С 200 предложения започна процедурата за бъдещето на Централната минерална баня

Минералният басейн в северното крило на сградата сега е фондохранилище на музея.

© Велко Ангелов

Минералният басейн в северното крило на сградата сега е фондохранилище на музея.Близо 200 предложения и въпроси за бъдещето на северното крило на Централната минерална баня в София са получени в общинското предприятие "Софпроект". То организира т.нар.отворена покана за концепции за развитието на неусвоената все още част от сградата, в чиято централна и южна част от 2017 г. е Регионалният исторически музей на столицата.


Идеята да се възстанови основната функция на сградата - балнеолечението с минералната вода, обединява много неправителствени организации, архитекти, общественици. Доскоро ръководството на Столичната община отстояваше тезата, че термален център там е неподходящ и безперспрективен за развитие в икономически аспект.


Централната минерална баня беше реставрирана по проект на арх. Станислав Константинов

© Надежда Чипева

Централната минерална баня беше реставрирана по проект на арх. Станислав Константинов
Формата на конкурса е отворена покана, а не обществена поръчка, за да се избегнат някои бюрократични формалности, които биха забавили процедурата, обясниха от "Софпроект".


В заданието на отворената поръчка, изготвено от "Софпроект", развитието на термален център е доминиращ вариант. Сега мина предварителният етап на процедурата - на зададените въпроси и предложения на граждани и организации, свързани с предложеното задание, отговориха експерти от "Софпроект".


Възможно ли е музеят да напусне Централна баня?


"Защо се изключва възможността с концепцията да се премахне изцяло музея от сградата и той да бъде преместен на по-подходящо място", е един от въпросите.. Отговорът е - посочената възможност не се изключва.


От друг отговор на "Софпроект" се установява, че засега в Столичната община няма специализирано звено за управление на минералните води. Въпреки това общината през 2017 г. прие Стратегия за използване потенциала на минералните води на територията си, в която е посочено разработването на термалния извор при Централна баня. Министърът на околната среда и водите през 2011 г. предостави осем извора, сред които и този в центъра, за управление на Столичната община за срок от 25 години.


Обобщението на подадените близо 200 предложения предстои


"В най-скоро време ще публикуваме обобщаващ коментар за получените становища и ще обявим кои от тях смятаме, че трябва да намерят място във финалния документ. Ще се постараем да отразим необходимите корекции и допълнения в заданието до края на април, когато планираме да бъде обявена и самата отворена покана", съобщи Любо Георгиев, директор на "Софпроект" и ръководител на общинската инициатива "Визия за София".


Отсяването на концепциите ще бъде в два етапа


След това подборът на идеи ще се проведе в два етапа. В първия кандидатите трябва да подадат документи, включващи представяне на екипа, резюме на концепцията и бизнес модела, които ще се разработват детайлно във втората фаза.


Кандидатстващите материали ще бъдат разгледани от жури, което ще избере три екипа за участие в следващата, втора фаза на процеса. Трите колектива, получили най-голяма брой точки от журито, ще бъдат поканени да сключат договор със Столична община (ОП "Софпроект") за разработване на концепциите си по същество във втория етап на процедурата. Всеки от тях ще получи по 10 000 лв. за своята работа.


Трите екипа ще разработят детайлно концепциите си, които трябва да включват бизнес план и бизнес модел за развитие и експлоатация на северното и източното крило на сградата на Централна минерална баня и на водата от минералния извор до нея. Срокът за работа ще е 3 месеца.


Трите номинирани концепции ще минат и през обществено обсъждане


"Планираме процесът да се проведе при максимална публичност и прозрачност на участниците, концепциите, оценките и аргументацията на журито. Резултатите от работата на екипите, избрани да продължат във втората фаза, ще бъдат представени на обществено обсъждане. Обмисляме промяна в състава на журито, така че да отговорим в максимална степен на получените становища при обсъждането на заданието, както и за да запазим експертното мнозинство в него", обясни арх. Даяна Николова, експерт по културно наследство в екипа на ОП "Софпроект".


Повече подробности могат да се наечат в сайта на "Софпроект" https://sofproect.com/category/новини/.>


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK