Щабът в извънредна пресконференция: Няма опасност за България от пожара край Чернобил

Щабът в извънредна пресконференция: Няма опасност за България от пожара край Чернобил

© БНТШефът на дирекция "Пожарна безопасност" Николай Николов, директорът на Националния институт по метеорология и хидрология Христомир Брънзов и ръководителят на Националния оперативен щаб за ограничаване на разпространението на коровнарируса Венцислав Мутафчийски свикаха извънреден брифинг тази вечер в 23 ч., за да отрекат съобщения в социални мрежи за евентуална радиационна опасност за България заради пожара в района на Чернобил, промяната на времето и усилване на североизточния вятър..


За около 5 минути тримата заявиха, че опасност няма.


Пожарът, възникнал на 4 април в гора край Чернобил, е потушен преди повече от 70 часа, каза шефът на пожарната. Той съобщи, че радиоационната обстановка се следи в цялата страна чрез 29 станции и още десетки допълнителни точки и е в рамките на нормите.
Очакванията са били към 8 април да има повишение, но изменение на естествения радиационен фон не е настъпило, добави шефът на метеорологичния институт.


Хората са в напрегната ситуация и такива допълнителни стресове не са нужни, обобщи Мутафчийски. На брифинга се разбра, че участниците в него са получили днес десетки запитвания, а са видели и тревожни съобщения в социалните мрежи и затова са преценили, че трябва да внесат успокоение в обществото.


Припомниха, че около годишнините от Чернобилската авария - на 26 април 1986 г., се създават панически настроения, каквото имало и миналата година

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK