Старозагорско село е поставено под карантина от тази нощ

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването.

© Надежда Чипева, Капитал

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването.Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от полунощ днес се забранява влизането и излизането от село Паничерево, община Гурково, след като по-рано мъж от селото с положителна проба за коронавирус избяга от болницата в Стара Загора и се прибра у дома.


Намиращите се извън селото негови жители имат време до 20 часа днес да се върнат по домовете си. Те ще останат под карантина в следващите 14 дни и имат право да напускат домовете си само за снабдяване с храни и лекарства, за банкови услуги или за медицинска помощ. В Паничерево живеят малко над 1800 души, по данни от ГРАО към 2015 г.


Това е второто населено място, което властите поставят под карантина след Банско. Планинският курорт бе затворен за две седмици до 30 март заради заразени с коронавирус. По-рано днес бе съобщено, че мъж, дал положителна проба за коронавирус е избягал от болницата в Стара Загора. Нова телевизия съобщи, че мъжът е открит в дома му в Паничерево по-късно днес, вече е откаран обратно в болница и ще бъде санкциониран. От Министерството на здравеопазването не съобщават дали и други хора от селото са с COVID-19, но по данни от Националния оперативен щаб болните в област Стара Загора са 23-ма.
В селото се затварят всички обекти с изключение на лечебните заведения и магазините за хранителни стоки при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. На жителите на Паничерево е указано при нужда от медицинска помощ да се свързват по телефона с общопрактикуващия си лекар или ако нямат такъв - с Регионалната здравна инспекция, за да получат указания.


До селото ще се допускат единствено служители на регионалните здравни инспекции, на органите на МВР и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ или други лечебни заведения, фармацевти и помощник-фармацевти. През специални контролно-пропускателни пунктове ще става влизането и излизането на автомобили, обслужващи дейностите по водоснабдяване, електроснабдяване, зареждане на хранителните магазини, лечебните заведения, както и оператори на електронна съобщителна мрежа.


Агенция "Пътна инфраструктура" съобщи, че обходният маршрут за пътуващите от Гурково в посока Нова Загора е по път I-6 - Стара Загора - Сливен. Алтернативният маршрут за шофьорите, пътуващи в обратна посока е Нова Загора - с. Асеновец - с. Кортен - с. Баня - път I-6.


"Дневник" следи ситуацията с коронавируса в България на живо, всичко то деня четете тук.
Случващото се по света - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK