Съд във Варна отхвърли две от жалбите срещу блокирания достъп до плажовете в града

Крайбрежната алея (Алея Първа) и плажовете във Варна

© Дневник

Крайбрежната алея (Алея Първа) и плажовете във ВарнаВарненският административен съд е отхвърлил две жалби на граждани срещу предварителното изпълнение на заповедта, с която директорът на Районната здравна инспекция Дочка Михайлова ограничи достъпа до крайбрежната алея и плажовете в града. Това съобщи пресслужбата на съда.
Съдът е определил, че жалбоподателите не са представили доказателства, че предварителното изпълнение на заповедта би могло да им причини значителна или трудно поправима вреда.


"Налице е само твърдение, че заповедта на директора на РЗИ - Варна, ограничава конституционни права на гражданите, като не е съобразено, че заради високата степен на обществена значимост законодателят е предвидил предварително изпълнение по силата на закона", пише в мотивите към определенията.


В тях е отбелязано също, че предприетите ограничителни мерки са във връзка с разпространението на COVID-19, обявено за пандемия, и целят овладяване на епидемията, която представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб.
"Именно характерът на тези мерки обосновава високия обществени интерес от прилагането им, като от страна на молителя не са представени доказателства както за наличието на конкретен личен интерес, който да се противопостави на обществения в контекста на обявеното извънредно положение", пише в определението на съда.


Съдът е счел също, че забраната за достъп до крайбрежната алея и плажовете във Варна "цели единствено запазването на здравето и това на семейството на жалбоподателя, както и на всички жители на Варна, което е с по-висока тежест, отколкото предвидените ограничения относно придвижването по крайбрежните зони и плажовете, тъй като би създало предпоставка за разпространението на епидемията поради ежедневното струпване на множество хора".


По тези причини варненският Административен съд е определил, че "животът и здравето на хората са поставени от законодателя преди ограниченията в правата, свободите или законните им интереси".


Срещу заповедта на директора на РЗИ - Варна, са подадени и още три жалби, с които се иска нейното отменяне. Тяхното разглеждане предстои, но според юристи това дело не е от т.нар. "бързи производства" и няма да се гледа веднага. Пак според тях един от мотивите, с които заповедта би могла да бъде отменена, е, че е издадена от некомпетентен орган, защото крайбрежната ивица, в която влиза плажът във Варна, е изключителна държавна собственост и върху нея може да се разпорежда само Министерският съвет.


Според други аргументи в полза на отмяната на заповедта, издадена от Дочка Михайлова, тя е атакуема и защото РЗИ - Варна, би трябвало да докаже, че са налице обстоятелствата, описани в Административнопроцесуалния кодекс, които регламентират необходимостта от предварително изпълнение. Едно от евентуалните доказателства за тази необходимост биха могли да бъдат данни от статистика, които да докажат, че починалите от коронавирус във Варна са повече от жертвите на сезонния грип през тази и предходни години.


Други юристи обаче твърдят, че според конституцията крайбрежната плажна ивица действително е изключителна държавна собственост и нейното стопанисване се организира от Министерския съвет, но преустановяването на посещението на плажове не представлява действие по организация на стопанисването.


Според адвокат Силвия Петкова, чието мнение "Дневник" потърси, "плажовете са обекти с обществено предназначение и по отношение на тях правомощия по надзор на заразните болести имат органите на държавния здравен контрол, сред които са и районните здравни инспекции".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK