Оставката на зам.-кмет на София бе поискана заради ремонта на Западния парк

Оставката на зам.-кмет на София бе поискана заради ремонта на Западния парк

© Георги КожухаровОставката на зам.-кмета по околната среда на София Йоана Христова бе поискана от общинския съветник Борис Бонев и от групата на "Демократична България". На първата онлайн сесията на общинския съвет .


Продължаващият ремонт на Западния парк бе окачествен като пълен провал след като той започна на 6 юни 2018 г. и трябваше да приключи през юни 2019 г., а е отложен за 30 март 2021 г. Стойността му е 10.9 милиона лева, осигурени по Оперативна програма "Региони в растеж".


Изтъкнатите причини за удължаването на ремонта, представени в доклад на Христова предизвикаха недоумение и у съветниците от БСП. Обилни дъждове и влажна почва забавили фирмата-изпълнител "Галчев инженеринг" със 134 дни е единият довод.
"Вчера на комисията по европрограмите поисках справката на БАН, на чиято база надзорът на ремонта - "Софинвест", е признал тези дни неблагоприятни за работа, но тя не ми беше предоставена", посочи Иво Божков от "Демократична България".


Справката: Близо пет месеца е валял дъжд за период от... осем месеца


Оказа се, че такава справка била изготвена вече и Екатерина Йорданова от ГЕРБ я прочете: "Дните с неблагоприятни условия за работа на открито поради лоши метеорологични условия за периода от юни 2018 г. до февруари 2019 г. според справки на Националния институт по метеорология и хидрология са 134 дни. От тях 118 дни с ниски температури и валежи и 16 дни, последващи валежите."


Как е възможно за период от 7-8 месеца близо 5 месеца от тях да се окажат с неблагоприятни условия, удиви се Иван Таков от БСП.


Йорданова обясни, че и в дните след дъжд камиони и тежки машини не можели да навлязат в парка и се изчаквало "изсушаване на глината с оглед повишаване на товаропреносимостта на земната основа".


В частния сектор се работи и в лоши нощи, напомни арх.Игнатов


"Как така не се работи в лоши дни? В частния сектор се работи и в лоши нощи, за да се спази срок. Призовавам за оставка на заместник кмета Йоана Христова", обяви арх. Борислав Игнатов от "Демократична България". Тя обаче не присъстваше на онлайн сесията на СОС.


"Действително оставката на г-жа Христова даже може вече и да е факт, но тя не може да носи политическата отговорност. Тя трябва да се понесе от кмета на София, който отговаря в пряк смисъл за изпълнение на поръчката и не можем да приемем, че това не е било шокиращо", присъедини се към призива и Грети Стефанова от "Демократична България".


Коронавирусът също попречил


Възмущението от оправданията за замрелия ремонт достигна връхна точка, когато се разбра, че за това било виновно и извънредното положение, въведено само преди месец заради епидемията от коронавирус. Това забавило някои доставки на материали за ремонта, пише в доклада Йоана Христова.


Обяснението за този изненадващ довод даде директорът на общинската дирекция "Зелена система" Димитър Данчев. Фирмата-изпълнител "Галчев инженеринг" знаела, че фабрики в чужбина ще преустановят производствата си, макар "за момента да няма такива забавяния на доставки, но не се знае дали няма да има", каза той.


Задачата на доклада била да не се върне взет аванс от 2.9 млн.лв.


Докладът на Христова е с цел СОС да разреши да се удължи до 3 юли 2021 г. срокът на гаранция, дадена от Столичната община, за получения вече аванс от 2.9 милиона лева за ремонта на Западния парк. Ако това не стане, авансът ще трябва да се върне на управителния орган на Оперативната програма "Региони в растеж" - Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Финансирането с 11 милиона лева на обновяването на парка е от там.


Тома Белев: Излиза, че зам.-кметът е знаел за епидемията още през декември


Тома Белев откри още необясними факти в доклада на Христова. Оказа се, че по правилата той трябва да е писан през декември 2019 г., когато е бил удължен и срокът на ремонта. "Значи още тогава зам.-кметът е знаел за предстояща епидемия от коронавирус през март, за да напише такава причина за отлагане, така ли", запита през смях Белев. Никой от мнозинството не отговори.


"Ясно е, че има пропуски в този проект, но трябва да бъде завършен в полза на софиянци ще е", потърси умиротворяване Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в СОС. Методи Лалов призова да се създаде комисия за проучване на цялата обществена поръчка за Западния парк . Той поиска Агенцията за държавна финансова инспекция също да проучи всичко и да излезе със становище.


Борис Бонев обаче предложи точката да се отложи, докато се изяснят всички обстоятелстваоколо ремонта, При гласуването мнозинството от ГЕРБ и "Патриоти за София" с 32 гласа "за", при общо 59 души в онлайн сесията, тушира тази възможност. Със същия брой "за" после беше одобрен и целият доклад на Йоана Христова.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  Точно в момента няма как да мине подобно искане.
  Защото на всички етажи на властта имат универсално оправдание: COVID-19 е виновен.

 2. 2 Профил на Мъката на Моди
  Мъката на Моди
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тоя момък много взе да бърка в задника на гербавите... А такъв любимец им беше, щото открадна гласове от "умнокрасивите"...ц ц ц

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Главният виновник още от първия си мандат се казва Йорданка Фандъкова

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Весело

  Главният виновник се нарича "Западен парк". Да се беше ремонтирал сам ли, докато крадем с едната ръка и си почесваме топките с другата?

  мурзилка
 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  Точно на политици като този нямам никаква вяра.

 6. 6 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Главния виновник сме ние, за дето си ги избираме тия управници :)

  Не цъкам плюсове и минуси.
 7. 7 Профил на gky00655288
  gky00655288
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Случващото се с ремонта на Западен парк е умопомрачаващо безобразие.

  Една оставка с нищо няма да промени факта, че брутално разкопаха и съспипаха парка и го държат в това състояние вече 2 години.

 8. 8 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Карантината ще свърши и тогава всички заложени мини ще гърмят една след друга. Универсалното оправдание е до време.

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Точно на политици като този нямам никаква вяра.
  —цитат от коментар 5 на svoboden


  Защото?

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 858 Неутрално

  ... Методи Лалов призова да се създаде комисия...
  —цитат от коментар 0 на статия


  Цялото схема с тоя парк, че е някакъв безподобен скандал е едно на ръка, ама това като го прочетох и щях да си изтряскам монитора в пода, честно.

  КАСКЕТ, ШЕ ПОРАБОТИШ ЛИ МАЛКО?

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Главният виновник още от първия си мандат се казва Йорданка Фандъкова
  —цитат от коментар 3 на neut


  Едрия строителен олигопол си пази как Данче а тя пък гледа да не спира усвояването на милиони от олигопола!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 968 Гневно

  Оставката ясно, но милионите къде са?

  От това проектче се краде на поразия вече години!!!

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  " Тома Белев откри още необясними факти в доклада на Христова. Оказа се, че по правилата той трябва да е писан през декември 2019 г., когато е бил удължен и срокът на ремонта. "Значи още тогава зам.-кметът е знаел за предстояща епидемия от коронавирус през март, за да напише такава причина за отлагане, така ли", запита през смях Белев. Никой от мнозинството не отговори."

  Това е емблемата на днешното управление ! Корупция, демагогия, арогантност, безнаказаност, обяснимо забогатели !

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3762 Любопитно

  " Ясно е, че има пропуски в този проект, но трябва да бъде завършен в полза на софиянци ще е", потърси умиротворяване Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в СОС. Методи Лалов призова да се създаде комисия за проучване на цялата обществена поръчка за Западния парк . Той поиска Агенцията за държавна финансова инспекция също да проучи всичко и да излезе със становище."

  Единственото ясно нещо тука е, че милиони се раздават на " нашите хора" - ако те са софиянците, в чиято полза трябвало да све завърши проекта.......

 15. 15 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 919 Неутрално
 16. 16 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2454 Весело

  Защото?
  —цитат от коментар 9 на К2


  Защото човекът е казал истината, че питаното лице си пада по лъжци, затова, вероятно... ;)

  Мислех си, че гафът по Графа ще е най-големият за последните години, но това, което се случва със Западния парк чупи границите и на най-развинтеното въображение...

  Мараба, С-ДС доносници!
 17. 17 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2833 Весело

  Няма ли да компенсират забавата, нЕли поръчаха разсад някакъв, ще се сее.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 18. 18 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 963 Весело

  Този Таков да не е малко от рода на Пеко Таков?

 19. 19 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 975 Весело

  5 месеца дъжд? 2 лета ги гледам как Галчеви се мотат в парка понеже живея наблизо - никакъв дъжд не е имало, имаше седмици с прекрасно време в които никакви строители и техника не се появяваха в парка. Гърбавите ги смучат тези глупости да не казвам от къде..

 20. 20 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  "Ясно е, че има пропуски в този проект, но трябва да бъде завършен в полза на софиянци ще е", потърси умиротворяване Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в СОС. Методи Лалов призова да се създаде комисия за проучване на цялата обществена поръчка за Западния парк . Той поиска Агенцията за държавна финансова инспекция също да проучи всичко и да излезе със становище."

  Този мушмурок Лалов се показва като голям конформист! Като един истински съветник от ДеБе!
  Зам. кметицата и онзи хрантутник - о.з. от кеча Галчев са за прокурор!
  Христова преди това най-добре да я махнат от общината - да ходи да топли нара на Нено Димов, хем ще се дистанцира социално...

  I Want To Believe
 21. 21 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Галчев инженеринг е абониран за обществени поръчки и винаги има по няколко, явно възложителите му казват къде да насочи работниците си. Явно Западен парк е далече от приоритетите на кмета, а може да имат други планове за територията на парка?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 22. 22 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#13] от "samoedin":

  "Експертните" съвети на Белев и роднини унищожиха Бистришко бранише в природен парк Витоша. "Зелените" болшевики, също като "червените" си събратя могат само да преразпределят чужди пари и вече създадени стойности.

 23. 23 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Другарката избута предишните мандати с тройка, но сегашният се очертава пълна двойка с тия поправки от предишния срок.

 24. 24 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Весело

  Другарката избута предишните мандати с тройка, но сегашният се очертава пълна двойка с тия поправки от предишния срок.
  —цитат от коментар 23 на nwj49315903


  Много ѝ даваш. Щедро си ми тиииии.

  мурзилка
 25. 25 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 682 Любопитно  Това са последиците от приетата , и гласувана от избирателите "генерална промяна".


  Но...не бе уточнено,че това е връщане назад, към бай Тошово без/времие.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 26. 26 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 682 Любопитно  Това са последиците от приетата , и гласувана от избирателите "генерална промяна".


  Но...не бе уточнено,че това е връщане назад, към бай Тошово без/времие.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 27. 27 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  До коментар [#14] от "samoedin":

  Срещу ЦАРЩИНАТА или срещу пазарната система си ?:)) Любимата ЛИБЕРАЛНА дъвка , ПАРИТЕ и лошите крадци. Подозирам КГБ на Русия и КГБ на Китай, разбира се държавна сигурност . Какво пропускам ? Да! - Путин, Баширов и Чипига ... Не допускаш ли че този ремонт по ЗАМИСЪЛ принадлежи на НЯКОГО! Вярно не са оформени още всички документи , но ТОЙ принадлежи. Човекът си е платил за услугата , така действа пазара.

 28. 28 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  Бях казал - КОВИД -19 се бави и мотка заради ремонта. Не допусках МИСЛОВНО дори,... да съм прав:) Е, .... оказа е истината:)) Общината се управлява от смели , могъщи хора, със свръх способности, те могат да задържат ВИРУСА от декември до сега. Трябва награди , а не вечното българско МЪРМОРЕНЕ ...

 29. 29 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Защо разкопахте хубавия непокътнат парк бе мама ви герберска сган?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK