Младен Маринов: Тарикатите, които излязоха от София, ще се прибират по строги мерки

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов обясни, че в кварталите "Филиповци" и "Факултета" в София, които са с най-строги мерки, хората са разбрали, че ограниченията са с цел да се запази здравето им.

© Велко Ангелов

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов обясни, че в кварталите "Филиповци" и "Факултета" в София, които са с най-строги мерки, хората са разбрали, че ограниченията са с цел да се запази здравето им.Националният оперативен щаб и Министерският съвет днес ще определят какви да бъдат мерките и как да се проверяват хората, които пътуваха по празниците и излязоха от София, а след почивните дни ще искат да се приберат в столицата. Мерките в момента са достатъчно затегнати в София, каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов в предаването "Събуди се" на Нова телевизия.


Той припомни, че сега придвижването от и към София става само в определени времеви прозорци - сутрин от 6.00 ч. и 8.00 ч. и вечер от 18.00 ч. до 20.00 ч.


"В четвъртък имаше много хора, които са убедили колегите, че са от провинцията. Реално сега те не могат да се приберат в София, защото постоянният адрес вече не е основание да се върнат тук", каза министър Маринов.
По думите му, преди дни столичани са се опитвали да убедят полицаите на КПП-тата, че живеят в провинцията и са от село. "В следващите дни ще се опитат да докажат на полицаите, че са софиянци и в четвъртък са се объркали. Те са такива, които да ги наречем на жаргон "тарикати", коментира министърът.


В София на ден се попълват около 80 000 декларации


В първите работни дни след празниците хората ще ходят на работа и трябва да се приберат, но това ще става под стриктен контрол и попълване на декларации.


"Нещата са разписани в законите и където е установена измама, ще има санкции. Има случаи, в които е административно нарушение и ще бъде налагана глоба. В случаите, в които бъде установен състав на престъпление, това ще бъде докладвано на компетентната прокуратура", добави Маринов.


Той коментира и напрежението преди дни в двата столични квартала, които са затворени "Филиповци" и "Факултета" и са със засилени противоепидемични мерки.


"Мисля, че хората във "Факултета" вече разбраха, че целта на мерките е да се запази здравето им. В събота се раздаваха и помощи на нуждаещите се. Надявам се повече да няма ескалация на напрежението", каза Маринов.


Планират допълнителни средства за полицаите на първа линия


Вътрешният министър каза, че се обсъждат и се планират средства, които премиерът ще обяви и които ще бъдат отделени за работещите на първа линия служители на реда. В момента са спрени отпуските на полицаите, но Маринов обясни, че "колегите са издръжливи".


Той поздрави и църковните служители за създадената организация на Великден и им благодари за съдействието. "България е може би единствената държава, която не затвори храмовете. Вярата не трябва да угасва", смята министърът.


"Дневник" следи в реално време развитието на ситуацията с коронавируса в България - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK