Четири обвинения и 19 минути разлика (какво се знае за катастрофата с Милен Цветков)

Милен Цветков

© Красимир Юскеселиев, Нова телевизия

Милен ЦветковСофийската градска прокуратура (СГП) е повдигнала обвинение на Десислава Пешева-Николова за това, че е предоставила фирмения джип Ауди Q7 на сина си Кристиан, който е бил под въздействието на наркотици - амфетамин и канабис. Наложена й е парична гаранция от 100 000 лв., съобщиха от държавното обвинение във вторник (21 април) привечер.


Обвинения ще бъдат повдигнати и на двамата спътници на Кристиан Николов - Симона Цветкова и сина на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов - Георги Иванов. Те са били разпитани за катастрофата, в която загина Милен Цветков, а от прокуратурата съобщиха, че срещу тях са събрани достатъчно данни за престъпление - затаяване на истина. Материалите от делото са отделени, като предстои да бъдат изпратени по компетентност в Софийската районна прокуратура и привличането на двамата към наказателна отговорност. Каква ще е тяхната мярка - засега няма информация.


Други подробности от прокуратурата засега отказват.
На специална пресконференция Спешна помощ обясни детайли около пристигането си и оказаната помощ на Цветков, но разпространени видеокадри от охранителни камери оставиха един въпрос, на който все още няма отговор - защо сигналът е стигнал при медиците 12 минути след произшествието.


Въпреки обвиненията по случая все още има много неизвестни и въпроси, на които "Дневник" потърси отговор.


Кои са задържаните и за какво ще бъдат обвинени


Общо четирима души ще бъдат обвинени след смъртта на телевизионния водещ Милен Цветков. Задържаните с полицейска мярка до 24 часа по случая бяха трима. Освен Кристиан Николов, на когото е повдигнато обвинение, в ареста на Трето районно управление за едно денонощие бе и майка му Десислава-Пешева Николова. Автомобилът Ауди Q7, който е шофирал синът й, е собственост на една от фирмите й. В рамките на разследването за катастрофата Икономическа полиция проверява и произхода на средствата, с които е купен джипът.


Николова е обвинена, че предоставяйки фирмения автомобил на сина си, е нарушила правилата на чл. 102, ал. 1, т. 1, пр. 2 от Закона за движението на пътищата. Текстът на закона гласи: "На водача, собственика или упълномощения ползвател на моторно превозно средство се забранява да предоставя моторно превозно средство: на водач, който е употребил наркотични вещества или техни аналози".


Около 15:30 ч. тя бе изведена от Трето районно управление и откарана в СДВР. Остана там около час, след което бе изведена и вкарана в полицейски автомобил. Час по-късно от прокуратурата обясниха, че й е повдигнато обвинение и за нея е определена мярка парична гаранция в размер на 100 000 лв. В понеделник на влизане в СДВР пред "24 часа" тя отрече да е давала ключовете от автомобила на сина и отказа коментар. По непотвърдена досега информация колата всъщност е била карана редовно от Николов (няма потвърждение, че я е получил като подарък за бала си преди четири години, но шофьорската му книжка по данни на МВР е от толкова години).


В Столичната дирекция на вътрешните работи в понеделник бяха отведени и двамата спътници - Симона Цветкова и синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов - Георги Иванов. Пред "Дневник" от СДВР и прокуратурата не дадоха информация дали те са съдействали на разследващите, но по-късно от съобщението на държавното обвинение стана известно, че и на тях ще бъде повдигнато обвинение - за затаяване на истина.


За това престъпление обикновено носят отговорност свидетели, призовани пред съда, които отказват да разкрият информация, която знаят и която е важна за установяването на истината. Наказателна отговорност за това могат да носят лица, които не са в пряка роднинска връзка с обвиняемия, но не и близки роднини или родители. В случая двамата спътници на Кристиан Николов нямат роднинска връзка с него, а това престъпление се наказва с лишаване от свобода до 5 г.


Все още няма официална информация и дали спътниците му също са употребили наркотици, както и дали са знаели, че Николов е седнал зад волана под въздействието на две различни наркотични вещества.


В сряда прокуратурата ще поиска постоянно задържане под стража за 22-годишния Кристиан Николов, който предизвика тежката катастрофа. Все още не е ясно по какъв начин ще се проведе заседанието по определяне на мярката за неотклонение, но то ще бъде при закрити врата за журналисти - както всички производства по време на извънредното положение.


Как е станал инцидентът и има ли спирачен път


Видеокадри от охранителни камери, разположени на кръстовището на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна" показват как е станала катастрофата и дават отговор на някои от въпросите, на които от полицията и прокуратурата все още не отговарят. Точно 22 секунди след като автомобилът на телевизионния журналист спира на червен светофар, той е ударен в задната част от джипа, който се движи с висока скорост.


Видеокадри вижте в края на текста


На кадрите се вижда, че джипът се врязва в автомобила на Цветков и го избутва напред през кръстовището към спирката на метрото. За късмет секунди преди това пресичащите на зелено шестима пешеходци са успели да преминат през тази част на кръстовището, без да бъдат засегнати от автомобилите. На видеокадрите не личи да има спирачен път, нито пък опит на Кристиан Николов да избегне удара или да спре.


Очаква се по случая да бъде изготвена автотехническа експертиза, която да даде заключение за това как точно е станал сблъсъкът, имало ли е техническа повреда в джипа преди удара и дали шофьорът е натиснал спирачка.


Няма официална информация за скоростта на движение - като непотвърдените данни са за между 80 и 100 км/час (при ограничение - 30 км/час).


Забавила ли се е линейката и какво се е случило между 18:04 и 18:16 ч.


Камерите показват и точно в колко часа е станал инцидентът - между 18:03 и 18:04 часа. Още в неделя от столичната полиция съобщиха, че катастрофата е станала около 18.00 часа. "Дневник" потърси информация от говорителя на тел. 112 с въпроса кога на спешния номер е получен първият сигнал за катастрофата и кога той е бил насочен към екипа на Спешна помощ и полицията. От там не отговориха кога точно е получен сигналът и колко общо е имало. От кадрите се вижда, че в района има много свидетели. А един от първите, които се затичва към блъснатия автомобил, е шофьорът на такси, спряло в съседната лента до колата на Цветков.


От пресцентъра на 112 обясниха, че решението коя линейка да бъде изпратена и в коя болница да бъде откаран пострадалият, не е тяхно, а на Спешна помощ.


По-рано днес директорът на Спешна помощ д-р Георги Гелев даде пресконференция за журналисти, на която бе обяснено, че сигналът в Спешна помощ е бил подаден в 18:16 ч. Все още няма отговор на въпроса защо никой не се е обадил за помощ след катастрофата в продължение на 12 минути и ако е имало такова обаждане, от кого е било забавено, докато стигне до екипа на Спешна помощ.


"Сигналът е подаден в 18:16 ч., след първоначалното подаване е диктуван в 18:19 ч. На мястото на инцидента линейката е пристигнала в 18:23", съобщи директорът на Спешна помощ Георги Гелев.


По думите му тя е тръгнала от центъра на Спешна помощ на пл. "Сточна гара" и е стигнала до мястото на инцидента за 5 минути.


Но от сблъсъка са минали 19 минути.


Това обяснява защо в разказите на очевидци се твърдеше, че линейката се е забавила. Полицаи са дошли на мястото по-бързо според тях, но от МВР засега не коментират темата. Свидетели разказаха, че Цветков е изваден от колата и е стоял на тротоара, но след това състоянието му се е влошило (все още няма официална информация и пълна картина за случилото се в тези 12 минути).


Във вторник вечер във фейсбук беше разпространено още едно видео, но по-късно свалено. То показваше гледната точка на камера от бул. "Черни връх" в посока нагоре към търговския център. Видеото беше около 2 минути и на него се виждаха хората, които се стичат към колата на Цветков след сблъсъка и се чудят какво да правят, но след това той е изведен от автомобила и сяда на отсрещния тротоар. За това разказваха и някои свидетели през последните два дни. Видеото потвърждава, че той е бил сам в автомобила и че е бил в него след сблъсъка.


Автомобилът на Милен Цветков бе ударен в задната част на кръстовището пред мол "Парадайс".

© Булфото

Автомобилът на Милен Цветков бе ударен в задната част на кръстовището пред мол "Парадайс".


"Лекарката е заварила на платното, близо до тротоара, мъж по гръб, на когото граждани са му оказвали първа помощ. Тя е видяла, че са му правили изкуствено дишане уста в уста. Екипът го е заварил в кома", твърди Гелев. Той обясни, че е правен опит за сърдечен масаж и обдишване. В линейката е имало единични сърдечни удари, но опитите за обдишване са продължили. По думите на екипа, оказал спешна помощ на журналиста, не е имало начин да бъде интубиран, тъй като трахеята е била пълна с кръв. Екипът не е разпознал журналиста заради нараняванията му. Директорът на Спешна помощ обясни и че Милен Цветков е издъхнал "буквално на прага на "Пирогов".


"Чисто статистически за нас инцидентът е приключил в 18:45 ч.", обясни Гелев.


Защо журналистът не е бил откаран в най-близката болница


Директорът на Спешна помощ обясни, че Милен Цветков не е бил откаран в най-близката болница "Токуда", тъй като здравното заведение не разполага с такова спешно отделение с противошокова зала. "Много малко болници в София разполагат с подобно спешно отделение - единствено "Пирогов", ВМА и "Св. Анна". Само те имат възможността във всеки един момент да повикат лекари от всички специалности освен анестезиолог и реаниматори, хирург и травматолози с цел оказване на адекватна спешна медицинска помощ", каза Гелев.


Той обясни, че има в някои случаи има възможност очевидци на подобни инциденти да влошат състоянието на пострадалия, като опитат да му окажат спешна помощ. Не е сигурно дали случаят с хората, които са опитали да помогнат на Милен Цветков, е такъв и дали това е довело до влошаване на състоянието му. Очаква се резултатите от аутопсията да установят точната причина за смъртта.Друго видео от охранителни камери гледайте - тук
Повече за арестите четете тук.
Как може да се помогне на децата на Милен Цветков четете тук.
Как е купен джипът, блъснал колата на журналиста четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK