Днес е Велики четвъртък

Снимката е от специализирания сайта <a href="https://www.pravoslavie.bg/wp-content/uploads/Veliki-chetvartak.jpg" target="_blank">"Православието"</a>

© Activisita Agency

Снимката е от специализирания сайта "Православието"Днес е Велики четвъртък - най-важният ден от Страстната седмица. На този ден християните си припомнят Тайната вечеря, молитвата на Христос в Гетсиманската градина и предателството на Юда.


Пасхалната вечеря - последната преди разпятието, започва с ритуален жест - Христос измива краката на апостолите с думите ''Не дойдох да ми служат, а да послужа''. Според евангелския разказ по време на вечерята Исус раздал на учениците си хляб и вино - неговото тяло и кръв, като така установил тайнството причастие: "И когато ядяха, Исус взе хляба и като благослови, преломи го и раздавайки на учениците, каза: вземете, яжте - това е Моето тяло. И като взе чашата и благодари, даде им и рече: пийте от нея всички; защото това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на грехове" (Евангелие от Матей, 26:28).


По време на Тайната вечеря Исус казал на учениците си, че ще бъде предаден. През нощта срещу четвъртък Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето му. На Велики четвъртък смъртната му присъда е произнесена. Тя е потвърдена от прокуратора на римската провинция Юдея Пилат Понтийски, който от страх да не предизвика бунт не смее да я отмени, но публично си измива ръцете като знак, че не е виновен за решението на Синедриона да осъди на смърт невинен. В същата тази вечер, която според еврейските вярвания е началото на следния ден (след залез), Христос е разпнат.
На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. Извършва се маслосвет, при който всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве.


Днес е Велики четвъртък

© Анелия Николова


Народната традиция: боядисването на яйцата


Народният обичай свързва Велики четвъртък с традицията в този ден да се боядисват великденските яйца. Обредът изисква това да става рано сутрин преди изгрев слънце.


Първото яйце задължително трябва да бъде червено - символ на пролятата кръв на Спасителя. Докато боята още не е изсъхнала, с яйцето се рисува кръст върху челата на децата и се натриват бузите им за здраве.


Това яйце се пази в къщата в продължение на година, за да носи успех и щастие на домакините. Второто яйце също се боядисва в червено. То ще бъде занесено и оставено в църквата след празничната литургия в полунощ на събота срещу неделя.


На Велики четвъртък се замесва и тестото за великденските козунаци. Най-често те се оформят като плитка, а в средата на мястото на усукването на тестото да се поставят шарени яйца.


За семействата, които не успеят да изпълнят ритуалите днес, се дава втора възможност - да боядисат яйцата и да омесят козунаците в събота. След въздържанието на Разпети петък съботата е денят за довършване на подготовката за празника.


Тази година църковните празници около Великден ще бъдат отбелязвани различно от обичайното заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в България. По настояване на Светия синод църквите ще останат отворени и в тях ще текат служби, но влизането трябва да става при спазване на строги правила. Миряните трябва да спазват дистанция от два метра и да носят маски. Властите призоваха хората да избягват ходенето в храмовете, освен ако не е крайно необходимо. Богослуженията на Велики четвъртък в храма "Св. Ал. Невски" - от 9.30 и от 18 ч., могат да бъдат проследени онлайн на фейсбук страницата на Българската православна църква.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Похвално е ,че Дневник публикува такива статии за Евангелските събития!
  Вместо такива статии да служат за поучение и духовни беседи,които да усилят вярата те се използват от много списващи да публикуват всякакви конспиративни теории срещу Църквата и да продължават да раздухват истерията срещу БПЦ!

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Λllαν Βalckmore
  Λllαν Βalckmore
  Рейтинг: 117 Разстроено

  И откога римските провинции Тракия и Мизия са се превърнали в Библейска Юдея, та трябва да имаме нещо общо с тоя цирк?

  All games must end... https://m.youtube.com/watch?v=Wa0Nmruih_A
 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  Много добра статия. Благодаря.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4179 Любопитно

  "Според евангелския разказ по време на вечерята Исус раздал на учениците си хляб и вино - неговото тяло и кръв, като така установил тайнството причастие: "И когато ядяха, Исус взе хляба и като благослови, преломи го и раздавайки на учениците, каза: вземете, яжте - това е Моето тяло. И като взе чашата и благодари, даде им и рече: пийте от нея всички; защото това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на грехове" (Евангелие от Матей, 26:28)."

  Това е най-важното събитие случило се на Велики четвъртък.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4179 Любопитно

  До коментар [#1] от "Neto":

  Всяка година го правят. Поздравления на екипа на Дневник и от мен. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Честит празник, колеги!

  На 16 април отбелязваме Деня на Българската Конституция и професионален празник на юристите. На днешния ден през 1879 г. Учредителното събрание гласува и приема Търновската конституция - първата конституция на България.
  Официалното й наименование е „Конституция на Българското княжество". Създадена е след конституциите на Гърция, Сърбия и Румъния, но в традицията на българските интелектуалци от освободителните борби и с участието на юристи и други българи, получили висшето си образование в елитни Западноевропейски университети.
  Търновската конституция цели да закрепи юридически социално-икономическите и политическите изменения в българското общество след Освобождението през 1878 г. Съгласно чл.4 „Българското царство е монархия наследствена и конституционна, с народно представителство".
  Конституцията определя функциите и компетентността на централните органи на държавна власт. Предоставят се широки пълномощия на монарха във вътрешния и международния живот на страната. С нея се прокламира министерска отговорност, депутатска неприкосновеност и общинско самоуправление.
  Новаторска и прогресивна за времето си с либерален характер, Търновската конституция утвърждава принципа на личната неприкосновеност и частната собственост като основа на производствените и обществени отношения. Закрепени са свободата на печата и правото на сдружавания и др.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 8. 8 Профил на Λllαν Βalckmore
  Λllαν Βalckmore
  Рейтинг: 117 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иво":

  "Това е най-важното събитие случило се на Велики четвъртък."

  Всъщност това е художествена измислица/ версия на въпросния Матей( има още 3 официални и Н броя апокрифни) . Да не говорим за качеството на превода.

  Какво се е случило в действителност никой не знае :)

  Още по-здрави, тоя символ не ти отива.

  All games must end... https://m.youtube.com/watch?v=Wa0Nmruih_A
 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4179 Любопитно

  До коментар [#3] от "xAlan Blackmore":

  Алане, не пиши глупости. Юдея е била римска провинция също, точно както Мизия и Тракия. Не че това има някакво значение. Всички християни по света - от Нова Зеландия до САЩ празнуват Възкресение Христово без да имат каквото и да е връзка с Римската империя и подчинените им Юдея/Палестина.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на Λllαν Βalckmore
  Λllαν Βalckmore
  Рейтинг: 117 Гневно

  До коментар [#9] от "Иво":

  Аха, искаш да кажеш, че вербалните зарази имат право да се разпространяват безпретятсвено, а биологичните - не, така ли да разбирам?

  И Кой го разреши/забрани?

  All games must end... https://m.youtube.com/watch?v=Wa0Nmruih_A
 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4179 Весело

  До коментар [#8] от "xAlan Blackmore":

  Художествена измислица си ти! А, символа ми отива много. Като повечето християни обичам Хризмата.

  Я разкажи за твоя символ по-добре. Две луни и между тях.... риба ли е това, гущер ли!? :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3640 Любопитно

  До коментар [#11] от "Иво":

  " Художествена измислица си ти! А, символа ми отива много. Като повечето християни обичам Хризмата."

  Дай Боже повече хора да се идентифицират с Харизмата ! И, разбира се, да споделят неговото значение на дело, в живота си !

 13. 13 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Сети ли се някой за "кървавия Велики четвъртък " - 95 години изминаха , атентатът е на същата дата , пак Велики четвъртък :
  "Атентатът в църквата „Света Неделя“ е най-големият терористичен акт в историята на България. Извършен е на 16 април 1925 година, Велики четвъртък, от група крайнолеви дейци на Военната организация (ВО) на Българската комунистическа партия (БКП), които взривяват покрива на църквата „Света Неделя“ в София.
  При атентата в „Света Неделя“ загиват 134 души[6], други умират по-късно от раните си. Ранените са около 500.

  Загиват 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3-ма майори, 9-ма капитани, 3 депутати (д-р Недялко Колушев, адв. Н. Рачев и Хр. Цанев) и множество граждани, включително деца. По случайност всички членове на правителството се отървават само с леки наранявания. Цар Борис III не е в църквата, тъй като присъства на погребенията на убитите в атентата срещу него в прохода Арабаконак два дни по-рано.
  Бог да ги прости ! Сега , при преустройството на пл."Света Неделя" дали някой от общинарите се сети да се постави ПОНЕ паметна плоча ????

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4179 Весело

  До коментар [#12] от "samoedin":

  Амин.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3640 Любопитно

  До коментар [#15] от "Иво":

  Не във всеки се намира вяра, както казва АП. Павел в едно от посланията си ! Но пък Бог знае как и кога да подейства в живота ни така, че да ни покаже колко сме слаби и зависими без Неговата милост и провидение за всяко едно начинание и дело в живота ни ! А истината е, че всичко добро идва от Него, дори когато живеем живот без вяра в Него !
  Понеже пиша от телефона, съм написал Харизмата, вместо Харизмата по погрешка !

 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2858 Разстроено

  Тази година съвпада точно датата на комунистическия атентат в църквата св, Неделя / св. Крал/ на 16 4 . Велики четвъртък.. Бог да прости убитите и да накаже всички ,комунисти ,комунистчета и рубладжии

 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4179 Весело

  До коментар [#17] от "xAlan Blackmore":

  Хаха... то и аз не съм. :-D

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4179 Любопитно

  До коментар [#18] от "samoedin":

  Много хубаво сте го обяснили. Благодаря ви за този коментар. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на Dead Man
  Dead Man
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Бог да пази Българите!
  Анатема за агентите от клира!
  БПЦ - марионетки на Москва!
  Анатема!

 23. 23 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#2] от "fjp58603113":

  Така са говорели някога и за Христос

  гошо
 24. 24 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 628 Любопитно

  Слабите хора вярват в Бог, силните - в себе си!! Силните хора движат света напред!

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7760 Неутрално

  Яйцата се боядисват преди залез слънце.

 26. 26 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "samoedin":

  Време е да преминеш от празни декларации към дела!
  Труженици на Църквата винаги и трябват .

 27. 27 Профил на today
  today
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Няма лошо да се отбелязват по традиция разни подобни празници, макар и народите да стават все по-образовани и съответно да са все по-наясно, че няма божества. Само в сегашния случай трябва да се затворят църквите, че "божиите представители" подвеждат хората и е твърде вероятно набързо да се появи ужасен пик на заболяванията след празниците.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 28. 28 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "today":

  Църквата основана от БОГ съществува и ще съществува до края на света според Библията!
  Колкото по-образовани стават хората ,толкова по-лесно стават и вярващи,защото само слабо образования може да е атеист.
  Това го доказва цялата история на човечеството и реалността около нас.
  А масовото празнуване на Християнските празници показва ,че българския народ е вярващ и вярата му е жива.
  А мерките ,които се вземат в храмовете и дисциплината на миряните да спазват всички разпоредби на държавата доказва ,че няма никаква ,даже минимална вероятност някой да се зарази там!
  А бленуваният от някои хора пик на заболяването ,ако изобщо настъпи е ясно предварително вече ,че ще дойде от гетата по разбираеми причини...

 29. 29 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 628 Любопитно

  Религията е отживелица от ерата на рибите, която приключи 2012 година. Сега сме ерата на Водолея, която ще продължи около 2170 години, броено от 2012 та...Хората са все по образовани, но все пак има и такива, които продължават да се движат по инерция и да ходят на църква. Лошо няма, стига да не го правят в критичен момент, като този сега. Бурното развитие на технологиите е доказателство, че сме в ерата на Водолея.

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 30. 30 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "Scorpi_4404":

  Ето какво е писано кои са силните и кои са слабите:
  26. Гледайте, братя, какви сте вие, призваните: не мнозина сте мъдри по плът, не мнозина силни, не мнозина благородни;
  27. ала Бог избра онова, що е безумно на тоя свят, за да посрами мъдрите; Бог избра онова, що е слабо на тоя свят, за да посрами силните;
  28. Бог избра онова, що е от долен род на тоя свят и е унижено, и това, що е нищо, за да съсипе онова, що е нещо, -
  29. та никоя плът да се не похвали пред Бога.
  30. От Него сте и вие в Христа Иисуса, Който стана за нас премъдрост от Бога, и правда, и освещение, и изкупление,
  31. та, както е писано, "който се хвали, с Господа да се хвали".
  1Кор,гл.1

 31. 31 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "Scorpi_4404":

  Защо продължавааш да пишеш и да се изобличаваш сам?
  Ако искаш да си силен по твоите разбирания не трябва да вярваш!

  А ти самия вярваш в зодии ,водолие,риби,езически идоли и легенди...

  Обричаш се сам да си слабак.

 32. 32 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 628 Весело

  До коментар [#30] от "Neto":

  И кой го е писал това, че не е ясно. Явно някой религиозен фанатик като теб. Жалки и смешни сте. Някой религиозен фанатик, дето Господ му " проговорил ". Айде у лево ( в историята ), къш!

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 33. 33 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 628 Весело

  До коментар [#31] от "Neto":

  Ей неграмотнико - ти изобщо не знаеш в какво вярвам и моите разбирания за живота, като цяло. Сигурното при теб е че вярваш в една илюзия, която бавно, но сигурно си отива. И това е неизбежно като изгрева на Слънцето. Слабакът си ти, ти и само ти. Аз вярвам в себе си и не чакам някой свише да ми реши проблемите и да ми оправи живота. Просто не може да се видиш отстрани каква си овчица блееща. И Бог няма да ти помогне, сам трябва да си оправиш нещата. Пфу д..ба и жалко човече.

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 34. 34 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#33] от "Scorpi_4404":

  От последният ти пост се вижда ,че си невъзпитан човечец,който използва нецензурни изрази,което пък показва,че си и слабак,щом не можеш да владееш дори собствения си език.
  Страх Божи нямаш и затова ти предстоят много трудности,докато научиш по трудния начин елементарни неща от живота.
  Ако искаш никой да не знае в какво вярваш трябва да спреш да го споделяш по публични форуми и да се издаваш...
  Успех!

 35. 35 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "Scorpi_4404":

  Няма значение КОЙ ГО е писал ,а дали е ИСТИНА!
  И тези думи са се изпълнили не само в историята,но се изпълняват и днес.
  Така,че не се възгордявай много ,колкото повече се възгордяваш, толкова повече ще ти натриват носа...

 36. 36 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#34] от "Neto":

  Само не ми казвай къде, какво и как да пиша. Това аз преценявам. Но и обратното е вярно - колкото повече ти спреш да баламосваш хората с религиозните си малоумия, толкова по добре за всички!
  Дали обаче е истина написаното, или някой по отракан човек се представя за " гласа на Бога ". И как разбра, че съм се възгордял? Май съдиш по себе си за другите хора, а? Типично за " вярващи " смотаняци като теб. Няма какво повече да ти кажа.

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 37. 37 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 628 Весело

  И наистина последно. Така съм научен - с умния умно, с простия - просто. С тебе - по втория начин.

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 38. 38 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "Scorpi_4404":

  С твоите камъни по твоята глава:
  "Само не ми казвай къде, какво и как да пиша. "
  Това аз преценявам. Но и обратното е вярно - колкото повече ти спреш да баламосваш хората с езическите си малоумия, толкова по-добре за всички!
  " Гласа на Бога ",когато Господ Иисус Христос влизал в Йерусалим,виж какво станало:

  36. И когато минаваше Той, постилаха дрехите си по пътя.
  37. А когато наближаваше вече да превали Елеонската планина, цялото множество ученици, възрадвани, почнаха велегласно да славят Бога за всички чудеса, каквито бяха видели,
  38. като казваха: благословен Царят, Който иде в име Господне! Мир на небето и слава във висините!
  39. И някои фарисеи измежду народа Му рекоха: Учителю, запрети на учениците Си.
  40. Но Той им отговори и рече: казвам ви, че, ако тия млъкнат, камъните ще завикат.Лука,гл.19

  Щом Бог може да накар камъните да завикат,колко по-лесно е да вдъхновява вярващите хора да проповядват!
  А да разбереш,че някой е горделив, германска кола ,е доста лесно.Ако не е смирен,то значи е горделив.
  34. Рожби ехиднини! Как може да говорите добро, когато сте зли? Защото от препълнено сърце говорят устата.
  35. Добрият човек от доброто съкровище на сърцето си изнася добро; а лошият човек от лошото съкровище изнася лошо.
  36. И казвам ви, че за всяка празна дума, която кажат човеците, ще отговарят в съдния ден:
  37. защото по думите си ще бъдеш оправдан, и по думите си ще бъдеш осъденМатея,гл.12

 39. 39 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  Почаках няколко дни с надежда, че ще видя и различна гледна точка по оста войнстващ атеизъм срещу вярата и църквата, не се случи, ще го направя аз: https://outsideri.org/archives/4252?fbclid=IwAR3i6R_sD5GOzwlcYVy2XsKjZfWvdUHPAaKUpKB2pODRYxtWoPpIZpFlGFE

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 40. 40 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Доста наивно звучат тези художествени измислици, но щом хората ги харесват, няма лошо. Важното е да сме истински хора, а вярванията не са задължителни. Някои от нас просто спазват традициите, останали от дедите им.

 41. 41 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2279 Весело

  До коментар [#40] от "proza":

  Затова е свободният избор. Едни ще предпочетат прозата, други поезията.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 42. 42 Профил на historian
  historian
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Уважаема редакция, в текста ви по-горе има някои грешки, които би следвало да бъдат открити и поправени от специалисти по християнската религия (ако имате такива).... Ако не, аз като историк бих ви помогнал: Тайната вечеря, на която Христос показва на апостолите най-важното тайнство - причастието е станала в началото на еврейската Пасха, която обикновено започва в четвъртък с рутуална вечеря... В нощта срещу ПЕТЪК (не срещу четвъртък) той се моли за последно в Гетсиманската градина, където е арестуван от юдейски полицаи на Синедриона за богохулство, след като е предаден от Юда... Синедрионът не може да го осъди на смърт - те искат това от римския управител Понтий Пилат, който не намира Исус за виновен, но е принуден да го стори поради заплахата от юдейски бунт... Всичко това става на Разпети Петък ( а не в четвъртък)... Виждам, че във форума за мое голямо учудване се подвизават много невярващи, което ме кара да се питам що за християнски народ сме ние българите?

 43. 43 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Ето и документални кадри от събитието

  https://www.youtube.com/watch?v=HLSDsyTgldY

  Winora forever
 44. 44 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6847 Любопитно

  И моите яйца станаха хубави и шарени като ... перашки :).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK