Прокуратурата извика на разпит Христо Иванов заради системата за разпределение на дела

Бившият министър на правосъдието Христо Иванов е бил извикан на разпит в прокуратурата като свидетел по разследването за сигурността на системата за случайно разпределение на делата.

© Анелия Николова

Бившият министър на правосъдието Христо Иванов е бил извикан на разпит в прокуратурата като свидетел по разследването за сигурността на системата за случайно разпределение на делата.След като преди две седмици главният прокурор Иван Гешев обяви бившия министър на правосъдието Христо Иванов за отговорен за системата със случайното разпределение на делата, днес той бе привикан в столичното следствие на разпит по разследването.


Той е призован в качеството му на свидетел. Разследването, за което ще бъде разпитван, започна, след като на 3 април говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви на пресконференция, че Софийската градска прокуратура е започнала досъдебно производство по сигнал на ВСС. Шестима от членовете на съвета са сезирали държавното обвинение, след като са получили резултатите от изготвен одитен доклад за проверка на сигурността на системата и имало ли е пробиви в нея.


Христо Иванов: Договорът е сключен от ВСС


На влизане в следствието Христо Иванов подчерта, че като министър на правосъдието по времето на сключването на договора със Smart systems той не е имал друга роля, освен да осигури пари на ВСС да се намери трайно разрешение на проблема с разпределението на делата. "Има разлика между това да съм въвел системата и да е въведена по мое време", добави Иванов и припомни, че договорът за нея е сключен от ВСС, а не еднолично.
Бившият министър на правосъдието каза, че във ведомството никога не е имало работна група по този въпрос, а тя е била създадена от ВСС и в нея са влезли много широк кръг от експерти.


"Моят ангажимент беше да осигуря финансиране за трайна система. Такова имаше по оперативна програма "Добро управление" и тя трябваше да е готова до 2017 г.", каза Иванов, цитиран от lex.bg.


Проектът за изграждане на Единната информационна система за съдилищата, част от който е модул за случайното разпределение на делата, все още не е внедрена и съдилищата е работят с нея.


Именно тази система, трябваше да замени тази на Smart systems, която през 2015 г. беше въведена като временно решение, след като се установи, че предишната е изключително уязвима. Междувременно се оказа и че фирмата е поддържала системата на доброволни начала и без заплащане в продължение на една година.


"Присъдата" на Гешев: Отговорни са Христо Иванов, Калин Калпакчиев и Лозан Панов


Главният прокурор Иван Гешев първи коментира темата, като обяви, че "системата е пробита" и изрази съмнения, че през последните 5 години, докато тя е функционирала, изобщо е имало някакво правосъдие. Той дори нарече ситуацията "коронавирус в съдебната система".


Тогава главният прокурор посочи като отговорни сегашния лидер на "Да, България" Христо Иванов, който през 2015 г. беше министър на правосъдието, и съдия Калин Калпакчиев, който по същото време беше член на съдебния съвет, под чийто натиск според Гешев била създадена централизираната система. Това станало като фирмата - изпълнител Smart systems била определена без обществена поръчка, а в продължение на 4-5 г. работата на системата не била одитирана. Гешев намеси и името на председателя на Върховния касационен съд.


Лозан Панов "и две три присъдружни негови дами", които по думите му "се хвърляха като Матросов на амбразурата да не се извърши одит на тази система".


И тримата посочени са сред критиците на избора на Гешев и на негови методи на работа.


Какво пише в доклада и защо все още е таен


Министърът на правосъдието Данаил Кирилов свика извънредно заседание на пленума на ВСС в четвъртък (9 април), за да бъде обсъдена темата. Заседанието, продължило 9 часа, завърши с няколко решения. Едно от тях е да се прекрати договорът с фирмата Smart systems и да е търси друга, която да отстрани уязвимостите.


Какви точно са уязвимостите все още е мистерия, тъй като одитният доклад е бил изготвен при клауза на конфиденциалност. След продължителни спорове дали резултатите от него трябва да бъдат публикувани, за да не се стига до спекулации по темата, ВСС в крайна сметка реши да поиска разрешение от наблюдаващите прокурори по случая, тъй като докладът вече е част от материалите по делото. Преди дни такова разрешение бе получено както за целия доклад, така и за части от него.


Окончателното решение на ВСС обаче бе да се изиска резюме от фирмата за киберсигурност "Amatas" ЕАД, изготвила доклада. В него не трябва да се съдържа конкретна информация за начините, по които може да бъде проникнато нерегламентирано в системата.


До решението се стигна, след като 4 часа членовете на ВСС изслушваха "на тъмно" двама експерти по киберсигурност, участвали в изготвянето на одита.


Докладът посочва общо десет уязвимости на системата за случайно разпределение на дела, пише в подробен анализ "Капитал". Според доклада, с който изданието разполага, основната констатирана слабост е при автентикацията в системата.


Освен пропуски при влизането в системата проблем би могло да има, когато при ръчно въвеждане на конкретен адрес в браузъра може да се стигне до функционалности, които би трябвало да са в правомощия само на оторизирани потребители (например с администраторски права). На практика всеки, получил достъп до системата, може да добавя нов съд, да преименува вече съществуващ, да редактира имена, ЕГН и дела, които конкретен съдия разглежда, да изтрива отсъствия и дежурства на съдии и други.


Според "Капитал" в доклада си експертите отбелязват, че системата позволява да се използват слаби и предвидими данни за достъп - парола и потребителско име, а уеб сървърът също има слабости, но не толкова критични. Какво още пише в заключението на експертите - четете в "Капитал".


Какво пише в одитния доклад - четете в "Капитал".
Пълната хронология на събитията за системата за случайно разпределение на делата - четете тук
За досъдебното производство, образувано в прокуратурата - четете тук
Защо главният прокурор Иван Гешев определи казуса като "коронавирус в съдебната система" - тук

Как мина заседанието на ВСС и какви решения бяха взети - тук и тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8105 Неутрално
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Предрекох, че ще го викат.
  На мен ми е интересно как и защо е правил одит на системата, т.е. етапа преди да стане министър.
  Много Ай Ти специалисти има България ей, няма да пропаднем.

 3. 3 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Системата ще е такава - докато депутатите пожелаят!

 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  “Гешев направо се оля.”

  Той е инструмент в ръцете на Господ, не е виноеен.

  А защо не публикуват доклада, както призовава Лозан Панов? Господ ли не дава?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  Почвам да си мисля, че се подготвят за амнистия по затворите..... ако стане бум на заболели.... Има вече такива примери в някой страни.....

 6. 6 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Враговете на ВСС и Прокурватурата ще бъдат привиквани от шериф Гешев, Божия наместник... ей какво евтино шоу, плоско... ама върши работа за пред електората

 7. 7 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 949 Неутрално

  а сега-да не вземат да осъдят целия Висш съдебен съвет-предишните де.Слагам пуканките и си изстудявам биричката.Иванов няма да се огъне на прокурорски натиск.

 8. 8 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 35 Неутрално

  колко евтин театър, Мавродиев кога?

 9. 9 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 574 Весело

  охохох ко стана?
  ледо се пука
  брего се рони

 10. 10 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Неуморния всезнайко - се изходи и тук!
  До коментар [#2] от "НеКой":

  Защо Цацаров до сега не направи нов одит и не промени тази система - все пак Гешев от него беше избран и от Пеевски и Доган?

 11. 11 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Дали и срещу Хр. Иванов не се разиграва същото активно мероприятие с цел подчиняване като при Прокопиев и Каолин? Чакат ли се повдигане на обвинение, проверка от Цацата и КПКОНПИ и запор?

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 12. 12 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Мракобесието се шири с пълна сила в момента. Всеки неудобен е викан и обвиняван. Гешев е позор, но българското "общество" е дори по-голям позор, умрели от страх и сляпо следващи униформата.

 13. 13 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Ааа нье, само Ристе не пипайте, той е невинен

 14. 14 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 95 Неутрално

  От свидетел да не стане обвиняем, като Сидера. А после може и направо при него да го турят.

 15. 15 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Мракобесието тепърва започва !
  Колко стачкуваха против Гешев есенеска?!!
  А защо има учудени тук?

 16. 16 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Поправете ме ако греша, но г-н главният прокурор обяви за виновни трима души. После каза, че само Господ можел да съди. Та питам аз дали Господ му го е казал това?
  И ако е така, какво правим с хора, които чуват гласове свише?

 17. 17 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":“Гешев направо се оля.”Той е инструмент в ръцете на Господ, не е виноеен.А защо не публикуват доклада, както призовава Лозан Панов? Господ ли не дава?
  —цитат от коментар 4 на Norman Granz


  Удобно доклада се прикрива, като се позовават на "следствена тайна". Каскета е наясно, че на Иванов не могат да бъдат предявени никакви обвинения, просто разиграване на театро за пред матреала...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 18. 18 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1669 Любопитно

  И още нещо да попитам г-н Гешев, като данъкоплатец - това ли е действието с най-висок приоритет в момента?
  Не е ли все така КТБ / Пеевски / ББР?

 19. 19 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 95 Неутрално

  До коментар [#15] от "svoboden izbor":

  Мракобесието тепърва започва !
  ________________________________
  Вчера се радвахте за Сидера, днеска плачете за Пинокио

 20. 20 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 449 Весело

  нека пита гешев,нека пита за да знае:)))но да пита тея дни и за фурмите,кой,как и защо ги докара тука

 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#17] от "Kamenarski":

  “Удобно доклада се прикрива, като се позовават на "следствена тайна". ”

  Каква “следствена тайна”, след като Гешев вече посочи виновните?!

  Явно в милиционерското училище учат “право” по системата на Чайка...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  "Предрекох, че ще го викат."

  И на тебе ли дубайският Господ ти говори, много взехте да ставате.

 23. 23 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Гешев тепърва почва!Още не се е олял!

 24. 24 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 423 Неутрално

  И още нещо да попитам г-н Гешев, като данъкоплатец - това ли е действието с най-висок приоритет в момента? Не е ли все така КТБ / Пеевски / ББР?
  —цитат от коментар 18 на Ksharp


  По делото за КТБ каскета вече направи каквото е необходимо (по заповед свише)...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3449 Весело

  До коментар [#4] от "Norman Granz":

  Защото Господ не му позволява, щом като е инструмент в неговите ръце !

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3449 Любопитно

  До коментар [#2] от "НеКой":

  За това се искат наистина много пророчески умения ! Скоро ако му повдигне и обвинение, всички ще бъдем дълбоко изненадани ! Ама карай да върви шоуто......

 29. 29 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#17] от "Kamenarski":“Удобно доклада се прикрива, като се позовават на "следствена тайна". ”Каква “следствена тайна”, след като Гешев вече посочи виновните?!Явно в милиционерското училище учат “право” по системата на Чайка...
  —цитат от коментар 21 на Norman Granz


  Предполагам, че е точно така. Той и Цв.Цв. е питомец на същото заведение и им раздаваше квалификации още в момента на арестуването...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3416 Неутрално

  "....Иван Гешев първи коментира темата като обяви, че "системата е пробита" и изрази съмнения, че през последните 5 години докато тя е функционирала, изобщо е имало някакво правосъдие."
  Главният прокурор на Републиката буквално признава, че в България няма правосъдие. Е, па няма! Каквато и система на разпределение да има, тя може да бъде пробита. Щото има корумпирани съдии, което са перфорирали закона. Съдията е подчинен изключително на закона и не може да проявява фриволност. Даже и баща си да съди, даже и брат си, и детето си да съди, пак трябва да спази закона. Ако не може, вън от системата! Корупцията в България е национален спорт, който при това се играе при пълни трибуни и бурни овации на публиката. Това е толкова гадно, че........, нямам думи!!!

 31. 31 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3449 Любопитно

  До коментар [#27] от "Свинчуга":

  " Евтини циркове, като за прости герберасти."

  Че са циркове - циркове са, но никак не са евтини ! Сметката се пише на гърба на всички нас !

 32. 32 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Инструмента тепърва започва да мракобеси, а всички непряко засегнати ще гледат и ще си траят, въпреки че тези проеси имат дълбоко разяждащи дългосрочни последици за всички ни

 33. 33 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 650 Весело

  Милицията - биещото сърце на партията!

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  Самият той настояваше за разпит

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 35 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Сега, пък трябва да се кахъря и за Бойкикиев!
  Само, че той ми е точно толкова приятен, колкото и льотчика!

 36. 36 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Вестник ПИК ще пише за "разследвания Христо Иванов, подсъдимия Трайчо Трайков и олигарха Иво Прокопиев", които пречат на българския бизнес в лицето на възрожденските икони на българския народ - Дидо Дебелио, Джифкю Цуджуко, Кире Гело, Цтефчу Ъврудиев, Цеко Минев, Алю Дзлатев, Румен Вуко и т.н.

  Mутри, вън!
 37. 37 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Като гледам и Лозан Панов ще трябва да обяснява за смяната на системата.
  Ай Ти шефът на СГС в интервю каза, че е бил запознат с процеса

 38. 38 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  До коментар [#29] от "Kamenarski":

  На тоя му се налага да познава правото точно толкова, колкото и на Ленин и Сталин ! Целият репресивен апарат стои зад гърба му !

 39. 39 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  Е те' сега Цацаров го загази! Дали Гешев после ще го викне и него?

 40. 40 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Не сме очаквали друго от мекерето Г-ев...

 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#27] от "Свинчуга":

  “Евтини циркове, като за прости герберасти.”

  Вчера в една друга тема няколко поддръжници на ГЕРБ активно призоваваха България да не се съобразява с решенията на съда в Страсбург (който бил на Сорос!!)....

  Милиционерщината, боядисана като “евроатлантизъм”, вече не си дава труда да се крие зад сладки приказки за демокрация и човешки права.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  До коментар [#23] от "izbiram":

  До коментар [#1] от "Роси":Гешев тепърва почва!Още не се е олял!
  —цитат от коментар 23 на izbiram


  Да, бе - не се е олял, само дето се н..ра.

  Никой главен прокурор не се е провалял за толкова кратко време.

  И никой не е представлявал такава жалка картинка.

 43. 43 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  До коментар [#4] от "Norman Granz":
  "Той е инструмент в ръцете на Господ, не е виновен."

  Чудя се какъв точно инструмент е онази задна част на Господ, с която се облекчава?

 44. 44 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 423 Весело

  До коментар [#29] от "Kamenarski":На тоя му се налага да познава правото точно толкова, колкото и на Ленин и Сталин ! Целият репресивен апарат стои зад гърба му !
  —цитат от коментар 38 на samoedin


  Това, че сега му стоят зад гърба е нож с две остриета... Утре ако се наведе неправилно... не се знае...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 45. 45 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако от цялата работа се въведе система дето наистина да разпределя делата на случаен принцип /и на слепите е ясно че корумпетата в тоги си разпределяха делата как им е удобно/, Гешев ще да бъде похвален от мен.
  А некои хора май ги е страх , че няма да ги съди правилния човек :))

 46. 46 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#5] от "MPetr":
  "Почвам да си мисля, че се подготвят за амнистия по затворите"

  Гешев е решил да повтори "оня хитър номер" от 09.09.1944 - пускат криминалните и ги назначават за милиционери, защото в милицията има недокомплект. И сега е пак така, и милиционерът каквото е учил в Магнаурската, това и прави.

 47. 47 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Е сега ще стане страшно - на разпит ! Отиде свободата на словото , демократичните права , бъдещето на страната ни въобще :))))) !

  agent
 48. 48 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Връщаме се май 46-та година ... но с друг началник ЕС-то, вместо СССР-ето

 49. 49 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ksharp":
  "Враговете на ВСС и Прокурватурата ще бъдат привиквани от шериф Гешев, Божия наместник... ей какво евтино шоу, плоско... ама върши работа за пред електората "

  Снощи онова зацапано петно (за да не напиша леке) Кошлуков ни пусна по БНТ първа серия от новия филм на Каскета - за "Мръсната" приватизация на БГА "Балкан" и "Кремиковци" - точно както казваш "евтино шоу, плоско... ама върши работа за пред електората".

 50. 50 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Предлаам на форумците да направят следния експеримент:
  влизате в следия сайт

  http://webrand.justice.bg/

  избирате си случайно няколко протокола от разпределение на делата и за всеки от тях правите следното:
  Изтегляте прококола и го проверявате дали е посписан с електонен подпис. За проверката отваряте сайт
  https://evalidation.egov.bg/Validation/DigitalSignature
  Насочвате програмата към фолдера, където сте свалили протокола и натискате бутон за проверка.
  Ще получите следния отговор

  Не е намерен Електронен Подпис

  Тази проверка е по-сигурна от каквото си говорят големците.

  подпис
 51. 51 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Българите са избрали да живеят в "държавата" на ДпС.
  Това си има своята цена и тя се е плащала, плаща се и ше се плаща.

 52. 52 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Да, знаем...Гешев е радост.

 53. 53 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#16] от "lz73":
  "И ако е така, какво правим с хора, които чуват гласове свише?"

  Виж . . . нормалната процедура е да ги пратят в Карлуково, ама може и в Курило - и там има леглова база.

 54. 54 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2765 Весело

  Простата истина е, че протоколите в сайта на ВСС не са посписани с електронен подпис. Къде и как са посписани и къде и какво се съхранява е божа работа. Във всички случаи се създава широко поле за хакери. Те ще проверяват къде и дали има подпис, дали може нещо да се подмени, дали може някаква връзка между подпис и файл да се промени и т.н. Наистина неведомни са пътищата хакерски.

  подпис
 55. 55 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  По-точно май пак настъпи мотиката. Но ми се струва, че този път мотиката е много тежка и нейната дръжка ще се окаже доста по-твърда от главата му. Единият от двата предмета ще се счупи при удара.

 56. 56 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Гешев вече и раздава присъди преди българският съд да се е произнесъл. Освен Христо Иванов и Лозан Панов следващите виновни в списъка са Прокопиев и Костов. Абе, всеки, които има нещо общо с "умнокрасивите" трябва да бъде респектиран по най-долния милиционерски начин.

  Аз имам само един въпрос. Гешев кога най-после ще бъде привикан също, защото на него му се насъбират за много неща да отговаря? Опа, забравих, че над него стои само Всевишния и той е негов инструмент.. Супер лунатик, даже си мисля, че Гешев трябва да го разследват от някой психодиспансер, ако няма откъде другаде.

 57. 57 Профил на Dimitar Lazarov
  Dimitar Lazarov
  Рейтинг: 8 Весело

  Ако арестуват и ген. Атанасов Да, България може на парламентарните да вземе 4% вместо 3%.

  Така, че всички фенове на "Партията на двете улици" могат да се радват.

 58. 58 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3353 Весело

  охохох ко стана?ледо се пукабрего се рони
  —цитат от коментар 9 на bruno__dante


  А глупаците пишат тъпотии, щото няма за какво да се хванат!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 59. 59 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1155 Весело

  Мръсници! Искат да спрат шеметния устрем на ДАБГ нагоре към мечтаните 3%!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 82 Весело
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 82 Весело

  До коментар [#16] от "lz73":

  Когато ти говориш на Господ е молитва.
  Когато Господ ти "говори" е шизофрения.

 64. 64 Профил на rewo
  rewo
  Рейтинг: 180 Неутрално

  Ехааа, Воленчо ще си има другарче.
  Може да обсъдят създаването на партизански отряди.
  А Гешев, като поведение, изказ и артикулация ми прилича на един бивш прокурор-боксьор и посланик в Казахстан.
  Завръщане в миналото. Ама коя част?!!

 65. 65 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  "Има разлика между това да съм въвел системата и да е въведена по мое време", добави Иванов и припомни, че договорът за нея е сключен от ВСС, а не еднолично.

  Бившият министър на правосъдието каза, че във ведомството никога не е имало работна група по този въпрос, а тя е била създадена от ВСС и в нея са влезли много широк кръг от експерти.

  "Моят ангажимент беше да осигуря финансиране за трайна система. Такова имаше по оперативна програма "Добро управление" и тя трябваше да е готова до 2017 г.", каза Иванов ...

  Тъй!

  И всички врЪтят и сучат, но гък не казват по трите основни момента:
  1. Кой е спретнал заданието
  2. Кой е сключил договора
  3. Кой е приел изпълнението

  И още един момент - защо чак сега минава одит?

  По всичко това дори Христо Иванов си мълчи като таквозата на разпит.
  Ако заданието е идиотско - де им ги сюрията "експерти"?
  Ако въпреки експертите са го приели - кои са по-точно?
  Кой е направил приемката?
  Защо се чака, след като си беше обществена тайна, че е пробита работа?

  Лично моята прогноза - пак ще утече ...

 66. 66 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Кой е правил одит?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 67. 67 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  Тия от прокуратурата и следствието не четат ли вестници, не гледат ли телевизия?
  Каква е тая бурна дейност по време на корона?
  За всичко си има време!
  Като отмине карантината - да го влачат където си искат, но такова поведение не го разбирам
  Уж повелята на деня е максимално ограничаване на контактите, те насилствено ги увеличават.

  Щабът да издаде Окръжно и да набие канчетата на всякакви самозабравили се длъжностни лица, които действат анти-карантинно и про-корона-вирусно!
  Егати!

 68. 68 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4465 Любопитно

  Като гледам и Лозан Панов ще трябва да обяснява за смяната на системата.Ай Ти шефът на СГС в интервю каза, че е бил запознат с процеса
  —цитат от коментар 37 на НеКой


  Вероятно само Лозан Панов "е бил запознат с процеса"!? Цацаров и заместникът му Гешев не са били запознати с процеса, нали?

 69. 69 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1945 Неутрално

  Прокурор Гешев спокойно може да бъде определен като "инструмент на радостта", а?

  Викат Иванов, а кога ще викнат мавруда, че той доста поразии направи?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 70. 70 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1506 Весело

  На практика всеки, получил достъп до системата, може да добавя нов съд, да преименува вече съществуващ, да редактира имена, ЕГН и дела, които конкретен съдия разглежда, да изтрива отсъствия и дежурства на съдии и други.
  —цитат от коментар 0 на матряла


  С много яка система ни е уредил Ицето, и то само за 12 бона.

 71. 71 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 591 Весело

  Гнилите ябълки в кошницата

 72. 72 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Гешев направо се оля.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Правилно. Ицата е извънземен и за него законите ни не важат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 73. 73 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 944 Неутрално

  До коментар [#45] от "terminal velocity":

  В момента няма критики към случайното разпределяне на делата, а несъстоятелни обвинения, че можело да бъде осъществено разпределяне от знайни и незнайни места.
  Дори и да приемем, че това е вярно, това пак не означава, че проведеното от американското посолство (например) разпределяне няма да е на случаен принцип. Ерго системата все пак изпълнява целта, с която е внедрена и делото е попаднало при случайно-определен докладчик.

  П.П. Тема на съвсем различен разговор е, че протоколът от разпределянето трябва да бъде подписан от оправомощен служител, т.е. дори и да е осъществен отдалечен достъп, то някой ръководител на съд или посочен от него служител ще трябва след това да разпише протокола за осъщественото разпределяне.
  Е, ако този човек тъй или иначе има право да разпределя и е "в кюпа", защо изобщо ще се налага отдалечен достъп до системата? Защо не разпредели от работното си място?

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 74. 74 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4465 Весело

  [quote#72:"lz2"][/quote]

  Не! Гешев се обяви за божи избраник! 🤣😂

 75. 75 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2400 Любопитно

  Е-хеее! Христо Иванов за общо година и 4 месеца в две правителства, едното служебно, направо е "срутил" съдебната система, а къде ли са били през това време Борисов и Близнашки, къде е бляла прокуратурата. Щом един министър е в състояние да причини толкова "щети" за толкова кратко време и внимателно наблюдаване, какво ли остава за по-високопоставените?...

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 76. 76 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  [quote#72:"lz2"]
  —цитат от коментар 74 на vassilun
  Не! Гешев се обяви за божи избраник! 🤣😂[/quote]

  Щом Господ Бог го е назначил, значи е Божи избраник!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 77. 77 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Предрекох, че ще го викат.На мен ми е интересно как и защо е правил одит на системата, т.е. етапа преди да стане министър.Много Ай Ти специалисти има България ей, няма да пропаднем.
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  Нали сте в един обор, как няма да предричаш. Сигурен съм, че и други стъпки на главния каскет на републиката ще предречеш 😉 Само последната, когато ще гледа опулено в камерите, невярващ на случващото се, няма да можеш да пердречеш, щото и ти ще си също толкова опулен 😲

  No Pain No Gain
 78. 78 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#15] от "svoboden izbor":"Колко стачкуваха против Гешев есенеска?!! "

  Колкото и зимъска.

 79. 79 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 872 Неутрално

  почна тормоза, а мутрата, пеевски, доган, .... никои за нищо не ги пипа :)

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 80. 80 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#79] от "ck2013":

  ми гласувай за демократите следващия път
  за де си ги пишем тея неща още 700 пъти.

 81. 81 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4465 Весело

  До коментар [#76] от "lz2":

  "Щом Господ Бог го е назначил, значи е Божи избраник!"

  Щом Ахмед Доган е твоя господ, ти проблеми нямаш! 😂🤣

 82. 82 Профил на Мъката на Моди
  Мъката на Моди
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ех, малък празник за Говлампитата. Спипаха най-големия престъпник. А вчера и документален филм за престъпленията на архе-злодея Костов даваха по БНТ. Изобщо, животя в Булгаристаня почна да става прекрасен, само да си криехме суратите зад маски, и какво празненство на тъпогрозници щеше да настане...ц ц ц

 83. 83 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 848 Весело

  Каскетът удря здраво със скалъпени обвинения по единствената останала реална опозиция в тая държава, която все още някак си има 4-5% подкрепа, въпреки тоталната пропагандна война срещу тях, ама за раздадените милиони на ББР от Мавродиев - ни лук ял, ни лук мирисал.

 84. 84 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Прокуратурата може и е длъжна да извърши проверка по всякакъв сигнал, подаден от когото и да е, в който се съдържат твърдения (данни), които сами по себе си сочат на престъпление. Дори и сигнал на последния неграмотен сиганин, прокуратурата е длъжна да го провери - защото финкцията ѝ по дефиниция е да разкрива престъпления и да предава виновните на съд.

  В този смисъл - разпитът на лице, което може да е възприело обстоятелствата около едно деяние, което може да е престъпление, е повече от нормално действие на прокуратупата.

  Дотук - с принципните неща (абстрактно важащи във всяка една ситуация). Но, разбира се случаят със ЦССРД (системата за разпределение на дела) е конкретен и по него вече са известни факти, които и към този момент са неоспорими, и ще си останат неоспорими. Тоест - както и прокуратурата да си развие и приключи случая, действията ѝ няма да могат да прескочат, заобиколят, преиначат тези неоспорими факти, а ще трябва да се "вместят" в тях.

  И така: кои са неоспоримите дотук факти и какво би могла да предприеме прокуратурата при наличието им:
  1. Заданието за изработка, приемането на изработката и въвеждането в експлоатация на ЦССРД е станало с РЕШЕНИЯ НА КОЛЕКТИВЕН ОРГАН - ВСС (и то не едно решение, а множество такива).
  2. Хр. Иванов НЕ Е ЧЛЕН на този колективен орган.

  При тези факти, как би могло да изглежда едно обвинение на прокуратурата. Тук е мястото да се каже, че наказателната отговорност е винаги ЛИЧНА, т.е. прокуратурата трябва да докаже конкретно деяние на отделен човек, което деяние да покрива признаците на точно определено престъпление по НК - каквото го описва законът. Та, какво би могла да твърди прокуратурата в обвинителния си акт:

  Вариант 1. Лицето Х съзнателно е изискало от лицето У така да изработи системата, че в нея да има заложени пропуски, които да се знаят от лицето Х, което - използвайки ги - да манипулира избора на дела. Тази конспирация е известна само на лицата Х и У, а ВСС не знае нито за уязвимостта на системата, нито за заверата между Х и У.

  Вариант 2. Някои от членовете на ВСС знаят за уязвимостта, но съзнателно гласуват за приемането ѝ (той включва в себе си и обстоятелствата по Вариант 1).

  Всякакви други служебни пропуски (непредпазливост) при приемане на системата: напр. ИТ-специалистите, разработващи системата не си представят, че допускат уязвимостта ѝ, незнание на членовете на ВСС, че може да има такава уязвимост и пр. НЕ СТАВАТ ЗА ВНАСЯНЕ НА ОБВИНИТЕЛЕН АКТ (това биха били непредпазливи деяния, които не са престъпления).

  Накратко: каквито и разпити да прави прокуратурата, някрая трябва да излезе с обвинителен акт във "Вариант 1", или "Вариант 2".

  Оттук прогнозата не е трудна: ТАКЪВ ОБВИНИТЕЛЕН АКТ НЯМА ДА БЪДЕ ВНЕСЕН В СЪДА. Тоест, говорим за политика, но не и за право...

 85. 85 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2537 Неутрално

  .....,,във ведомството никога не е имало работна група по този въпрос, а тя е била създадена от ВСС и в нея са влезли много широк кръг от експерти.”

  Баси и ,,експертите” от ВСС щом без обществена поръчка си правят каквото им дойде на ум... Нито одити на системата е имало нито нищо.
  Съдебна система та ,,дрънка “!

 86. 86 Профил на Мъката на Моди
  Мъката на Моди
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това вероятно ще е най-малкото мракобесие, което Гешев ще сътвори по време на пандемията. Важното е Говлампитата да са в унес.

 87. 87 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2537 Неутрално

  ,,Какви точно са уязвимостите все още е мистерия, тъй като одитният доклад е бил изготвен при клауза на конфиденциалност. “

  Каква конфиденциалност при положение че ВЕЧЕ са установили нарушение изразяващо се в ПРОБИВ В СИСТЕМАТА ЗА СЛУЧАЙНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ДЕЛАТА?
  Как изобщо са ги установили след като не го съобщават?
  Има доста НЕпрозрачност по този случай!!!

 88. 88 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 897 Любопитно

  Христо е един от малцината светли и смислени политици появили се в българското публично пространство през последните десет години, и разбира се, всички тикви, калинки и каскети го ненавиждат

 89. 89 Профил на Мъката на Моди
  Мъката на Моди
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Христо е един от малцината светли и смислени политици появили се в българското публично пространство през последните десет години, и разбира се, всички тикви, калинки и каскети го ненавиждат
  —цитат от коментар 88 на Stewie


  Чудно е колко от тук пишещите барбаганьоси изобщо осъзнават какво е да си подадеш оставката доброволно като министър. Няма дори да питам колко от тях биха го направили, ако случайно им се даде възможност да заемат такава позиция, щото е ясно.

 90. 90 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 848 Весело

  Чудно е колко от тук пишещите барбаганьоси изобщо осъзнават какво е да си подадеш оставката доброволно като министър.
  —цитат от коментар 89 на Мъката на Моди


  За барбаганьос това означава, че си "провален министър".

 91. 91 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4017 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":“Гешев направо се оля.”Той е инструмент в ръцете на Господ, не е виноеен.А защо не публикуват доклада, както призовава Лозан Панов? Господ ли не дава?
  —цитат от коментар 4 на Norman Granz


  Оставете го ГешеФФ, той си е каскет. В дъното на всичко са БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ и АХМЕД ДОГАН.

 92. 92 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#73] от "Darulio":

  Как да няма бе човек, за едни 10к се говори да те уредят правилния /купения/ съдия да ти гледа делото. Това е далеч отвъд критиките .....

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1904 Любопитно

  Извикан е като свидетел. Ако го обявят за обвиняем въпросът ми е - колко дела са манипулирани лично от Христо Иванов. То това е за дефектите на Запорожеца да обвиняваш ... шофьора.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 95. 95 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Га избираха гешефтов и го пазеха с полиция кибичехте по кафенетата, сега драскате тук и се правите на възмУтени и огОрчени, а?

 96. 96 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Ето как на убиеца Полфрийман бе осигурен удобен съдия
  Съдебната система е пропита от корупция.
  Гнила ябълка , до гнила.
  Рибата се вмирисва от главата

 97. 97 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  До коментар [#5] от "MPetr":

  "Почвам да си мисля, че се подготвят за амнистия по затворите..... ако стане бум на заболели.... Има вече такива примери в някой страни....."

  В кои страни?

 98. 98 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Прокуратурата извика на разпит Христо Иванов .
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Властите няма да успеят да смачкате опозицията в лицето на ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ!
  Като казвам "властите", имам пред вид както комунистите от "герб", които излъчиха престъпното дуо "цацарков-гешев", така и прокремълските остатъци от Позитано 20, в лицето на бкп-бсп, които на 15 април вечерта, продуцираха и излъчиха по "обществената" бнт, един срамен пасквил редактиран и утвърден на 100% от комунисти и ДС агенти, по "данни" на тогавашните свински медии "24 часа" и "Труд"! В този пасквил, няма нито дума за това, колко РЕАЛНО е струвала компанията БГА "Балкан" непосредствено преди приватизацията, кой е докарал тази компания до фалит и за колко пари е продадена!
  БНТ е овладяна от комунистическата каста герб! Не се съмнявайте в това!
  Не вярвайте на политическите предавания, които се излъчват от тази медия!
  Тя вече не е обществена!
  Тя е частна собственост на герб! За това сложиха лицето кошлуков!

  Мисля, че ароматът на комунистическата кочина лъха още от "24 часа" и блъсковия "Труд" !
  Ако някои хора от демократичната общност купуват сутрин издания на тези свински заглавия, трябва непременно да се откажат! Там работят мисирки, срещу вас! И за това им се плаща.
  СОФИЯНЦИ срутиха проекта "Лафка" на пеевски-борисов-сандъкова, с упорит и системен бойкот! Ще направим това и с остатъчните свински медии!
  След фалита на пеевската "лафка" се питам, кой ще понесе отговорността за стотиците случаи на съсипан частен семеен бизнес от мутрите в герб, заради успехът на пеевски-доган-борисов?

  И преди и сега, СОФИЯ не обича диктатори и проруски комунсти!

  Знаем. Днес е Велики Четвъртък!
  Ще бъдем с Исус Христос по трънливият му път доказан със стотици факти от историята!
  Уплашените от вируса - в домовете си, вярващите - в храмовете, които по същество са домът на Христос!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 587 Неутрално

  „Кой” шепне в ушето на Господ,какво да прави обявилият се за негов иструмент,без въпросителен знак.И да говори произволни глупости,естествено богоугодни и да хвърля недоказани обвинения и да произнася присъди по адрес на неудобни на „кой”.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK