На живо

Заразените надхвърлиха 700, село попадна под карантина заради беглец (хронология)

Избрано от редактора
Заразените надхвърлиха 700, село попадна под карантина заради беглец (хронология)

© Велко Ангелов
Броят на заразените с COVID-19 надхвърли днес 700 по данни на кризисния щаб. Днес второ населено място след Банско попадна под карантина след като мъж с установен коронавирус самоволно напусна болницата и се прибра у дома в старозагорското село Паничерево. Банката за развитие обяви условията, по които ще отпуска безлихвени кредити от 1500 лв. на месец за хората, изгубили доходите си.


"Дневник" всекидневно следи на живо ситуацията в страната. За събитията по света, свързани с коронавируса, можете да се информирате тук.
В тази тежка ситуация продължаваме да подпомагаме българските производители и да изпълняваме поетите от нас ангажименти. Днес фонд "Земеделие" изплати 445 млн. лева за Кампания 2019 по Схемата за плащане за селскостопански практики - зелени директни плащания. Средствата са отпуснати на 56 490 земеделски стопани, които спазват благоприятни за климата и околната среда утвърдени стандарти. Това написа в профила си във "Фейсбук" премиерът Бойко Борисов след като по-рано днес търговските вериги излязоха с остра декларация срещу правителственото постановление, което ги задължава да предлагат български храни от региона по местонахождението на конкретния магазин.


Плащането е извършено по предварително оповестения в началото на годината график за изплащане на субсидиите от държавен фонд "Земеделие".

БСП иска извънредно заседание на парламента

"БСП за България" внесе в деловодството на Народното събрание искане за свикване на извънредно заседание и за изслушване на премиера Бойко Борисов за здравните, икономическите и социални мерки и ефекта от тях. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова критикува действията на управляващото мнозинство, което отхвърли предложението да се възстанови петъчният парламентарен контрол. За времето на извънредното положение (до 13 май) парламентът се разпусна, парламентарният контрол е само с писмени отговори, а депутатите се събират само за извънредни законопроекти.


Извънредното положение не означава безконтролно положение.


Корнелия Нинова,

лидер на БСП


"Предупредих ги, че ще използваме всички парламентарни способи да упражним контрол върху действията на правителството и разходите на вашите пари", коментира още Нинова.

Пандемията от коронавирус може да се окаже катализатор за по-честата работа от вкъщи в бъдеще, показва проучване на консултантската компания "Колиърс" (Colliers) сред 3 хил. души в 25 държави. От запитаните 82% биха желали и след пандемията да работят от вкъщи веднъж или повече пъти в седмицата. Същевременно 71% от хората, които никога преди не са работили от вкъщи, биха искали да го правят и в бъдеще.


Продуктивността е нараснала най-много в сферата на финансовите и професионалните услуги, както и в областта на технологиите, а е спаднала в най-голяма степен в секторите на правото, образованието и проучванията. Повече от половината запитани (55%) казват, че могат да извършват да работят по-добре от дома, отколкото от офиса, когато работата им изисква концентрация. 76% продължават да се чувстват свързани с екипа си, независимо от физическата дистанция, а 58% са на мнение, че общуват по-ефективно с колегите си, когато са в офиса.


"Намираме се в процес на най-масовото изпробване на дистанционна работа в човешката история досега, което ще промени значително работните ни навици", коментира директорът на "Колиърс" Крис Маклърнън. Според него проучването потвърждава, че пандемията ще доведе до съществени промени в начина, по който хората работят.

Готови са правилата за безлихвените кредити от 1500 лв.

Българската банка за развитие определи правилата, по които ще изплаща по 1500 лв. на хората, останали без доходи заради разпространението на коронавируса.


За хората на трудов договор, които са пратени в неплатен отпуск, изискването е да са имали трудово правоотношение в продължение на поне 6 месеца преди излизането в отпуск. Те не трябва да получават заплата при друг работодател и да имат отработени поне 5 работни дни през март, ако това е месецът, в който е започнал неплатеният отпуск. Максималната сума е 4500 лв и може да се изтегли наведнъж или на три транша.


Повече за условията за безлихвените кредити четете тук.

Вина за забраната за търговия на пазарите за плодове и зеленчуци е на техните организатори. това заяви пред Би Ти Ви земеделският министър Десислава Танева.


Обвинявам мениджмънта на всички пазари, където не бяха изпълнени елементарни изисквания за противоепидемични мерки, заяви Танева и припомни, че това е спазване на определено разстояние между хората и носене на маски и ръкавици от купувачите.

Старозагорско село е под карантина от 15 април

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от полунощ днес се забранява влизането и излизането от село Паничерево, община Гурково, област Стара Загора. Намиращите се извън селото негови жители имат време до 20 часа днес да се върнат по домовете си. Те ще останат под карантина в следващите 14 дни и имат право да напускат домовете си само за снабдяване с храни и лекарства, за банкови услуги или за медицинска помощ.


По-рано днес се разбра, че жител на селото с положителна проба за коронавирус е избягал от болницата в Стара Загора и се е прибрал у дома. От Министерството на здравеопазването не съобщават има ли и други заразени от селото, но по данни от Националния оперативен щаб болните в област Стара Загора са 23-ма. Това е второто селище, което властите поставят под карантина след курорта Банско.

Още за карантината на Паничерево четете тук.

Да се прекратят образуваните досъдебни производства срещу жители на ромската махала на Самоков, участвали в масова евангелистка служба в двора на местна църква - това поискаха от Обединени евангелски църкви (ОЕЦ) в България в отворено писмо до премиера, министърът на вътрешните работи и главния прокурор. Тази сутрин Би Ти Ви съобщи, че близо 50 души са били глобени след службата, а полицията издирва и другите участници.


От ОЕЦ посочват, че на празничното богослужение за Вход Господен са били спазени всички изисквания на властите - хората са били с маски, имали са дезинфектанти, спазвали са необходимата дистанция, мястото също е пръскано с дезинфектанти, а самата служба е била на открито. "Не може да се наруши забрана, каквато не съществува", казват евангелистите и посочват, че не е имало укорими действия нито от страна на свещениците, нито от богомолците. Според тях няма нито фактическо, нито правно основание за започване на административно-наказателни производства срещу участвалите в службата.

МВФ с негативна прогноза за икономиката на България

Българската икономика ще се свие с 4% през 2020 година, безработицата ще се удвои и ще достигне 8%, а инфлацията при потребителските цени ще намалее до 1%. Такава прогноза направи Международният валутен фонд (МВФ). Очакванията на институцията взеха обрат в кризата с коронавируса, след като през октомври фондът прогнозира ръст на българската икономика през 2020 г. с 3.2%, инфлация от 2.5% и спад на безработицата до 4.9%. Прогнозата на МВФ е по-негативна и от тази на българското правителство, което предвижда брутният вътрешен продукт да се свие с 2.9%, а безработицата да се покачи с около 2 процентни пункта до 6.2%.


Повече за пролетната прогноза на МВФ четете тук.

От ключово значение за преодоляване на икономическата криза са предприятията, в които производството продължава и се запазват работни места, а ролята на институциите е да внасят спокойствие за заетостта на хората и съдбата на семействата им. Това коментира президентът Румен Радев, след като посети специализираното в производството на отбранителна продукция предприятие "Емко" край Трявна. Преди две седмици контролираното от бизнесмена Емилиян Гебрев предприятие поиска с писмо до премиера, президента и главния прокурор проверка дали държавата умишлено бави разрешенията за износ на готова продукция за страни от НАТО. Според Радев в случая държавата може да подпомогне, като ускори съответните бюрократични процедури. Повече четете тук.

Заразените са 713

Потвърдените случаи на COVID-19 в страната вече са 713 по данни на Националния оперативен щаб. Днес са доказани още 18 нови заразеи, от които 12 са в София, а останалите са в Пловдив, Смолян и Кюстендил. В болници са настанени общо 209 души, 29 от които са в интензивни отделения и клиники. Починалите са 35. Средната им възраст е 64.8 г.
По отношение на общата картина, общо 27 са заболелите от коронавирусна инфекция до 18-годишна възраст. От тях 14 са децата под 10 години. От заразените с коронавирус 37 са медици. 397 от регистрираните са мъже, а 316 - жени.


Националния оперативен щаб представя и справка за регистрираните случаи по области: Благоевград – 19; Бургас – 26; Варна – 24; Велико Търново – 9; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 12; Кърджали – 12; Кюстендил – 18; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 15; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 36; Русе – 5; Силистра – 2; Сливен – 11; Смолян – 19; София – 427; Стара Загора – 23; Хасково – 8; Шумен – 4.

Фандъкова обяви засилени проверки в големите магазини за храни

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви засилени проверки за организацията на работа в големите хранителни магазини заради очаквания наплив преди Великден. След проверка на място на пазара в "Красно село" кметът призова възрастните хора да се стремят да посещават магазини в "коридора" от 8>30 до 10:30 часа, когато е забранено пазаруването от хората под 60 години.


Варненският Административен съд ще гледа дведела срещу заповедта на Регионалната здравна инспекция, с която за времето на извънредното положение бе забранен достъпът на гражданите до плажовете и крайбрежните алеи. Според подателите на жалбите заповедта засяга законни права и интереси на гражданите, като правото на свободно придвижване, което е защитено от Конституцията.


Повече четете тук.

Заради удължаването на извънредното положение Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) даде допълнителни указания за условия и ред за отпускане на заплащаните от касата лекарства и диетични храни за специални медицински цели. Аптеките могат да отпускат медикаментите само по рецептурна книжка, без да се представя рецепта. НЗОК обаче посочва, че за целта следва да е изтекъл срокът на терапевтичната схема, т.е. от датата на последното отпускане, вписано в рецептурната книжка.


Автоматично се удължава и срокът на протоколите за отпускане на скъпоструващи лекарства за хронично болните пациенти. Протоколите, които изтичат във времето след обявяване на извънредното положение (13 март), се удължават автоматично за времето на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна. Заради спецификата на лечението не се удължава срокът на протоколите за заболявания, при които лечението е за определен срок - хроничен вирусен хепатит С; хемангиоми в кърмаческа и ранна детска възраст; лечение с Palivizumab на деца с бронхопулмонална дисплазия, възникваща в перинаталния период, ниско тегло при раждането и вродени сърдечни малформации.

Писмо от Районния съд в Сливен до съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) доведе до разгорещени дебати по въпроса може ли шефовете на съдилища да пускат в принудителен отпуск съдии вместо в карантина. След продължило няколко часа обсъждане от конкретния казус към общото положение, мнозинството реши, че всеки председател на съд отсега нататък ще може решава дали да прати магистрат в принудителен отпуск, без негово съгласие. Условието е принудително да се предоставя не повече от половината от платения годишен отпуск. Повече четете тук.

Срещу лидера на "Атака" и общински съветник в София Волен Сидеров са повдигнати две обвинения и му е наложена гаранция в размер на 50 хил. лева. Софийската районна прокуратура се е самосезирала след призива му към хората да отидат масово без маски на църква на Великден, за да докажат, "че Бог е над Мутафчийски". Срещу него е повдигнато обвинение за подбуждане на обществото към нарушаване на наложените мерки в извънредното положение, както и за това, че на 13 април е попречил на орган на властта да изпълни служебните си задължения.
Отделно, днес прокуратурата се самосезира и започна разследване срещу Сидеров за отправяне на заплаха спрямо прокурор и разследващ полицай. Повече четете тук.

От тази седмица в България е задължително на публични места гражданите да носят маски. Често те се използват еднократно - обикновено са от пластмаса или текстил, които в България невинаги се събират разделно и рециклират. На други места по света вече се появиха сигнали за неправилно изхвърляне и замърсяване от предпазни средства (виж тук). "Дневник" обобщи основните съвети на отговорните институции за безопасно и правилно изхвърляне на тези отпадъци.

Изследван за коронавирус пациент е избягал от болницата в Стара Загора, след като му е бил направен тест, съобщава "Нова телевизия". Мъжът се е прибрал в родното си село Паничерево, където е бил открит по-късно от полицията и транспортиран обратно с линейка до болничното заведение. Той е един от петимата жители на селото, които са били контактни на доказано заразен пациент.

Нискобюджетният превозвач "Уизер" (Wizz Air), който изпълнява полети и до България, обяви, че ще завърши финансовата година(завършваща на 31 март 2019 г.) с около 350 млн. евро чиста печалба, след като само през март трафикът падна с 34% заради коронавируса спрямо 2019 г. В момента компанията използва едва 3% от капацитета си, използван преди кризата. Компанията съкращава 1000 служители (19% от всички) и предупреждава, че вероятно този процес ще продължи. За 2021 г. заплатите се орязват с 14%, а тези на ръководството - с 22%.

Веригите реагираха остро срещу Десислава Танева

Приетото постановление от Министерски съвет, с което се задължават търговските вериги да предлагат българска продукция на местни производители в обектите си, противоречи на българското и европейското законодателство, създава предпоставка за корупция и е неработещо на практика. Това са само част от критиките към документа, който вече мина през правната комисия на парламента, изтъкнати от Billa, dm, Kaufland, Lidl, ProMarket, T MARKET, "Аванти" и "Фантастико" в общо становище. Такава бе и първоначалната реакция на веригите, когато получиха проекта за мнение. Той е на земеделския министър Десислава Танева, а мотивът - да се помогне на българските производители в момента.


"Чий интерес защитава в млечния сектор министър Танева? На малките фермери или на някой голям олигарх?", питат в позицията си веригите заради това, че според тях с постановлението ще има 90% монопол на един млечен производител. Те посочват, че постановлението е намеса и преразпределение на пазара и питат какво е направила министър Танева за българските фермери и производители.


Повече по темата четете тук.

Столичната община ще пести от ремонти

Ремонти на улици в кварталите ще бъдат отложени и така ще се спестят 8 млн. лв, както и още 5 млн. лева от текущи ремонти, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред Би Ти Ви. Тези мерки са включени в нейната разработка за актуализация на бюджета на Столичната община, наложена поради загубите от намалялата продажба на билети за градския транспорт и от временната отмяна на платените зони за паркиране в центъра.


Повече по темата четете тук.

Във връзка с ограничаване опасността от разпространение на коронавирус и удълженото извънредно положение в страната, приемът на заявления за подпомагане по Кампанията за директни плащания 2020 г. продължава при непрекъснат процес на обслужване на земеделските производители. Областните и Общинските служби "Земеделие" в страната работят със стопаните, спазвайки мерките за дезинфекция и препоръките на здравните власти. Към момента са подадени общо над 21 500 заявления чрез ИСАК и Системата за електронни услуги, съобщава фонд "Земеделие". В Системата е възможно регистрирането на данни по заявленията за подпомагане за кампания 2020. Тя е достъпна само за регистрирани потребители. Регистрацията става с подаване на заявка от секция "Потребителски панел" на https://seu.dfz.bg/.

Министърът на икономиката Емил Караниколов е поставен под 14-дневна карантина след като се завърна от Обединените арабски емирства, съобщи "Нова телевизия". Той съпроводи пратка от 32 т храни за ОАЕ от български фирми. От Министерският съвет обявиха вчера, че срещу това, на бартер, са получени предпазни и медицински изделия. От Министерството на икономиката не отговориха до днес на въпроси на "Дневник" кои фирми са участвали и в какво се състои бартерът, за който от Министерския съвет бе обявено, че държавата не плаща нищо. От една от фирмите, които са участвали - "Градус" на Иван и Лука Ангелови (чието име обяви в понеделник сутринта ген. Венцислав Мутафчийски - бел. ред.), обявиха, че това е дарение и затова няма да говорят по темата. Обявиха, че и други фирми са участвали в него. Единственото друго име, споменато от Мутафчийски, бе "Интръст", която е еднолична собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Управляващите ще мислят още мерки срещу кризата

Политическият съвет на управляващата коалиция ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще се събере след Великден, за да обсъди действащите в момента и нови мерки за справяне с кризата заради коронавируса. Това са се разбрали представители на съвета на заседанието в Министерския съвет, на което са присъствали и представители на оперативния щаб, научи "Дневник" от участници в срещата.


Повече по темата четете тук.

"Няма да ме видите в хора на паниката, колкото и рейтингово да е това в момента. Предпочитам гласа на разума, каквото и да ми струва", каза президентът Румен Радев в Трявна, където днес посети военен завод. Той уточни, че многократното повтаряне на манипулацията, че президентът иска да саботира здравните мерки, няма да я превърне в истина. Радев за пореден път подчерта, че заедно със здравните мерки трябва да има адекватни социално-икономически, които да са навременни, достъпни и безвъзмездни.

Пет акта за последната седмица са издадени на търговци на пазарите в София. Това се разбра след проверка на кмета Йорданка Фандъкова и вътрешния министър Младен Маринов на един от кооперативните пазари в столицата. И двамата останаха доволни от предприетите мерки, като казаха, че не са установени никакви нарушения днес.

Семействата с деца до 12 г. могат да кандидатстват за еднократна помощ от Агенцията за социално подпомогане, ако вече са поне 20 дни в неплатен отпуск, за да се грижат за детето и са използвали платения. Това се отнася за случаи, в които родителят не може да работи дистанционно. Месечният доход на член от семейството не трябва да надвишава 610 лв. Важно условие е родителите да нямат други доходи от наеми, услуги или допълнителни трудови доходи, през 2020 г. да не са получавали еднократна помощ както и да не са включени в схемата 60/40 и да са изчерпали платения си отпуск. Заявления могат да се подават в дирекциите "Социално подпомагане" по настоящ адрес, както и чрез Системата за сигурно електронно връчване, по пощата с известие за доставяне и на [email protected]. Подробна информация тук.


Заразените надхвърлиха 700, село попадна под карантина заради беглец (хронология)

© Юлия Лазарова

От 21 април издателство "Просвета" пуска на сайта си специални видеоуроци за националното външно оценяване на учениците от 4 и 7 клас. В уроците ще бъдат анализирани примерни задачи и техните решения в съответствие със зададения от министерството на образованието формат на изпитите. От 21 до 24 април ще бъдат излъчени първите уроци от цикъла по следния график: 21 април, 14 ч.: Урок по български език и литература за 4. клас; 22 април, 14 ч.: Урок по български език и литература за 7. клас; 23 април, 14 ч.: Урок по математика за 4. клас; 24 април, 14 ч.: Урок по математика за 7. клас.

Омбудсманът Диана Ковачева призова председателя на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (т.нар. фирми за бързи кредити) Николай Цветанов да даде отсрочка на хората, които са станали клиенти на подобен тип компании. В своя препоръка до асоциацията тя подчертава, че в институцията са постъпили много жалби на хора, които посочват, че поради извънредното положение, въведено заради коронавируса, са силно затруднени или в пълна невъзможност да погасяват изтеглените бързи кредити и търсят възможност за временна отсрочка на своите задължения. В искането си Ковачева посочва Етичния кодекс на асоциацията, който предвижда нейните членове да бъдат отворени за обсъждане на финансовите затруднения на клиентите си.

Приходите на производителя на детски обувки "Колев и Колев" са спаднали през март 10 пъти спрямо година по-рано. Това казва Иван Колев, изпълнителен директор и собственик на фирмата в интервю пред "Капитал". Обяснява, че магазините на компанията с изключение на един са в молове, които бяха затворени с въвеждането на извънредното положение. Посочва, че основно продажбите сега са онлайн, които за месец са нараснали два пъти. Цялото интервю четете тук.


Заразените надхвърлиха 700, село попадна под карантина заради беглец (хронология)

© Цветелина Ангелова, Капитал

Близо 50 души са глобени, след като са взели участие в масова евангелистка служба в двора на църква в ромската махала в Самоков, съобщава Би Ти Ви. От разпространени видеа в социалните мрежи се вижда, че в служабата за Цветница участие са взели около 200 души. По думите на пастора, който провел службата, всички хора били с маски и на разстояние 2 метра един от друг. Районният прокурор Ваня Панева уточни, че са наложени глоби на 48 души, а в момента полицията издирвала и другите участници в молитвата.


Заразените надхвърлиха 700, село попадна под карантина заради беглец (хронология)

© Юлия Лазарова

"В навечерието на един от най-светлите християнски празници - Великден, ние лекарите в България, тези на които ръкопляскате всяка вечер, се обръщаме към Вас с молба - Бъдете разумни! Посрещнете празника вкъщи! Запазете здравето на Вас и на Вашите близки!". Това пише в декларация на Българския лекарски съюз.


"Хиляди загубиха работата си и останаха без препитание! Нека това не е напразно!
Децата не ходят на училище. Нека това не е напразно!
Медиците жертват животите си. Нека това не е напразно!
Искат се обединени усилия! Трябва всички да си останем вкъщи!", пишат лекарите и призовават хората да се молят вкъщи.

Към момента 4.9% е смъртността от вируса в България при 0.5% в Южна Корея до 7 и повече в други държави, показват данни на Националния оперативен щаб. Оказва се, че много от държавите започват да изменят статистиката, като водят починали от коронавирус само хората без придружаващи заболявания, докато в България не е така, уточни ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Посочи, че се чакат данните за смъртността общо през март, за да се сравнят с предходни години и да се види картината.

Съветът на управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединени патриоти" се е събрал в Министерския съвет тази сутрин, потвърдиха за "Дневник" от правителството. Към момента не са обявени темите, които се обсъждат, но се предполага, че се коментират предприетите икономически мерки заради кризата покрай коронавируса и възможностите от още такива.

Фондът на фондовете ще представи допълнителни мерки за подкрепа на бизнеса. Изпълнителният директор и член на Управителния съвет Светослава Георгиева, председателят на УС Мартин Дановски и зам.-председателят на УС и изпълнителен директор Александър Георгиев представят конкретните продукти и облекчения, които целят преодоляване на очакваните негативни последици върху икономиката.


Институцията ще подпомогне чрез кредити компаниите, които имат затруднения. Кандидатстването ще се осъществява чрез представяне на бизнес план пред търговските банки. Разработени са три инструмента за финансова помощ. Процедурата се очаква да стартира до няколко седмици - за портфейлни гаранции, за малкия бизнес и за стартиращи компании. Фондът управлява 1.2 млрд. лв. публичен ресурс, а още толкова са привлечени от частни институции. Общо 60% от този общо близо 2.5 млрд. лв. ресурс е "пуснат" на пазара под различни схеми в бизнес проекти, обяви ръководството на фонда Още четете тук.


Близо половината от фирмите в ресторантьорския и хотелиерския бизнес досега са подали заявления за държавна помощ по мярката "60/40" и така над 38 хил. души са запазили работата си. Това каза пред БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя уточни, че от началото на кризата с коронавируса над 70 хил. души са се регистрирали в бюрата по труда, а от тях 23.7% са служители в ресторанти и хотели. По думите ѝ вече е договорено екскурзоводите, аниматорите и планинските водачи да имат право също на безлихвени заеми.


След Великден се възстановяват ваксинациите

Подготвя се възстановяване на ваксинацията на децата и на женските консултации след Великден и постепенно отваряне на болниците за планови консултации и лечения, обяви ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб. Ангел Кунчев, главният държавен здравен инспектор допълни, че не е необичайно заради сезонни зарази до 3 месеца да се отложат имунизациите. Никое дете няма да изпусне никаква имунизация, увери той. Напомни, че продължава да има случаи на заразени с морбили - 243 случая – в Перник, Монтана, Пазарджик и 10 300 случая на варицела. Повече по темата четете тук.


Ето как Мутафчийски отговори на въпрос дали има данни за заразените по кръвни групи:


Все още не водим статистика нито по кръвни групи, нито по зодии.


Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб

От днес се намалява интервалът на движение на метрото, съобщи пред Би Ти Ви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че между 16:30 и 18:30 ч. влаковете по първата линия ще се движат на 4 минути и половина, а по втората – на 9 минути. Фандъкова обясни, че това се налага, тъй като тогава има най-голямо струпване на хора. Тя обясни, че заради коронавируса пътниците в градския транспорт са между 5 и 7 пъти по-малко.

С 19 нарасна броят на заразените

Общо 19 нови случая са установени със зараза от коронавирус, обяви ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб. Така общо заразените стават 695. В болница са девет души, а починалите вече са 35. Сред заразените е и една акушерка.


Мутафчийски обяви, че вече на 11 се увеличават PCR лабораториите, което ще даде още по-голяма възможност при възникване на огнища на заразата за тестване на населението.

Община Ивайловград започва скрининг с бързи тестове за установяване на коронавирус. Те са 150 на брой, купени са от кметството и ще бъдат безплатни. Мярката цели да се направи скрининг на хората, които са на първа линия.


Целевите групи за тестване са тези, които най-много контактуват с населението - специалистите от спешна помощ, личните лекари, служители на пощата, полиция, работещите в бюрото по труда, социалния патронаж, социални работници, санитари и шофьори. До момента няма регистриран случай на заболял на територията на общината.

До вчера по данни на националния щаб за борба със заразата броят на заразените с коронавирус в страната беше 685 души, от които излекувани 71. Смъртните случаи се увеличиха на 32.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (162)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Никой не може да спре Ганьо да ходи по улиците без маска. Виж, като трябва да протестира за смислени неща, не можеш да го измъкнеш от Фейсбоклука

 2. 2 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Не разбирам сега като карам велосипед с маска ли трябва да съм?
  Трудно се диша с маска.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Никой не може да спре Ганьо да ходи по улиците без маска. Виж, като трябва да протестира за смислени неща, не можеш да го измъкнеш от Фейсбоклука
  —цитат от коментар 1 на Ksharp


  Очаквом нов всенароден протест на лилавите, че им отнемат правото да заразяват наред! Чак като спечелят делата ще се оправим!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2587 Любопитно

  08:25, 08 апр 20
  Любопитно
  Впоследствие, а ЗАЩО? В Пазарджик, в Пещера са 11 случаи, ЕДИНАДЕСЕТ! Дали има карантина, блокада, тестове?

  Пореден починал от заразата в Пазарджик, мъж от Пещера. Нещо се изтървават нещата по места или се правят само за статистиката!? В Банско се тестват хора с различна степен на вирусоносители, а мерките какви ще са или алгоритмите не са обхванали тези случаи? Мерките са като "ново течение" във вирусологията по света, което е супер за България, дано решенията са в полза за всички.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  Момчено от "7/8" отново с най-адекватните въпроси.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 6. 6 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 345 Любопитно

  Има нещо ненормално в нашенската картинка; няма начин и при 200, и при 400, и при 600 носители, новооткритите да са всеки път по двадесетина.

 7. 7 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Ако не се правят тестове няма да има много нови новооткрити. Ще има хора, които ще се почувстват зле и ще се обаждат по телефона на личен лекар и лекарят понеже ще разбира за какво иде реч по телефона ще назначава лечение.
  В България даже е трудно да стигнеш и до болница. Да не говорим, че самите хора не желаят да влизат в болница, защото болниците са най-големите носители на заразата. Трябва да има отделни болници само за болни от вируса.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 905 Весело

  В тия ромски махали няма ли да се разболяват вече , че да оправдаят безумието на управляващите?🤔

 10. 10 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  В Турция започнаха да правят масово тестове и се оказва, че засега 15 % от всички на които им е направен тест са вирусоносители. А Турция е 83 млн. вече колко е 15 % от 83 млн. всеки сам може да си направи сметката.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ksharp":

  сложи си и леген на главата да не те атакува вируса изоргоре, нали е корона.

 13. 13 Профил на Лизандер Проески
  Лизандер Проески
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#2] от "anonim440":
  Сложи си маската на врата или брадата. А бе като деца сте. Айде малко мисъл.

 14. 14 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#2] от "anonim440":

  с маска! Така ще се научиш да дишаш анаеробно и ако те хване вируса няма да.може да те умори

 15. 15 Профил на Лизандер Проески
  Лизандер Проески
  Рейтинг: 675 Весело

  До коментар [#2] от "anonim440":

  Сложи си маската на врата или брадата. А бе като деца сте. Малко повече мисъл вкарай.

 16. 16 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#10] от "anonim440":

  и кво?

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  ти нали без това си у вас под леглото, какво ти пука?

 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  В тия ромски махали няма ли да се разболяват вече , че да оправдаят безумието на управляващите?🤔
  —цитат от коментар 9 на pitanka_3


  Ми излизай без маска! На всяко излизане по 300 лева ще ти се налее малко акъл в главата! Това, че сте винаги на инат не ви прави нито умни, нито оригинални! Прави ви маргинални! Сами сте! 30 човека!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на Лизандер Проески
  Лизандер Проески
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#6] от "Приказки от шипковия храст":

  Поддържат огъня на страха. Not great, not terrible - стара комунистическа максима.

 21. 21 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#19] от "lz2":

  а това, че ти винаги си псуващ паникьор с робско мислене те прави...по-умен?

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  И при Короната като при Еврото.
  Глад мизерия пестеливост и накрая когато се раздават торбите с парите ние сме пак през витрината.
  За Короната малко малко и накрая само защо държахме мерки.
  Не се разбра че има мерки и теглилки.
  Мерките зависят от починалите когато има скок на починалите се затягат мерките и обратно.
  А не гдето всите турци там и гол Асан.
  Те вече говорят за разхлабване ние за притягане.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 24. 24 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Това е елементарен трик от психотерора - казваш новите случаи, като събираш случаите от последните 2 брифинга - така винаги числото е двойно.
  Целта е насаждане на страх и ужас и тази цел е постигната - вече 90% гледат на началниците като на спасители от страшна смърт;
  Браво!
  Но не е виновен, който яде баницата.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 25. 25 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Много любопитно отказва да отговаря на неудобни въпроси. "Ама аз не знам, ама аз не мога, ама аз отказвам да отговоря" - а за какво си там, да ми цитираш числата на някое Судоку ли? Цялата им работа е такава.

 26. 26 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Аз едно не разбирам. Как има една групичка, която всекидневно повтаря, че има световен заговор да се създава паника, за да се оправдаят мерките и съсипват икономиките? И обясняват експертно, че това било грипче, нищо различно от други години.
  Познавам ги по тъпия въпрос ”А колко хора умират от други болести” или мъдрото заключение ”те всички починали ги пишат починали от короната”.
  Никаква логика, никакъв отговор на въпросите що са пълни болниците с трупове, кое правителство би съсипало умишлено икономиката и би преувеличило жертвите и с каква цел. Държат се като шопът, който застанал пред клетката на жирафа и възкликнал: ”те такова животно нема”!

 27. 27 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Вчера обявих: "Утре (вторник) всичко ще си дойде на мястото и генерала ще обяви - 697 заразени". Той обяви - 695. Грешка с 2 бр.
  За утре (сряда) ще обяви - 708 заразени с вероятност 99,2 %.
  А за по любопитните - от 27.03 до 14.04, тренда е към намаляване на обявявания среднодневен брой заразени.
  Какъв очакван пик, какви 5 лева. Тия дето говорят това, учили ли са математика.

 28. 28 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Мутафчиев го разбиха на тая пресконференция.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 29. 29 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#19] от "lz2":

  Не съм сложил маска до сега и през цялото това време пазарувам и работя. Докторът ми е забранил имам бележка към" фобия на глупостта". Медицинския персонал като носи, защо се разболява.

 30. 30 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2088 Любопитно

  Много вероятно е вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс да е по-компетентен от нашия Щаб.....(?!).

 31. 31 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Отварянето на държавата го остави на Бойко Борисов. Да обере овациите. Някакси този вирус не ни хваща нас българите, поне не по начина който се очакваше. Това е. Останалото е история и шоу.

 32. 32 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 888 Любопитно

  Някой може ли да обясни как само в България от около месец насам почти всеки ден заразените са между 15 и 20? Само в неделя явно вируса почива и се отчитат винаги до 8-9 заболели. Кривата ни е някаква желязна такава, дисциплинирана.

 33. 33 Профил на Радан Ленин
  Радан Ленин
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ...А за по любопитните - от 27.03 до 14.04, тренда е към намаляване на обявявания среднодневен брой заразени. ..
  —цитат от коментар 27 на Софианец


  Г-н Борисов каза, че ако има 3 месеца намаляване –
  ще отмени извънредното положение!

 34. 34 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 264 Неутрално

  На мен пък ми е жал за Мутафчийски. Не умее да общува с медии, като военен свикнал на яснота, а сега е пълен хаос. Иска строги мерки така, както лекар пулмолог би искал пълна забрана и 30 дни арест за пушене. Неговата работа е да иска, работа на правителството е да балансира разнопосочни нужни.

  Помнете ми думата - след Великден ББ ще започне вече откровено да го използва като бърсалка. С повод и без повод ще повтаря "щабът поиска, а ние изпълнихме" за забраните, насочвайки всенародната любов към другарчето.

  Отсега чувам мъдрите слова на Вожда: "каквото Мутафчийски е поискал, сме го направили, защото се говореше за човешки живот. Обаче сега - Германия разхлабва, Испания разхлабва и ние трябва". Така че лошият Мутафчийски ще забранява, но добрият ББ обича народа си и народът му го обича, затова разхлабването на мерките ще е от него...

  Следете тези евтини номера - щабът сега обявява налагането на разни мерки, но любимото правителство (което всъщност е наложило мерките) ще обявява снемането.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 35. 35 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Някой може ли да обясни как само в България от около месец насам почти всеки ден заразените са между 15 и 20? Само в неделя явно вируса почива и се отчитат винаги до 8-9 заболели. Кривата ни е някаква желязна такава, дисциплинирана.
  —цитат от коментар 32 на Големи яйца:)


  В Банско - 8% с антитела от 300 и нещо теста. Това трябва да даде представа за размера на заразата.

 36. 36 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  До коментар [#32] от "Големи яйца:)":

  Промъкваме се, за сега много успешно, това показва кривата, до края на април може и да сме почти излязли.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 37. 37 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#26] от "Котаракът на Шрьодингер":

  От преди кризата да дойде в България повтарям едно и също нещо ,но страхливците облъчени с зомби информация немогат да го вдянат. Китай започна Световна Икономическа Война , когато спря да произвежда за 2 месеца и след това се опита да вдигне цените на всички доставяни продукти по света ,заради "уж вируса". Първа реагира Европа на тези цени ,защото всички производства в света са зависими от китайските доставчици. Питай фирмите които работят с Китай за цените след корона вируса. Парите дават отговор на цялата тази ВОЙНА.

 38. 38 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Весело

  Лабораториите започнаха работа и заразените "скочиха"!
  Оказва се, че вируса не зарязава в събота и неделя.

 39. 39 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#33] от "jyr35647797":

  три поредни дни. Муфтафжийски обаче крепи стъкмистиката два надоле един нагоре както писа някой по-горе not great, not terrible. Сутринта казал че според математиката наближаваме пика,.ама това нищо не значело,.щото.можело да има два три пика :О

 40. 40 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  До коментар [#27] от "Софианец":

  И децата разбират, че пик в заразените ще има, когато Европа ни изпрати тестове. И лаборатории.

 41. 41 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#36] от "hamiltonf":

  То си има обяснение. Заради грипната епидемия нашите ученици не ходят на училище от 6 март, много преди връстниците си в Европа. Седмица по-късно затворихме местата, на които се струпват хора. Не на последно място факта, че сме най-бедната държава в ЕС т.е пътуваме и вътре в страната, и извън нея в пъти по-малко от останалите европейци. А може пък и прословутата ваксина БЦЖ да оказва влияние, знае ли човек. По всичко изглежда, че откъм здравната страна на епидемията ще се справим добре. Обаче от икономическа гледна точка нещата не изглеждат никак добре. Накрая ще излезе, че предпазихме хората от Ковид-19, но ги уморихме от стрес вследствие на безработица и бедност. Дано греша.

 42. 42 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#36] от "hamiltonf":То си има обяснение. Заради грипната епидемия нашите ученици не ходят на училище от 6 март, много преди връстниците си в Европа. Седмица по-късно затворихме местата, на които се струпват хора. Не на последно място факта, че сме най-бедната държава в ЕС т.е пътуваме и вътре в страната, и извън нея в пъти по-малко от останалите европейци. А може пък и прословутата ваксина БЦЖ да оказва влияние, знае ли човек. По всичко изглежда, че откъм здравната страна на епидемията ще се справим добре. Обаче от икономическа гледна точка нещата не изглеждат никак добре. Накрая ще излезе, че предпазихме хората от Ковид-19, но ги уморихме от стрес вследствие на безработица и бедност. Дано греша.
  —цитат от коментар 41 на zle_platen_trol


  пропуснал си да отбележиш че яко лъжат за тестовете и всъщност си правят стъкмистика. Абе то изобщо правят ли някакви тестове и какви?

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 43. 43 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5714 Неутрално

  Търпение и дисциплина. И без глезотии.
  Трудно е, но се налага.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 44. 44 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 826 Весело

  До коментар [#3] от "lz2":ти нали без това си у вас под леглото, какво ти пука?
  —цитат от коментар 18 на uq


  Ааа, требе да излезе и до банкомата за да си вземе трольовската надница. Герберастката хунта плаща редовно на PR-агенцията си :)

 45. 45 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#32] от "Големи яйца:)":Промъкваме се, за сега много успешно, това показва кривата, до края на април може и да сме почти излязли.
  —цитат от коментар 36 на hamiltonf


  Под "излезли" мисля се разбира, че епидемията пак ще си пламне, защото тя няма как да утихне, докато има достатъчно неизкарали вируса хора. Но просто няма да се броят заразени и починали, защото психозата ще е отминала.

 46. 46 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#39] от "uq":
  Коя математика цитира този генерал?
  Точно математиката показва, че от 27.03 до сега ("надоле/нагоре"), но тренда на средното е твърдо надолу - от 29 към 17 броя.

 47. 47 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3335 Любопитно

  До коментар [#41] от "zle_platen_trol":

  "Зле платения", ти къде се губиш, почнах да се притеснявама за теб?!

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 48. 48 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3335 Любопитно

  Гледам сега по телевизията, някакви от "Фонда на фондовете"?! Какви са тия?!

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 49. 49 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Ае тоя щаб нема ли си некоя готина говорителка и то без да е особено тъпа. Т'ва генералче много почна да дразни с тъпото си чувство за хумор и с нежеланието си да отговаря на тъпи въпроси - като се е хванал на хорото на тъпаците ще отговаря умно на тъповидните въпроси... Да го питат - в болниците, ако влезе съмнителен за вирус, к'во праят - бърз тест, бавен, средносрочен или само на хартия, или нищо

 50. 50 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2354 Любопитно

  Не разбирам сега като карам велосипед с маска ли трябва да съм?Трудно се диша с маска.
  —цитат от коментар 2 на anonim440


  Вие навън ли си карате велосипеда или вкъщи?

 51. 51 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#42] от "qwerty 500":

  На един от брифингите ген. Мутафчийски си каза, ако добре си спомням, че на пет регистрирани болни вероятно имаме единадесет неригистрирани. Всеки сам може да си направи сметка за реалната ситуация на база това предположение. Но пак положението не е чак толкова зле, колкото странно защо на някои хора им се иска да е. Има факти, които не могат да бъдат скрити. Ако положението беше много по-различно отделенията щяха да са пълни и починалите щяха да са много повече, а това вече трудно се крие. Имам съсед лекар в инфекциозното на МБАЛ Бургас. Той сподели, че положението наистина е спокойно и под контрол. Предпочитам да слушам него, а не форумните всезнайковци. От нас зависи ситуацията да остане такава, особено на фона на предстоящите празнични дни.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#36] от "hamiltonf":

  Е нали твоите хора от сумати време разправят, че народа се е разхайтил, не спазва мерките, Баце говори за "вакханалия".... Що тия неща не се изразяват в повече заразени при статистиката?

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#36] от "hamiltonf":То си има обяснение. Заради грипната епидемия нашите ученици не ходят на училище от 6 март, много преди връстниците си в Европа. Седмица по-късно затворихме местата, на които се струпват хора. Не на последно място факта, че сме най-бедната държава в ЕС т.е пътуваме и вътре в страната, и извън нея в пъти по-малко от останалите европейци. А може пък и прословутата ваксина БЦЖ да оказва влияние, знае ли човек. По всичко изглежда, че откъм здравната страна на епидемията ще се справим добре. Обаче от икономическа гледна точка нещата не изглеждат никак добре. Накрая ще излезе, че предпазихме хората от Ковид-19, но ги уморихме от стрес вследствие на безработица и бедност. Дано греша.
  —цитат от коментар 41 на zle_platen_trol


  Да бе не пътуваме.. май забравихте задръстванията по магистрали, 300 000 отменени пътувания по света.. Просто не ни хваща както го очакваха. Преди 10 дни бях на пазар в Пловдив... Събота пазара.. то не беше блъсканица, възрастни хора, никаква дистанция.. И пак няма мор. Това е.

 56. 56 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3335 Весело

  До коментар [#53] от "Големи яйца:)":

  "Мои хора" нямам във властта, все още...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 57. 57 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 680 Неутрално

  И пак няма мор. Това е.
  —цитат от коментар 55 на Tod


  Няма мор защото сме назад - въведохме строги мерки, преди заразата да се разпространи. Не се притеснявай ще дойде и тук - нито българите за различен биологичен вид, нито бцж-то има някакво отношение.

  Друг е въпросът че мерки трябва да се прилагат въз основа на математически модели, а това няма как да стане докато няма тестове, които да покажат реалната картина и докато решенията се вземат емоционално от генералитета. Затварянето на дейността на държавата може накрая да доведе до повече смъртни случаи от вируса.

 58. 58 Профил на so
  so
  Рейтинг: 385 Неутрално

  При тази милиционерщина, карантини, следения, пагони и т.н. ако се разболея и болестта ми протича леко дали ще се "предам" на държавата или ще се самокарантинирам (и без това почти никъде не ходя)? Ъм? :-) Чудя се, чудя се, чудя се...А това, че ББ ще си изтрие ... с генерала е повече от очевидно. Той ще е добрия, а Мутафчийски лошия :-)

 59. 59 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Германия има най много заболели 130 000 и най малка смъртност защото имат най добрата здравна система в света . Дори при Китай където буквално са запечатвали , вратите им са били буквално заковавани с пирони да не излизат . И пак германското здравеопазване е с 40% по добро от китайското . Разликата между германското и британското здравеопазване специално за борбата с ковид 19 е . 500 % германското здравеопазване е по добро от британското . Германия заразени 130 000 умряли 3200 , УК заразени 88 000 умряли 11300 . Лондон ще стане най голямото гробище от ковид 19 в Европа . Не навремето и почти процентно липсата на лечение в Лондон от ковид 19 ще доведе не само до смъртност , но и до много голяма бройка хора инвалиди след ковид 19 . Ковид 19 доказа че УК имат една пробита система като цяло , не само здравната им система . Една пробита организация на всички нива . Индийското пакистанското и тн население се размножават като хлебарки и източват социалната им система ,а те включват принтера и печатат пари без покритие .

 60. 60 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Лабораториите започнаха работа и заразените "скочиха"!Оказва се, че вируса не зарязава в събота и неделя.
  —цитат от коментар 38 на The Rock


  къде са скочили - у трапа ли? щото бройката може да скочи само в главите на хипнотизирани

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 61. 61 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 345 Весело

  Гледам сега по телевизията, някакви от "Фонда на фондовете"?! Какви са тия?!
  —цитат от коментар 48 на hamiltonf


  В момента, в който момчето от 7/8 ги извади от релсите на наизустените хайверено-захарни дитирамби, изгубиха дар слово и се запоглеждаха един друг, и за-за-заекваха...

 62. 62 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#42] от "qwerty 500":На един от брифингите ген. Мутафчийски си каза, ако добре си спомням, че на пет регистрирани болни вероятно имаме единадесет неригистрирани. Всеки сам може да си направи сметка за реалната ситуация на база това предположение. Но пак положението не е чак толкова зле, колкото странно защо на някои хора им се иска да е. Има факти, които не могат да бъдат скрити. Ако положението беше много по-различно отделенията щяха да са пълни и починалите щяха да са много повече, а това вече трудно се крие. Имам съсед лекар в инфекциозното на МБАЛ Бургас. Той сподели, че положението наистина е спокойно и под контрол. Предпочитам да слушам него, а не форумните всезнайковци. От нас зависи ситуацията да остане такава, особено на фона на предстоящите празнични дни.
  —цитат от коментар 51 на zle_platen_trol


  Аз като цяло нямам лошо отношение към Мутафчийски, но знаем как стоят нещата. Не е много повече от пъпет на Краля. Аз мисля, че на пресконференцията го разпердушиниха. Не е ли редно някой доказан вирусолог да движи нещата в момента?

  Едно от най-лошите неща е, че няма социално-икономически мерки. Да, различен е вирусът. В миналото е имало тежки епидемии, примерсно испанския грип, но като цяло по-сериозните зарази са били локално събитие. Ние реално знаем ли кой наистина е заразен и който за съжаление е починал точно от какво е починал? Не виждаш ли че няма КОНКРЕТНА и ПОДКОВАНА С ДОКАЗАТЕЛСВА ИНФОРМАЦИЯ. Излиза някой казва ти нещо и айде. Ти вярвай.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 63. 63 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Явно действително има нещо, което кара българите да се заразяват много по-бавно.
  —цитат от коментар 54 на Мъката на модератора


  Местен антикоронус булгарикус, като лактобацилус булгарикус, който вирее само по нашите географски ширини. Като гледам колко народ се мота из София, трябва масово да сме се натръшкали и да има хиляди болни... Слава Богу, да, ама не...
  Мерките, които се въведоха са добри, но не се спазват. Поглеждам през прозореца и се убеждавам, че са пунта мара и някъде другаде е причината да не сме толкова засегнати, в сравнение с другите държави. Нямам идея къде е ключа от бараката, но със сигурност не е в щаба и правителствените мерки.

 64. 64 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Истината е, че ВЪПРЕКИ НЕСПАЗВАНЕТО на мерките вирусът засега ни щади ... или просто го прекарваме "на крака" ? ... И експертите засега нямат обяснение.

 65. 65 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 514 Неутрално

  [quote#57:"Whoops"][/quote]

  а може да не сме назад, ами накяво... или надясно... или напред - аман от глупости и неаргументирани хипотези, целящи да стряскат овцете

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 66. 66 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  какво общо имат ресторантьори и хотелиери с вируса ?
  Нали са частни ... креативни , ефективни ... ами да се оправят
  Вместо да се помогне на оставащите без работа с държавни предприятия за осигуряване на заетост ... пак едни пари за едни наши хора

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 67. 67 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Истината е, че ВЪПРЕКИ НЕСПАЗВАНЕТО на мерките вирусът засега ни щади ... или просто го прекарваме "на крака" ? ... И експертите засега нямат обяснение.
  —цитат от коментар 64 на Булаир


  Има си обяснение. БЦЖ и малко по-здрави омешани гени. Това е. Циганската ни природа помага. Да се замислят фашистите.

 68. 68 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Дневника и той в в хора на властта ,
  подклажда "леко" огъня на подтиснатостта!!!
  Защо ли не покаже статия за висок имунитет ,
  от лекар вещ от всички ни приет?!
  Защо ли пуска все таз песен стара ,
  и притиска нас яко към дувара?!
  За да е в крак с модерния днес мерак
  властта страха да налага - в своя облага!!!

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 370 Любопитно

  До коментар [#68] от "svoboden izbor":


  ...от лекар вещ от всички ни приет...
  —цитат от коментар 68 на svoboden izbor


  И тоя Лекар е???

  И кои са тия "ВСИЧКИ???

  Уичиндолския да не е станал "Лекар"? Или пък Мая Манолова?

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Направете ясни и коректни инфографики!
  Тази която направихте винаги ще върви все нагоре.
  Трябва да има една, която да следи брой заразени по дни - нака ще се види ясно тенденцията.
  Нека си стои и тази с боя заразени, но пък нека има и една която да отчита общия брой болни - отчитайки броя излекувани.

 73. 73 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#65] от "hhhuuunnnn":

  Хипотезата ми е аргументирана
  1. Ограничителните мерки очевидно намаляват скоростта на разпространение
  2. Данните досега показват че заразата се разви по-бързо в накои региони по ясно изразени икономически и географски признаци. Разбира се има и случаен елемент, но развитието в България изглежда напълно логично и няма нужда да търсим обяснение в ракията, прабългарския ген и бцж-то.
  3. Колкото и да изгладим кривата за да може да се вдигнат мерките и заразата да не пламне пак трябва
  4. Изглажването на кривата е наистина смислена цел, за да не се претовари здравната система, но това няма как да стане на сляпо (без тестове) и без математика.

  Колкото до стряскането на овцете съжалявам че съм дал скромния си принос, но наистина 20 хиляди жертви в Италия не са много на фона на нормалната смъртност в страната.

  Когато генералите спрат с всекидневите емоционални изблици, наречени брифинги, след като обявят спасението на нацията за приключило ще можем спокойно да се заразим, оздравеем, понесем 2000 жерстви със средна възраст от 80 години и придружаващи заболявания без да причиняваме срив в икономиката, здравеопазването и продължителността на живота изобщо.

 74. 74 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Мерките, които се въведоха са добри, но не се спазват. Поглеждам през прозореца и се убеждавам, че са пунта мара и някъде другаде е причината да не сме толкова засегнати, в сравнение с другите държави. Нямам идея къде е ключа от бараката, но със сигурност не е в щаба и правителствените мерки.
  —цитат от коментар 63 на Котаракът на Шрьодингер

  За мен причината е в малкия брой огнища към началото на март. За да се разгори огън и за да се даде тласък на епидемия трябват огнища и сухи съчки. Тук епидемията тлее.
  ----
  Като цяло хората са отговорни. И тези дето не бяха станаха, щото ги доведоха до истерия с този психо щаб. Не мисля, че и мерките не се спазват. Има възможни и разумни неща, но повечето нито са възможни, нито разумни, а някои направо вредни.
  Най-отблъскващата черта на това управление и на този щаб е хаосът, системно насажданата истерия и че съзнателно вменяват колективна стадна вина, като превантивно се опитват да се застраховат за очертващия се провал. Също така лъжат, че тази зараза може да се спре и изчезне с техните 'мерки', ама ако не станело, то е защото някой не слушкал или си е позволил да кихне.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Те и без това плащат минимални заплати, няма много да се охарчат.

 81. 81 Профил на gmj31647167
  gmj31647167
  Рейтинг: Неутрално

  но наистина 20 хиляди жертви в Италия не са много на фона на нормалната смъртност в страната.
  —цитат от коментар 73 на Whoops

  Не са много, само защото взеха мерки и успяха да ограничат масовото разпространение до Ломбардия, където са половината от тия 20 хиляди. Всеки сам може да прецени дали в общините там смъртността е нормална спрямо предишни години:

  https://tg24.sky.it/milano/2020/04/10/morti-lombardia-coronavirus.html

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Не разбирам сега като карам велосипед с маска ли трябва да съм?Трудно се диша с маска.
  —цитат от коментар 2 на anonim440


  Точно с велосипеда трябва да си и с маска и противогаз! Защото, заради скоростта, заразяваш много по-голямо пространство. А колко ти е трудно, е твой проблем.
  Карай електрическо колело.

 85. 85 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Споменатото число на смъртността в България е неточно, защото е базирано на общ брой диагностицирани. При нищожно количество тестове то има завишени харектиристики! Интересното е броя починали на 1 милион население, което за България е 5 човека и е едно от най-ниските в световен мащаб. То е напълно очаквано за страна с БЦЖ ваксина на популацията.

 86. 86 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Гояма радост за мисирките, че глобили евангелистите. А те даже и дистанция от 2 метра имат, и маски и прочее. Че и прокуратурата се самосезирала, ще плашат пастора с 5 години затвор. Явно културните, спазващи правилата цигани са МНОГО опасни....

 87. 87 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Има нещо ненормално в нашенската картинка; няма начин и при 200, и при 400, и при 600 носители, новооткритите да са всеки път по двадесетина.
  —цитат от коментар 6 на Приказки от шипковия храст


  Недомислици в софтуера за разпределение на съдебните... оппа, това беше друго. Софтуера за разпределение на заразените.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 88. 88 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Честито.

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 89. 89 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#2] от "anonim440":

  Маската е за да пазиш другите членове на обществото, а не себе си.
  Когато караш колело е задължително да си с маска, защото въздушната струя разнася патогени на 10 метра зад теб. А човек никога не може да е сигурен дали не е носител на вируса.

  Имаше статии за минималните отстояние между хората при различни дейности. 1.5 метра е само за стоящи неподвижно хора. При движение разстоянието се увеличава, до 2-4 метра при ходене, до 5-10 метра при тичане и 10-20 метра при каране на колело.

  Трудно е да се извършва каквато и да е физическа активност с маска, но да успокоя, че бягането с маска е по-трудно от карането на колело с маска, така че не си най-зле.

 90. 90 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#6] от "Приказки от шипковия храст":

  Просто правят по 50 теста на ден на нови хора :).

  С останалите 250 теста дневно претестват вече заразени за да видят кой е оздравял.

  Или проверяват депутатите.

 91. 91 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Споменатото число на смъртността в България е неточно, защото е базирано на общ брой диагностицирани. При нищожно количество тестове то има завишени харектиристики! Интересното е броя починали на 1 милион население, което за България е 5 човека и е едно от най-ниските в световен мащаб. То е напълно очаквано за страна с БЦЖ ваксина на популацията.
  —цитат от коментар 85 на amg32


  Обратното, при малък брой тестове характеристиката е силно ЗАНИЖЕНА. Защото огромното количество починали ги водят от обикновените болести. Не е тестван следователно обикновена пневмония, така пишат.

  Не правят както в Китай компютърна томография на белият дроб която открива фиброзните аномалии характерни точно за заразените с коронавирус. Китай го въведоха и за 2 дена откриха 21,000 заразени при обичайните 3000 дневно.

  Включително при неоткритите с тестовете. Да напомня как при Домусмиев от 4 теста 3 бяха отрицателни, не са толкова велики тези PCR колкото ги изкарва генералчо. Ако бяха безупречнинямаше да гиповтарят.

  Точният показател е коефициента починали към брой оздравели. Там шикалкавене няма, веднаж влязъл в болницата вече е с диагноза и тестван.

  И в него сме МНОГО зле, плътно до Италия и малко по-добре от Испания, т.е. между страните където епидемията е най-брутална. За сравнение Австрия има за този коефициент Mortality / closed cases 5% а нашият е 30%. ШЕСТ пъти по-лошо, шанса да излезеш жив от болницата е само 2:1!

  Естествено това няма да чуете от Генерал Лъжлю, неговата задача е да хипнотизира стадото. Но доста бързо ще падне в собственият капан, ще трябва да обяснява защо при такива "добри" показатели още сме в извънредно положение а онези с "лошите" отдавна са забравили епидемията. А и тези имунологичните тестове имат неприятният навик да откриват преминалите болестта дори когато не са били тествани. Така че каквото окрадат тези 2-3 месеца, толкова ще е.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 92. 92 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  https://nypost.com/2020/04/13/virginia-pastor-who-held-packed-church-service-dies-of-coronavirus/

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#93] от "Мизийски":

  и аз това викам оня негър във Вирджиня си въобразил че е християнин, но не е. Само българските попове са християнски попове и са защитени :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 95. 95 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [quote#81:"gmj31647167"][/quote]

  Благодаря за статистиката. Ето и само таблицата:

  https://public.flourish.studio/visualisation/1870425/?utm_source=showcase&utm_campaign=visualisation/1870425

  На първия ред са градовете станали огнища ПРЕДИ да се въведат мерките. На останалите редове са градове, които не са били засегнати преди тоталната карантина, и които НЯМА да бъдат засегнати именно заради карантината. Смъртността е 4-5 ПЪТИ по-висока без ограничения. И ако не се вземат мерки, графиките постепенно ще станат такива за всички градове, и за всички държави с неясни флуктуации, които зависят от локалните особеност и условия. Ако смъртността беше, като при грип, или малко по-висока от тази при грип, пиковете нямаше да се виждат на графиката, нали?

  Ето смъртността в България, като абсолютни числа за последните пет години:
  2015 110 117
  2016 107 580
  2017 109 791
  2018 108 526
  2019 108 083

  Да умножаваме ли по 4 или 5?

 96. 96 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Весело

  ако някой отиде на църква и хване вирус, това е ясен знак, че не е истински вярващ

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 97. 97 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Весело

  До коментар [#84] от "Тангра":

  доста велосипедиси караха с маска и преди, но сега искат без :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 98. 98 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Мерките, които се въведоха са добри, но не се спазват. Поглеждам през прозореца и се убеждавам, че са пунта мара и някъде другаде е причината да не сме толкова засегнати, в сравнение с другите държави. Нямам идея къде е ключа от бараката, но със сигурност не е в щаба и правителствените мерки.
  —цитат от коментар 63 на Котаракът на Шрьодингер

  Като начало трябва да се въведе нормално тестване. Ние тестваме 8-1- пъти по-малко от нормалните държави, съответно откриваме и 9-10 пъти по-малко заразени, от там съответно и загиналите от короната. Когато въведат нормалното тестване тогава ще видим истината.

  Така че причината все пак е в Генарал Лъжлю, бори се с всичка сила срещу тестването и така докарва оптимистична статистика. При капацитет 3000 PCR теста дневно да прави само по 400-500, това говори нещо. Затова е и против имунологичните тестове, те ще открият дори и от преминалите болестта без симптоми.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 99. 99 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  В Турция започнаха да правят масово тестове и се оказва, че засега 15 % от всички на които им е направен тест са вирусоносители. А Турция е 83 млн. вече колко е 15 % от 83 млн. всеки сам може да си направи сметката.
  —цитат от коментар 10 на anonim440

  Подобни резултати и в Германия в едно от огнищата на заразата, 15% показват антитела характерни за прекаран коронавирус. А Германия е една от най-тестващите страни и с перфектна здравна система.

  Положението с тестването се пропуква, хората не вярват на Генерал Лъжлю и не се надяват вече на държавата, сами по места започват да организират масовото тестване. И ще се види, че уж здравите са били болни.

  Както беше казал един велик американец "Можеш да излъжеш малко хора за много време, можеш да излъжеш много хора за малко време, но не можеш да излъжеш всички завинаги".

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 100. 100 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  [quote#81:"gmj31647167"]Смъртността е 4-5 ПЪТИ по-висока без ограничения.
  ...
  Ето смъртността в България...Да умножаваме ли по 4 или 5?
  —цитат от коментар 95 на morf

  Никой не се съмнява, че ограниченята са необходими и полезни. Особено в началният стадий, за да се изолират и потушат огнищата на зараза. Но те не са ЕДИНСТВЕНИТЕ необходими мерки. Необходима е стратегия за активно търсене и изолиране на болните не да се държат накуп заразени и здрави, макар и с ограничения. Италия не го прави, само ограничения и виждаме сравнението с други страни, ОГРОМНА смъртност.

  За смъртността в цяла България да я умножавате по 4-5 си е манипулация. Най-малкото защото огромната част от тези починали са от възраст, традиционни болести и т.н. И защото поне едно 80% от короната го карат на крак и дори не разбират че са болни. Само 5% получават сериозни усложнения. Но смъртността само в София за март ще е наистина интересно, дали са само 10-12 души повече както н убеждава Генералчо.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK