Омбудсманът настоя плащането на последните сметки за парно да се отложи

Диана Ковачева

© Велко Ангелов

Диана КовачеваОмбудсманът Диана Ковачева поиска Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да разреши гражданите да платят мартенските си сметки за парно едва след като те бъдат коректно изчислени. Причина са многобройни жалби на граждани за нереално големи според тях суми, начислени от "Топлофикация София".


В условията на основателни съмнения за неправилно изчислени прогнозни сметки, както и в извънредната ситуация, при която хората имат обективни затруднения да плащат битовите си сметки, КЕВР да даде възможност на потребителите да заплатят сметките за парно за март едва след като те бъдат изчислени правилно, призовава общественият защитник.


Енергийният регулатор обяви преди ден, че започва проверка на последните, издадени от дружеството, сметки. В случай че в хода на предстоящата проверка бъдат констатирани нарушения от страна на топлофикационното дружество, Комисията ще предприеме предвидените в закона административно-наказателни мерки.
"Рязкото увеличение на мартенските сметки за топлинна енергия е некоректно и неразбираемо и предвид факта, че сметките през отоплителния период са прогнозни - на база потребено количество топлинна енергия за отопление за предходния отчетен период", заявява Ковачева. Тя очаква енергийният регулатор да извърши обективна и безпристрастна проверка и препоръчва обществеността да бъде уведомена по ясен и разбираем начин за резултатите, а ако има нарушения при формирането на сметките, те да не се допускат вбъдеще.


Самата "Топлофикация София" още преди ден предупреди гражданите да очакват по-високи мартенски сметки. Според дружеството обяснението е в това, че средната температура през март 2020 г. е била с 2.3 градуса по-ниска, отколкото през същия месец на миналата година. След 13 март, когато е въведено извънредното положение, хората пребивават предимно в домовете си и общото потребление на парно е по-високо, казва дружеството. През март тази година потреблението е 430 323 МВтч, а същия месец на миналата - 346 945 МВтч. Напомня се, че сметките ще бъдат преизчислени заради намалението на цената на природния газ със задна дата от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г. Така клиентите, които имат ежемесечен реален отчет на уредите си за дялово разпределение, ще получат сумите още с първите си месечни сметки след утвърждаването на ретроактивните цени от КЕВР.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK