Съд във Варна отхвърли две от жалбите срещу блокирания достъп до плажовете в града

Крайбрежната алея (Алея Първа) и плажовете във Варна

© Дневник

Крайбрежната алея (Алея Първа) и плажовете във ВарнаВарненският административен съд е отхвърлил две жалби на граждани срещу предварителното изпълнение на заповедта, с която директорът на Районната здравна инспекция Дочка Михайлова ограничи достъпа до крайбрежната алея и плажовете в града. Това съобщи пресслужбата на съда.
Съдът е определил, че жалбоподателите не са представили доказателства, че предварителното изпълнение на заповедта би могло да им причини значителна или трудно поправима вреда.


"Налице е само твърдение, че заповедта на директора на РЗИ - Варна, ограничава конституционни права на гражданите, като не е съобразено, че заради високата степен на обществена значимост законодателят е предвидил предварително изпълнение по силата на закона", пише в мотивите към определенията.


В тях е отбелязано също, че предприетите ограничителни мерки са във връзка с разпространението на COVID-19, обявено за пандемия, и целят овладяване на епидемията, която представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб.
"Именно характерът на тези мерки обосновава високия обществени интерес от прилагането им, като от страна на молителя не са представени доказателства както за наличието на конкретен личен интерес, който да се противопостави на обществения в контекста на обявеното извънредно положение", пише в определението на съда.


Съдът е счел също, че забраната за достъп до крайбрежната алея и плажовете във Варна "цели единствено запазването на здравето и това на семейството на жалбоподателя, както и на всички жители на Варна, което е с по-висока тежест, отколкото предвидените ограничения относно придвижването по крайбрежните зони и плажовете, тъй като би създало предпоставка за разпространението на епидемията поради ежедневното струпване на множество хора".


По тези причини варненският Административен съд е определил, че "животът и здравето на хората са поставени от законодателя преди ограниченията в правата, свободите или законните им интереси".


Срещу заповедта на директора на РЗИ - Варна, са подадени и още три жалби, с които се иска нейното отменяне. Тяхното разглеждане предстои, но според юристи това дело не е от т.нар. "бързи производства" и няма да се гледа веднага. Пак според тях един от мотивите, с които заповедта би могла да бъде отменена, е, че е издадена от некомпетентен орган, защото крайбрежната ивица, в която влиза плажът във Варна, е изключителна държавна собственост и върху нея може да се разпорежда само Министерският съвет.


Според други аргументи в полза на отмяната на заповедта, издадена от Дочка Михайлова, тя е атакуема и защото РЗИ - Варна, би трябвало да докаже, че са налице обстоятелствата, описани в Административнопроцесуалния кодекс, които регламентират необходимостта от предварително изпълнение. Едно от евентуалните доказателства за тази необходимост биха могли да бъдат данни от статистика, които да докажат, че починалите от коронавирус във Варна са повече от жертвите на сезонния грип през тази и предходни години.


Други юристи обаче твърдят, че според конституцията крайбрежната плажна ивица действително е изключителна държавна собственост и нейното стопанисване се организира от Министерския съвет, но преустановяването на посещението на плажове не представлява действие по организация на стопанисването.


Според адвокат Силвия Петкова, чието мнение "Дневник" потърси, "плажовете са обекти с обществено предназначение и по отношение на тях правомощия по надзор на заразните болести имат органите на държавния здравен контрол, сред които са и районните здравни инспекции".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 882 Неутрално
 2. 2 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 753 Неутрално

  В тях е отбелязано също, че предприетите ограничителни мерки са във връзка с разпространението на COVID-19, обявено за пандемия, и целят овладяване на епидемията, която представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб.

  Епидемия се обявява когато заболяват 200 на 10 000 души. Иначе казано 2% от населението. В момента официално заболелите са 757 - колко е това от 7 млн.?

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  Автентичните анархисти пиха пак една студена вода. Разходите са за тяхна метка.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 882 Неутрално

  "В момента официално заболелите са 757 - колко е това от 7 млн.?"

  А колко са неофициално заболелите днес никой не знай.
  Чудя се как е възможно да има такива кухи лейки дето още не са разбрали, че може да са заразени без да имат симптоми, а след пет дни вирусът да ги тръшне...

 5. 5 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 355 Неутрално

  "Съдът е счел също, че забраната за достъп до крайбрежната алея и плажовете във Варна "цели единствено запазването на здравето и това "
  ================================
  Характерното за последните месеци правораздаване по целесъобразност, а не по законосъобразност.
  Цяла плеяда от приказки, витиевати, близки до белетристика и нито едно позоваване на закона, на правната норма.
  Дори Народния съд, съдейки по целесъобразност, от кумова срама се е придържал към текста и правилата, макар и формално.
  Тука, от известно време насам всеки пере през просото.
  Извънредно положение, баце.

  Не ща да влизам у затвора!
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  "Съдът е счел също, че забраната за достъп до крайбрежната алея и плажовете във Варна "цели единствено запазването на здравето и това "================================Характерното за последните месеци правораздаване по целесъобразност, а не по законосъобразност.Цяла плеяда от приказки, витиевати, близки до белетристика и нито едно позоваване на закона, на правната норма.Дори Народния съд, съдейки по целесъобразност, от кумова срама се е придържал към текста и правилата, макар и формално.Тука, от известно време насам всеки пере през просото.Извънредно положение, баце.
  —цитат от коментар 5 на нема суджук


  Нали от писане на закони от адвокати като тебе направихме правото не право а формализъм! Запетайката е по-важна от човека а точката замества живота им!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 734 Неутрално

  [quote#6:"lz2"][/quote]

  Законите не се пишат от адвокати.

 8. 8 Профил на iradev
  iradev
  Рейтинг: 259 Неутрално

  В тях е отбелязано също, че предприетите ограничителни мерки са във връзка с разпространението на COVID-19, обявено за пандемия, и целят овладяване на епидемията, която представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб.Епидемия се обявява когато заболяват 200 на 10 000 души. Иначе казано 2% от населението. В момента официално заболелите са 757 - колко е това от 7 млн.?
  —цитат от коментар 2 на koko65bg


  Това са нормите за грипна епидемия.
  Корона-вируса е ново, непознато заболяване, без доказано за момента лечение или ваксина. Не е грип, не го ли разбрахте доссега?

 9. 9 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  "В момента официално заболелите са 757 - колко е това от 7 млн.?"А колко са неофициално заболелите днес никой не знай.Чудя се как е възможно да има такива кухи лейки дето още не са разбрали, че може да са заразени без да имат симптоми, а след пет дни вирусът да ги тръшне...
  —цитат от коментар 4 на palav_nik

  Куха лейко, кое точно не разбра?
  200 на 10000 - тогава се обявява епидемия.
  А не при 1 на 10000, щото можело да са повече. При всяка епидемия е така, и тази възможност да са повече е включена в това 200/10000.

 10. 10 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Нали от писане на закони от адвокати като тебе направихме правото не право а формализъм! Запетайката е по-важна от човека а точката замества живота им!
  —цитат от коментар 6 на lz2

  Не бе, дай да зарежем правото, понеже било формализъм, и да ни управлява св.Еднокнижник с декрети, а?
  За това си мечтаеш, нали?

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  [quote#10:"Yotce"][/quote]

  Така са работели нещата с хилядолетия - по усмотрение и здрав разум.

  А сега виждаш че със законите нищо не се получава, щото има поне 100 начина да бъдат заобиколени или обхващат едва 10% от разните ситуации. При останалите какво правим - действаме по усмотрение и здрав разум.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#4] от "palav_nik":


  "В момента официално заболелите са 757 - колко е това от 7 млн.?"А колко са неофициално заболелите днес никой не знай.Чудя се как е възможно да има такива кухи лейки дето още не са разбрали, че може да са заразени без да имат симптоми, а след пет дни вирусът да ги тръшне...
  —цитат от коментар 4 на palav_nik


  Не се чудете а затворете всички прозорци, спуснете завесите, сложете си маската, покрийте се бял чаршаф и чакайте някой от генералите да ви уведоми по телевизията , че можете да отидете до тоалетната.

 14. 14 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#8] от "iradev":

  Не е грип. Според това което се пише - 80% от заразениет си го изкарват без дори да разберат, че имат коронавирус. Как е при грипа? Май който си го хване доста отчетливо разбира, че има грип.

 15. 15 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  Учудващо бърза реакция на съда. Попариха мераците на либерастите.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  [quote#6:"lz2"]
  —цитат от коментар 7 на chepokalipsis
  Законите не се пишат от адвокати.[/quote]

  Точно адвокатите в НС писаха законите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 627 Весело

  Както си бъркал вуйчо в носа и намерил скъпоценен камък. Размачкал го на топче и го сложил за новина от световно значение. Ха-ха-ха!

 18. 18 Профил на АБВГД
  АБВГД
  Рейтинг: 554 Неутрално

  [quote#9:"Yotce"][/quote]

  Това, което ти казваш, се отнася за познати заболявания (грип, варицела и т.н.). Когато обаче става въпрос за непознато заболяване (причинено от нов вирус, открит преди няколко месеца), тогава епидемия се обявява при повече от 3-ма заразени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK