименуваме тази сряда на :
  "Велика сряда - денят на Парламента" то там е пълно с предателите на Българският народ така или иначе та поне да си имат повод за празнуване.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 4. 4 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  "Велика сряда - денят на предателството"... там е пълно с предателите на Българският народ
  —цитат от коментар 3 на padrino


  Корекция - там е пълно с онази малка част от българския народ (под 50%), която са гласували и техния кандидат е спечелил.

  Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 5. 5 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  "... разкаялата се грешница, която изляла съд драгоценно миро върху Иисус... в дома на Симон Прокажени... Според евангелския разказ..."

  Според кой разказ? Само Лука казва, че е грешница. Другите - не. Обаче Лука пък не не казва чий е домът. Марко и Матей казват, че е бил на Симон Прокажени. А Йоан пък казва, че е било в дома на Лазар. И само Лука говори за миенето на нозете.
  На чий разказ да вярваме?

 6. 6 Профил на Mushichka
  Mushichka
  Рейтинг: 146 Неутрално

  За 30 сребърника от синода предадоха общественото здраве, Барба Ганьос като Пилат си изми ръцете с решението на алчните старци, а разпънатият Исус - това са всички невинни български души, които ще пострадат от безумието им.

 7. 7 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 888 Неутрално

  май само в България ще има влизане на хората в църквите.Оказа се,че българите сме станали по набожни от гърците даже.Време е вече синода-това гнездо на комунистически агенти да се проветри и да влезе чист въздух.Какво е това владика-той бил педофил,измамник ,луд ,агент на руското разузнаване,люботел на ролекси и аудита и-нощо.Щом е владика то е до живот.Даже президента,дето се оказа резидент е избран за един мандат.Владиката обаче е до живот.Това е милата ни родна църква.И комунистите ,дето избиваха свещеници,защото религията била "опиум за народа" ,сега станаха най-праворентите християни -путинисти.

 8. 8 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  май само в България ще има влизане на хората в църквите.
  —цитат от коментар 7 на dolna4erti4ka


  И в Русия. Техния църковен ПР каза, че всяка епархия щяла да си решава отделно, понеже било имало региони без нито един заразен. Но поне патриарх Гундяев преди 2 седмици беше призовал хората да се молят вкъщи.

  И в САЩ май някои църкви останаха отворени.

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2965 Неутрално

  Според едно от Евангелията Юда не само,че не е бил предател,ами е бил приятел на Исус и му е помагал,включително и с пари.

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2965 Неутрално

  До коментар [#7] от "dolna4erti4ka":

  Гърците няма да влизат в църквите защото за тях здравето е първи приоритет. Културна особеност... Те и затова са против ядрените електроцентрали,например.

 11. 11 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Според едно от Евангелията Юда не само,че не е бил предател,ами е бил приятел на Исус и му е помагал, включително и с пари.
  —цитат от коментар 9 на deaf


  В кое евангелие? Не и в четирите на Библията. Иначе те са били много преди да съкратят светото писание дето уж не трябвало да се съкращава.
  Но в Евангелието на Йоан (което въобще звучи много различно от останалите три) Юда е ковчежникът на групата.

 12. 12 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  Денят на предателството - фарисейте на Позитано очакват предложения са сътрудничество, въздухаря също търси сътрудници.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4049 Разстроено

  "Днес е Велика сряда - денят от Страстната седмица, посветен на строг пост, в който църквата припомня за предателството на Юда и призовава към покаяние."

  Така е. Но трябва да се отбележи, че денят от Страстната седмица, посветен на най-строг пост е Разпети Петък.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4049 Любопитно

  За 30 сребърника от синода предадоха общественото здраве, Барба Ганьос като Пилат си изми ръцете с решението на алчните старци, а разпънатият Исус - това са всички невинни български души, които ще пострадат от безумието им.
  —цитат от коментар 6 на Mushichka


  Мушичка, не бъди някаква черна станция, не знаем дали ще има български миряни, които ще се заразят в църквата от COVID-19. Ако се спазват всички правила предписани от щаба може въобще да не стигне до там!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 425 Неутрално

  "... разкаялата се грешница, която изляла съд драгоценно миро върху Иисус... в дома на Симон Прокажени... Според евангелския разказ..."Според кой разказ? Само Лука казва, че е грешница. Другите - не. Обаче Лука пък не не казва чий е домът. Марко и Матей казват, че е бил на Симон Прокажени. А Йоан пък казва, че е било в дома на Лазар. И само Лука говори за миенето на нозете.На чий разказ да вярваме?
  —цитат от коментар 5 на tamada


  Бъркате историите, става въпрос за две различни помазвания с миро, едното точно преди разпятието, другото доста преди това, едното от Мария, сестрата на Лазар и Марта, а другото от ненаозвана грешница.

 16. 16 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  И в Чехия се оказа, че отделните православни храмове си решават сами как да заобиколят забраната. Католиците и протестантите миналата седмица се справиха с интернет преноси от протичащите при затворени врати ритуали, но и те имаха отворени църкви, където обаче строго следяха колко хора са влезли, дали са с маски и дали спазват дистанция. Други пък след ритуал при затворени врати, изнасяха причастието, хоругвите и реликвите за поклонение пред храма, като пак следяха вярващите да не се струпват.
  В катедралата Св. Вит в Прага служиха при затрворени врати с пренос по интернет. Бяха изнесли хапрестолния Кръст на Свещената Римска Империя от съкровищницата. Това е една от коронационните реликви на Империята (на която Прага дълго време е била столица) от монолитно парче планински кристал правен за коронацията на имп. Карл IV преъ 1347. Има вградени част от Св. Кръст, 2 тръна от Трънения Венец - подарък от Франция - целият венец е в Нотр Дам дьо Пари, част от сюнгера с оцета и част пт плащеницата - всичко крадено от Константинопол през 1204 година.
  За изключителния характер на изнасянето за практическа употреба трябва да се каже, че Кръстът на Империятан е бил използван за последен път преди миналата седмица, през 1835 година на коронацията на австрийския император Фердинанд V за крал на Чехия. От тогава е могъл да се види само в съкровищницата - сега се помещава в частния параклис на императорите в Прага на Храда (не се използва за църква вече).

  E PLVRIBVS VNVM
 17. 17 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Според едно от Евангелията Юда не само,че не е бил предател,ами е бил приятел на Исус и му е помагал,включително и с пари.
  —цитат от коментар 9 на deaf


  Сигурно цитирате някое от така наречените "апокрифни" "Евангелия"

  Те са писани 2-3 век след Христа, не са записани от очевидци на събитията (за разлика от 4те, които са канонични), и като цяло са пълни с недомислия и противоречия на вече записаните и потвтърдени факти.
  Теологията и доктрините им също като цяло са доста изкривени, за да отразяват гностическите (лъже)учения.

 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2965 Неутрално

  До коментар [#17] от "conventi0nal":

  Доколкото знам,най-рано писаното Евангелие е петдесет години след разпъването на Христос...

 19. 19 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#17] от "conventi0nal":

  Има открито аокрифно евангелие на Юда. От там черпи. Имам го на чешки и с коментари. Текстът не звучи особено убедително и е късен - по лингвистичен анализ - IV век. Има подобни намеквания и в други апокрифни евангелия, но и те, както сам казвате, са късни. Нали Никос Казандзакис използва мотива в романа си "Последното Изкушение на Христа"- който е и филмиран. Но Казандзакис е писал роман, без претенции за евангелие.

  E PLVRIBVS VNVM
 20. 20 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Бъркате историите, става въпрос за две различни помазвания с миро, едното точно преди разпятието, другото доста преди това, едното от Мария, сестрата на Лазар и Марта, а другото от ненаозвана грешница.
  —цитат от коментар 15 на conventi0nal


  Изобщо не бъркам - съвсем същата случка малко преди разпятието:
  1 А шест дни преди пасхата Исус дойде във Витания, където беше Лазар, когото Той възкреси от мъртвите.
  2 Там му направиха вечеря, и Марта прислужваше; а Лазар беше един от тия, които седяха с Него на трапезата.
  3 Тогава Мария, като взе един литър миро от чист и скъпоценен нард, помаза нозете на Исуса, и с косата си отри нозете Му; и къщата се изпълни с благоухание от мирото.
  4 Но един от учениците Му, Юда Искариотски, който щеше да Го предаде, рече:
  5 Защо не се продаде това миро за триста динария, за да се раздадат на сиромасите?
  6 А това, рече не защото го беше грижа за сиромасите, а защото бе крадец, и като държеше касата вземаше от това, което пускаха в нея.
  7 Тогава Исус рече: Оставете я; понеже го е запазила за деня на погребението Ми.

 21. 21 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#18] от "deaf":

  За съставянето на каноничните Еваснгелия има лингвистични анализи на отделните им фрагменти. Дори има хипотетична възстановка на "текст Q"- логии за земния живот на Спасителя, Негови и на учениците Му изказвания или кратки анекдоти (в гръцкия смисъл - случка, не в днешния смисъл) от живота им. Циркулирали са устно и са били постепенно записвани и подреждани. Отново по лингвистични белези - между 60 и 80/90 година - т.е. Евангелията са получили вида в който ги познаваме, докато още са живеели последните Апостоли и са могли да ги санкционират (в смисъл да проследят верността им).
  За апокрифните евангелия - имам доста пълна сбирка от чешки издания на еврейски и християнски апокрифи в къщи - не съм видял оценка преди първата трета на II век сл. Хр., но обикновено лингвистично се отнасят към III - IV векове. Т.е. доста по-късно от Евангелията.

  E PLVRIBVS VNVM
 22. 22 Профил на Mushichka
  Mushichka
  Рейтинг: 146 Неутрално

  До коментар [#14] от "Иво":

  Трябва да си наивен като дете, или алчен като синодален фундаменталист, за да мислиш че при очакваното стълпотворение няма да има заразени. Сякаш нещо би спряло хиляди фанатизирани, подстрекавани от дедо поп с думите, че в църквите няма зараза, да се скупчат по Великден? Много от тях са същите, заради които затвориха пазарите, защото се смятат за безсмъртни.

 23. 23 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  апокрифни" "Евангелия"
  Те са писани 2-3 век след Христа, не са записани от очевидци на събитията (за разлика от 4те, които са канонични), и като цяло са пълни с недомислия и противоречия на вече записаните и потвтърдени факти.
  —цитат от коментар 17 на conventi0nal


  А защо в каноничните евангелия също има противоречия и недомислия? И защо каноничното евангелие на Йоан се различава толкова много от синоптичните?

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4049 Любопитно

  До коментар [#16] от "PavelCZ":

  Можеш ли да споделиш снимка на този кръст? Имам в предвид от нета.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4049 Любопитно

  До коментар [#17] от "conventi0nal":

  Точно така. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4049 Любопитно

  До коментар [#22] от "Mushichka":

  А, ти трябва да си черноглед като възрастен дядо или апокалиптичен фундаменталист за да си сигурен, че при очакваните малко присъстващи хора отишли на църквовните служби в събота вечерта и след това в неделя ще има много заразявания.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "tamada":
  До коментар [#11] от "tamada":
  До коментар [#20] от "tamada":

  Ако имаш затруднения с разбирането на Евангелията ,както и с цялата Библия,най-добре е да четеш тълкуванията им.
  Има много пространни трудове по тълкуването на всички книги от Библията.
  Огромен брой автори са писали тълкувания и то на всякакви езици.
  Много от тези тълкувания са достъпни и онлайн и леско могат да се намерят.

 28. 28 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#1] от "Таралеж":

  Ако е така, къде са заразените свещеници? Трябваше да има поне колкото лекарите...

 29. 29 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "deaf":

  Четирите евангелия са били написани две години след смъртта на Господ Иисус Христос на арамейски, език, на който са говорели и Той, и учениците му, смята френски учен, посветил на тази тема над 40-годишен труд.

  shorturl.at/kpxA0

 30. 30 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "Mushichka":

  Очакваното стълпотворение няма да се състои!
  Всички като теб,маловерци и откровени неверници,няма да отидат до църквите,защото няма какво да правят там.
  Вярващите ще участват в празничните Богослужения и ще се радват на спокойствие ,за което можеха да мечтаят предишни години!

 31. 31 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "Mushichka":

  Не се мъчи да се упражняваш в безсмислени аналогии!
  Каквото и да напишеш е ясно ,че ти си от лошите.

 32. 32 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#5] от "tamada":

  Всички са измислица - приказки за възрастни с интелектуални дефицити.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 33. 33 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "BG Territory":

  Всички Евангелия са писани от живи хора,които са били преки участници в евангелските събития!
  Всяко събитие се счита действително според римското права ,ако има показания на двама свидетели.
  Евангелистите са четирима!

 34. 34 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "dolna4erti4ka":

  Както винаги антихристияните бълват безсмислени и нямащи никакво основание клевети срещу Църквата!

  Нищо ново под слънцето,а и всичко това вече е описано и предсказано от Господ Иисус Христос преди 2000 години и се изпълнява буква по буква:

  Евангелие от Йоан,гл.15
  19. Да бяхте от света, светът щеше да люби своето; а понеже не сте от света, но Аз ви избрах от света, затова светът ви мрази.
  20. Помнете словото, що ви казах Аз: няма слуга по-голям от господаря си. Ако Мене гониха, и вас ще гонят; ако Моето слово спазиха, и вашето ще спазят.
  21. Но всичко това ще ви сторят заради Моето име, защото не знаят Оногова, Който Ме е пратил.
  22. Ако не бях дошъл и не бях им говорил, грях не щяха да имат; а сега нямат извинение за греха си.
  23. Който Мене мрази, мрази и Отца Ми.
  24. Ако не бях сторил между тях делата, които никой друг не е сторил, грях не щяха да имат; а сега и видяха, и намразиха, и Мене, и Отца Ми.
  25. Но това стана, за да се сбъдне словото, писано в Закона им, че Ме намразиха без вина.

 35. 35 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1481 Весело

  До коментар [#33] от "Neto":

  А, стига, бе! Това Шехерезада ли ти го каза?
  Наивници.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 36. 36 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3580 Любопитно

  До коментар [#6] от "Mushichka":

  Няма невинни български души, които са се доверили на демагози и измамници да им управляват съдбите ! Напротив, тъкмо тези, които допускат да стигнем дотук, носят най - голямата вина за днешното положение на страната ни ! Ако трябва да ти го дам в образ от Библията, приличат на талпата, която вика : разпни Го ! Искаме Варнава да ни освободиш .....

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  "Какво стоеше зад падението на Юда? Как този ученик се превърна в предател? Това е важно да се знае, понеже е предупреждение за собствения ни живот, за да не се спънем и паднем и ние."

 38. 38 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#37] от "Роси":

  Предателството е дума, противоположна на верността ! Ако си верен на Христос и го обичаш, никога няма да го предадеш ! Още по - малко заради пари и конюнктурни интереси в тоя живот !

 39. 39 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#12] от "Корки":

  Стига с това Позитано бе трол. От 11 години управляват гербавите без никаква опозиция и все оправдания и опорни точки търсите. В България никога не е имало по-скопена и безлична опозиция. 100 човека не могат да съберат на площада цоциалистите. Калинките държат властта навсякъде - парламент, правителство, областни, милиция, съдебна система, кметове... Една чистачка не се назначава без да е одобрена от кадър на ГЕРБ. Аре засрамете се вече с тия оправдания и заклинания. Все Костов, Станишев и Орешака са ви виновни.

 40. 40 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#22] от "Mushichka":

  Къде си виждал хиляди фанатизирани православни в България? Ти не си добре. Хората масово ще си останат по домовете за църковните служби точно защото не са фанатици.

 41. 41 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "Роси":

  Сребролюбието!

  "10. Защото корен на всички злини е сребролюбието, на което предавайки се, някои се отклониха от вярата и си навлякоха много мъки."1 Тимотей ,гл.6
  и
  "4. Тогава един от учениците Му, Иуда Симонов Искариот, който щеше да Го предаде, рече:
  5. защо да се не продаде това миро за триста динария, и парите да се раздадат на сиромаси?
  6. Това каза той, не че се грижеше за сиромасите, а защото беше крадец. (Той държеше ковчежето, и крадеше от онова, каквото там пускаха.)"Йоан ,гл.12
  и
  14. Тогава един от дванайсетте, на име Иуда Искариот, отиде при първосвещениците
  15. и рече: какво ще ми дадете, та да ви Го предам? А те му предложиха трийсет сребърника.
  16. И оттогава той търсеше сгоден случай да Го предаде.Матей,гл26

 42. 42 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#35] от "BG Territory":

  Това са историческите факти!
  Съжалявам ,ако не ти харесват,но това е истината...

 43. 43 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#38] от "samoedin":

  Ами спрете да ГО предавате тогава!

 44. 44 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1794 Весело

  До коментар [#38] от "samoedin":Ами спрете да ГО предавате тогава!
  —цитат от коментар 43 на Neto  До коментар [#43] от "Neto":

  Кого?! Вожда, или Радостта Гешев?!

 45. 45 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3580 Весело

  До коментар [#43] от "Neto":

  Такива като тебе го правят, защитавайки мафиотизирсната ни власт, не помниш ли какво си писахме вчера, криейки се зад библейски цитати, които не разбират ! Между другото, котаранц, учиш ли още на изуст речите на руския президент, че трябва да те изпитвам.....

 46. 46 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3580 Любопитно

  До коментар [#41] от "Neto":

  Правилно, котаранц ! А кажи какво сега следва от този цитат за висшето православно духовенство, част от което носи скъпи ролекси, друга - с Линкълн - и, трети - участници в развратни оргии ! Четвърта част пък - послушен придатък на враждебни за страната ни чужди интереси, подлоги на мракобесник сили и режими !

 47. 47 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#45] от "samoedin":

  Спрете да вършите грехове и да клеветите Църквата ,защото пак разпъвате Господ Иисус Христос на кръста!

 48. 48 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#46] от "samoedin":

  Не бъдете като Иуда,който за мижави 30 сребърника е предал Месията!
  Не вземайте пари ,за да плюете по Църквата,защото ви чака умчастта на предателя и вас...

 49. 49 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#48] от "Neto":

  *участта

 50. 50 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#47] от "Neto":

  Значи реши да се правиш и на църква ! Няма кого да излъжеш котаранц ! Ти си пример за смехотворни опити да се заблуждават хората ! Нали знаеш кой е бащата на лъжата ?

 51. 51 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3580 Любопитно

  До коментар [#48] от "Neto":

  Това ли ти е отговора на греховете на фарисеите в расо ? Да се правят значи хората на слепи пред разтлението и корестолюбието на шепа самозабравили се меркантилни типове ? Котаранц, я кажи тука на участниците във форума КОЙ плати на Юда тия 30 сребърника за да му бъде предаден Христос ?

 52. 52 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "samoedin":

  44. Ваш баща е дяволът; и вие искате да изпълнявате похотите на баща си. Той си беше открай човекоубиец и не устоя в истината, понеже в него няма истина. Кога говори лъжа, своето говори, защото е лъжец и баща на лъжата.
  45. А понеже Аз говоря истината, не Ми вярвате.
  Йоан,гл.8

 53. 53 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "samoedin":

  Я кажи ти на форума радваш ли се ,че църквите ще са отворени на Великден и дали ще ходиш на служба и готвиш ли се да се изповядаш и да се причестиш,а също и дали постиш ,за да разберем какъв си точно.

 54. 54 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3580 Любопитно

  До коментар [#48] от "Neto":

  Я кажи котаранц, КОЙ накара Юда да предаде Христос за 30 сребърника ? КОЙ му плати ?

 55. 55 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#54] от "samoedin":

  Признай дали се радваш ,че църквите ще са отворени на Великден и дали ще ходиш на служба и готвиш ли се да се изповядаш и да се причестиш,а също и дали постиш ,за да разберем какъв си точно.

  Ето какво е писано:
  1. Възлюбени, не на всеки дух вярвайте, а изпитвайте духовете, дали са от Бога, защото много лъжепророци се явиха в света.1Йоан,гл.4

 56. 56 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#54] от "samoedin":Признай дали се радваш ,че църквите ще са отворени на Великден и дали ще ходиш на служба и готвиш ли се да се изповядаш и да се причестиш,а също и дали постиш ,за да разберем какъв си точно.Ето какво е писано:1. Възлюбени, не на всеки дух вярвайте, а изпитвайте духовете, дали са от Бога, защото много лъжепророци се явиха в света.1Йоан,гл.4
  —цитат от коментар 55 на Neto


  Защо се страхуваш да отговориш на въпроса ми горе ? КОЙ накара Юда да предаде Христос за 30 сребърника, а котарак ? Кой обвини Иисус в богохулство ?
  Как ли са светели радостно очите във верски фанатизъм на същите тия, когато са разпъвали Господ , а коте ?
  Значи има хора в расо на висши позиции, които могат и да се къпят в охолство, да отблъскват хората в своите доказани оргии, пиянства и разврат, да участват в корупционни сделки с имущество и средства, които вярващите са отделяли като за пред Бога, да ходят да " освещават" моторите на руските нощни вълци, минаващи транзит през нашата територия, чиито членове са професионални убийци, наркотрафиканти и участници в схемите на мракобесните началства на тоя свят, ама ако хората са свидетели на всички тия отвратителни неща, ако се отблъскват от тях, те са Юда, безбожници, предатели, хулители и прочие епитети, така ли ?
  Знаеш ли към кого отправя Госод тия думи : рожби ехидни, как ще избегнете геената огнена ?

 57. 57 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#5] от "tamada":До коментар [#11] от "tamada":До коментар [#20] от "tamada":
  Ако имаш затруднения с разбирането на Евангелията ,както и с цялата Библия,най-добре е да четеш тълкуванията им.Има много пространни трудове по тълкуването на всички книги от Библията. Огромен брой автори са писали тълкувания и то на всякакви езици.
  —цитат от коментар 27 на Neto


  Както се вижда разбирам текста в евангелията доста по-добре, отколкото сляпото повтаряне на готови мантри от наивниците, много от които даже не са ги чели внимателно.

  Четирите евангелия са били написани две години след смъртта на Господ Иисус Христос на арамейски, език, на който са говорели и Той, и учениците му, смята френски учен, посветил на тази тема над 40-годишен труд. shorturl.at/kpxA0
  —цитат от коментар 29 на Neto


  Чакай, чакай, чакай! Нали съветвяше да четем "огромен брой автори"? Кога успя да ги съкратиш до "един брой автор"?

  До коментар [#32] от "BG Territory": Всички Евангелия са писани от живи хора,които са били преки участници в евангелските събития!
  —цитат от коментар 33 на Neto

  Всяко събитие се счита действително според римското права ,ако има показания на двама свидетели. Евангелистите са четирима!
  —цитат от коментар 33 на Neto


  Чакай, чакай! Кога станаха четирима очевидци? Според статията в Pravoslavie.bg, която цитираш онзи френски учен казва съвсем друго - че главата на Йерусалимската църква събрал купчина разкази в един текст, после неговият наследник го дал на трети човек и чак след това разни хора са написали евангелията на база този текст. Но както знаем - не всички. Все още не обясняваш как така хем и четиримата били очевидци, хем разказът на Йоан се различава силно, ама силно.
  Освен това правото изисква да говориш със свидетелите, а тук дори не знаем кои са те.

  Не е хубаво да се лъже. Особено пък в името на Господа. Щото, нали знаеш, че в Библията пише и друго - Господ хич не си поплюва, ако рече да въздава наказания за греховете. Кара наред. :)

 58. 58 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#24] от "Иво":

  file://homer/home/lazp/Desktop/HCMBuaS.webp

  E PLVRIBVS VNVM
 59. 59 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#24] от "Иво": file://homer/home/lazp/Desktop/HCMBuaS.webp
  —цитат от коментар 58 на PavelCZ


  Дал си адрес на снимката върху своя десктоп, но много хора не могат да четат директно файловете. Взех я от твоя компютър и я качих тук:
  https://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_F_F/HCMBuaS.jpeg
  Сега направо кажи в коя папка държиш по-ценна лична и служебна информация, че ме мързи да ровя!


  Шегувам се. :)
  Потърсих името на файла, излезе статия в чешки сайт за църковна служба от 2013 и някакъв кръст, който се бил ползвал за коронации - реших, че вероятно е същия.
  https://www.novinky.cz/kultura/clanek/sedm-klicniku-odemklo-pokladnici-s-korunovacnimi-klenoty-190331

 60. 60 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#57] от "tamada":

  Типично за неправилно вярващите е да си въобразят,че има противоречие в някаква маловажна част между книгите на Свещеното Писание,за да го превърнат в огромен проблем и да отрекат изцяло Библията.,че даже и Бог.

  Ти не разбираш Евангелията,мислиш,че има противоречия,изпитваш затруднения,но когато те съветват да прочетеш тълкуванията на местата,
  които те интересуват отказваш ,защото според теб самия :

  "Както се вижда разбирам текста в евангелията доста по-добре, отколкото сляпото повтаряне на готови мантри от наивниците, много от които даже не са ги чели внимателно."
  Какъв аргумент е това?
  Всеки има собствено мнение ,но то не винаги е правилно.
  Проблемът ти е ,че ти не искаш да се поучиш от тълкуванията на хора,които знаят Библията МНОГО ПО-ДОБРЕ от теб,които са посветили целия си живот на изследването й и които са останали в историята на Християнството като еталон и пример за подръжание ,който се изучава от всички.
  Не си разбрал явно какво означават думите:
  9. И Аз ви казвам: искайте и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори;
  10. защото всеки, който иска, получава, и който търси, намира, и на тогоз, който хлопа, ще се отвори.Лука,гл.11
  Пределно ясно е ,че ако продължаваш да демонстрираш подобна гордост и подобно тесногръдо мислене никога няма ,нито да си изясниш Евангелията ,нито да започнеш да вярваш правилно и да тръгнеш по пътя на спасението.Защото:
  5. ...."Бог се противи на горделиви, а на смирени дава благодат".1Петра,гл.5

  Ако имаше реално желание да намериш истината за собствените си терзания по темата щеше да търсиш и да я откриеш.
  Вижда се,че такова желание няма в теб ,следователно няма и начин да стигнеш до истината,а ще си останеш на това ниво.


 61. 61 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#57] от "tamada":

  Написаното в коментар 29 не е мое мнение ,а е цитат!
  https://bit.ly/2Vpf6Sg
  Статия на https://www.pravoslavie.bg/
  "Евангелията написани на арамейски език две години след Христовото възкресение?"
  Четирите евангелия са били написани две години след смъртта на Господ Иисус Христос на арамейски, език, на който са говорели и Той, и учениците му, смята френски учен, посветил на тази тема над 40-годишен труд.
  —цитат от коментар 29 на Neto

  Авторът на статията е написал и името на учения" седемдесетгодишният Пиер Перие, член на Академията на науките и бивш постоянен секретар на Академията на технологиите".
  За неговото изследване и изводи трябва да спориш с него!
  Ако беше проследил внимателно какво съм написал щеше да разбереш,че моя коментар 29 е отговор на:
  До коментар [#18] от "deaf":
  "Доколкото знам,най-рано писаното Евангелие е петдесет години след разпъването на Христос..."

  и няма нищо общо с коментара:
  "Огромен брой автори са писали тълкувания и то на всякакви езици.
  —цитат от коментар 27 на Neto"
  към теб.Следователно между многото авторИ на тълкувания на Библията и единия френски учен.
  Изказването ти:
  "Чакай, чакай, чакай! Нали съветвяше да четем "огромен брой автори"? Кога успя да ги съкратиш до "един брой автор"?"
  Няма нищо общо между двата коментара,които са за двама различни участника и не са свързани помежду си и не са даже на една и съща тема тема.А и думата един автор я НЯМА изобщо в моя коментар 29.

 62. 62 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6731 Неутрално

  Предателство е имало и ще има докато свят светува, лошо е и боли, когато те предаде близък човек.

 63. 63 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#57] от "tamada":

  "До коментар [#32] от "BG Territory":

  Всички Евангелия са писани от живи хора,които са били преки участници в евангелските събития!
  Всяко събитие се счита действително според римското права ,ако има показания на двама свидетели.
  Евангелистите са четирима!"

  Коментара е мое мнение,а как изглеждат нещата според френския учен така,както той си ги представя!
  Статията в Pravoslavie.bg съм я дал като източник за отговора на:
  До коментар [#18] от "deaf":
  "Доколкото знам,най-рано писаното Евангелие е петдесет години след разпъването на Христос..."

  Между моите мнения ,които смятам за истина за Евангелистите в коментар 33 и тезата на френския учен за Евангелистите няма нищо общо!
  Ако искаш да спориш с неговата теза трябва да я адресираш към него, а не към мен.

  Истината е ,че трябва да следиш кой на кого и за какво е отговарял,а не механично да сливаш отговорите и да комбинираш тезите на различни хора от различни спорове!

  Мисля,че сме на прав път и изпълняваме целта на занятието беше и целта на занятието.
  Добрата новина е,че поне вече вярваш въпреки терзанията на тема Евангелия,че има Господ и че ТОЙ ще наказва хората ,ако лъжат и после не се каят.

 64. 64 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1292 Весело

  До коментар [#57] от "tamada": Типично за неправилно вярващите е да си въобразят,че има противоречие в някаква маловажна част между книгите на Свещеното Писание,за да го превърнат в огромен проблем и да отрекат изцяло Библията.,че даже и Бог.
  —цитат от коментар 60 на Neto


  Типично за наглите манипулатори. Ти го питаш за конкретен проблем, то почва да лъже, че отричаш цялата Библия и дори бог. :)

  До коментар [#57] от "tamada": Написаното в коментар 29 не е мое мнение ,а е цитат! https://bit.ly/2Vpf6Sg Статия на https://www.pravoslavie.bg/
  —цитат от коментар 61 на Neto


  Айде сега, бегом обратно към коментар 57 и кажи къде съм твърдял, че е твое мнение? Точно обратното е - казах, че е статия, която сочиш и цитирах абсолютно същия сайт.
  Ама не трябва да се лъже толкова нагло бе, мойто момче! Господ ще те накаже.

  Ако имаше реално желание да намериш истината за собствените си терзания по темата щеше да търсиш и да я откриеш.
  —цитат от коментар 60 на Neto


  Е, да де! Нали точно това правя? Искам да открия истината и затова ти зададох съвсем простички въпроси:
  - Как така и четирите евангелия били писани от достоверни очевидци, а в същото време се различават? А в Евангелието на Йоан разликата е драстична.
  - Как така хем били писани от очевидци, хем ми сочиш статия, която казва, че не са писани от очевидци?
  - Как така ме съветваш да чета тълкуванията на "огромен брой автори", чиито изводи изобщо не са единни, а в следващия момент ми сочиш за "доказателство" мнението на само един автор?
  - Как въобще определяш кои автори са правилните?

  И ето сега, горкият аз ще си остана далеч от истината, понеже лъжепророк като теб се усуква като хлъзгава змиорка.

  ... и няма нищо общо с коментара:"Огромен брой автори са писали тълкувания и то на всякакви езици.—цитат от коментар 27 на Neto" към теб... Няма нищо общо между двата коментара, които са за двама различни участника...
  —цитат от коментар 61 на Neto


  Така де, нали и аз същото казвам? На един участник говориш едно, на друг - друго... въртиш, сучеш, лъжеш, мажеш... и за всяка критика към себе си имаш готов цитат от Библията и анатема срещу "неверниците". Като "неверник" може да стане всеки, който покаже малко логична мисъл.
  Практика ошлайфана през хилядолетията. :)

 65. 65 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#56] от "samoedin":

  1. Възлюбени, не на всеки дух вярвайте, а изпитвайте духовете, дали са от Бога, защото много лъжепророци се явиха в света.
  2. По това познавайте Божия Дух (и лъжливия дух); всякой дух, който изповядва, че в плът е дошъл Иисус Христос, е от Бога.
  3. А всякой дух, който не изповядва, че в плът е дошъл Иисус Христос, не е от Бога; това е духът на антихриста, за когото сте слушали, че иде, па и сега е вече в света.
  4. Вие сте от Бога, чеда, и сте ги победили; защото Тоя, Който е във вас, е по-голям от оногова, който е в света.
  5. Те са от света, затова и по светски говорят, и светът ги слуша.
  6. Ние сме от Бога: който знае Бога, слуша ни; който не е от Бога, не ни слуша. По това и познаваме духа на истината и духа на заблудата.1Йоан,гл.4

 66. 66 Профил на wkz55633864
  wkz55633864
  Рейтинг: 121 Неутрално

  До коментар [#5] от "tamada":До коментар [#11] от "tamada":До коментар [#20] от "tamada":Ако имаш затруднения с разбирането на Евангелията ,както и с цялата Библия,най-добре е да четеш тълкуванията им.Има много пространни трудове по тълкуването на всички книги от Библията.Огромен брой автори са писали тълкувания и то на всякакви езици.Много от тези тълкувания са достъпни и онлайн и леско могат да се намерят.
  —цитат от коментар 27 на Neto

  Тълкуванията на Евангелията ги пишата като хора като теб - „православни талибани“!

 67. 67 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#64] от "tamada":

  "Ти го питаш за конкретен проблем..."

  Питането беше към целия форум,но това си остава твой собствен проблем само.
  Даден ти беше съвет да потърсиш отговора при специалисти и да търсиш тълкаванията.Отказът ти показва,че не търсиш истината ,а се надяваш на сабственият си разум.Това е безнадежден случай на гордост,съчетана с богоборчество.
  "Господ ще те накаже. "Това е похвално ,!Щом очакваш справедливост и съд от Бог значи вярваш,че и ти ще бъдеш съден.Тук си на прав път.

  Отговор на въпросите започващи с "КАК".
  Вече беше ти предложено да търсиш тълкованията на Евангелията.
  Досега не си намерил нито едно тълкование и не си прочел нищо,иначе нямаше да задаваш същите въпроси.Въртим се в кръг,но това няма да ти донесе отговорите.

  Така де, нали и аз същото казвам? На един участник говориш едно, на друг - друго.
  Тук също се въртим в кръг,отговор на коментар на един участник по една тема,не може да се комбинира с отговор на друг участник по друга тема,особено кагото нямат нищо общо.Просто трябва да четеш и да мислиш отделно като се съсредоточиш върху различните проблеми,явно не го можеш.За такива като теб се отнася:"въртиш, сучеш, лъжеш, мажеш"-добре си се описал сам.

  "Като "неверник" може да стане всеки, който покаже малко логична мисъл."
  Няма такова нещо,по-скоро при теб проблема е ,че не си чел достатъчно,не си изследвал в пълното Библията и това води до проблем с разбирането й ,а комбиниран и с много високо мнение за собствените си способност,което е без покритие(гордост) и отказа да приемеш мнението на други,които са доказани специалисти по Свещеното Писание,води до трагедия.
  Единственото лечение е смирение и учение,което явно не ти харесва и не ти се иска.За съжаление това е единствения път към Бог,преди Възкресението ,даже Иисус Христос е минал през кръста!Лесния и широк път е към погибел ,докато трънливят и тесен води в Рая,а и не забравяй ,че Господ още е казал "Скърби ще имате!"

  "Практика ошлайфана през хилядолетията."
  Току-що доказа,че спора с някои сектанти,неверници и иноверци е само исторически.
  Всички тези спорове са завършили преди много време, някои преди столетия,но такива като теб все още искат всеки път някой да ги учи и да минат през същите спорове, за да достигнат до същия резултат.
  Все пак спасението е личен проблем и никой не може да те спаси насила.
  Никой не може да търси,да изследва и да намери вярата и истината вместо теб.
  Даже Господ!

 68. 68 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#59] от "tamada":

  Мерси за асистенцията.

  E PLVRIBVS VNVM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK