Сградата на ИПК "Родина" ще бъде взривена в неделя сутринта

Сградата на ИПК "Родина"

© Надежда Чипева

Сградата на ИПК "Родина"В неделя между 9.00 и 10.00 ч. ще бъде взривена недовършената сграда на ИПК "Родина" на бул. "Цариградско шосе". Това съобщи фирма "Изток плаза инвест", собственик на терена. Движението по булеварда ще бъде спряно час преди взрива и колите ще се пренасочват по обиколни маршрути. Столичната община ще оповести по-късно какви допълнителни мерки за безопасност ще предприеме.


Конструкцията от 17 етажа ще бъде разрушена с взривно вещество чрез дистанционен механизъм. Технологията е съвременна и се използва при взривяване на стоманенобетонни сгради в цял свят, съобщават от фирма "Изток плаза инвест", собственик на терена.


Периметърът около т. нар. опасна зона ще бъде ограничен с цел безопасността на гражданите. Живеещите са предварително уведомени за деня на събаряне на сградата чрез писма, разлепени на входове и изходи на жилищни и административни сгради, спирките на градския транспорт, намиращи се в периметъра, съобщават от фирмата.
Сградата е строена за издателско-полиграфичен комплекс


Сградата на ИПК "Родина", строена през 80-те години за издателско-полиграфичен комплекс, ще бъде разрушена поради нефункционалните й характеристики и конструктивни проблеми. Процесът ще се осъществи съгласно детайлни технологични проекти, които са съгласувани с всички компетентни институции при стриктно спазване на изискванията за безопасност. Именно въз основа на тях и с цел безопасността на гражданите ще бъде въведена и временна реорганизация на движението по бул."Цариградско шосе".


Фирма "Изток плаза инвест" заявява, че все още проучва градоустройствените възможности за най-подходящата инвестиция в закупения терен.


Ще се строят сгради с височина 75 м


"Сградата на ИПК "Родина" ще бъде съборена и ще се построи нещо голямо. Височината там е 75 м кота корниз и ще се строи на 45 дка с коефициент на интензивност 3.5 и плътност 60%. Ще може да се изгради разгъната застроена площ от 157 дка. Предназначението е за административно обслужване и складове. До момента не е постъпвал инвестиционен проект при нас", обясни арх. Румен Русев пред "Дневник" през юли м.г. Тогава той беше временен кмет на район "Младост", на чиято територия е обектът.


Кой е собственик на ИПК "Родина"


Фирма "Изток Плаза инвест" ООД според Търговския регистър е собственост на компанията "Булфарма" и на пловдивското ДКЦ "Пълмед". Те, по информация на "Капитал", са притежание на семейството на д-р Михаил Тиков.


Той притежава болницата "Софиямед" и купи сградата на ИПК "Родина" през 2018 г., а преди това и печатницата зад нея. Там допреди няколко години се издаваха вестниците на депутата от ДПС Делян Пеевски.


През 2012 г. Пеевски и майка му купиха недостроената ИПК "Родина" и земята около нея с кредит от КТБ. След фалита на банката се оказа, че не са обслужвали кредита. Двата имота - сградата и терена, стигнаха до синдиците на КТБ и по-късно бяха продадени от частен съдебен изпълнител на фирма на Михаил Тиков и семейството му.


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 1429 гласа

  1. Удовлетворен съм, това е символ на отдавна отминала епоха (22.88%)
  2. Доволен съм, имаше много корупционни скандали около нея (4.90%)
  3. Радостен съм, излага ни пред чужденците, идващи от летището (9.87%)
  4. Безпокоя се, защото не знам какво ще построят на нейно място (9.66%)
  5. Притеснявам се да не стане като с взривяването на мавзолея (3.85%)
  6. Безразлично ми е, и след взривяването ще си остане корупционен обект (30.51%)
  7. Друго (6.23%)
  8. Не ме интересува (12.11%)

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK