Гаф с онлайн гласуване за малко да свие с 1.2 млн.лв. дохода на общински съветници в София

Залата за сесии на Столичния общински съвет.

© Юлия Лазарова

Залата за сесии на Столичния общински съвет.На първото онлайн гласуване в Столичния общински съвет (СОС), проведено днес, слаба интернет връзка можеше да предизвика намаляването на доходите на 31 общински съветници с общо 1.2 милиона лева на година. На мнозинството в СОС трябваха 31 гласа, за да се отхвърли предложението на "Демократична България" да се свият възнагражданията от 4000 лева месечно на членовете на бордове на три общински структури.


Съветниците гласуваха от домовете си и групите на ГЕРБ и "Патриоти за София" изненадващо събраха 30 гласа, а в сесията онлайн участваха 31 от тях. Наложи се прегласуване, докато изгубеният в интернет връзката глас се намери...


Парите са за партийно участие в управлението на общински структури
Става въпрос за попълване на състава на управителните и надзорните съвети на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ), на Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия и на Специализирания общински гаранционен фонд. В тях по установена практика досега се поставят съветници от всички политически групи, като броят им в даден борд е съобразно присъствието им в СОС - от ГЕРБ са най-много, после са от БСП, от "Демократична България"...


Идеята е да се получават само 610 лв. за участие в борд


Ако се приемеше предложението на "Демократична България", парите на членовете на тези бордове ще се свият до 610 лева - колкото е размерът на минималната работна заплата. Спестените средства от 1.2 милиона лева годишно да отиват в помощ на бедстващия малък и среден бизнес в София, искаха вносителите.


Слаба интернет връзка изключи съветник от ВМРО от гласуването


При гласуването онлайн мнозинството от ГЕРБ и "Патриоти за София" им трябваха 31 гласа, за да отпадне предложението, но те събраха 30. Тогава общинският съветник от ВМРО и "Патриоти за София" Карлос Контрера заяви, че иска прегласуване, защото един от съветниците в групата бил активен, но не му е отчетен резултатът.


Председателят на СОС Елен Герджиков се консултира с юристите на общината и обяви прегласуване. Същият съветник - Димитър Антов от ВМРО, онлайн пак не можа да се включи от първи път, защото имал проблеми с интернета. Накрая успя някак - само гласово, без да се вижда, но председателстващият сесията Герджиков обяви, че го вижда, и така беше постигнато мнозинството от 31 гласа.


В конферентната онлайн връзка се чуха въздишки на облекчение "Йес-с, най-после"...


Мотивите на ГЕРБ срещу свиването на възнагражденията


Месечните "добавки" от 4000 лева в тези бордове се запазиха. В хода на обсъжданията преди гласуването от групата на ГЕРБ критикуваха доклада с предложението на "Демократична България", тъй като не е издържан и "не може да гласуваме нещо, което е в нарушение на правилниците".


Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ, настоя да не се забавя по този начин попълването на състава на тези бордове, защото това е важно за управлението на трите структури. Тя предложи да се назначат съветниците в тях, а после те вътре да си гласуват по-малки възнаграждения.


"Тези пари за 12-15 часа общо работа на месец - трябва да бъдат дадени на бизнеса и никога повече да не влизат в джобовете на общински съветници", каза Методи Лалов, председател на групата на "Демократична България" и се закани да предлага още поне 20 пъти подобни доклади, докато това се приеме от СОС.


Тома Белев от "Демократична България" попита дали общинските съветници, които в момента участват в тези бордове, на са в конфликт на интереси при гласуването. И поиска те да се обявят, но никой не се съобрази с това.


Силвия Христова от ГЕРБ заяви, че няма да подкрепи това предложение, защото най-добре било да се премахне всякакво заплащане за участие в бордове. "Нула лева предлагам да получават", заяви тя, но не направи предложения това да се гласува.


Борис Бонев обяви, че ще подкрепи доклада на "Демократична България" за намаляване на парите, но "трябва час по-скоро да се влезе в тези бордове, за да решаваме компетентно проблемите на града и най-сетне да има повече прозрачност за дейността им".


Альоша Даков и Диана Тонова от БСП също подкрепиха предложението на демократичното обединение, но някои от тяхната група после гласуваха "въздържал се".


Запазените "бонуси" от 4000 лева ще се получават от 31 общински съветници през новия мандат, но с прекъсване за месеците април и май, тъй като за периода на извънредното положение (засега ) до 13 май тези средства ще отиват в помощ на бедстващите артисти на свободна практика. Това бе решено единодушно от СОС.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2473 Весело

  Интернет (за малко)-враг на стабиУността.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2762 Весело

  "Наложи се прегласуване, докато изгубеният в интернет връзката глас се намери..." - резил, голям резил! К`во си помисли сега еврокомисарят(комисарката) по ДИГИталните въпроси - саботаж ли е, вдигане на мизата ли, намигване нЕкакво ли? А нЕкои обвиняват учениците.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  Да се беше провалил. Бълха ги ухапала тези съветници. И без това залудо получават парите си.

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  Ще прегласуват ,ако трябва 10 пъти .Суджуците крепят стабилмостта. Ненаяли се @@@@@@

 5. 5 Профил на Грую
  Грую
  Рейтинг: 384 Гневно

  Виждам го, виждам гооо….йесс. Циркаджии скапани...

 6. 6 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Общинските боклуци са ни скъпи. Вашето мнение не значи нищо за нас.

  мурзилка
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6059 Весело

  Трай, коньо, за електронно правителство....:)

  [email protected]
 8. 8 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Защо трябва да получават каквито и да са пари?

 9. 9 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 308 Весело

  Този Елен вижда много надалече...

 10. 10 Профил на bladezone
  bladezone
  Рейтинг: 466 Весело

  Бе, не го познавам момчето, може и да се свестно, макар като знам как уредиха сестра му да стане ЧСИ, едва ли, ама като чуя "Карлос контрера от патриотите" и ме напушва на смях.

 11. 11 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  По делата им ще ги познаете... Имам предвид ГЕРБ.

 12. 12 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  31 общински съветници по 4000 лева за няколко часа работа? Това трябва да е много, ама много общественополезен труд.

 13. 13 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 696 Весело

  Милицията винаги ще бъде аналогова. И управлението им аналогова и хайдутлука им аналогов.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK