Съдебният съвет и музикалният клип: Now is the time to monetize

Кадър от клипа - във фойето на Съдебната палата

© Скрийншот от клина

Кадър от клипа - във фойето на Съдебната палатаЕдва ли когато певецът Alek Sander e снимал видеоклипа към последната си песен Yerba, е подозирал, че ще го гледат толкова юристи в България и дори правосъдният министър Данаил Кирилов. За българския изпълнител, който живее в САЩ, най-специалното е, че песента е записана заедно с известния рапър Juicy J. В изяви около премиерата й пред български медии преди дни Sander разказва, че това е най-мащабната продукция в кариерата му и снимките са правени в България и Лос Анджелис.


Именно заснетото в България, както и част от сюжета на клипа и участието на дете предизвикаха реакции - от медийни до Министерството на правосъдието и Държавната агенция за закрила на детето. На кадрите се разпознава фоайето на Съдебната палата в София, а в него влизат въоръжени мъже. На фона на декора на съдебна зала пък край тях се появяват оскъдно облечени танцьорки. В клипа има демонстрация на лукс, еротични танци и опит за гангстерско поведение (подобни сюжети има в много клипове, не само към рап, но и към поп или попфолк песни).


Тази история веднага даде повод и за нова атака към председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов от критиците му (палатата е под негово ръководство), а министър Кирилов бързо разпореди проверка. В заглавия в жълти сайтове дори се твърдеше, че снимките са станали и в нарушение на карантината.
Фактите според Министерството на правосъдието


Видеоклипът е заснет в Съдебната палата на 16 февруари (неделя) и според договора е бил за саундрака на филма Married Young. В снимките са участвали 16 души, а договорът е с продуцента "Ню Ърбън Продукшънс" ЕООД. Екипът е бил допуснат в сградата с поименен списък и писмо от началника на отдел "Управление на собствеността" при Върховния касационен съд.


Това е установила проверка, разпоредена от Данаил Кирилов, тъй като Съдебната палата се охранява от Главна дирекция "Охрана" (ГДО), която е към правосъдното министерство.


Изпълнителят: Това е сатира и комедия


Режисьорът на видеоклипа Радостин Събев-Шошо обясни пред "Дневник: "Сцените от клипа са снимани в Лос Анджелис. Кадрите от Съдебната палата бяха за късометражен филм, използвахме я като декор на сцените", обясни лаконично режисьорът и отказа повече коментари.


Пред Dir.bg Sandar обяснява, че песента Yerba e част от саундтрака на американски филм и затова екипът получава и разрешение да наеме сградата на Съдебната палата, тъй като вече знаят, че там са снимани много български и чужди продукции с насилие, обири на банки и други екшън сцени.


"Пистолетът е играчка. Снимката с детето, която се пуска в медиите и в интернет, не е част от клипа, а е лична снимка за спомен с реквизита от продукцията. Целият този клип всъщност е сатира и комедия, той има за цел да развлича, а не да промотира наркотици. Аз и моят екип сме твърдо против това. Ние сме хора на смеха и доброто прекарване. В самия клип никъде не се говори за наркотици, а за напитка Yerba. В клипа има НЛО, извънземни и анимации, за които ни трябваше декор на атрактивната сграда като Съдебната палата", твърди изпълнителят пред Dir.bg (в клипа се вижда дете, но не и да държи оръжие). Той заявява още, че "имаме разрешение да снимаме там и точка по въпроса. Останалото е изкуство и конфиденциална информация".


Yerba се превежда като билка, но свързват употребата на думата и с наркотици, а в песента се пее за легализиране.


Кой разрешава снимането в Съдебната палата


Сградата на Съдебната палата, както и всички имоти на съдебната система, от 2016 г. според Закона за съдебната власт се управляват от Висшия съдебен съвет (ВСС). Представляващ този съвет от октомври 2017 г. е Боян Магдалинчев. По повод започващия скандал с видеоклипа той обясни пред "Дневник", че ВСС с решение от 8 февруари 2018 г. е упълномощило административните ръководители на съдилищата да сключват договори за снимане на филми и на видеоклипове. В случая със Съдебната палата това е Лозан Панов, председател на ВКС.


Договорите за снимане там обаче не се сключвали и подписвали от Панов, а от упълномощено от него лице, обясниха от ВКС.


На въпрос на "Дневник" защо ВСС, след като по закон се разпорежда със Съдебната палата, не сключва тези договори Магдалинчев обясни, че повод за това станал конкретен случай.


"Една фирма - "Бовардия филмс" ЕООД, през ноември 2017 г. искаше да снима в Съдебната палата. Тогава по този повод Комисията по управление на собствеността (на ВСС) предложи на представляващия ВСС (Боян Магдалинчев) да сключи договора. Тогава пленумът на ВСС взе друго решение - това да бъде в правомощията на административните ръководители на съдилищата. Тогава за първи път се възложи на г-н Панов в качеството му на председател на ВКС да сключи договор в "Бовардия филмс ЕООД", обясни Магдалинчев.


Три месеца по-късно, на 8 февруари 2018 г., пленумът на ВСС приема това конкретно решение вече да важи за всички административни ръководители на съдилища в България.


В документираното на сайта на съвета няма информация за ограничения или изисквания за какво могат да бъдат предоставяни като място за снимки местата. Няма и ценоразпис или препоръчителни цени.


От ВКС в сряда не коментираха темата.


Къде отиват парите от наемането на Съдебната палата за снимки


На въпрос на "Дневник" на кого плаща за наемането на Съдебната палата продуцентът на видеоклипа Магдалинчев обясни: "Средствата се превеждат по сметка на Висшия съдебен съвет. От този клип не мога да кажа дали са ги превели. Не знаем с кого е сключен договорът, коя е насрещната страна, за да проследим дали е преведена сумата."

Боян Магдалинчев влезе във ВСС от квотата на парламента

© Анелия Николова

Боян Магдалинчев влезе във ВСС от квотата на парламента


Договорът за наемане на Съдебната палата за снимане е типов и е изготвен от ВСС. Това е посочено в решението на съвета от 8 февруари 2018 г. - "одобрява проект на примерен договор за заснемане на сцени от телевизионни продукции (кинопродукция) ", е записано в решението.


"Да, договорът е типов, приет е с решение на пленума на ВСС, но няма проблем съответният ръководител да добави някоя клауза. Ние получаваме тези договори, но за този клип не мога да кажа дали е сключен такъв договор. Не съм виждал съдържанието на този договор", уточни Магдалинчев.


Той обясни, че сравнително често се снимат филми и видеоклипове в Съдебната палата. "Имало е и други случаи за заснемане на игрални филми и на други. Според мен не е нещо необичайно", каза той. Там е сниман и екшън филма "Непобедимите" с Антонио Бандерас и Силвестър Сталоун, както и други филмови продукции.


Досега съдилищата и ВСС не са представяли данни какви приходи носи отдаването под наем.


Проверка на Агенцията за защита на децата по сигнал


Агенцията за закрила на детето се е сезирала за случая по сигнал на "Правен свят". "Получихме го вчера (вторник - 21 април - бел. ред.) след 16 часа и веднага се задействаха нашите инспектори по контрол правата на детето. Бяха сезирани ГДБОП, СЕМ, за да се установи дали съдържанието е опасно и да защитим интересите на детето", обясни Ирина Данева, която отговаря за публичните комуникации на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).


"Изключително пошла и глупава концепция (на видеоклипа), сюжетната линия напомня друг клип на рапър отпреди две години - в една закусвалня всички танцуват безумно. Пошло, с еротични елементи, има и хора с оръжия. Не трябва да забравяме и текста, който, макар и на английски, но се пее за легализиране на марихуаната. И това нещо се снима в Съдебната палата. На 17 март ДАЗД и СЕМ, както и Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори, БНТ и БНР подписаха за поредна година споразумение за защита на децата от съдържание, което би било опасно за тяхното физическо, психическо и нравствено състояние", заяви още Данева.


Според "Правен свят" наемът по договора е 800 лева. Сайтът, който поддържа статуквото в съдебната система и прокуратурата, реагира по темата с поредица от публикации, в които атакува Лозан Панов и какви мерки ще бъдат предприети, защото според тях уронвал престижа на съдебната власт. Изданието често атакува критичните гласове срещу прокуратурата, а в случая използва повода за нова атака срещу председателя на ВКС.


* Now is the time to monetize - строфа от песента, чийто клип предизвика реакции. В превод от английски - сега е време да монетизираме, т.е. да спечелим пари от нещо.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK