Фандъкова: Ще актуализираме бюджета, като с 23.4 млн. лв. свием разходите

Фандъкова: Ще актуализираме бюджета, като с 23.4 млн. лв. свием разходите

© Надежда Чипева, КапиталС 23.4 милиона лева да се свият разходите в бюджета на София за 2020 г. предвижда проектът за актуализацията му, подготвен от кмета Йорданка Фандъкова. "Това се налага да направим заради намалените приходи на общината", аргументира се тя на страницата си в социалните мрежи. В средата на годината ще направим нова оценка на бюджета с готовност да предложим втора актуализация, прогнозира Фандъкова.


Спадът на приходите в общинската хазна само за март е 18.9 млн. лв.


Те включват намаление на данъчните приходи - с 8 млн. лв. от данъка за възмездно придобиване на имущество, с 3.5 млн. лв. от данъка върху превозните средства и 600 хил. лв. спад на туристическия данък.
11.3 млн. лв. е намалението на приходите от такси и други приходи. "Най-съществен спад очакваме от таксата за детски градини и ясли - 3.9 млн. лв., 2.6 млн. лв. по-малко от такса "битови отпадъци", 1.4 млн. лв. спад от таксите за ползване на тротоарно право и пазари,


1.4 млн. лв. на приходите от наеми и продажба на услуги и стоки и 2 млн. лв. по-малко от таксите за технически услуги, изрежда Фандъкова.


Какво ще се съкрати от инвестиционната програма за 2020 г.


По тези причини кметът предлага в същия размер - 23.4 млн. лв., да се намалят разходите през годината, за да се изпълни законовото изискване за балансиран бюджет.


Единственият инфраструктурен обект, който изцяло се спира, е рехабилитацията на ул. "Народно хоро" в район "Овча купел" по искане от кмета на района за препроектиране, обясни Фандъкова.


"Намаляваме с 13.3 млн. лв. средствата в инвестиционната програма и с 12.8 млн. лв. текущите разходи. Общото намаление на капиталовата програма спрямо вече гласуваната е малко под 3%. Това е консервативна прогноза на този етап от развитието на кризата", посочва тя.


Ще бъдат намалени с 6.7 млн. лв. средствата за няколко инфраструктурни обекта, които още не са стартирали - на "Чепинско шосе", на ул. "Николай Коперник", ул. "Атанас Узунов" и транспортния тунел на НДК. Строителните дейности по тях ще започнат догодина.


С 2.6 млн. лв. намаляваме средствата за нови обекти за оползотворяване на отпадъци - запазваме финансирането само за проектиране на център за биомаса и завод за преработка на едрогабаритни отпадъци.


Обновяването на парка "Заимов" се отлага за догодина


С 1.9 млн. лв. намаляваме средства за ремонт на градски градини и паркове. Реконструкциите на парка "Заимов" и градината "Св. Георги" остават за 2021 г.


Намаляваме заложените средства за разширяване на централния гробищен парк с 400 хил. лв. Реконструкцията на банята в кв. "Горна баня", както и изграждането на дубльора на Ляв Владайски колектор ще започнат през следваща година.


Запазват се всички планирани средства за стратегическите приоритети - метрото, транспортните връзки от вътрешния ринг и връзките с Околовръстния път, строителството на нови детски градини и ясли, средствата за почистване, инвестициите в общински болници и ДКЦ-та, както и издръжката на социалните услуги.


Трябват 9.5 млн. лв., за да работи градският транспорт


Отчита се и сериозен спад на приходите от градския транспорт - както заради намалената продажба на билети и карти, така и заради неработещите зони за платено паркиране. По предварителни оценки до средата на май ще са необходими 9.5 млн. лв., с които да се осигури функционирането на градския транспорт, посочва кметът.


На този етап ще покрием тези средства от заложените в бюджета 135.5 млн. лв., а при следващата оценка на бюджета сме готови да осигурим и допълнително финансиране.


🙏Проектът за актуализация на бюджета на Столичната община предстои да бъде внесен и разгледан в ресорната финансова комисия, а след това да се гласува на сесия на на Столичния общински съвет,


Кризата ще се отрази и на финансите на общината през 2021 г.


С оглед прогнозите за дългосрочен ефект от епидемията Фандъкова смята, че е време да се обмислят акцентите в следващия бюджет на общината - за 2021 г. "Затова ще предложа да обмислим идеята за инвестиционен заем за изграждане на липсващите стратегически участъци от вътрешния градски ринг - бул. "Тодор Каблешков", бул. "Филип Кутев" и връзките с околовръстния път - Източна тангента, "Ломско шосе", бул. "Рожен", предлага Фандъкова.


Целта е да се гарантират инвестициите в София, както и възможността за много кратко време да се изградят обектите, които ще изведат голяма част от трафика извън центъра и ще допринесат за бързо развитие на северните територии на града.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4463 Неутрално

  Някой вярва ли ѝ !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 462 Любопитно

  Значи: по-малко ремонти на ремонтите?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Няма ли кой да я уволни тая простакеса за тотално несправяне с всичко?
  —цитат от коментар 3 на Мишо Петров


  Ти какво предлагаш? Вземане на заеми?

 5. 5 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 533 Весело

  Ей хора, общината си намери причина да намали разходите си за поддържане на инфраструктурата и изграждането на такава в София. А данъци ще искате, нали? Не мога да повярвам, че тая пак трябва да я гледам като кмет....

 6. 6 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Ей хора, общината си намери причина да намали разходите си за поддържане на инфраструктурата и изграждането на такава в София. А данъци ще искате, нали? Не мога да повярвам, че тая пак трябва да я гледам като кмет....
  —цитат от коментар 5 на m_todorov


  Причината е обектива и засяга целия свят.

 7. 7 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2937 Весело

  Абе при 1.5 млрд. лв. бюджет свиването на разходите е няма 2 %, а колко ще се свият приходите?
  Да заложим едни оптимистични 10 %, разликата откъде ще дойде?
  Май и Столична община ще тегли дълг.
  пп. Не че съм фен на Фандъкова, тя отдавна е прескочила нивото си на компетентност, но Република България и толкова не е предложила като официално съкращение в държавния бюджет, директно отидохме на разрешение за до 10 млрд. дълг

 8. 8 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 986 Неутрално

  А златните ремонти на Св.Неделя и Ал.Невски дали отпадат, че нещо май не видях тия 32 млн. да се появяват като отложен харч.
  ""Най-съществен спад очакваме от таксата за детски градини и ясли - 3,9 млн. лв., 2,6 млн. лв. по-малко от такса "битови отпадъци", 1,4 млн. лв. спад от таксите за ползване на тротоарно право и пазари," - нали СО субсидирала детските градини и яслите, ако е наистина така срещу неполучените 3,9 млн. стоят поне толкова спестени от субсидия.
  Дрън-дрън е цялата юрдечкина врява.

 9. 9 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Сигурно от миене на улици, което така или иначе не правят. Алооо Фандък, дай списъка с графика на улците за миене.

 10. 10 Профил на Silence
  Silence
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Може ли разчет колко се пЕсти от "празничното" разписание на ГТ, вкл. и на метрото, което е на тройно по-големи интервали? 90% сме с предплатени карти, с билети са само рядко пътуващите и гостите. Ще има ли обезщетения? Същият въпрос мога да задам и за живущите в зелена/синя зона. Защо пак говори и глупостите за данъците и ТБО, които могат да се разсрочат на двойни/четворни вноски. За "ремонти" (хич не случайно в кавички) - такива в София в момента няма никъде, а точно сега беше момента.

 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Ако се откажем от 130 милона лева заем за крематориума за отпадъци зад Централна гара, със заем в същия размер ще бъдат приключени всичките цитирани проекти, без нужда от никакви допълнителни заеми.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 12. 12 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 404 Весело

  Някой вярва ли ѝ !?!?!?
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Как не ти омръзна с глупавите ти въпроси...
  При положение, че е най дълго управляващия кмет на София, дали някой й вярва

  Колкото време ти си в сянка, тя е толкова години реален кмет

 13. 13 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Някой вярва ли ѝ !?!?!?
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Да - избирателите и във Факултето 😁😁😁

 14. 14 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 505 Гневно

  Първо е добре да не взимате пари, като участници в борд на директори-по 4000лв за 12 часа!

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  Членовете на бордове взимат по 4000 лв за 12 ч. работа

 16. 16 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 505 Весело

  [/quote]


  [quote#4:"von_seeckt"]
  —цитат от коментар 6 на von_seeckt


  От Самоков ли сте?🤣🤣🤣

 17. 17 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2937 Неутрално

  До коментар [#15] от "hodounski":

  остави бордовете, като намалиш 20 заплати с по 1000 лв. публиката ще се радва, но финансовият ефект е напълно пренебрежим.
  същото като при депутатите и министрите - няма 500 човека да получават заплати и какво от това.
  виж, ако бяха решили целият публичен сектор да му резнат 15 % от парите е друго....
  алтернативно в СО - администрацията и всички общински дружества с 15 % надолу, външните договори с 10 % надолу.
  другото е евтин ПР и нови заеми, разбира се.

 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1639 Весело

  Е от два милиарда бюджет са орязали все малки суми!
  Не е ли по-добре да се уволнят 200-300 калинки и бра'чеди които дърпат много ресурс а не вършат никаква полезна работа в общината и общинските дружества, да не говорим ,че май не са на едната заплата ?
  И да вземат да намалят данъците на хората живеещи край за Заимов и Народно хора па да ги увеличат данъците на бизнес паркове , молове и супермаркети където се харчи най-много за инфраструктура!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#17] от "boevbisser":

  Прав си , но все пак 31 души по 4000 лв са 120 000 на месец ,а за 12 мес.?

 20. 20 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2937 Неутрално

  До коментар [#19] от "hodounski":

  ааа, ти мислиш че целите заплати ще им махнат.
  не знам, не ми се вярва, но пак - това са дребни пари, другаде е заровено кучето.

 21. 21 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Безсмислените ремонти на Борисовата и Александър Невски отпадат ли или вече са капарирани?

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  Какво са 23 млн. на фона ма милиардния бюджет на София?

 23. 23 Профил на Грую
  Грую
  Рейтинг: 317 Гневно

  Хахахаа...не разбрах кога са намалили данъка за МПС и ТБО. И като говорим за ТБО - май само постването на снимки със свинщината до кофите във фесбука на Данчето върши работа. 2 седмици висят разпилени торби боклуци, които не се извозват. И вече мина 1 година, от сигнала ми в КОЛ.софия.бъг, за калта по улицата - познайте дали е измита...1 година! не могат да изчистят "главна" улица, на която е забранено спирането.

  Да им изсъхнат бюлетините на гласувалите за тия калинки...

 24. 24 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 533 Весело

  До коментар [#6] от "von_seeckt":

  А останалите 14години управление на гроп в София? През тях какво стана?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK