Адвокати настояват да не се ограничава правото на достъп до информация

Адвокати настояват да не се ограничава правото на достъп до информация

© Юлия ЛазароваЮристи от Програма Достъп до информация подготвиха 13 страници с мотиви и съображения, с които искат отмяна на предложението на група народни представители за промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с които на практика се предвиждат и промени в Закона за достъп до обществена информация чрез преходни и заключителни разпоредби.


На 5 март 2020 г. група народни представители, начело с председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, внесе проект за изменения и допълнения в Закона за акцизите и данъчните складове. На пръв поглед законопроектът се отнася само до промени в преходните и заключителни разпоредби на този закон. С § 5 от него обаче се променят две разпоредби в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).


Водеща и единствена парламентарна комисия по разглеждането на проекта е Комисията по бюджет и финанси.
Още тогава адвокат Александър Кашъмов от асоциацията предупреди за рисковете от поправките и обособи поне 5 негативни ефекта, които би имало след подобна промяна. Сега от Програма Достъп до информация правят подробен анализ както на законодателната рамка, така и на съдебната практика, свързана с достъпа до информация.
"Закон, който е приет при незачитане на установената от самия законодател процедура, обезпечаваща качеството и прозрачността на законодателния процес, е несъответен на идеята за държава, управлявана именно от закона, поради което такъв акт е несъвместим с Конституцията на Република България", подчертават в становището си юристите.


Освен това припомнят, че правото на достъп до обществена информация е немислимо без насрещното позитивно задължение на държавата и че достъпът до обществена информация е безплатен.


Становището е публикувано на сайта на Програма за достъп до обществена информация и всеки желаещ има възможност да се запознае с пълния анализ на адвокатите, както и да подпише документа до 21 април. Той ще бъде изпратен до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и до председателя на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова.


Според оценката на Програма Достъп до информация, предлаганите изменения са в ущърб на правото на гражданите на достъп до информация и застрашават прозрачността на институциите.


Асоциацията на европейските журналисти вече определи като скандално предложението на група народни представители за промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с които на практика се предвиждат и промени в Закона за достъп до обществена информация чрез преходни и заключителни разпоредби.


Пълният текст на становището - четете тук
Програма Достъп до обществена информация събира подписи - тук
Повече за становището на Програма Достъп до информация - четете тук
Как реагира Асоциацията на европейските журналисти - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK