Българи с изтекли документи могат да напуснат 17 държави

Българи с изтекли документи могат да напуснат 17 държави

© Велко АнгеловКъм момента вече 17 държави, с които България има дипломатически отношения, са потвърдили, че в условията на пандемията от коронавируса ще признават и пропускат на излизане от територията им български граждани с изтекли лични документи в периода 13 март - 31 октомври 2020 г., съобщиха от Министерството на външните работи.


За момента такова съгласие има от Нидерландия, Германия, Унгария, Полша, Грузия, Австрия, Великобритания, Гърция, Ирландия, Катар, Норвегия, Словакия, Турция, Франция, Хърватия, Чехия и Черна гора. Други 6 страни към момента признават със специални условия или със специални срокове изтекли български лични документи - Словения, Португалия, Босна и Херцеговина, Иран, Индонезия и Нигерия.


По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева ръководителите на всички български задгранични представителства са поискали от държавите, в които са акредитирани, по изключение да разрешават на българските граждани да се прибират в България дори ако документите им за самоличност са изтекли. България реципрочно ще пропуска техните граждани с изтекли документи, се казва в съобщението.
Българите с изтекли лични документи, които се намират в държава, която не ги признава, могат да се завърнат в България с издаден от съответната консулска служба временен паспорт. При положение че има спешна и обоснована необходимост от подновяване на изтекли лични документи, заявление може да се подаде след предварително записване на час в съответната консулска служба.


Както е известно, със Закона за извънредното положение срокът на валидност на личните карти и шофьорските книжки, изтичащи в периода 13 март - 31 октомври 2020 г., се удължава автоматично с шест месеца. "Тези документи обаче ще са валидни само и единствено на територията на страната", подчерта тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK