Вместо масово тестване ще има "срезови" изследвания на населението за коронавирус

Вместо масово тестване ще има "срезови" изследвания на населението за коронавирус

© Правителствена информационна пресслужбаСлед като се разбра, че държавата не е склонна по финансови причини да изследва масово населението за коронавирус, сега Националният оперативен щаб обяви, че ще бъдат направени няколко "срезови" проучвания, които да са представителни за страната.


Тази сутрин държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обяви, че такова изследване е и започналото в Банско, където вече са тествани 334 души, като 28 са дали положителни проби, или това са общо 8.4% от изследваните. От далите положителна проба с активна инфекция са само 3, с изкарана инфекция са 17, а и с двете само 8 души.


От щаба сравниха това изследване със сходно в селището Гансгелт в Германия, но там положителните са били 15%, и посочиха, че "не можем да спрем циркулацията на вируса, но да я държим под контрол и разпространението да е на най-ниска цена". В отговор на въпрос Мутафчийски посочи, че масовото изследване на жителите на Банско няма за цел да търси заболели, а да покаже картината в момента. Поради това не е важно дали за 3 или 5 дни ще бъдат изследвани всички, обясни Мутафчийски. Посочи, че досега тестовете се правят само от Регионалната здравна инспекция, но са поканени и личните лекари да се включат, като те не са длъжни да го направят. До днес са изследвани 200 души от Банско
Ръководителят на щаба обяви и че се обмисля


да бъдат направени подобни "срезови" проучвания,


за да има представителна извадка по пол, възраст и професия какво е разпространението на вируса, и на други места като посочи Бургас, Стара Загора, София.


Щабът обяви и че в момента общо


под карантина в страната са 76 хил. души


като това са хора, върнали се от чужбина и контактни със заразени. Сред тях има и 7-8 деца без сериозни увреждания. В много от случаите 28 дни не стигат за изчистване, обясни Мутафчийски и допълни, че това е средно число, но има описани вече случаи, при които са били нужни дори до 37 дни. Даде пример с едногодишно дете, което е било заразено заедно с родителите, но стои в болница макар и без признаци, защото не може да се изчисти.


Общото мнение е, че изкаралите не ги лови, но това не е доказано, обяви още генералът. Посочи, че това е валидно за повечето останали вируси, но е рано да се каже дали е така и за коронавируса, тъй като има "достатъчно публикации, които разколебават тази теория".


Близо сме до пика,


но не е казано, че днес е пикът, а утре слизаме. Той продължава, обяви още Мутафчийски. Още през март през математически модели бе обявено, че пикът се очаква около Великден.


На въпрос, свързан с ограничителните мерки и ефекта от тях върху икономиката и безработицата, ген. Мутафчийски обяви, че не може да отговаря на политически и икономически въпроси.


Аз не съм правителствен човек, аз съм офицер и лекар.


Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб.

В отговор на въпрос бе обявено, че 4.9% е смъртността от вируса в момента в България при 0.5% в Южна Корея до 7 и повече в други държави. Оказва се, че много от държавите започват да изменят статистиката, като водят починали от коронавирус само хората без придружаващи заболявания, докато в България не е така, каза още Мутафчийски. Посочи, че се чакат данните за смъртността общо през март, за да се сравнят с предходни години и да се види картината.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK