Как точка от заповед на Кирил Ананиев обърква местната власт

Как точка от заповед на Кирил Ананиев обърква местната власт

© Георги КожухаровЗаповедите на министъра на здравеопазването сигурно са най-четените документи в страната през последните седмици. И най-тълкуваните.


На 6 април Кирил Ананиев издаде заповед, с която изрично нарежда "всяка община да създаде организация за функционирането на кооперативните и фермерските пазари" в страната, като за това трябваше да има допълнителни предпазни мерки. Например: да има дистанция от най-малко два метра между продавачи и клиенти, да се сложат заграждения, които да регулират потока от хора, да се спазва лична хигиена и др.


Пет дни по-късно, на 11 април, министърът на здравеопазването издава друга заповед, с която се спира работата на пазарите от 16 април (заради неспазването на мерките и струпването на хора), без да е уточнено докога. В крайна сметка (или поне засега) след още 4 дни, на 15 април, Кирил Ананиев променя заповедта си и така пазарите няма да работят само между Разпети петък и Великден.
Но в първата заповед на Кирил Ананиев има точка, от която не става ясно дали тя се отнася само в контекста на пазарите, или важи като цяло за разпоредбите на местната власт, напр. вечерен час и КПП в някои квартали. Точката е написана така:

Да се преустановят или отменят всички допълнителни ограничения, въведени от органи на местната власт, които не са в съответствие със Закона за здравето и със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.
Ключовото тук е "в съответствие със Закона за здравето и Закона за мерките и действията по време на извънредното положение".


Как и защо изрично беше наредено да работят пазарите


Министърът на здравеопазването никога (преди 11 април) не е забранявал работата на пазарите. Те не са сред изброените места, където са преустановени посещенията (засега до 13 май). Местата според заповедта от 13 март са: увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, сладкарници, молове (с изключение на офисите на банките и застрахователните фирми в тях, хранителните магазини и аптеките там).


Но тъй като и местната власт може да въвежда свои ограничения, някои общини бяха забранили пазарите. Пример за такава е община Враца, която заедно с общинските пазари и тържищата забрани и вендинг машините, и използването на детски и спортни площадки. В община Враца се намира село Чирен, където кореспондент на телевизия Би Ти Ви е заснел репортаж. В него производител на разсад казва, че заради ограниченията не може да продаде продукцията си и е обречен на фалит. В анонса към репортажа се казва, че излъчването му е предизвикало "незабавната реакция на премиера Борисов". Датата на излъчването на репортажа е 6 април, на издаването на заповедта също.


Пазар в гр. Враца беше и едно от местата, където ден след публикуването на заповедта проф. Тодор Кантарджиев, който е част от Националния щаб за коронавируса, отиде на проверка.


Пазарите "проработиха" за кратко, но покрай това се отмениха други заповеди


Както стана ясно, причината на места в страната да има допълнителни мерки, с които се цели да не се разпространява коронавирусът, е възможността общините и областните администрации да въвеждат свои правила, като се позовават на закони и наредби (те са по-висши нормативни актове). Така се връщаме и на ключовата точка от заповедта на министъра на здравеопазването да се преустановят или отменят всички допълнителни ограничения, въведени от органи на местната власт, които не са в съответствие със Закона за здравето и със Закона за извънредното положение.


Заради тази точка кметът на Стара Загора напр. е отменил свои заповеди, според които в ромския квартал "Лозенец" е имало специални мерки срещу разпространението на коронавируса, а разхождането на домашни любимци на повече от 250 метра от постоянния или настоящия адрес на собственика е било забранено. В заповедите си кметът Живко Тодоров се основава на алинеи и точки от закона за местното самоуправление и местната администрация (а не Закона за здравето), според които кметът "ръководи цялата изпълнителна дейност на общината" и издава заповеди.


"В заповедта не пише, че става дума да се отменят само мерки, свързани с пазарите. Няма логика да не става дума за всички мерки на местно ниво като цяло. Трябвало е да бъде упоменато, ако от здравното министерство са имали предвид само пазарите", обясни пред "Дневник" Живко Тодоров, който е кмет на Стара Загора.


Поради същата причина вечерният час в област Стара Загора просъществува само пет дни: той е бил въведен на 31 март със заповед, която се основава за Закона за администрацията, и е отменен на 6 април заради заповедта на министъра на здравеопазването. "Аз чета заповедта на министъра, моята заповед не е във връзка със Закона за здравето", каза категорично пред "Дневник" Гергана Микова, която е областен управител на Стара Загора.


От 5 април в ромския квартал "Луковица" в Пещера пък има два контролно-пропускателни пункта, с които се следи хората да излизат само за пазар, до аптека, по медицински причини и на работа. За да се въведе този контрол, кметът на града Йордан Младенов се основава на Закона за местното самоуправление и местната администрация. Според текст от него кметът "отговаря за опазването на обществения ред, като за осигуряването му издава писмени заповеди, задължителни за началниците на съответните структури на Министерството на вътрешните работи".


Ако кметът на Пещера следва логиката на действие на местната власт в Стара Загора, то би трябвало КПП-тата в града да отпаднат. Йордан Младенов твърди, че се е свързал с Министерството на здравеопазването преди седмица, за да получи категоричен отговор, и обяснява, че оттам са го посъветвали да се свърже с Националния щаб за коронавируса. Към момента на публикуване на статията на "Дневник" кметът още не е получил официален отговор.


"Моите юристи в общината казват, че според тях от здравното министерство имат предвид да се отменят заповедите във връзка с пазарите, защото преди това издавахме заповеди за забраняване на пазари и продажба на открито. От областния ни щаб също ми казаха, че според тях се отнася до пазарите", обяснява кметът на Пещера Йордан Младенов.


Какво всъщност се има предвид в заповедта


В отговор на въпроси на "Дневник" за изясняване на точката от заповедта за пазарите от пресцентъра на Министерството на здравеопазването пишат, че въведените мерки на местно ниво, като напр. вечерен час и КПП в конкретен квартал, "не противоречат на въведените със заповеди на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки на територията на страната". В уточнение на отговора си по телефона от институцията обясниха, че с текста от заповедта е трябвало на местно ниво да се отменят само заповедите, с които са затваряни пазари или хранителни магазини.


"Решенията на местно ниво се базират на Закона за местното самоуправление. Съгласно чл. 63 от Закона за здравето държавните и общинските органи са длъжни да създадат необходимите условия за изпълнение на въведените от министъра задължителни противоепидемични мерки", пък са коментирали от Министерството на здравеопазването по темата пред "Капитал".


Мария Шаркова, която е специалист по медицинско право, обясни допълнително пред "Дневник", че според нея разпоредбата е неясна, като така е трудно да се спазва и да се контролира. "Не знам какво се има предвид и не знам до кои мерки се отнася. Кои специфични мерки са били взети в някои общини, които министърът с тази точка иска да премахне. Според мен това е норма, която е дотолкова неясна, че не е приложима", казва Мария Шаркова.


Засега поне е ясно, че пазарите ще отворят в понеделник (20 април).


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Само на мен ли ми се струва, че Ананиев в сериозна конкуренция печели приза за най-неадекватен министър?

 2. 2 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#1] от "Аз":

  "Само на мен ли ми се струва, че Ананиев в сериозна конкуренция печели приза за най-неадекватен министър?"

  Конкуренцията не е само сериозна, направо е ожесточена.

 3. 3 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Министър Кирил Забрананиев.

 4. 4 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1460 Весело

  До коментар [#1] от "Аз":
  Само така ти се струва, защото Ананиев тези дни е на гребена на вълната.
  Не е честно спрямо останалите калинки в Министерския съвет да го номинираш само по-често се чуват и виждат глупостите му.

 5. 5 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Никаква конкуренция няма, всички са негодни за постовете, които заемат.
  Обаче вината за това е на всички, всеки един българин - и политичните и аполитичните.
  Хората нямат никаква правна култура.
  Нямат уважение към властта, което е отчасти разбираемо, но нямат и никаво желание да променят това - стига властта да ги оставя на мира да си правят каквото си правят.
  И така е от много време - има такъв един пакт, че българите могат да плюят и нищо друго, а държавата може да управлява, ама по системата ако мине.
  Естествено най-добре това се вижда в кризисни ситуации.
  Но те съвсем не са причината, те са просто фона, на който всичко това изпъква.
  А иначе си е съвсем видимо, особено отвън (не че ние "отвън" няма за какво да гледаме в собствените си кочини!).

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Любопитно

  До коментар [#1] от "Аз":

  Той просто изпълнява каквото му нареди татовия ! Властта се оплита в собствената си недалновидност и липса на визия какво точно ще предприеме и как ще се бори със кризата, породена от ковида ! Но в интерес на истината, така е с повечето държави в света, защото никой не е подготвен за подобна пандемия ! Следваща вълна на заразени с вируса изобщо не е изключена !

 7. 7 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Само на мен ли ми се струва, че Ананиев в сериозна конкуренция печели приза за най-неадекватен министър?
  —цитат от коментар 1 на Аз


  Той че е на възраст и вече забравя или мисълта ми не тече плавно е ясно.
  Не е виновен обаче той! Той е счетоводител. Добър бюджетар, но другото не му се отдава. Успява да завърти парите така, че броженията в различните слоеве на здравеопазването да са на поносимо ниво.
  Бедата е в разбирането за управление на еднокнижника. Той смята че всеки проблем се решава с пари - тук дадохме 50 млн. , за това заделихме 30 млн и подобни. Смисъла е - Пари ти дадох, какво още искаш? Дори първите реакции след обявяване на извънредното са основно разпределяне на едни пари. Очакванията са, че давайки пари нещата ше се самонаредят. В момента обаче не са необходими само пари и това си проличава.
  Бих формулирал управлението по следния начин - Правим каквото знаем, а когато не знаем какво да правим, то правим каквото можем.
  Понеже трудно осмислят ситуацията то и да им посочиш вярното решение те трудно биха го възприели, особено ако засяга тяхното его.
  Разбирам, че министъра е неспособен да управлява този процес, а ще е лош сигнал да бъде сменен, но в министерството има поне една рота юристи, които би следвало да оформят юридически структурата на една заповед.

 8. 8 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#6] от "samoedin":

  Всъщност не е вярно,че това е навсякъде по света.
  Азиатските държави през които мина САРС, а и свинсия грип, имат и тренинга и технологиите и дори културата на реакция ... което е съвсем естествено.
  САЩ биха имали много по-добра реакция ако не беше разрушена системата, създадена от Обама вкл. собственото звено на територията на Китай...но станалото-станало.
  Китай неслучайно построи болница за 2 седмици...това можете ли дори да си го представите в България?
  Така че разлика в реакциите има огромна.
  Проблемът в България - и много други такива бананови републики - е, че управляващите са некомпетентни връзкари, които назначават заместници, които да прикриват негодността на титуляра да управлява и на които им е казано "няма пари - действайте".
  Е, изключения има, но те само потвърждават правилото...и са основно в насока "ей-ви малко пари, действайте".

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 9. 9 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  [quote#7:"ПАСТОРА"][/quote]

  Е...докарали сте го до финала, пък там сте се разсеял...то естествено, че юристи са го писали това, а не самия министър.

  Но я кажете според вас какви юристи ще искат да работят под нечия шапка в обикновено нарушение на юридическите норми за целите на пряката услуга на началството, какъвто си е тертипа на управление в странта от много години?

  Ми естествено - никакви добри юристи не биха работили на такава работа.

  Сбъркания модел сбърква всичко отгоре надолу...и колкото по-дълго е сбъркан толкова по-сериозно се окопава.

  Свястните хора в държавното управление или се махат - като Христо Иванов - или се претопяват в изкривени.

  Ей-такива изкривени пишат заповедите.
  И такива изкривени ги гласуват.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Весело

  До коментар [#8] от "Боби Колев":Китай неслучайно построи болница за 2 седмици

  Същите са предложили в неделя между 16-19 часа да довършат Хемус

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#8] от "Боби Колев":Китай неслучайно построи болница за 2 седмициСъщите са предложили в неделя между 16-19 часа да довършат Хемус
  —цитат от коментар 10 на дерибеев


  Аз съм ги виждал наживо как работят в Гуанджоу...хич не се и съмнявам, че ще опаткат Хемус за закуска ако им наредят.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 12. 12 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 632 Любопитно

  Цялата юридическа манджа на държавата е такава... от години. Законодателството е на невероятно ниско ниво. Просто сега всички това гледат и им лъсна цялата неграмотност... и вместо да излезе някой и да признае грешка, не може и да става дума да поеме някаква отговорност за действията си - гледат лошо, зъбят се и злобеят.

  До коментар [#6] от "samoedin":Проблемът в България - и много други такива бананови републики - е, че управляващите са некомпетентни връзкари, които назначават заместници, които да прикриват негодността на титуляра да управлява
  —цитат от коментар 8 на Боби Колев


  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 13. 13 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Ананиев само се опитва да формулира в разпоредби хрумките на Борисов.

 14. 14 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Противоречиви решения и противоречиви заповеди. Пълна бъркотия! На някои пазари бе въведен необходимия ред без претрупване на хора, с дезинфектанти на входа и сега "ново пет" - да се затворят пазарите. Хиляди хора ще останат без работа, а загубите от похабената продукция ще са огромни.

 15. 15 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Все повече лъсва неадекватността на ОПГ която управлява. Дано на народа най-после му дойде акъла на следващите избори...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 16. 16 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И като имат 10 000 свободни интензивни легла дай да ги напълним . Аз например напуснах работа изтеглих 8000 евро и сам готов да стоя в къщи още 16 месеца .

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Човекът не е за тази работа, но само Борисов не го разбира.

 18. 18 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 305 Весело

  До коментар [#17] от "Роси":

  Той и Борисов не е за тази работа, но само народа дето го избира не разбира.

 19. 19 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 341 Весело

  [quote#11:"Боби Колев"][/quote]

  МВнР няма да насмогне с визите за китайски работници (с български задачата е непостижима).
  Пристанищата ни няма да насмогнат да приемат строителната техника.
  Видните предприемачи от бранша няма да насмогнат с доставките на материали.
  Изобщо - при такъв космос, за каква ракета говориш:)

  Спечелихме битка, но не и войната!
 20. 20 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#1] от "Аз":

  Бай Киро е на възраст и често задрямва в МС. Деменцията и липсата на всякакъв спорт също допълват тоталната безполезност на тодорживковия любимец...

 21. 21 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Според мен лично Ананиев не следва да издава такива заповеди. Те трябва да се налагат с актове на Министерския съвет. Министерство на здравеопазването може да контролира и ръководи само онези отношения, които непосредствено регулира в рамките на специфичната си компетентност. Всичко извън нея е отговорност на правителството.

 22. 22 Профил на almladenov
  almladenov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ананиев - на Здравеопазването
  Кирилов..., ангелкова,..., караниколов....., захариева........, .....

  Какво очаквате?

 23. 23 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Ега ти държавата,която не се управлява със закони,а със заповеди на някакъв си здравен министър и заповеди една след друга все по противоречиви. Въз основа на тези заповеди се налагат и солени глоби на гражданите вместо да им се помага в това трудно време с парични средства. Каква ли заповед утре ще му скимне да издаде министър Ананиев? То така не е необходим и Министерски съвет. Да оставим Ананиев да управлява държавата със заповеди до края на мандата. Само да не му хрумне да издаде заповед за увеличаване мандата на Герб.

 24. 24 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До # 21 Много си прав министър Ананиев може да издава заповеди само в рамките на министерството ,за което отговаря,но не и в рамките на цялата държава,което не е негова работа. Тези заповеди,които не са в неговата юрисдикция могат да се обжалват в съда,но защо ще набутва гражданите с излишни пари за дела? МВР не са на подчинение на министерството на здравеопазването,за да изпълняват тези заповеди. Сбъркана държава.

 25. 25 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Лутат се и се чудят какво да направят. При това суетене най-лесно е да се правят глупости, още повече, че възможностите на този министър са много под изискванията във време на такава криза. Плюс заповедите на Великия вожд.

  без подпис!
 26. 26 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Не помня кой от МВР беше казал: Ние първо действаме, после мислим. Това трябва да е логото на правителството. Имат силата да действат (да ни притискат!), но нямат ум да премислят предварително нещата. Може ли посред нощ да се въвеждат забрани от днес за вчера?! Помисли ли някой как ще приберат хората от нощните смени, щом са спрени влаковете? Можело да пътуват коли с хора, които работят и в празничните дни. Понеже управниците ни си пътуват само с коли (държавни!), те си мислят, че всички от близките околности идват на работа в София с личните си автомобили и влаковете могат да бъдат спрени. Възмутително беше ядното изказване на една жена, която беше приключила 24-часово дежурство (в болница!) и висеше 5 - 6 часа на гарата без да знае кога ще има влак. Друг се оплакваше, че и вечерта ще бъде нощна смяна, а още не може да се прибере. Кога ще си почине, ще се наспи ... Чудя им се на търпението на хората! Надявам се да не забравят до изборите безобразията на Бойко Борисов. Ако пък пак си го изберат, заслужават си всички тези унижения.

 27. 27 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  , Кирил Ананиев променя заповедта си и така пазарите няма да работят само между Разпети петък и Великден.
  ______________
  Значи ще има нов бум на заразата, трябва да е ясно ,че тъпунгртите министри и тези от щаба са го предизвикали умишлено след като затвориха пазарите и това доведе до струпване на хора в хипермаркетите където най-лесно се заразяват хората! А богоизбрания гл.прокурор трябва да се самосезира за умишлено престъпление с Ковид-19 съгласно закона за извънредното положение!

  -Защо бе Джеймс?
  -Либерасти сър!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK