Гражданска инициатива настоява за публичен регистър на разходите в борбата с COVID-19

Българското правителство одобри социално-икономически пакет от 4.5 милиарда лева за хора в неплатен отпуск и хора със свободни професии, които не могат да практикуват поради ограниченията, наложени от коронавируса.

© Правителствена информационна пресслужба

Българското правителство одобри социално-икономически пакет от 4.5 милиарда лева за хора в неплатен отпуск и хора със свободни професии, които не могат да практикуват поради ограниченията, наложени от коронавируса.



Да бъде създаден публичен регистър в Интернет на всички разходи, свързани с извънредното положение. Всеки разход да се записва в деня на извършването му, като се посочва източник на финансиране и критерии за одобряването му. Отделно да се посочват разходи, финансирани от ЕС. В регистъра да се посочват и отпуснатите кредити, свързани с подпомагане на фирми в условията на здравна криза.


Това са само част от мерките, които предлагат икономисти, юристи, журналисти и експерти от гражданска инициатива клуб "Просперитет" за това как да се гарантира прозрачността и справедливото разпределение на сумите, които се харчат по време на извънредното положение във връзка с разпространението на коронавируса.


Започна и петиция, която да подкрепи това искане - тук. То е изпратено до председателя на Народното събрание, премиера, президента и лидерите на партии.




Сред предлаганите мерки са и подробно да бъдат представени финансиранията по мярката 60/40, която покрива заплати и осигуровки на работници, както и да се публикуват ежемесечни отчети, които да обосновават направените разходи, и да ги свързват с постигнатите резултати.


Икономистите настояват и за прозрачно разпределение на отпуснатите от ЕС 1.5 млрд. лв. финансова помощ за борба с коронавируса. Средствата са предназначен за медицински цели, в помощ на най-уязвимите малки и средни предприятия, както и за подпомагане на пазара на труда.


От своя страна българското правителство одобри социално - икономически пакет от 4.5 милиарда лева за хора в неплатен отпуск и хора със свободни професии, които не могат да практикуват поради ограниченията, наложени от коронавируса. Те ще могат да теглят еднократен безлихвен кредит от търговските банки на стойност 1500 лева.


Размерът на тези колосални за българските мащаби суми създава предпоставки за колосални злоупотреби, предупреждават от гражданската инициатива и допълват, че в ситуация като сегашната, освен престъпно, това би било и неморално. Те настояват тези средства да бъдат разпределени справедливо така, че да достигнат наистина до хората, които се нуждаят от тях.


Сред инициаторите са журналистът Калин Манолов, бившите депутати Мартин Димитров (макроикономист) и Петър Славов (адвокат), макроикономистът Христослав Ангелов, икономистът Николай Кюркчиев, бизнесменът Бойко Бочев и психиатърът Владимир Сотиров.


"Дневник" следи на живо развитието на ситуацията с коронавируса в България - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK