На живо

Коронавирусът в България: Брюксел се поучи от нас, смята Борисов

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Брюксел се поучи от нас, смята Борисов

© Правителствена информационна пресслужба"Дневник" следи в реално време ситуацията с коронавируса в България.
"Днес чухме предложение да се отворят хотелите и ресторантите. Ние ще ги отворим, но след това ще търсим не сервитьори, а медицински работници", заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг след днешния Европейски съвет. Той изтъкна, че медиците очакват втори пик, но не се знае дали предстои скоро, или ще е през есента.


"София не изглежда като под карантина. Улиците на София са пълни", посочи той. Обясни, че е дал разпореждане да се мисли за възможности за отваряне на паркове и градинки, а яснота ще има в неделя. Добави и че иска да се отворят ресторантите, "но ме е страх". Какво още каза по темата, четете тук.

Брюксел се поучи от нас.


Бойко Борисов,

министър-председател


Премиерът отново изтъкна, че предприетите от България мерки са сред най-адекватните, включително тези за защита на медиците. В изявлението си той обяви и икономическа мярка за подкрепа за най-малките фирми за справяне с кризата заради коронавируса - "173 милиона грант", без да уточни в каква валута, за над 20 хиляди фирми. По думите му ще се отпускат между 3 хил. и 10 хил. лева за микро фирми, а кандидатстването ще става по електронен път чрез системата ИСУН.

Изявление на премиера Бойко Борисов след заседанието на Европейския съвет днес:

Общо 85 403 души са останали без работа от началото на извънредното положение, отчете министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред Би Ти Ви. По думите ѝ безработицата се забавя и всеки ден регистриращите се в бюрата по труда намаляват с около 300-400 души.


Броят на хората, които ще запазят местата си, благодарение на мярката 60/40 надвишава тези, които остават без работа, обяви Сачева. По думите ѝ почти 10 хиляди работници всеки ден запазват местата си заради схемата, по която са подадени заявления за над 86 хиляди души. В момента с Европейската комисия се обсъжда вариант по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" за най-засегнатите от кризата сектори да се заплаща още един, четвърти, месец, като ще се поемат 40% от заплатата на съответния служител, се разбра от думите на министъра.

Дали Националният оперативен щаб за коронавируса ще иска затягане на мерките около 1 май ще зависи от това дали ще "покажат зрелост сънародниците ни", каза председателят на щаба Венцислав Мутафчийски пред Би Ти Ви. Според него в момента върви една кампания за отхвърляне на мерките. Попитан възможно ли е отварянето на парковете за разходки той каза, че това може да стане, когато се види тенденция на устойчивост, каквато в момента липсва.


Карантината в България е много интересна карантина. Тя не забранява кой знае колко неща, освен моловете, ресторантите и хотелите.


Венцислав Мутафчийски,

председател на Националния оперативен щаб


На въпрос дали по-високият брой установени заразени се дължи на по-големия брой PCR тестове, които се правят, Мутафчийски посочи, че важни показатели за ситуацията са и хората, настанени в интензивни отделения, както и смъртността. По отношение на масовото тестване на населението той каза, че такова е невъзможно, както хората го разбират - от къща на къща. Масово тестване означава такова на максимално голям брой хора около заразения, медицински работници, прицелни групи и хора на случаен принцип, обясни той.


"Променихме тактиката, защото ситуацията ни накара и сега всяко огнище го тушираме максимално бързо. В момента имаме ресурс затова, но скоро може да нямаме", каза още Мутафчийски.

Плевенското село Буковлък няма да бъде поставено под карантина, реши днес Областният оперативен щаб. Не се налага изолация, защото положителните проби с PCR тест са много малко в процентно отношение спрямо населението на селото. Общо шест са положителните проби за коронавирус в Буковлък.

От днес се възстановяват част от междуградските автобуси, които бяха спрени по Великден като мярка срещу разпространението на коронавируса, съобщава БНТ. От началото на извънредното положение пътуващите с автобуси са намалели с 90% и от 70 фирми работят едва 10. При влаковете, които продължаваха да се движат и по време на празниците, се отчита спад на клиентите с 50%.

От полунощ се въвежда временна забрана за влизането в България на хора и превозни средства от Република Турция. Заповед за това издаде министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Изключение се допуска за тежкотоварни автомобили, транспортни средства със специален режим на движение или превозващи хора, които се нуждаят от лечение, както и автомобили, изпълняващи хуманитарни мисии.


Забраната е в сила от 00:00 ч. на 24 април до 23:59 ч. на 26 април. Повече - тук.

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви пред Би Ти Ви, че до момента няма информация да има фалирали или изпаднали в несъстоятелност хотели и туроператори. Тя изрази надежда на 15 юни да започне летният сезон и застъпи идеята да паднат визите за граждани на Русия и Турция, тъй като ако има летен сезон, очакванията са гражданите на много съседни страни да посетят българското Черноморие. Повече четете тук.

Започналият днес свещен за мюсюлманите месец Рамазан ще е различен заради пандемията от коронавируса. Както беше и за православните християни за Цветница и Великден, достъпът на вярващите до джамиите в България е ограничен, макар и храмовете да не са затворени. Забранени са събиранията на големи групи хора, включително и за тържествената вечеря ифтар. Според действащите ограничения пътуването от Турция към България за празника би трябвало да е невъзможно. Повече четете тук.

Починалите в страната вече са 52-ма, 1097 са заразените

Потвърдените случаи на коронавирус в страната вече са 1097, по данни от Националния оперативен щаб. Днес още двама души са починали, с което броят на смъртните случаи става 52.


В болница "Александровска" е починал 71-годишен мъж, който е бил на апаратна вентилация и е страдал също от остра бъбречна недостатъчност, исхемична болест на сърцето и двустранна пневмония. В "Пирогов" е починала жена на 85 г. с хронична обструктивна белодробна болест и диабет, била е с пневмония.От доказаните в рамките на деня 16 нови случаи 8 са в област Видин, 5 в област Кюстендил, 1 в област Благоевград, 1 в област Ямбол и 1 в област Враца. Под наблюдение в болници са настанени 270 души, 37 от които са в интензивни отделения. Медицинските лица с установен COVID-19 са 95.

Столичната община очаква спад от 23.4 млн. лева в приходите за 2020 г. заради ситуацията с коронавируса. Това показват разчетите в актуализирания бюджет на общината, който е изготвен днес, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Той предвижда намаляване с 13.3 млн. лв. на средствата в инвестиционната програма на общината, а на текущите разходи - с 12.8 млн. лв. Предвиждат се с 12.1 млн. лв. по-малко приходи от данъци и с 11.3 млн. лв. по-малко постъпления от такси и други приходи. "Най-съществен спад очакваме от таксата за детски градини и ясли – 3.9 млн. лв., а 2.6 млн. лв. по-малко от такса "битови отпадъци", съобщи Фандъкова.


По думтие ѝ в средата на годината ще бъде направена нова оценка на бюджета с готовност да се предложи втора актуализация. "Очакванията на експертите са кризата да се задълбочи и да има отражение върху публичните финанси и през 2021 г.", казва още кметът. Общината обмисля вариант за теглене на инвестиционен заем за изграждане на липсващите стратегически участъци от вътрешния градски ринг – бул. "Тодор Каблешков", бул. "Филип Кутев" и връзките с околовръстния път – Източна тангента, Ломско шосе, бул. "Рожен".

Над 8 700 души са глобени за липса на маски

Общо 1048 досъдебни производства са образувани от началото на извънредното положение в страната (13 март) досега за неспазване на въведените с него правила, съобщи пресцентърът на прокуратурата. Най-много са производствата в област Варна – 136, следвана от област Хасково – 91.


Съставени са 12 852 акта за нарушения и неизпълнения на противоепидемичните мерки. Повече от половината от тях - общо 8703, са за липса на предпазни маски. Носенето на предпазни маски е задължително от 12 април със заповед на здравния министър, срещу която вече има заведени дела във Върховния административен съд. Най-много хора са засечени без предпазни маски в Пловдив – 1502, а най-малко са в Перник – само 34. Наказанието за това нарушение е глоба в размер на от 300 до 1 000 лв., а при повторно провинение - от 1 000 до 2 хил. лв.

Над 68 хил. души опитали да минат без право през КПП-тата на София

От въвеждането на контролно-пропускателните пунктове край областните градове на 20 март досега полицаите на КПП-тата в цялата страна са върнали общо 125 072 души, опитали да влязат или излязат в градовете без право на това. Повече от половината от нарушителите са в София, се разбира от съобщение на прокуратурата.


Най-много хора – 68 552, са се опитали да преминат нерегламентирано през КПП-тата на входовете и изходите на столицата.


Общо 116 са образуваните от прокуратурата досъдебни производства за попълване на неверни данни в декларациите, предадени на органите на МВР. Хората имат право да преминават през пунктовете само по работа, за посещение на лекар, а завръщане у дома по адресна регистрация или за грижа за роднини. За целта се попълва декларация за причините, поради които се напуска или влиза в града.


Коронавирусът в България: Брюксел се поучи от нас, смята Борисов

© Цветелина Белутова, Капитал

Борисов: Бързото отхлабване на мерки може да доведе до нова вълна

Прекалено бързото отхлабване на мерките заради пандемията от коронавируса може да доведе до нова вълна от заболели и починали и би обезсмислило ограниченията досега. Това мнение изрази премиерът Бойко Борисов по време на видеоконферентна среща на върха на Европейската народна партия (ЕНП) днес. Лидерите от ЕНП обсъдиха начините за преодоляване на политическата криза, предизвикана от пандемията от COVID-19.


"Единственият начин ситуацията да се нормализира е разработването на лекарство и ваксина. Този процес обаче е дълъг и е важно всички страни, както и самият Европейски съюз, да инвестираме в разработки. Само така ще можем да се справим с кризата", заяви Борисов, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ. Той приветства и предложението на Европейската комисия за мащабен инвестиционен план за възстановяване на икономиката на съюза.

Коронавирусът в България: Брюксел се поучи от нас, смята Борисов

© Пресцентър на ГЕРБ

Има ли опасност от заразяване с коронавирус при инвитро процедурите, колко хора ще засегне забраната за тяхното провеждане, колко време може да се отлагат те и как ще се отрази това - "Дневник" потърси отговори след заповедта за ограничаване на новите процедури по асистирана репродукция. Четете повече тук.

ВАС с 5 дела срещу заповеди на Ананиев

Върховният административен съд образува 5 дела по редовни жалби на физически лица срещу заповеди на министъра на здравеопазването във връзка с обявеното в страната извънредно положение. Делата ще бъдат насрочени за разглеждане в открити съдебни заседания след обнародване на обявления за оспорванията в "Държавен вестник", съобщиха от пресцентъра на ВАС.


ВАС образува дело срещу части от заповеди на министъра на здравеопазването, свързани с налагането на 14-дневна карантина на пристигащи граждани в България, посещението и събирането на повече от двама възрастни на открити и закрити обществени места, за водачите на тежкотоварни автомобили, преминаващи транзитно през територията на страната. Сред заповедите, срещу които ВАС образува дело, са тези, свързани със забраната за посещение на паркове и градинки, интервалите за пазаруване в магазини и аптеки, организираните КПП-а на областните центрове и извършването на проверка за целта на пътуването, както и задължителното носене на предпазна маска.

Портал за правата в кризата

Съдии, адвокати и правозащитници правят портал за правата по време на кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия, съобщи "Сега". Сред инициаторите на инициативата #ПраваПоВремеНаКриза са съдиите Нели Куцкова, Калин Калпакчиев, Владислава Цариградска и адвокатите Михаил Екимджиев и Мария Шаркова. Извънредната ситуация, в която се намираме, изисква бързи и адекватни решения, но и анализ върху пораждащите се правни предизвикателства - за институции, бизнес, граждани, уязвими групи, обясняват юристите.

Улеснено издаване на ПИК

Потребителите, които искат да им бъде издаден персонален идентификационен код (ПИК) от Националната агенция за приходите (НАП), могат да го заявят с обаждане на информационния телефон на приходната агенция: 0700 18 700, на имейл: [email protected], по пощата, както и през системата за сигурно електронно връчване (https://edelivery.egov.bg/), поддържана от Държавна агенция "Електронно управление", съобщиха от НАП. В заявлението за издаване на ПИК е необходимо потребителят да посочи своите данни, задължително електронен адрес за кореспонденция, както и предпочитан от него офис на НАП, в който ще получи издадения ПИК. От съображения за сигурност кодът се дава само лично на клиента или на упълномощено от него лице. С ПИК на НАП могат да се ползват както е-услугите на агенцията, така и е-услуги, предоставяни от други администрации. Общият брой е-услуги на НАП, достъпни с ПИК, е повече от 35.


Още по темата - тук

13 медици от "Св. Иван Рилски" са заразени

Общо 13 души от персонала на болница "Св. Иван Рилски" са доказано заразени с коронавирус. Последната положителна проба, която беше обявена на брифинга на Националния оперативен щаб, е на медицинска сестра от отделението по неврохирургия. Тя се е върнала на работа във вторник след 10-дневен отпуск. Затова от лечебното заведение предполагат, че не се е заразила в болницата. Тя е тествана още при връщането си на работа и не е имала контакт с болни, твърдят от пресслужбата на лечебното заведение пред "Дневник".


Засега не е известно дали отделението ще бъде поставено под карантина. Вече две звена в болница "Св. Иван Рилски" не приемат пациенти.

Заразените с коронавирус възрастни хора в социален дом се намират в село Гара Орешец, област Видин, а не както по-рано днес съобщи ръководителят на кризисния щаб Венцислав Мутафчийски, в Орешак, Ловешко. Това се разбира от съобщение на здравното министерство.


Едно от лицата, настанени в дома, е било пациент в неврологичното отделение на видинската болница. След дехоспитализация лицето се е завърнало в дома, а впоследствие отново е прието в лечебното заведение. При второто настаняване е направен PCR тест за COVID-19 и при пациента е доказана коронавирусна инфекция. В дома са настанени общо 26 човека, а 16 души е персоналът, който ги обслужва. Утре се очаква да излязат резултатите от тестовете на контактните лица, служители и домуващи. Домът е поставен под карантина.

Да се зададе въпрос, че има медик без облекло, просто ме взривява, това каза днес премиерът Бойко Борисов при посещение в една от фабриките, която произвежда многократни защитни гащеризони. Той беше информиран, че до момента са произведени 15 хил. бройки, а тази седмица ще бъдат издадени още 9 хил. Борисов нареди на ръководителя на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски да организира така нещата, че която болница поиска защитно облекло, да й се доставя до два часа. Борисов допълни, че ще информира колегите си от Европейския съвет, че България може да им помогне със защитни облека.


Подробности - тук


Съветът на Борисов за облеклото у дома - тук

Омбудсманът Диана Ковачева поиска Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да разреши гражданите да платят мартенските си сметки за парно едва след като те бъдат коректно изчислени. Причина са многобройни жалби на граждани за нереално големи според тях суми. В условията на основателни съмнения за неправилно изчислени прогнозни сметки, както и в извънредната ситуация, при която хората имат обективни затруднения да плащат битовите си сметки, КЕВР да даде възможност на потребителите да заплатят сметките за парно за м. март едва след като те бъдат изчислени правилно, призовава общественият защитник.


Повече - тук

Нов опит парламентът да изслуша премиера

Председателят на парламента Цвета Караянчева насрочи извънредно заседание за 28 април, съобщи сайтът на Народното събрание. Заседанието е с начален час 9.00. ч. То е инициирано с подписите на депутати от парламентарната група на БСП и на него ще се изслуша премиерът Бойко Борисов.


Извънредно заседание на парламента със същата цел се проведе и във вторник, но то беше провалено заради липса на кворум.


Още по темата - тук


Коронавирусът в България: Брюксел се поучи от нас, смята Борисов

© Юлия Лазарова

В парламента има невъзможна за работа атмосфера, каза днес зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков. Според него има ясно желание от управляващото мнозинство най-висшият държавен орган да не работи. Като "арогантна демонстрация" определи Зарков отказа на управляващите да свикат заседание на парламента, на което да бъде изслушан премиерът. "На това изслушване искахме не само да чуем какви мерки се планират, но и да ги обсъдим. Една от най-големите слабости на управлението е, че народът се държи в неведение", каза депутатът.


Имаме чувството, че брифингите са повече от мерките.


Крум Зарков,

зам.-председател на парламентарната група на БСП за икономическите мерки


По повод атакуването пред Конституционния съд на промените в законите, позволяващи МВР да получава без разрешение от съда трафични данни от мобилните оператори, Зарков каза, че от БСП са обещали още при приемането на текстовете да го направят. Той повтори позицията на социалистите, че в период на извънредно положение се внасят текстове, които да важат след него.

Кантарджиев: Заради неглижиране са многото заразени медици

Многото заразени сред болничния персонал се дължат на характера на българите. По отношение на коронавируса реакцията бяха от неглижиране до паника, каза днес пред БНТ директорът на Националния център за заразни и паразитни болести и член на оперативния щаб проф. Тодор Кантарджиев. Той поясни, че на много места, особено в провинцията, не са взети предвид препоръките всеки пациент да се третира като заразен.
Според Кантарджиев пикът на заразата ще се достигне в следващите няколко дни. "Нашата страна до този момент стои много добре и причините са навреме взетите мерки."
Още по темата - тук

Захариева с призив да не се пътува за Рамазан

Министърът на външните работи Екатерина Захариева призова българските мюсюлмани да не пътуват до Турция за Рамазан. Пред "Нова телевизия" тя подчерта, че в Турция пристигащите от страни с коронавирус се поставят под карантина не в домовете си, а в изолирани помещения. Когато се върнат в България, пътувалите отново ще трябва да изкарат 14-дневна карантина, напомни правилата министърът.

700 теста днес във "Филиповци"

Продължават тестванията за коронавирус на живеещите в поставените под карантина столични квартали "Филиповци" и "Факултета", беше съобщено на пресконференцията на Националния кризисен щаб. Вчера са направени 200 теста във "Филиповци", като има положителни, но повече данни не бяха дадени.


Днес ще се направят 700 теста във "Факултета" на случаен принцип, като ще се търсят нови семейни огнища. Мнението на Столичната районна здравна инспекция е, че карантинните мерки трябва да продължат.

Рекорден брой заразени за денонощие

За изминалото денонощие са установени 66 нови случая на болните от коронавирус в България, като увеличението в сравнение със сряда е с 6.8%, съобщи ръководителят на националния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. Това е рекордно увеличение до момента.


Най-голям ръст на новозаразени има в област София-град (26), в област Плевен са 13. В областите Сливен и Велико Търново са по 5, Пловдив, Пазарджик и Кюстендил са по 4, в област Ловеч има 3 случая, в област Видин са двама, в областите Варна, Бургас и Перник по 1.


Коронавирусът в България: Брюксел се поучи от нас, смята Борисов

© Правителствена информационна пресслужба


Сред заразените има общо 39 деца, като 22 са под 10 години. Сред новите случаи има пет деца. В отговор на въпрос проф. Мутафчийски коментира, че при децата болестта минава изключително леко, като най-често признаците са на обикновена настинка или липсват симптоми.


Общо случаите на заразени в страната са 1081. Активните случаи са 841. Има един нов починал през нощта - жена на 71 години, която е лекувана в "Пирогов". За денонощието общо смъртните случаи са три. Общият брой на починалите е 50.


В страната в болница са 262 души, като 37 са в интензивни отделения. Излекуваните са 190, от които са 16 нови.

12 нови случая на заразени има сред медицински персонал.


Брифингът на националния оперативен щаб:Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (373)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Добре, че взехме да правим повече тестове, та да сме по-близо до реалната ситуация, но все още кривата по-прилича на права! Рано е още, да се вади обяснението, ами за великден, какво пътуване беше!

 2. 2 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 424 Неутрално
 3. 3 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Общия брой за страната е 312. В болница са 262 + починали 50 (като не е толкова сигурно,че са починали само от вирус). Тези,дето си стоят в къщи,не са болни.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 4. 4 Профил на Sleepy.J
  Sleepy.J
  Рейтинг: 14 Неутрално

  голям праз. стига с тази корона.

 5. 5 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Продължавайте да врещите срещу мерките.

 6. 6 Профил на Stan Todorov
  Stan Todorov
  Рейтинг: 286 Неутрално

  50 починали за месец не е нищо.Най-вече тежко болни пенсионери. От инсулт, инфаркт или рак за последния месец са починали многократно повече. От цигари и алкохол също.

 7. 7 Профил на ivan92
  ivan92
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Добре, че взехме да правим повече тестове, та да сме по-близо до реалната ситуация, но все още кривата по-прилича на права! Рано е още, да се вади обяснението, ами за великден, какво пътуване беше!
  —цитат от коментар 1 на ban


  Аз не мога да разбера напълно още критиката за Великден. Добре, това нещо, този вирус, не може да бъде спрян, той ще се разпростре докато се заразят толкова хора, че се изгради някакъв имунитет (ако не се изгражда имунитет, каква ваксина чакаме?). Тоест, рано или късно, този вирус ще плъзне из страната, а това пътуване просто го ускори. Иначе ако седим само по къщите и чакаме да отмине, просто икономиката ще се срива още и още, докато накрая трябва да махнем преградите и вирусът точно тогава ще зарази масово много хора, както и стари хора, като това ще причини точно тогава много хоспитализации наведнъж.

 8. 8 Профил на ivan92
  ivan92
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Добре, че взехме да правим повече тестове, та да сме по-близо до реалната ситуация, но все още кривата по-прилича на права! Рано е още, да се вади обяснението, ами за великден, какво пътуване беше!
  —цитат от коментар 1 на ban


  Аз не мога да разбера напълно още критиката за Великден. Добре, това нещо, този вирус, не може да бъде спрян, той ще се разпростре докато се заразят толкова хора, че се изгради някакъв имунитет (ако не се изгражда имунитет, каква ваксина чакаме?). Тоест, рано или късно, този вирус ще плъзне из страната, а това пътуване просто го ускори. Иначе ако седим само по къщите и чакаме да отмине, просто икономиката ще се срива още и още, докато накрая трябва да махнем преградите и вирусът точно тогава ще зарази масово много хора, както и стари хора, като това ще причини точно тогава много хоспитализации наведнъж.

 9. 9 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Мутафчийски отбеляза пътуванията за Рамазан , трябваше да се блокира границата с Турция !!!!

 10. 10 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Добре, че взехме да правим повече тестове, та да сме по-близо до реалната ситуация, но все още кривата по-прилича на права! Рано е още, да се вади обяснението, ами за великден, какво пътуване беше!
  —цитат от коментар 1 на ban


  Добре че има "умници" като теб да правят каквото си искат и да реват è им ограниàват правата. И после щаба крив, положението криво, само вие невинни.

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  До коментар [#5] от "Червен дисибар":

  Обездвижването също нанася щети на организма и отключва редица заболявания.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#6] от "Stan Todorov":

  То не е за месец, а за близо два месеца, за това време са починали 15 000! Така или иначе ще стигнем някакво средно европопейско число, по брой починали с корона!

 13. 13 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Мутафчийски отбеляза пътуванията за Рамазан , трябваше да се блокира границата с Турция !!!!
  —цитат от коментар 9 на stenlyaka


  тя Е блокирана

 14. 14 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 54 Неутрално

  Ганьо ги разбира нещата. Знае повече от щаба, разбира повече от вирусолог, ограниченията са за балъците където вярват на тази фалшива схема...

 15. 15 Профил на Sleepy.J
  Sleepy.J
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#10] от "Червен дисибар":

  Братчед, тези "мерки" не отговарят по никакъв начин на реалната опасност от този вирус. заразените и преболедувалите са в хиляди пъти повече. в момента започнаха да тестват и познай - започнаха да намират (който търси намира). спрете си телевизията, излизайте повече на слънце и разходки. иначе ще се посерете от шубе стойки вкъщи.

 16. 16 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Лошото е, че имаме бая заразени медицински персонал. Това означава, че заразата ще почне да се разнася доста по-бързо, ама не щото не се спазва извънредното положение, ами щото най-големия развъдник на заразата са болниците...

 17. 17 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 647 Весело

  До коментар [#8] от "ivan92":

  И аз това го обяснявам, ама щаба все си мисли, че с полиция се лови вируса! Сега, могат да се пробват и с армията! И накрая ще кажат, ами не става, материала е калпав!

 18. 18 Профил на Sleepy.J
  Sleepy.J
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#12] от "ban":

  вчера от ООН съобшиха, че всеки ден от Глад умират 25 000 души понсвета. не виждам никаква истерия по талавизора по темата.

 19. 19 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 631 Неутрално

  кату задръстите болниците
  и Арена Армеец къде са я подготвили
  ша крескате оставка ли?

 20. 20 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1743 Разстроено

  Тези са от черкуващите се по Цветница. Горките деца - безумните им родители са ги завлекли в църквите, и така са ги заразили - децата не знаят да се пазят.
  Тъжна история.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 21. 21 Профил на Vicente Tsvetkov
  Vicente Tsvetkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От 08.03 -> 23.04 = 46 дни.
  46 *300 /средно на ден починали в България/ = 13,800 души са починали междувременно ... но ние сме се фокусирали върху 50 ?
  За другите защо никой не говори (отделно, че сигурно в този период може и повече да са).

 22. 22 Профил на Sleepy.J
  Sleepy.J
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#19] от "bruno__dante":

  Като, ако, иде, след една седми а, две седмици, по Великден, на 1ви май, за Гергьовден, първа вълна, втора, трета вълна... това ще е репертоарът в следващите две години. през това време какво?

 23. 23 Профил на ivan92
  ivan92
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#8] от "ivan92":И аз това го обяснявам, ама щаба все си мисли, че с полиция се лови вируса! Сега, могат да се пробват и с армията! И накрая ще кажат, ами не става, материала е калпав!
  —цитат от коментар 17 на ban


  То аз не знам как хората не го виждат това. Аз лично влязох 2 пъти в големи хранителни вериги/магазини и ми стана пределно ясно, че това не може да бъде спряно. 1 човек в магазина от 40-те човека, които бяхме вътре, да беше заразен, поне още няколко щеше да зарази. Идеята на мерките е просто да се забави разпространението на вируса, за да може да се предпазят възрастните хора и да се поемат пациентите. Само че не разбирам какъв е проблемът при приемането на пациенти, като реално около 40 човека са в интензивни отделения в цялата страна с коронавирус. Ние имаме много повече хора в интензивни отделения по всяко друго време на годината и се справяме, а сега се всява паника, че с толкова пациенти не може да се справим?

 24. 24 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5498 Весело

  Сърце мъжко не трае...
  Свобода или смърт!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 25. 25 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#18] от "Nick":

  Нещо повече, за два месеца от вируса са починали толкова, колкото за ден в целия свят, около 150000!

 26. 26 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  Нищо неочаквано, уви. Като започнат по вече тестове - повече заразени. Най- притеснително поне за мен е бързо растящия брой медицински персонал.

 27. 27 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  До коментар [#1] от "ban":

  Излизащите от София за Великден са пътували предимно в София-област, така че би трябвало да заразят населението там, защото все още няма заразени. А пътуващите с хиляди всеки ден работещи в София и обратно с лични автомобили, влакове и автобуси, защо не са пренесли досега заразата в София-област, 2 месеца вече.

 28. 28 Профил на Vicente Tsvetkov
  Vicente Tsvetkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "ivan92":

  Всъщност проблемът е, че търсим логика там където логика просто няма.
  Всичко се прави с цел и тази цел видно не е да се спре този тъй опасен вирус (който даже в Щатите започнаха да окачествяват като по-неопасен от обикновен сезонен грип + множество изследвания вкл. на професор от Станфорд John Ioannidis ... 0.1-0.2% смъртност ...

 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4122 Неутрално

  "Браво", стигнахме и до фейк новини от журналист, по време на живо предаване...
  И защо не я изгониха от залата!?
  И от коя медия беше?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Абе идиоти за какво се криете и се оставяте на тези мародери да ви банкрутират!

 32. 32 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 294 Гневно

  До коментар [#8] от "ivan92":

  Ако имаше малко повече желание да четеш и да се образоваш по проблема, щеше да знаеш, че основната полза от карантината е забавянето на разпространението. Това спасява животи, тъй като не се претоварва здрвната система, болниците и наличните лекари.
  Според теб какво ще стане ако всички забрани се махнат и всички се юрнем насам-натам.. ?! Задавал ли си си въпроса? Моят отговор е до месец положението ще е не трагично, ами апокалиптично - болниците ще са претъпкани, извън болниците ще умират хора без лекарска помош и по стотици на ден и т.н.
  Убеден съм че в един такъв сценарии тук ще се напълни с мнения че е трябвало да са по-строги мерките и че са изпуснали нещата, от тези които сега пишат, че няма нужда от толкова строги мерки...

 33. 33 Профил на ivan92
  ivan92
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#23] от "ivan92":Всъщност проблемът е, че търсим логика там където логика просто няма. Всичко се прави с цел и тази цел видно не е да се спре този тъй опасен вирус (който даже в Щатите започнаха да окачествяват като по-неопасен от обикновен сезонен грип + множество изследвания вкл. на професор от Станфорд John Ioannidis ... 0.1-0.2% смъртност ...
  —цитат от коментар 28 на Vicente Tsvetkov


  Реално дори е по-малка смъртността в тези изследвания. Дори и нашите изследвания за антитела в в Банско (0 смъртни случаи до момента по последна информация) и в Смолян(1 смъртен случай по последна информация) показват, че смъртността на вируса е много по-малка от 1% дори. Реално погледнато, смъртността е с по-високи стойности там където са се заразили предимно възрастни хора, в България това за момента не се случва.

 34. 34 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Да обобщим. Вътрешно-болнични инфекции и една трудова такава водят до този резултат. Притеснително е, че е влязло в старчески дом в Ловеч... Ами мийте си ръцете, пазете възрастните. Кое не разбрахте?
  Няма драстично увеличение на тежко болните. Караме си го на крак масово и това е. И нормално при повече тестове да се получава такава картина.

 35. 35 Профил на ivan92
  ivan92
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#8] от "ivan92":Ако имаше малко повече желание да четеш и да се образоваш по проблема, щеше да знаеш, че основната полза от карантината е забавянето на разпространението. Това спасява животи, тъй като не се претоварва здрвната система, болниците и наличните лекари. Според теб какво ще стане ако всички забрани се махнат и всички се юрнем насам-натам.. ?! Задавал ли си си въпроса? Моят отговор е до месец положението ще е не трагично, ами апокалиптично - болниците ще са претъпкани, извън болниците ще умират хора без лекарска помош и по стотици на ден и т.н. Убеден съм че в един такъв сценарии тук ще се напълни с мнения че е трябвало да са по-строги мерките и че са изпуснали нещата, от тези които сега пишат, че няма нужда от толкова строги мерки...
  —цитат от коментар 32 на sw51


  Точно това и казвам. Идеята е да се забави разпространението, за да се поемат пациенти, но ние имаме 40 човека в интензивни отделения в цялата страна. По всяко друго време на годината имаме много повече и се справяме. Болниците реално са празни. И да, съгласен съм, че сега ако изведнъж всичко се вдигне и особено старите хора излязат навън, ще настане голям бум. Но за да не се случи това трябва постепенно да започнат да се вдигат ограниченията, защото иначе икономиката ще ни принуди по някое време да вдигнем всичко внезапно (не може да търпиш загуби от над 10% на БВП и това да продължава).

 36. 36 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1104 Гневно

  Бреее, фейк новини били, искали да ни банкрутират, пак някви дрънкат че било грипченце, че хората били казали...
  Ами тогава грабайте байрака, тичайте навън, заразете се като сте толкоз ербап. Ама като отидете в болницата и откажат да ви сложат на обдишващия апарат, защото вече има някой друг там, май пак ще врещите?

 37. 37 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  "Масовото" тестване на циганите от Буковлък - 17 от 4000 ! Кметът им го каза сутринта по "Хоризонт"!

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  До коментар [#29] от "hamiltonf":

  Щом фейк новини стигат до залата за пресконференция на щаба, представяш ли си как е сред по-обикновените хора, направо се плаша какви и колко конспиративни теории кипят навсякъде....

 40. 40 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":
  "Обездвижването също нанася щети на организма и отключва редица заболявания."

  Вдигането на чаша, дъвченето и пътуването не спират обездвижването.

  подпис
 41. 41 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  До коментар [#33] от "ivan92":

  Смъртността от вируса е очевидно средно 20%.
  Ако се докажат 1 милион заразени умират 200 000.
  В България в момента е 20,83%.

 42. 42 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Продължавайте да врещите срещу мерките.
  —цитат от коментар 5 на Червен дисибар

  Добре че има "умници" като теб да правят каквото си искат и да реват è им ограниàват правата. И после щаба крив, положението криво, само вие невинни.
  —цитат от коментар 10 на Червен дисибар


  Гербер, хората са се затворили и търпят лишения.
  Но когато трябва да се отчитат ниски нива на заразата не ги хвалите тях, а хвалите щаба и Бойко Борисов.
  Когато нарастват случаите - виновни са хората.

 43. 43 Профил на ivan92
  ivan92
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#8] от "ivan92":Пътуването на селяндурите и тарикатите за Великден каква икономика е. Я да чуя.Съвсем изперкахте. Ами заминавайте на Запад. Щом все още се прибират хиляди вие заминавайте.Ето току що казаха, че вчера са се прибрали 1205.
  —цитат от коментар 38 на Да вярваме на истината


  Добре, казваш да забраним пътуванията по градовете. Кажете тогава план до кога това да стане? Още 1-2-3 месеца, колко още да очакваме? За мен е пределно ясно, че това не може да продължи дълго още. Ако искате още 3 месеца извънредно положение, това означава, че към 20-25% от БВП ще се загуби и безработицата ще стане на нива към 20-30% в страната. Ще настъпи масова емиграция към запад (там вече ще са отворили всичко), брутално обедняване и вероятно вдигане на престъпността.

 44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  До коментар [#29] от "hamiltonf":

  Не бързай да обвиняваш. Това го каза Балтов по БТВ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 45. 45 Профил на lig35561597
  lig35561597
  Рейтинг: 223 Неутрално

  А защо не кажат при колко от тези заразата е тръгнала от Свети Иван Рилски и има ли нещо общо с това, че голяма част от докторите там са членове на евангелистки църкви? И колко са от Филиповци ?
  Накрая ще се окаже, че в София точно заразеността е една от най-ниските като се изключат гетата, приходящите тежки случаи от провинцията и рисковите групи от медицинските заведения ?

 46. 46 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Пълен провал на т.нар. щаб. Два месеца циркаджийски номера с лампази, постни обяснения и лъжи пред тв и никаква идея какво се случва и как да се продължи. И в най-засегнатите страни 4-5 седмици след началото започва спад (https://www.worldometers.info/coronavirus/ ). С безумните, непремерени и очевидно ненавременни мерки на "щаба" и правитеслството на сикаджията ние ще се влачим до Коледа, чакайки пика и уж пазейки здравната система от коронавируса, а не хората, които боледуват и умират и сега преди всичко от други болести, но заради извънредното положение не получават нормални грижи.
  Неистовата самовлюбеност на "спасителите" доунищожи и малкото останало доверие на хората към институциите.

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 47. 47 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Абе, кво значение има ръста на заразените при положение, че Ганчо и Мара си ходиха на село, ядоха агне и козунак / това не могат да правят в града / и общо взето са доволни хората!?

 48. 48 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  До коментар [#44] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, ти обичайно си добре информиран, кога го е казал? Понеже съм доволно незает и следя новини, нищо подобно не съм чул - 17 заразени само в отделението по хирургия.
  На мен също ми заприлича на фейк.

 49. 49 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4122 Неутрално

  До коментар [#44] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Балтов е последния, на когото може да се има вяра, преувеличава, винаги търси някаква изгода. Спомняш ли си кой го назначи, как се качи на шефското място, с какви скандали и колко специалисти напуснаха в знак на несъгласие?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 50. 50 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Гербер, хората са се затворили и търпят лишения.
  Но когато трябва да се отчитат ниски нива на заразата не ги хвалите тях, а хвалите щаба и Бойко Борисов.
  Когато нарастват случаите - виновни са хората.
  —цитат от коментар 42 на Virgin


  Виновни са селяните, които плъзнаха из цялата държава и резултатите започват да излизат наяве. Иначе Бойко и щабът благодариха на всички останали, защото се видя, че по църквите хора нямаше.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 51. 51 Профил на so
  so
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Днес ще тестват Факултета и Филиповци и утре ще имаме нови рекорди. Не за друго, а щото сме лоши и не спазваме указанията на генерала майор професор доктор и т.н. ТОЙ ще обмисли поставянето на по-строги мерки, защото заразата се разпространявала. Все още ще е рано да се мисли за каквото и да е отслабване на мерки. До две седмици ще настъпи ад и ще дойдат хладилни камиони. Тиквата ще вдшгни кръвно от лошия матреал и няма да може да си кара жипката.

 52. 52 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 631 Весело

  До коментар [#30] от "dejmos":

  май си искАл нещо да кажеш?
  ма не са е получило
  пробай пак

 53. 53 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Имайте предвид, че са налични вече доста повече тестове и големи фирми и търговски вериги почнаха да тестват служителите си по собствена инициатива, за собствена сметка, в частните болници и лаборатории. Накрая, заразените автоматично се съобщават в РЗИ и НОЩ и се регистрират в общия брой. Жена ми беше уведомена, че ще я тестват с ПиСиАр тест в понеделник на работа и е една от последните, понеже почива тая седмица. Отделно се правят повече тестове и по инициатива на щаба. Така, че реално ръста на регистрираните е заради повечето тестове, на заради бум в заразяването по Цветница или нещо друго.

 54. 54 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 631 Весело

  До коментар [#42] от "Virgin":

  Я кай що растат у Раша с по 5 (пет) илядо дневно?

 55. 55 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Днес ще тестват Факултета и Филиповци и утре ще имаме нови рекорди. Не за друго, а щото сме лоши и не спазваме указанията на генерала майор професор доктор и т.н. ТОЙ ще обмисли поставянето на по-строги мерки, защото заразата се разпространявала. Все още ще е рано да се мисли за каквото и да е отслабване на мерки. До две седмици ще настъпи ад и ще дойдат хладилни камиони. Тиквата ще вдшгни кръвно от лошия матреал и няма да може да си кара жипката.
  —цитат от коментар 51 на so


  черен ви е хуморът, но дано не се окажете, по ирония на оня с косата, прав

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 56. 56 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 914 Неутрално

  В Беларус даже мачовете си играят а имат по малко умрели даже у нас. За какво ни превърнаха на идиоти? Лукашенко бил диктатор ама не той си затвори хората тогава кои са диктаторите?

 57. 57 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 521 Весело

  Смешници! Започнахме да тестваме и излизат повече бройките.
  Най-смешния щаб :)

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 604 Неутрално

  50 починали за месец не е нищо.Най-вече тежко болни пенсионери. От инсулт, инфаркт или рак за последния месец са починали многократно повече. От цигари и алкохол също.
  —цитат от коментар 6 на Stan Todorov


  Явно схващането на Джордж Бърнард Шоу не ти е чуждо. Възрастните и пенсионерите да мрат , за да не ни пречат и ангажират с допълнителни грижи . Ние да си щъкаме из България , да си пием итиетата и да си ядем екоконсерви и агънца !

 60. 60 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Коронясаните м/у нас стават все повече.
  Нищо чудно, при толкова минувачи - пинокиовци със стърчащи над маските инфектирани носове ...

 61. 61 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  До коментар [#48] от "boevbisser":

  В 120 минути в неделя ако не се лъжа. лесно може да се намери. Но лично го чух защото ме засяга точно хирургията на Пирогов.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 62. 62 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Освен да ни банкрутират затварянето всъщност какво цели? Какъв пик като всеки ден в България умират средно 350 а от короната 1? При това ако е истина въобще...

 63. 63 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 895 Разстроено

  Като се разбра,че милиционерският щаб смята паркове и планини за по-опасни от градска среда с хипермаркети,обществен транспорт и работни места с по 50 човека в помещение,спирам телевизора по време на техни изяви. И по Великден направиха на маймуни хората,които избраха спокойния и безлюден селски имот пред градското "огнище на зараза".

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 64. 64 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Лъжата продължава. Заразените и починалите са по малко от сезонен грип. Но никой не задава неудобни въпроси на измисления щаб. Чудя се как тези хубостници с тези темпове ще се измъкнат когато всичко приключи.

 65. 65 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  До коментар [#49] от "hamiltonf":

  Казвам само, че не е виновно момето. Вероятно и ти си го гледал хубостника.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 66. 66 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2491 Разстроено

  Започнаха да се появяват заразените - църковни! Тези от върбната и сега от Великден ще се появят

  "Чуждестранен агент"
 67. 67 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5498 Весело

  До коментар [#33] от "ivan92":
  "...там където са се заразили предимно възрастни хора, в България това за момента не се случва."
  ####
  И затова тези отгоре са тъпанари, че ни спират да си щръкляем, както сме си свикнали. Вижте - няма чак толкова много заразени! Я да се изоглавим и да се юрнем из люцерната, стига вече!!! После, ако пламне масова зараза - тези отгоре ще са виновни, че не прецениха правилно...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 68. 68 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  [quote#50:"бабачко"][/quote]

  Още е рано да се отчита доколко се е разпространила заразата, заради пътуванията по Великден.
  Но като видиш - най-много от новозаразените са в София и в Плевен, т.е. нищо общо с пътуванията.
  По-скоро са увеличили тестовете, но никой не ти казва колко тестове се правят.
  Щабът мълчи като партизанин на разпит и те занимава с това колко тежи една маска и колко - кутия фурми.

 69. 69 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Рекорден брой тестове за денонощие - рекорден брой положителни.
  За другите фактори - кога и къде са взимани пробите да не отваряме дума, щото ще ви стане много сложно и ще ви изпущат релетата.

 70. 70 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#58] от "uvtest":

  Е в Беларус и Швеция да не са по прости от нас живеят си както преди и разлика няма. Кой е доказал че вирусът му пука от тези затвори? Само идиоти у нас вярват на мошенниците по телевизорите.

 71. 71 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  Понеже явно много идиоти не да съгласни смятаме.
  50 починали 190 оздравели. 50 делено на 240 по 100 равно на 22,83%.
  Съгласни несъгласни това е положението.
  В САЩ в момента е 36% смъртността.

 72. 72 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2108 Неутрално
 73. 73 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#5] от "Червен дисибар":Обездвижването също нанася щети на организма и отключва редица заболявания.
  —цитат от коментар 11 на КМЕТ В СЯНКА

  Прав сте. Но ограниченията, свързани с извънредното положение не би трябвало да предизвикват обездвижване. Всеки може да излезе, да потича, да кара велосипед, ..., да поспортува вкъщи. Без да използва специални уреди и съоръжения. Дори има алеи в паркове, по които е разрешено преминаването. Някъде сигналните ленти, които трябва да забраняват преминаването са скъсани или премахнати.

 74. 74 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Чакаме 2 седмици... опаа, пик, другари! Чакаме още две седмици - айде нов пик... още 2 седмици - трети пик.... След сто четиридесет и седмия пик, 2028 година, посрещаме с духова музика последния заразен и борбата приключва - спасили сме света, лежейки на дивана и пишейки коментари в Дневник...
  Все ми се струва, че може да се измисли някаква по-активна борба. Примерно, с активно проследяване на контактите на заразените, изолиране, масово тестване и строго ограничвние на физическите контакти.
  Гледам Виетнам няма нито един случай на заразен цяла седмица, да проучат от щаба как става тая работа.

 75. 75 Профил на fcl45655275
  fcl45655275
  Рейтинг: Неутрално

  0.1-0.2% смъртност ...
  —цитат от коментар 28 на Vicente Tsvetkov

  Стига с тия фалшиви новини. Как ще е 0,1%, когато в град Ню Йорк смъртността от коронавирус вече е 0,14%, ама от ЦЯЛОТО население. Тоест, дори да допуснем, че 100% от жителите са се заразили, пак е над 0,1%. Да ама не са 100%, не са и 50%, отделно имаш много нерегистрирани жертви, отделно не спират да умират, така че реалната смъртност в Западния свят ще е между 0,5 и 1 процента, данните от Италия го потвърждават. Това значи, че ако 2/3 от американците се заразят, ще умрат 1-2 млн. души.

 76. 76 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3857 Любопитно

  Мутафчийски отбеляза пътуванията за Рамазан , трябваше да се блокира границата с Турция !!!!
  —цитат от коментар 9 на stenlyaka


  Границата ни с Турция не е ли блокирана от седмици и то от двете страни!? А, относно Рамадана той още не е започнал. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 77. 77 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3857 Любопитно

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Със сигурност е така. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 78. 78 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  Нещата се развиват нормално. Сега при засилена проверка все повече заразени ще излизат на светло и в скоро време сигурно 7000 като междинна бройка ще е нормално.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 79. 79 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Не, рекорден е броя на тестовете! Така ако бяхте започнали от начало сега икономически щеше да е по ясно кога и какво ще отвори врати, а вие тестовете били скъпи!

 80. 80 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#70] от "Daria ":

  Мохабеда,Беларус и Швеция срещу останалия свят ,друг път ще го правим.Ти кажи,ако утре паднат всички ограничения у нас,кой отрасъл от икономиката ще заработи така,че да не фалираме.Ще можеш ли???

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3857 Любопитно

  До коментар [#27] от "Тsonkooo":

  Това наистина е много интересни въпроси! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 83. 83 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Добре, че взехме да правим повече тестове, та да сме по-близо до реалната ситуация, но все още кривата по-прилича на права! Рано е още, да се вади обяснението, ами за великден, какво пътуване беше!
  —цитат от коментар 1 на ban


  +++++++++++++++++ Точно! И заради това са тези "рекорди".

  За пореден път се убеждавам, че този Щаб е повече вреден отколкото полезен. Мутафчийски е лъжец. Този човек като Тиквата днес приказва едно а утре друго. Опитът да изкарат увеличените заразени на това заради Великден е повече от абсурден.
  Истината е, че умишлено "проспаха" обезопасяването на гетата. 95% от новозаразените са цигани (което пак умишлено избягват да казват и коментират).
  Това извънредно полужение е изключително изгодно за крадливите ГЕРБ. Всичко се прави на тъмно без да се обясняват вече изобщо. Сега крадат още по лесно от преди и най вероятно умишлено ще го удължат.

 84. 84 Профил на gpb42643987
  gpb42643987
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Едните предупреждават, другите не вярват, вирусът ни гледа сеира, а тарикатите винаги знаят най-много. Пък Господ си знае работата!

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Още е рано да се отчита доколко се е разпространила заразата, заради пътуванията по Великден.Но като видиш - най-много от новозаразените са в София и в Плевен, т.е. нищо общо с пътуванията.По-скоро са увеличили тестовете, но никой не ти казва колко тестове се правят.Щабът мълчи като партизанин на разпит и те занимава с това колко тежи една маска и колко - кутия фурми.
  —цитат от коментар 68 на Virgin


  Всъщност от време на време споменават някакви бройки направени тестове, но май досега не са споменавали колко човека са тествани реално(с неизвестен брой повтаряния, потретения и т.н. в никакъв случай бройката на тестове не отговаря на броя тествани според мен).

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  До коментар [#8] от "ivan92":Ако имаше малко повече желание да четеш и да се образоваш по проблема, щеше да знаеш, че основната полза от карантината е забавянето на разпространението. Това спасява животи, тъй като не се претоварва здрвната система, болниците и наличните лекари. Според теб какво ще стане ако всички забрани се махнат и всички се юрнем насам-натам.. ?! Задавал ли си си въпроса? Моят отговор е до месец положението ще е не трагично, ами апокалиптично - болниците ще са претъпкани, извън болниците ще умират хора без лекарска помош и по стотици на ден и т.н. Убеден съм че в един такъв сценарии тук ще се напълни с мнения че е трябвало да са по-строги мерките и че са изпуснали нещата, от тези които сега пишат, че няма нужда от толкова строги мерки...
  —цитат от коментар 32 на sw51


  Смешко, в момента хора умират ама не от ковид, защото не ги приемат в болниците и не им осигуряват мадицинска грижа. Няма места за останалите заболявания, само за ковид приемат. Връщат хора със всякакви други здравословни проблеми. Хронично болните са с почти напълно спрени терапии. Тая простотия убива повече хора без дори да ги заразява.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 90. 90 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#83] от "Rocketman":


  Като си толкова оправен-отиваш кихаш 120 лева за PCR, чакаш резултатите и ако излезнат положителни си сядаш ба задника за един месец и СПИРАШ да обвиняваш хората които правят нещо вместо да тракат по клавиатурата!

 91. 91 Профил на mmm78
  mmm78
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#29] от "hamiltonf":

  ПИК, както се казва "no comment"

 92. 92 Профил на Sleepy.J
  Sleepy.J
  Рейтинг: 14 Весело

  До коментар [#71] от "Да вярваме на истината":

  Милде, Милде, Милде!

 93. 93 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Повтарям се, ама бай мутаф да си ходи, да си гледа работата, дето му е специалност, да оперира в клиниката и да се сложи компетентен щаб, тва калинкаджийсто и манипулации 'зеха да преливат вече.
  А на облещените гърбали ше им кажа- няма ли промяна у щаба, не се ли почне разхлабване на режима- тиквата ше го отнесе грозно и нема да имате гъс за облизване после, че то на вас това ви е смисъла на живота.

  ТiКвАТа Ке ПаДНе, 2020
 94. 94 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  До коментар [#83] от "Rocketman":

  Още преди първият пациент писах, че неминуемо гетата са бай-рисковите.
  Прибраха се десетки хиляди от Европа при никаква дисциплина. Това се виждаше от всички. Циганите си се движат на тумби, правят си моабети и не им пука.
  Ама едва ли някой може да се справи с циганите. Няма шанс.

 95. 95 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 973 Неутрално

  вече ми приличат на някакви шарлатани-жонгльори, само че не с топки и бухалки, а с числа.

  правят ни евтини фокуси с числа:
  малко тестове=малко заразени
  много тестове=много заразени

  гледам го вчера мангала с мръсните дрехи, с черните ръце, с немитата и необръсната мутра, как опипа всички бутилки айран в хладилника на закусвалнята.

  междувременно цялата държава е на трупчета, в очакване на Годо.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 27 Весело

  Започнахте да тествате повече, както ви казваше доц. Мангъров, и естествено е да има повече заразени.
  Това показва, че този щаб не върши никаква работа и е време да се разпусне поради некадърност.
  Трябваше професионалисти да ръководят, а не политически лица и лекари които не знаят какво да правят.

 98. 98 Профил на Sleepy.J
  Sleepy.J
  Рейтинг: 14 Любопитно

  До коментар [#50] от "бабачко":

  Сигурно от малък са ти казвали, че имаш проблем с мисленето, нали?

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Без да храним страхове от най-лош сценарий, но.
  Швеция изглежда, че е сбъркала, но не съвсем. Докато се пазят старите, младите са оставени да си създадат имунитет, за да създадат живата бариера пред вируса

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK