Окончателно: Прокурори могат да бъдат изпращани в принудителен отпуск

Прокурорската колегия на ВСС подкрепи единодушно с 10 гласа "за" и нито един против предложението на Гешев за възможността прокурори да бъдат изпращани принудително в платен отпуск по време на извънредното положение

© Дневник

Прокурорската колегия на ВСС подкрепи единодушно с 10 гласа "за" и нито един против предложението на Гешев за възможността прокурори да бъдат изпращани принудително в платен отпуск по време на извънредното положениеЕдинодушно и с 10 гласа "за" прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие предложението на главния прокурор Иван Гешев възможността административните ръководители да пускат прокурори и без тяхно желание в платен годишен отпуск. Условието е да се предоставя не повече от 1/2 от полагаемата платена почивка.


Мярката ще важи и за прокурорите, на които предстои пенсиониране до края на 2020 г. Те също ще бъдат пускани в принудителен отпуск, който са натрупали през годините и би трябвало да им бъде изплатен преди пенсиониране.


Идеята се обсъжда от миналата седмица, когато Гешев направи предложението пред прокурорската колегия. Тогава единодушно бе решено въпросът да се постави за обсъждане пред пленума на ВСС. Там обаче идеята за принудителното ползване на отпуски не бе приета, тъй като според пленума решението за това не е от компетентността на пленума, а трябва да бъде взето от отделните колегии - прокурорска и съдийска.
"На пленума миналата седмица нашето становище не се прие. Внасям предложението днес за структурите на прокуратурата. В условията на извънредно положение и в тази криза, която се базира на тази пандемия, развиваща се в целия свят, са налице определени бюджетни затруднения към момента, които може би ще се задълбочават", обясни Гешев пред колегите си от прокурорската колегия.


"Ясно е, че съдебната власт и в частност прокуратурата трябва да затегне финансовата дисциплина. Ние не сме извън държавата, независимо от становището на някои личности от съдебната власт", коментира главният прокурор. Според него представителите на държавното обвинение трябва да се съобразяват със затрудненията, но и да са солидарни с всички български граждани.


"Магистратите вземаме сериозни заплати на фона на стандартите в България. Не смятам, че е морално и справедливо, в случай че има възможност, магистрат, на който предстои пенсиониране, да не ползва част от натрупания през годините отпуск", аргументира предложението си Гешев.


Освен това според него съдебната власт, респективно и данъкоплатците, по този начин няма да изплащат на прокурорите "доста сериозни суми от десетки хиляди левове", които по принцип се полагат при пенсиониране и неизползван отпуск.


"Дневник" следи на живо ситуацията с разпространението на коронавируса в страната - тук.
По-значимите теми и събития от света по време на пандемията - четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK