Синодът с нови ограничения за Разпети петък: без минаване под масата и целуване на плащаницата

Синодът с нови ограничения за Разпети петък: без минаване под масата и целуване на плащаницата


Светият синод обяви допълнителни ограничения по време на богослуженията за Разпети петък, според които на миряните няма да е позволено да минават под масите, върху които по традиция се изнася светата Христовата плащаница - парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител.


Поклонението пред светата Плащаница от вярващите да става без тя да се целува и докосва, а само с прекръстване и поклон, се казва в окръжно писмо до свещенослужителите, публикувано на сайта на Синода. В него се уточнява също, че свещениците няма да раздават цветя и здравец, както е традицията на този ден.


Ограниченията са част от мерките в опит за ограничаване на заразата от коронавирус в страната. По настояване на Светия синод църквите останаха отворени за Цветница и за идващия Великден и в тях текат служби, но влизането трябва да става при спазване на строги правила. Миряните трябва да спазват дистанция от два метра и да носят маски. Властите призоваха хората да избягват ходенето в храмовете, освен ако не е крайно необходимо.


Богослуженията на Разпети петък в храма "Св. Ал. Невски" - от 8 ч. и от 18 ч., могат да бъдат проследени онлайн на фейсбук страницата на Българската православна църква.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK