Постоянен арест за Кристиан Николов, защитата твърди, че не той е шофирал

Журналистът Милен Цветков загина в катастрофа на 19 април.

© Булфото

Журналистът Милен Цветков загина в катастрофа на 19 април.Умолявам съда за по-лека мярка, тъй като няма да извърша друго престъпление или да се укрия. Искам да ми бъде дадена възможност да продължа образованието си. Това исках да кажа. Благодаря Ви". С тези думи 22-годишният Кристиан Николов, който е обвинен, че на 19 април около 18 ч. умишлено е причинил катастрофата, довела до смъртта на телевизионния водещ Милен Цветков, се обърна към съдия Мина Мумджиева.


Въпреки желанието му да излезе от ареста и настояването на адвокат Любомир Таков, съдията от Софийския градски съд го остави под стража. Самият Николов не присъстваше в съдебната зала, а участваше в заседанието чрез видеовръзка в скайп.


Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано на 30 април пред Софийския апелативен съд.
Според аутопсията има пряка причинно-следствена връзка между тежките травми на Милен Цветков и смъртта му. Дори и очевидците да са оказали неправилна и неадекватна първа помощ на журналиста, както твърди защитата, това не променя фактът, че Цветков е получил тежки смъртоносни травми, мотивира се съдът.


Свидетели, шофьори и очевидци са разказали пред разследващите, че са чули звук като от взрив в момента на удара. От пораженията по автомобилите, от свидетелските показания, които споменават за скорост от около 100 км/ч и от видеокадрите от охранителните камери се вижда, че скоростта при удара е била значително над позволената.


Според съдия Мумджиева има достатъчно доказателства и че Кристиан Николов е управлявал джипа, сред които и свидетелски показания. Такива показания е дала и майка му Десислава Пешева-Николова, която е заявила пред разследващите, че джипът се ползва най-вече от сина й.

Тест за наркотици е показал, че Николов е използвал 4 вида наркотици - амфетамин, кокаин, лексотан и канабис. Според експертиза той е приел веществата до 24 часа преди да бъде тестван, а в този период попада и моментът на катастрофата. Няма доказателства, че той е невменяем, а че се отнася с безразличие към настъпилите последици. Според съда е налице евентуален умисъл, тъй като не е направил никакъв опит да предотврати удара.

Кристиан Николов е имал възможност да види автомобила на Милен Цветков пред себе си, да прецени скоростта и посоката на движение, но според свидетелите той е продължил с увереност, напълно игнорирайки червения светофар и опасността за живота и здравето на другите участници в движението, мотивира се съдия Мумджиева.


Николов е с чисто съдебно минало, но според съда употребата на упойващи вещества има специфично значение за конкретния случай още повече, че е използвал 4 различни вида наркотик. Освен това на този етап не може да се отрече връзката между въздействието на наркотиците и липсата на гаранции, че Николов би могъл да се въздържа от употребата на такива вещества под домашен арест или в друга обстановка.


Приятелите му, които са се возили в автомобила с него, са отказали да дадат показания. Близки и роднини са разказали, че той живее със Симона Цанкова, която също е пътувала с него по време на катастрофата. Макар че не са го уличили в престъпление, те не са отрекли, че той е шофирал джипа.


Според съда има опасност Николов да се укрие зад граница, тъй като учи в Германия. По-рано днес прокуратурата преквалифицира обвинението в по-тежко - в умишлено причиняване на смъртта на Милен Цветков.


Текстът, по който Николов е обвинен, предвижда между петнадесет до двадесет години или доживотен затвор, а не между 3 и 15 г. затвор, както се коментираше в началните етапи на разследването.


Николов е управлявал лек автомобил Audi Q7, нарушил е правилата за движение, движил се е със скорост над разрешената и не спрял при приближаване на кръстовището при червен сигнал на светофарната уредба, вследствие на което умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков, твърди държавното обвинение.


Случаят е особено тежък, тъй като деецът е управлявал моторно превозно средство след употреба на различни видове наркотични вещества - амфетамин, марихуана, кокаин и бромазепам (съдържащ се в лекарството Лексотан). Застрашил е живота и здравето на множество участници в движението, като деянието е извършено на оживено място, посочват от прокуратурата.


Предварителното заключение на назначената съдебно-медицинска експертиза от аутопсията показва, че вследствие на удара на Цветков са били причинени множество несъвместими с живота травми - счупване от 3 до 11 ребро, травма на черния дроб, както и сърдечна тампонада.


Прокуратурата: Не е направил никакъв опит да спре или намали


Според държавното обвинение, по случая са събрани достатъчно доказателства. Сред тях са свидетелските показания на 8 души. Разпитани са и петима души, които са станали преки очевидци на катастрофата. Сред тях е и един от първите, които са се притекли на помощ на журналиста - полицейски служител, който е охранявал района на метростанцията. Той е разказал в показанията си, че Милен Цветков е бил с колан и имал травма на тила.


Разпитани са и свидетели от таксиметровия автомобил, както и от близки обекти. Според прокуратурата, престъплението е изключително опасно, тъй като Николов не е направил никакъв опит да спре. Това се вижда и от кадрите на охранителните видеокамери, а свидетели твърдят, че при удара са чули звук като гръм. Шофьори, които са чакали на светофара в съседни ленти са разказали, че джипът се е движил със скорост около 100 км/ч.


"Движил се е със значително превишена скорост, не е опитал да намали при червен светофар на кръстовище, което обичайно е оживено и по принцип има множество участници в движението, включително и пешеходци, които в този момент са пресичали", аргументира се прокуратурата.


От видео-техническата експертиза, изследвала записите на видеокамерите, става ясно, че в нито един момент Кристиан Николов не е натиснал спирачка. "Не е предприел никакви действия, с които да избегне обществено-опасните последици", подчертаха от държавното обвинение.


Изготвена е физико-токсикологична експертиза, която е установила, че той е бил под влиянието на различни наркотични вещества, сред които амфетамин, марихуана и кокаин. Това, според държавното обвинение, доказва, че той съзнателно е управлявал автомобила при ограничени възможности за адекватна реакция, разчитайки единствено на шанса си. По този начин е застрашил живота не само на Милен Цветков, но и на множество други участници в движението.


Освен това според прокуратурата, има реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, ако бъде освободен. Справка, представена от адвоката му, показва, че Николов е студент в Германия, а прокуратурата смята, че след като пребивава основно в чужбина и има опасност да се укрие зад граница, ако не бъде в ареста.


Адвокатът: Очевидците са местили Милен Цветков по недопустим за травмите му начин


Адвокатът на Кристиан Николов - Любомир Таков поиска от съдия Мумджиева да не му налага никаква мярка за неотклонение и да го освободи от ареста, защото прокуратурата не е доказала без съмнение, че той е шофирал джипа по време на катастрофата.


"Самото обстоятелство, че в рамките на 48 часа съдържанието на постановлението за привличане към наказателна отговорност претърпя 3 редакции е показателна за това, че органите на досъдебното производство разполагат само с предположения", каза адвокат Таков.


По думите на защитника, разследващите са използвали и "новаторски и нетрадиционни доказателства" за случаи на катастрофи.


"Не може да се счита, че е установен със сигурност водачът на лекия автомобил към 18 ч. и че свидетелските показания са достатъчни, за да бъде прието, че моят клиент, а не друг, е управлявал лекия автомобил "Ауди" в момента на катастрофата. Макар по делото да има видео-техническа експертиза, тя обяснява и то само донякъде механизма на катастрофата и действието на отделни лица, които са се намирали в района. Липсва лицева идентификация на заснетите от охранителните камери лица, отсъстват разпознавания", твърди защитникът.


По думите му, Кристиан Николов е сочен като присъствал на местопроизшествието и като участник в катастрофата от един единствен свидетел - служителят, охранявал метростанцията.


Други двама полицаи, които са се отзовали на сигнала за катастрофата, са установили самоличността на Николов, но адвокатът обясни, че те не са преки очевидци и са пристигнали след сблъсъка.


"Европейският съд по правата на човека е категоричен, че положението на полицейските служители в процеса е различно от това на незаинтересования свидетел", аргументира се юристът.


Освен това по време на разпитите, свидетели са дали твърде общо описание на Николов - слабо телосложение, къса коса и набола брада. Те обаче казали пред разследващите, че не могат да разпознаят с категоричност лицето, управлявало автомобила и слязло от шофьорската врата.


Няма и данни Кристиан Николов и Милен Цветков да са се познавали, посочи Таков, за да аргументира твърдението си, че не може да бъде доказан умисъл.

"Разследващите не са се постарали да изследват дали причината за смъртта на пострадалия е именно катастрофата или последващите недотам адекватни действия на очевидците, включващи ваденето на пострадалия, съпровождането му до близкия тротоар, въртене на главата му, сърдечен масаж, положили тялото му в неправилно положение с оглед налични гръдни травми и вътрешни кръвоизливи както и други действия, абсолютно неприемливи и недопустими при оказване на първа помощ", заяви Любомир Таков.

Той каза и че няма опасност клиентът му да се укрие или да извърши друго престъпление, нито пък има риск да осуети разследването. Николов е с установена самоличност и адрес, на който винаги може да бъде намерен. В София живеят неговите родители, брат и сестра.


"Той е отличник на гимназията си, студен в Германия, спортист и медалист, ползва се с добро има сред своите колеги и съседи", обясни пред съда Таков и представи справка за отличен успех в гимназията. Добави и че по делото са разпитани почти всички основни свидетели и няма как да се попречи на разследването, а с такова медийно отразяване дори не е възможно да се укрие.


"Няма предишни дела и осъждания, с чисто съдебно минало е. За всички юристи в залата е ясна каква е правилната квалификация на това деяние и тя не е тази, която се представя прокуратурата", подчерта адвокат Таков.


Той призова съда да не взема решение под влияние на обществения и медийния интерес, тъй като всеки се смята за невинен докато не влезе в сила присъда.


Клиентът му е заявил, че иска да съдейства на разследването. "С негова и на неговите близки помощ, всички са се явили доброволно пред органите на МВР за оказване на съдействие", каза защитникът, но съдът посочи, че той е отказал да участва в разпознаване на живо и не се е съгласил да предостави биологичен материал.


Как стана катастрофата - четете тук
Какво се знае до момента за тежкия инцидент, участниците и реакцията на институциите - тук
Видеокадри от удара и минутите след това - тук и тук

Друго видео от охранителни камери гледайте - тук
Повече за арестите четете тук.
Как може да се помогне на децата на Милен Цветков четете тук.
Как е купен джипът, блъснал колата на журналиста четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK