ВСС смята да отнеме управлението на Съдебната палата от Лозан Панов след седмица

ВСС смята да отнеме управлението на Съдебната палата от Лозан Панов след седмица

© Скрийншот от ВССМнозинството на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие решение да гласува след седмица остраняване на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов от управлението на Съдебната палата заради видеоклип на певеца Alek Sander, заснет в нея.


Въпросният видеоклип нашумя преди ден в медиите. На кадрите се разпознава фоайето на Съдебната палата в София, а в него влизат въоръжени мъже. На фона на декора на съдебна зала пък край тях се появяват оскъдно облечени танцьорки. В клипа има демонстрация на лукс, еротични танци и опит за гангстерско поведение (подобни сюжети има в много клипове, не само към рап, но и към поп или попфолк песни). Тази история веднага даде повод и за нова атака към председателя на ВКС от критиците му.


До гласуването на ВСС се стигна на базата на емоционални дебати в продължение на няколко часа, които се проведоха по извънредна точка, включена в дневния ред от министъра на правосъдието Данаил Кирилов по искане на представляващия съвета Боян Магдалинчев. Ако се съди по броя на изказалите се против Панов, може да се направи извод, че стопанисването ще му бъде отнето. За целта е необходимо обикновено мнозинство.
Без да поиска проверка на конкретните факти и въпреки че днес инспекторатът обяви, че едва започва проверка на случая относно това уронен ли е престижът на съдебната власт, мнозинството беше склонно още в днешното заседание да отнеме стопанисването на палатата от председателя на ВКС. Все пак част от членовете се разколебаха, защото се сетиха, че ще предизвикат хаос, и решиха да отложат за другата седмица гласуването за лишаването на Панов от правото му да управлява сградата. По време на заседанието се разбра, че вече дори има телефонна уговорка с председателя на Софийския апелативен съд, който изявил готовност да поеме управлението. Разговора провел председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, съобщи той.


Лозан Панов посочи, че очевидно става дума за режисиран сценарий, който няма да се базира на фактите. Той обясни, че е възложил проверка на договора за заснетия видеоклип и след като изслуша служителите си, ще запознае съвета с резулатите. Председателят на ВКС призова колегите си от ВСС да стъпват на фактите, каквото е задължението на всеки юрист. Той предложи Пленумът да отмени решението си от 2018 г., с което разрешава снимане на филми и клипове в съдебните сгради.


Мнозинството в съвета отказа да поеме отговорност за заснемането на видеоклипа, въпреки че сключеният договор е станал на базата на образец за заснемане на филми в съдебните сгради, гласуван именно от Пленума на ВСС. На страницата на съвета е публикуван документ какво трябва да съдържат договорите, които стопаните на съдебните сгради сключват за целите на изкуството. В тях е посочено единствено, че трябва да получат цената и да не допуснат нанасяне на вреди. Няма изискване да се налага контрол на съдържанието. Това обаче беше основната критика към Панов - че не забранил пошлите сцени. Възмутените от качествата на произведението се оправдаха, че председателят на ВКС трябвало сам да предвиди какво може да се заснеме и съответно да предвиди клауза, че има право да контролира съдържанието на заснетото.


В емоционални речи, заклеймяващи естетиката на клипа от морална гледна точка, не един член на ВСС заяви, че нямало нужда от факти, защото нещата били очевидни - ставало дума за порнография и подбуждане към приемане на наркотици. Други обаче посочиха, че през годините - преди този ВСС и преди този председател на ВКС, в Съдебната палата е сниман не един филм, включително екшъни, и никой не знае за какви сцени става дума там. За това обаче никой на никого не търси отговорност.


Заседанието се превърна в нещо като трибунал срещу Панов, като членове на ВСС отправиха към него критики, че не събирал на оперативка заместниците си, че те му вършели работата и дори го попитаха какво работи. Не бяха приведени юридически аргументи и не беше отговорено по същество на въпросите на Атанаска Дишева в какво качество съветът обсъжда художествените качества на клипа, кои разпоредби от Закона за културното наследство са нарушени, на какво основание ще се сменя управителят на Съдебната палата и защо той ще носи отговорност за договора за въпросния клип, след като е следвал едно към едно образеца на документа, гласуван от Пленума на ВСС.


Данаил Кирилов, който ръководи заседанието до половината му, посочи, че при проверката на охраната на съдебната сграда се оказало, че в сградата не е допускано дете, независимо че в клипа се вижда момченце с пистолет. Тоест няма извършено нарушение, свързано с малолетен, в пределите на Съдебната палата.


За следващата седмица комисията на ВСС за собствеността трябва да подготви всички документи, които имат отношение към казуса, за да може съветът да се запознае с тях. Става дума за договорите, по които председателят на ВКС е страна като управител на Съдебната палата. Освен това комисията се нае да провери за свръхкраткия срок и дали през последните над три години палатата е била стопанисвана с грижата на добър стопанин.


ВСС смята да отнеме управлението на Съдебната палата от Лозан Панов след седмица

© Скрийншот от клипа


Подробности и коментар за заседанието на съвета тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK