Общината в София опрости наемите за свои имоти на затворилите заведения

Георги Георгиев

© Велко Ангелов

Георги ГеоргиевДа се освободят от плащане на наем всички наематели на общински нежилищни имоти, които са спрели дейността си в съответствие с мерките за ограничаване на разпространението на епидемията от кронавирус. Това прие комисията по бюджет и финанси на Столичния общински съвет (IFI). Предстои в четвъртък тази мярка да се гласува на сесията на СОС.


В доклада с вносители Георги Георгиев от ГЕРБ и съветници от всички политически сили в комисията се изрежда кой тип обекти се е наложило да затворят - ресторанти, увеселителни заведения, дискотеки, барове, игрални зали, кафе-сладкарници, заведения за бързо обслужване. Допълнително се посочват и ученическите столове и бюфети в общинските училища, както и кафенетата в общинските болници и лечебни заведения.


От облекчението ще могат да се ползват наематели, които имат сключен договор за наем с общината или с районните кметове преди 13 март. Наемателите трябва да подадат декларация до наемодателя, в която да обявят обстоятелствата за спирането на дейността си, както и да посочат датата, когато това е станало.
При свиване на дейността на наемателя наемът също ще се намалява, решиха общинските съветници. Отпада и такса тротоарно право за заведения, които са затворили по време на кризата. Тя е в размер до 22 лв./кв.м като се плаща предимно от кафенета и ресторанти в центъра на града, които разполагат маси по тротоарите.


Гаранционен фонд за малкия бизнес, но с какви пари


Общински съветници от ГЕРБ в комисията предложиха да се създаде допълнителен Гаранционен фонд за подпомагане на малкия и средния бизнес, а неговият бюджет да е 1 милион лева. С тях ще се гарантират до 50% от кредити в размер до 15 000 лева. Тези пари трябва да се ползват от фирмите за осигуровки и заплати на служителите, както и за връщане на дългове към държавата.


Опозицията от "Демократична България" смята, че тази сума е недостатъчна, и предлага тя да се увеличи със средства от намаляването на възнагражденията на членовете на управителните и надзорните съвети на три общински структури - Агенцията за приватизация и иновации, Специализирания приватизационен фонд и Гаранционния фонд за малки и средни предприятия в Столичната община.


Членовете на бордовете им са предимно общински съветници от политическите сили в СОС и те получават месечно възнаграждение в размер на 3 пъти повече от средната заплата в администрацията на Столичната община. Според Методи Лалов, председател на групата на "Демократична България" в СОС, става въпрос за възнаграждения от 4000 лева на месец.


Предложението е то да се свие до размера на минималната работна заплата - 610 лева. Така ще се осигуряват 108 000 лева месечно и над 1 милион лева годишно за новия Гаранционен фонд. Това предложение не бе прието от комисията, тъй като съветниците от ГЕРБ гласуваха "въздържал се".


Прие се идеята на ГЕРБ същите възнаграждения на членовете на бордовете на трите общински структури да се намалят, но само през април и май и парите да се насочат за подпомагане на дейците на културата.


Диверсификацията на парите на дружествата в различни банки бе отложена


Финансовата комисия отложи разглеждането на предложението на Владислав Панев, съпредседател на Зелено движение и съветник от "Демократична България" за ограничаване до максимум 25% на парите на общинските фирми на депозит в една банка. Мотивите за отлагането - някои от фирмите можело да са поели ангажимент към банка във връзка с отпуснати кредит или европейски финансирания.


"Такова изискване за 25% съществува за държавните компании. Особено след фиаското с КТБ, когато общинската "Топлофикация София" загуби близо 100 милиона лева в депозити, е крайно наложително да се приеме ограничение и тук", препоръча Панев.


От отоплителното дружество отбелязаха, че към днешна дата съхраняват относително равномерно разпределено портфолио в шест от най-добрите банки, доказали се в проведените неотдавна банкови стрестестове.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK