Заради коронавируса във вторник и четвъртък личните лекари ще работят само с деца

Заради коронавируса във вторник и четвъртък личните лекари ще работят само с деца

© Цветелина Белутова, КапиталОт утре се възстановяват детските консултации и плановите имунизации, които ще се провеждат във вторник и четвъртък по график и при спазване на останалите мерки, в т.ч. и носенето на маски. Личните лекари няма да приемат други пациенти в тези дни, а при необходимост ще се правят консултации по телефона и пренасочване на пациенти към други лечебни заведения. Това се посочва в заповед на здравния министър Кирил Ананиев.


Женските консултации също се възстановяват по график, като пред кабинетите на акушер-гинеколозите не се допуска струпване на повече от две пациентки и се изисква те да бъдат с маски и на разстояние от метър и половина.


От утре се възстановява поетапно и провеждането на планови операции, като първоначално ще бъдат приети най-спешните случаи. При съмнения или минимални симптоми пациентите ще бъдат тествани за коронавирус веднага след приемането им в болница. Мерките за превенция на разпространяване на заболяването трябва да се спазват стриктно.


Консултациите в диагностично-консултативните центрове също ще се провеждат по график, като не трябва да се допуска струпване на повече от двама пациенти пред кабинетите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  По-добре да са два последователни дни. За да може да се прилагат ударно по-строги мерки. И е крайно време да накарате личните лекари да записват часове за преглед, щом сами не могат толкова години да се организират!

 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#1] от "ivanpopov":

  Не е проблем записването на часове за личните лекари ,а това ,че ако се записват часове ,реда ви ще дойде след седмици и месеци ,така както е в Западна Европа в развитите здравни системи ,никъде пациента там няма достъп до личен телефон на лекар и да си звъни кой кога иска по 24 часа в денонощието и безплатно за консулти или само да попита нещо , такъв филм няма .Много добро решение ще бъде пациентите да идват само със записани часове и да свикват да чакат ,защото много от тях тотално спекулират с възможността веднага и безплатно , това води най малкото до пълно неглижиране предписанията на лекарите ,щото утре пак ще влязат при него и пак ще е безплатно .

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Добра новина

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 778 Гневно

  Поредният идиотизъм! Колко процента от пациентите на един личен лекар са деца?
  1-2%. Два дни са 40% от работното време на лекаря.

  Въпиеща неграмотност на министъра! Като знаем че е бивш финансист, можем да предположим какви ги е забърквал във МФ.

 5. 5 Профил на oldschool
  oldschool
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Поредният идиотизъм! Колко процента от пациентите на един личен лекар са деца?1-2%. Два дни са 40% от работното време на лекаря.Въпиеща неграмотност на министъра! Като знаем че е бивш финансист, можем да предположим какви ги е забърквал във МФ.
  —цитат от коментар 4 на john_3volta


  ъъъ, ти добре ли си? все едно да кажеш, че децата са 1-2% от населението на България

 6. 6 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#5] от "oldschool":

  Децата са 30 до 45% от записаните здравно осигурени при лекарите , така ,че времето ,което е необходимо за обслужването им даже е малко .

 7. 7 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Предполагам авторите на статията не са разбрали добре. Голяма част от децата са записани при лични лекари педиатри. А и възрастовата структура на пациентите на всеки личен лекар е различна.

  А може и аз да не съм разбрал добре колко объркан може да бъде здравният министър.

 8. 8 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#5] от "oldschool":Децата са 30 до 45% от записаните здравно осигурени при лекарите , така ,че времето ,което е необходимо за обслужването им даже е малко .
  —цитат от коментар 6 на edin drugii


  От друга страна, съвсем различен е процента на нуждаещите се от всяка възрастова група. В смисъл, че наплива по възрастови групи, може да е съвсем различен за всяка следваща седмица и от там "спуснатия график" може "да избоде очи, вместо да изпише вежди". Единственото свястно е че наистина е хубаво консултациите и имунизациите да са отделени във времето.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 9. 9 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 778 Неутрално

  За тези от нас, на които мисленето се удава по-трудно:

  В град София процентът на децата е 15.5% от общото население. Като ги претеглим със съответната заболеваемост, нищо чудно да се окажат и под 1% от посетителите на лекарските кабинети.

  Което може да се установи и от хора, нямащи идея от статистика, просто човек трябва да си разходи д-то до кабинета на личния си лекар. Е, понеже министрите си имат кой да ги лекува, те по лични лекари не ходят и нямат наблюдения,

 10. 10 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Гениално гербаджийско решение.Като ти се спука язвата,като получиш инфаркт,перитонит,апендицит или инсулт в тия дни-можеш да потеглиш към близкия ристиянски храм или джамия(според вярата).Тях поне не ги затвориха...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 11. 11 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 485 Неутрално

  ...
  —цитат от коментар 2 на edin drugii

  Някой насила да те е карал да ставаш лекар та сега мучиш че ти звъняли по телефона 24/7?Има ниви-отивай да копаеш.И,да-безспорно "пациентите трябва да се научат да чакат,по възможност седмици и месеци",особено тия с перитонит.Ей такивачка кат тебе-как трябва да им се отнемат правата.Щото заради такива като тебе ви бият наред,а лошото е че има и свестни лекари.Въпреки че силно се съмнявам ти въобще да си лекар.Ако все пак си-няма да е лошо да си кажеш имената та да е сигурно че никога няма да стъпя при тебе за нещо.И вярвам със сигурност няма да съм единствения.Пачките пари поне прибираш ли ги от бюрото докато преглеждаш или верно приличаш 1 към 1 с героя на Чехов??

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 12. 12 Профил на oldschool
  oldschool
  Рейтинг: 289 Неутрално

  За тези от нас, на които мисленето се удава по-трудно:В град София процентът на децата е 15.5% от общото население. Като ги претеглим със съответната заболеваемост, нищо чудно да се окажат и под 1% от посетителите на лекарските кабинети.Което може да се установи и от хора, нямащи идея от статистика, просто човек трябва да си разходи д-то до кабинета на личния си лекар. Е, понеже министрите си имат кой да ги лекува, те по лични лекари не ходят и нямат наблюдения,
  —цитат от коментар 9 на john_3volta


  А ти може би не осъзнаваш, че има няколкомесечно изоставане с календара, конкретно за имунизациите. В София се раждат над 1000 деца на месец, а на много от родените през декември още не им е правена ваксина. Това е изоставане с 3000-4000 деца до момента. Целта е да бъде наваксано възможно най-бързо, защото наред с короната в момента има избухвания и на епидемии от неща като полиомелит и инфлуенца.

 13. 13 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Моите баба и дядо са мъртви отивам на вила в село което има 20 жители в балкана . Не се срещам с никой . Кого ще заряза . Взеха ни за идиоти

 14. 14 Профил на xri09609626
  xri09609626
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гениално гербаджийско решение.Като ти се спука язвата,като получиш инфаркт,перитонит,апендицит или инсулт в тия дни-можеш да потеглиш към близкия ристиянски храм или джамия(според вярата).Тях поне не ги затвориха...
  —цитат от коментар 10 на tqh42306221


  Като ти се спука язвата, не знам как ще стигнеш до личния лекар.

 15. 15 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drugii":

  При зъболекаря си записвам часове. И съм чакал не повече от три дни (в най-голямата тарапана). Всичко е до огранизация. А не да замъкнеш детето си или бременната съпруга и после часове да чакаш пред вратата, докато наоколо кашлят и кихат.

 16. 16 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#12] от "oldschool":

  Децата родени в София през 2019 са 13000, на база на което можем да предположим че родените през декември 2019 са 1083. В София има 800 лични лекари. Какво ще правят тези 800 лекари с 1083 деца 2 дни/седмично в продължение на Х седмици? Ще ги имунизират по едно на ден и ще почиват през останалото време?

 17. 17 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#11] от "tqh42306221":

  Малоумнико , ще мучиш ти пред ветеринаря , защото такива като тебе вече никой не ги пуска да препарват при медиците ,стоят не пред кабинетите ,а на пътя и чакат , такива са условията на играта , и друго да ти кажа ,никой не желае да лекува такива като теб ,както виждаш никой медик не желае да преглежда неблагодарници ,свикнали ,че медиците са им роби и трябва да ги бият , този период премина ,за твое сведение , наглостта и безочието не се толерират вече никъде ,направи си справка какво се случва по КПП тата днес на София ,също е във всички мед центрове ,всички вече строго си пазят интереса и живота .Същото е положението и с пациентите в цяла Европа , стоят на улицата и чакат чинно медиците да ги прегледат , а който много скача , полицаите го лекуват по други начини ,само ,че и те от разстояние с големите сопи ,нещата стават все по брутални и не са в твоя полза ,повярвай ми !

 18. 18 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#15] от "ivanpopov":

  Е нали идеята на промените е именно да не чакаш с болно дете и съпруга часове пред кабинета сред други болни ,наредбата е ясна , най много 2 ма чакащи болни пред кабинетите на лекарите , никакви струпвания , това значи ,че достъпа ще е много по бавен и много по труден ,записваш си час ,а и изискванията за дезинфекция след всеки също ще ограничи времево всички ,само ,че много малоумници не го осъзнават и смятат ,че със бой и нападки ,ще принудят вече медиците веднага да ги приемат ,за да им изпълнят всяко желание , това няма да стане ,строгия ред ще доведе до много сблъсъщи и реално осъдени наглеци,които не им се чака и неглижират всякакъв ред в здравните заведения .

 19. 19 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Моят личен лекар така работи откак го познавам.

  Педиатрите също са по график. Сега ще бъде по-строг и това е.
  И е добре.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK