София е затворена за излизане и влизане до второ нареждане

София е затворена за излизане и влизане до второ нареждане

© Цветелина Белутова, КапиталСлед предложение на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса София ще бъде затворена за автомобили до второ нареждане. Това се разбра на извънреден брифинг в Министерския съвет, в който участие взеха министрите на здравеопазването и вътрешните работи Кирил Ананиев и Младен Маринов, както и началникът на щаба Венцислав Мутафчийски.


Забраната влиза в сила от 0.00 ч. на 17 април, а до нея се стигна, след като хиляди автомобили напуснаха столицата в навечерието на великденските празници. По-рано през деня се разбра, че заразените с коронавирус в страната са вече 800 души, а от тях близо 500 души са в София. (Най-важното от деня, свързано с COVID-19, четете тук.)


Товарните превози ще се позволени, уточни Ананиев, но шофьорите ще трябва докажат необходимостта от извършване на съответния транспорт. Ще се допускат и автомобили, които превозват граждани, които имат нужда от лечение, като болните ще трябва да посочват в кое лечебно заведение отиват. Право да влизат и излизат от столицата ще имат още аварийните коли на електроразпределителните и ВиК дружествата, както и разпространителите на интернет и телевизия.
Работещите в София, които живеят в друг град и пътуват всеки ден с личния си автомобил ще трябва да попълват декларация, в която да посочат работното си място и да оставят телефон на ръководителя си. Подобно ще е изискването и за пътуващите със служебни коли работници.


При пътуващите за работа със своя кола обаче ще има времеви график, в който ще могат да влизат и излизат от София. Това ще става между 6 и 8 ч. сутринта и 18 и 20 ч. вечерта. "Извън тези часове никой няма да има право да се придвижва с личния си автомобил", каза Ананиев.


Той уточни, че се спира и междуградският транспорт. На въпрос какво се случва с пристигащите със самолет от чужбина, които не живеят в София, Мутафчийски обяви, че груповият транспорт не е отменен и така не се разбра какво ще стане с тези хора.


Какво става с живеещите под наем


Младен Маринов обясни, че живеещите под наем в столицата е трябвало да са си останат в София, тъй като нищо не налагало да пътуват. "След като има къде да живеят и са декларирали, че живеят под наем, защо са отишли в провинцията", попита той и припомни, че МВР е дало време на много хора да сменят адреса си по пребиваване. Той не отговори конкретно дали хората без документ за постоянно пребиваване в София ще могат да се завърнат в града.Вътрешният министър каза още, че мярката няма да се прилага в други областни центрове, защото там движението е по-малко, заразените са по-малко, а и по всичко личало, че "хората там разбират сериозността на проблема и спазват повече ограниченията".


Проблеми за напусналите София


Вътрешният министър Младен Маринов уточни, че над 5 хил. коли са били върнати днес от полицаите на пропусквателните пунктове на София. Според Мутафчийски пък над 10 хил. автомобила са напуснали столицата. Вътрешният министър каза още, че е имало "игра на котка и мишка", която обаче няма да се отрази добре на далите невярна информация в декларациите си.


"От днес всички декларации, особено тези за почивните дни, ще минават на строг контрол и всички, попълнили неверни данни, ще имат проблеми. Не исках да се стига до тука, но трябва да сме по-строги, като видях как не се спазва дисциплина. Мерките са достатъчно строги и към момента, но ще има и по-строги, ако се наложи", каза Маринов.


Той добави, че решилите да се приберат в София след празниците ще изпитат големи трудности да влязат в столицата, ако наистина не докажат, че са имали основателна причина да пътуват. По думите му много от тях са посочили в декларациите си, че се прибират на адреса, на който живеят, а не че пътуват по работа. Всички, които успеят да докажат, че са имали работи извън София ще бъдат допуснати не територията на града.


"Да очакват масирана проверка на документите, които са представили на излизане от София", допълни Мутафчийски, като добави, че срещу излъгалите за причината за пътуването си може да има процесуални действия.


"Безцеремонно" неспазване на ограниченията


И тримата участници в брифинга изказаха разочарованието си от действията на решилите да напуснат София за празниците, които нямат основателна причина. Според Мутафчийски "всички тези хора са разпръснати из цялата страна" и така ще разпространят коронавируса, тъй като София е основното огнище в страната.


София е затворена за излизане и влизане до второ нареждане

© Правителствена информационна пресслужба


"Това води до още по-тежка ситуация с неясни последици. В близката една седмица ще станат ясни последиците. Последните два дни, в които имаме повече случаи на заразени, не са инцидент, а тенденция, което е в контраст с безгрижието на нашите съграждани", заяви началникът на оперативния щаб.


"Премиерът се обърна с молба към гражданите да останат там, където работят или където живеят. Не вярвахме, че ще има такова неглижиране от страна на доста български граждани. Недооценихме поведението на много граждани на София, които започнаха безцеремонно още от вчера да напускат града", добави Ананиев.


Всичко за коронавируса на живо - четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK