Заради коронавируса всеки четвърти онкоболен се притеснява за лечението си според проучване

Заради коронавируса всеки четвърти онкоболен се притеснява за лечението си според проучване

© Юлия ЛазароваСамо един от петима пациенти с онкологични заболявания е получил информация от своя лекар за коронавируса COVID-19. За близо 60% повечето пациенти информацията, получена от лекаря, е недостатъчна, сочат резултатите от непредставително допитване, организирано от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. То е проведено онлайн от 8 до 15 април сред 1710 пациенти, от които 596 са на активно лечение.


Пациентите се информират за коронавируса основно от телевизията (62%) и от интернет (36.8%). В извънредното положение близо половината от пациентите с онкологични заболявания посещават клиниката, в която се лекуват, а всеки трети предпочита да се свърже с лекаря си по телефона.


Допитването показва още, че 70% очакват да имат контакт с лекаря си, когато са налице симптоми, а за всеки шести е важно да обсъди страничните реакции от приложената терапия. Само 22%, или един от четирима пациенти, очакват извънредното положение и ограниченията да възпрепятстват лечението им. Липсата на пари, транспорт и придружител, както и трудното преминаване през пропускателните пунктове са основните трудности, които срещат пациентите с онкологични заболявания в настоящата ситуация.
Близо 14% от участниците в допитването не могат сами да си купят храна и лекарства в условията на изолация, 10% не могат да си подновят протоколите за лекарства, а 6.7% нямат достъп до рецепта за лекарствата си. Страхът от инфектиране със SARS-CoV-2 e налице при 60% от респондентите, а всеки трети се притеснява как ще продължи лечението му. Около 14% от пациентите се тревожат за работата си, а също толкова предполагат, че няма да могат да си платят кредитите. За всеки четвърти са налице притеснения, свързани с плащането на битовите сметки.


Липсата на пари и на контакт с лекаря е предпоставка за възпрепятстване на планираното лечение за 25% от участниците. Едва 12% от пациентите се лекуват в чужбина и се притесняват, че лечението им ще бъде компрометирано.


Половината от пациентите с онкологични заболявания се чувстват уплашени от ситуацията. Около 60% от участниците в допитването разчитат на семействата, с които обсъждат чувствата си. За тревогите си с лекуващия лекар говорят едва 1.8%, а всеки пети не обсъжда притесненията си с никого. Попитани какви са нуждите им в създадената ситуация, масово пациентите посочват, че им липсват общуването и разходките на чист въздух.


Допитването е сред 1710 пациенти, от които 320 мъже и 1390 жени. Сред тях са 596 пациенти на активно лечение, а 1114 - на диспансерно наблюдение. Близо половината от участниците в допитването живеят в областен град, а всеки четвърти - в столицата. Около 70% взимат сами решение за лечението си, а останалите разчитат за това на съпрузите или децата си. Едва 18.4% са самотноживеещите пациенти с рак.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Починалите от раздухваната истерия хора със слаби нерви - ще лежат на съвестта на управлението на Гроб и ДПС !

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  Всеки втори, поне, онкоболен, се притеснява от нивото на качеството на лекарите, за това, дали се влагат изцяло необходимите медикаменти при химиотерапия, дали лъчелечението е слабо или много предозирано, дали е в правилната "точка"..., и въобще, дали ще могат навреме да извършат тези процедури, или за да са в "първа линия", по-бързо да се случат нещата, трябва да платят, колко трябва да платят, и такива работи...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  Ми кво да правим сега с тяхното притеснение? Каквото и с всички други притеснения.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  На Мутавчийски болницата яко дърпа пари за онко болните от години!?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Лекар съм. Имам двама новооткрити с онкозаболявания от края на март и началото на април. Бяха насочени към Онкодиспансерите /във Варна са два/. Поеха ги за по нататъшно лечение. Не виждам какъв е проблема да се притесняват.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  Нагледно доказване, че онкоболниците трябва да са в отделни сгради с надлежаща изолация, а може и, по немския пример, в отделни болници които да не приемат заразни и спешни случаи. Доста неща ще проумеем, включително и необходимостта от считаните за "глезотии" и "икономически неефективни решения" ...

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  "Силата" на заглавието
  "Заради коронавируса всеки четвърти онкоболен се притеснява за лечението си според проучване"
  и скромно прошушнатото :"Само 22%, или един от четирима пациенти, очакват извънредното положение и ограниченията да възпрепятстват лечението им. Липсата на пари, транспорт и придружител, както и трудното преминаване през пропускателните пунктове са основните трудности, които срещат пациентите с онкологични заболявания в настоящата ситуация."
  И не , по КПП не е трудно преминаването на болни, и липсата на средства /придружител винаги са били част от живота на болния

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Лекар съм. Имам двама новооткрити с онкозаболявания от края на март и началото на април. Бяха насочени към Онкодиспансерите /във Варна са два/. Поеха ги за по нататъшно лечение. Не виждам какъв е проблема да се притесняват.
  —цитат от коментар 5 на haq30626233


  Дано поне част от случаите, изискващи медицинска помощ, получат такава. Вероятно в по-големите градове е по-лесно, но има много хора, при които отлагането на медицинска помощ има медицински последици.
  Според мен, докторът-генерал сгреши по отношение мерките спрямо здравните работници, прояви се като генерал, а не като доктор. Но не го виня - за това е подготвян.

 9. 9 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 491 Неутрално

  "Силата" на заглавието"Заради коронавируса всеки четвърти онкоболен се притеснява за лечението си според проучване"и скромно прошушнатото :"Само 22%, или един от четирима пациенти, очакват извънредното положение и ограниченията да възпрепятстват лечението им.
  —цитат от коментар 7 на дерибеев


  Поместеното проучване може да мине за представително, т.е. резултатите му показват, че е възможно 22% от онкоболните, над 65 000 души, да изпитват такива притеснения. Онкоболни у нас са около 300 000 човека.
  Това, вече, е голям проблем.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8105 Неутрално
 11. 11 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#9] от "lilithi": едно проучване или е представително, или не е... няма как “да мине за...”

 12. 12 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#9] от "lilithi": едно проучване или е представително, или не е... няма как “да мине за...”
  —цитат от коментар 11 на bosev.asen


  Учили са ме, че е най-добре проучването да е правено сред поне един промил от населението, за да е представително. Т.е. през поне 6900 душив нашия случай. А ако е бързо, но с претенции- през поне 1500 души, пак било достатъчно близо, стига да е правено по правилата, т.е. да има 5 степенна скала- твърдо да, по-скоро да, по скоро не, твърдо не, не знам, например. Помагало за изчисленията. Е, може и да греша, но поне не е 100 души на роднински принцип.

 13. 13 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#5] от "haq30626233":

  На колко от диагностицираните преди пандемията се обади, след като бе обявена за влиянието и върху хронично болни.?
  Това е въпроса.
  "...информацията, получена от лекаря, е недостатъчна.."
  Проблема е вниманието на лекаря а не, като отношението на техник към повреден телевизор.

 14. 14 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Много са груби тези притеснения на пациентите при все ,че преди това същите в 85% неглижират профилактичните си прегледи и насоки на лекарите си и обикновено попадат в тежък и нелечим стадии на онкозаболяванията си и изведнъж претенциите им нарастват обикновено до космически нива ,на това отгоре при съвсем мижави или нулеви осигуровки !

 15. 15 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#9] от "lilithi":


  Никой не представя статистиката ,аджаба как се пръкнаха и откъде ,тези 300000 онкоболни и колко от тях в последните 10 години имат поне по 2 прегледа и изпълнени съгласно протоколите изследвания и консултации с необходими специалисти ,тъй като пряко работя това ,ще ви кажа 88 % от пациентите при нас не изпълняват предписаните изследвания и консулти и не ги интересуват резултатите от тях ,останалите 12 ,които или са нови или стари болни ,чуват отчасти какво е необходимо ,но само отчасти ,щото им е безплатен достъпа до лекар ,затова и никой не чува какви са предписанията му !

 16. 16 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 269 Разстроено

  До коментар [#5] от "haq30626233":

  Няма транспорт - от Кичево до Аспарухово с градски транспорт или такси е меко казано "приключение", а транспорт с линейка бе отказан на баща ми ( аз не съм на линия и не мога да помогна)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK