Какво означава и до какво може да доведе по-тежкото обвинение на Кристиан Николов

При катастрофата на кръстовището пред мол "Парадайс" загина телевизионният водещ Милен Цветков

© Булфото

При катастрофата на кръстовището пред мол "Парадайс" загина телевизионният водещ Милен ЦветковКакво означава по-тежкото обвинение, което Софийската градска прокуратура повдигна в сряда на 22-годишния шофьор Кристиан Николов, и до какви юридически и правни последствия може да доведе обвинението за умишлено причиняване на смъртта (а не умишлено убийство, каквито са някои интерпретации в медиите) на телевизионния водещ Милен Цветков. Този въпрос е един от основните, свързани с казуса, по ред причини. Една от тях е, че подобно умишлено причиняване на смърт в катастрофа би могло да се докаже изключително трудно.


Друга причина е фактът, че съдебната практика в България по такива казуси е твърде оскъдна и едни от последните присъди за умишлено причиняване на смърт в катастрофа или друго подобно престъпление са от началото на 80-те години на миналия век.


В сряда Софийският градски съд остави постоянно в ареста Николов, който часове преди произнасянето на съда получи по-тежкото обвинение.
"Дневник" потърси коментари от юристи с опит в разглеждането на дела, свързани с пътнотранспортни произшествия. Много от тях отказват да анализират конкретния случай с катастрофата, при която загина Цветков, тъй като не са запознати в детайли с доказателствата, събрани до момента от държавното обвинение, но дават принципен отговор на въпроса има ли опасност обвинението срещу Николов да се провали или "да се смачка" и разясняват каква е логиката на прокуратурата да повдигне по-тежко обвинение, макар и по-трудно доказуемо.


Какво печели и какво рискува прокуратурата с по-тежкото обвинение


Умишленото причиняване на смърт при пътнотранспортно произшествие е изключително рядко срещано обвинение и със сигурност ще създаде проблем при доказването, но да се докаже умисъл по принцип не е невъзможно, обясни пред "Дневник" бившият прокурор Андрей Янкулов. Според него по-тежкото обвинение може да бъде продиктувано както от стремежа на държавното обвинение по някакъв начин да отговори на големия обществен интерес по случая, така и от напълно обективни факти и доказателства, ако действително има такива.


"Някак си се очаква, че заради този изключително жесток и тежък случай трябва да се получи най-суровото наказание. Но по казуса няма нормално публично говорене, включително и от отговорните фактори, които да кажат какво реално може да излезе от това обвинение и каква присъда може да се даде. За този текст законът предвижда и доживотен затвор, но никой съд няма да постанови такова наказание", смята Янкулов.


Няма опасност да бъде изцяло оправдан, ако тежкото обвинение не се докаже


По думите на бившия прокурор, ако по-тежкото обвинение не се докаже, с окончателната си присъда съдебният състав може да преформулира обвинението и да го оправдае за по-тежко престъпление, а да го осъди за по-леко. Но, ако прокурорът е повдигнал по-леко обвинение, а пред съда се съберат доказателства за по-тежкото, то няма как който и да е подсъдим да бъде осъден по тежко обвинение, което не му е повдигнато, дори и с доказателства.


От тази гледна точка действията на прокуратурата могат да бъдат разглеждани и като "презастраховане", коментират юристи. Понякога по-тежки обвинения се повдигат и заради обществения натиск и очакванията на обществото за справедливост, а и да се покаже прокуратурата в по-добра светлина.


Няма нужда да се доказва мотив или предишно познанство


Други действащи съдии, предпочели да запазят анонимност, дават още примери - за доказано умишлено причиняване на смърт на пътя може да се говори в случай на шофьор, който съзнателно блъска пешеходец, използвайки автомобила си като оръжие. В подобни случаи няма нужда да се доказва конкретен мотив, предишно познанство между жертвата и извършителя или предумисъл - предишен план, подготовка и обмисляне на убийство.


Подобни са случаите на терористични действия, при които умишлено извършителят се врязва в други коли или хора, без да ги познава, но цели смъртта им. Именно заради това конкретният случай с катастрофата, при която загина Милен Цветков, е особен от правна гледна точка. За да докаже тезата си, прокуратурата трябва да изпълни с факти и доказателства обвинението и да бъде убедителна в това, че Николов е искал да убива.


За присъда трябват не само тежки и груби нарушения, но и още нещо


"В най-новите решения на ВКС във всички случаи, когато има умишлена вина, винаги има някаква предварителна ситуация - засичане на предно кръстовище, предходен спор за паркомясто и т.н., дори и без да се познават двамата шофьори", обясни Янкулов. По думите му в съдебната практика до момента съвкупността от много и груби нарушения на Закона за движението по пътищата не са обосновавали обвинение за умишлено причиняване на смърт.

Много и груби са нарушенията и в конкретния случай - шофиране след употреба на 4 вида наркотици, никакъв спирачен път или опит да се намали скоростта на автомобила, никакъв опит да се избегне ударът, шофиране със значително превишена скорост над допустимата в градски условия. Но само това не е достатъчно, за да се докаже умисъл.

Най-често съдилищата в България приемат, че катастрофите стават по невнимание и неумишлено. До тежък инцидент може да доведе дори кратко разсейване - поглеждане встрани, в телефона или в спътник. Магистрати коментират, че когато много пиян или дрогиран причинява произшествие, може да се обсъжда евентуален умисъл, тъй като в това състояние вероятността да причиниш смърт или тежки последици е много голяма. Самонадеяността е по-тежката форма на непредпазливост, допълват още юристи. Практиката е различна и присъдите, издавани от различните съдебни райони, варират, а често и са намалявани от по-горните инстанции.


За причиняване на катастрофа по непредпазливост с много и тежки нарушения на закона и починал човек средната присъда е 8-9 години затвор. Наказанието, разбира се, варира според всеки конкретен случай и според доказателствата по делото, правят уговорката магистрати.


В повечето случаи се приема, че тези престъпления са неумишлени и по непредпазливост. За да се докаже, че са умишлени или целенасочени, е нужно да има и други доказателства - например свидетели да са се опитали да спрат шофьора и да го предупреждават за опасността, но въпреки това той да продължава да ускорява.


Съдебната практика е твърде бедна по тези текстове от закона


Адвокат Теодор Георгиев припомни пред "Дневник", че съдебната практика познава само четири случая, в които Върховният съд е постановил решения по обвинения за умишлено причиняване на смърт при пътнотранспортно произшествие. И четирите решения са от 80-те години на миналия век.


За единия случай споменава на стената си във Фейсбук бившият апелативен прокурор на София Иван Петров. През 1982 г. Върховният съд е потвърдил смъртна присъда на жител на Хасково, която е изпълнена, за произшествие на автобусна спирка, при което загиват 6 души. Обвинението обаче е било директно за умишлено убийство - по чл. 116 от НК. Прокурорът добавя, че по-късно пред студентите по право това съдебно решение е давано за пример за съдебна грешка.


Останалите три случая са по член 342, ал. 3 - за умишлено причиняване на телесна повреда или смърт, каквото е обвинението на Кристиан Николов, като тази разпоредба не се занимава с въпроса дали е употребен алкохол или наркотици. И при трите случая съдът през 80-те години е приел наличие на евентуален (косвен) умисъл, не на пряк, обясни адвокат Георгиев. Това означава, че водачът напълно е осъзнавал какви могат да бъдат последствията, но не е направил нищо, за да ги предотврати.


Той цитира за "Дневник" част от решение на Общото събрание на Наказателните колегии на ВС от 1984, в което се казва: "Водач на моторно превозно средство извършва престъплението по чл. 342, ал. 3, вр. с ал. 1 НК при евентуален умисъл, когато умишлено нарушава правилата за движение, съзнава възможността по този начин да причини посочените в закона обществено опасни последици и продължава да управлява моторното превозно средство по същия начин, без да предприема каквито и да било мерки за предотвратяването им и без да разчита на някакви други обстоятелства (обективни или субективни), които да създават у него увереност, че ще ги избегне."


Въпросът е какво е съзнавал шофьорът в конкретния случай и в какво е имал увереност, след като е бил употребил четири вида наркотици (все още не е официално изяснено кога е приел наркотиците и в комбинация или поотделно), както беше съобщено при разглеждането на мярката му за неотклонение, коментират юристи.


Обвинението за майката на Кристиан Николов е твърде екзотично и несъстоятелно


Докато прокуратурата има някаква възможност да докаже обвинението, което е повдигнала на шофьора Кристиан Николов, то обвинението срещу майка му Десислава-Пешева Николова е твърде "екзотично" и несъстоятелно на фона на доказателствата, които са събрани до момента.


Автомобилът Ауди Q7, който е шофирал синът й, е собственост на една от фирмите й. Това обаче според юристи в случая няма никакво съществено значение и отношение към катастрофата.


Николова е обвинена, че, предоставяйки фирмения автомобил на сина си, е нарушила правилата на чл. 102, ал. 1, т. 1, пр. 2 от Закона за движението на пътищата. Текстът на закона гласи: "На водача, собственика или упълномощения ползвател на моторно превозно средство се забранява да предоставя моторно превозно средство: на водач, който е употребил наркотични вещества или техни аналози." Тя бе освободена под парична гаранция 100 000 лв.


Според действащи съдии и бивши прокурори това обвинение няма никаква стойност, на практика е почти невъзможно да бъде доказано и вероятно ще се прекрати. За да получи присъда по това обвинение Десислава Пешева-Николова, прокуратурата трябва да докаже с факти и безспорно, че тя е дала ключовете на сина си в конкретния ден, след като е видяла, казали са й или е знаела, че той е бил под въздействието на наркотици. Трябва да се докаже и че този автомобил е бил не само по документи на майката, но и че най-често тя го е шофирала.


"Ако трима души седят и пият на една маса, а след часове единият ме помоли да му дам ключовете за моята кола, а след това предизвика катастрофа, аз ще нося отговорност. Аз съм наясно, че е пиян или под въздействието на наркотици, и въпреки това съм предоставил автомобила си. Това е наказуемо и се доказва най-често със свидетелски показания", даде пример Андрей Янкулов.


До момента обаче доказателствата по делото показват, че джипът, с който е станала катастрофата, макар и фирмен, е бил използван основно от Кристиан Николов. Това твърди и майка му в показанията си пред разследващите. Освен това според данните до момента тя изобщо не е била в София в конкретния ден и час, а автомобилът му е бил предоставен по принцип, а не изрично всеки път.


Проблемът с този вид престъпления, свързани с катастрофи, идва първо от занижения контрол както по пътищата, така и по издаването на шофьорски документи и контрола и превенцията за употребата на алкохол и наркотици преди шофиране, убедени са магистрати, разглеждали многократно дела за катастрофи. Други причини са свързани по-скоро с манталитета и отношението - когато шофьорите са зад волана, гледат на ситуацията единствено от тази гледна точка, а когато слязат от автомобила, се държат само като пешеходци.


Как стана катастрофата - четете тук
Какво се знае до момента за тежкия инцидент, участниците и реакцията на институциите - тук
Видеокадри от удара и минутите след това - тук и тук

За друго видео от охранителни камери - тук
Повече за арестите четете тук.
Как може да се помогне на децата на Милен Цветков четете тук.
Как е купен джипът, блъснал колата на журналиста четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (175)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 689 Гневно

  Ще се отърват леко, мамка му!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Целта на прокуратурата с този глупав ход е да постави съда в трудна ситуация и след това да си измие ръцете с него. Няма как съдия да реши, че това е умишлено убийство. Да, звучи добре за масата, би имало възмездие, но съда борави със закони.
  По-добрият вариант беше прокуратурата да си свърши работата и оттам да се гони максимална присъда по предишния член от НК.

 3. 3 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  А стига бе, тази статия е така написана, че едва ли не ни подготвя за присъда от района на 6 месеца условно и порицание пред строя. Явно куфарчетата са започнали да се разхождат вече по коридорите на властта...

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 4. 4 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Предполагам, ч в момента се кеши здраво на подходящите места и хора с оглед замазване на станалото. Сигурно ще се протака максимално докато за общественото мнение се намерят други интересни ситуации. В резултат имайки напредвид нашето "правосъдие" момченцето ще се отърве с лека присъда. Ще го уредят на някаква службичка в затвора с чести отпуски за добро поведениее и ще излезе след 3-4 години.
  За съжаление това е реалноста в България.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 5. 5 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 294 Гневно

  Ако този се отърве, дано да случи на "спор за паркомясто - очите стайл"!

  "Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби." Васил Левски
 6. 6 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Корупцията убива!!!
  Смъртната присъда на Милен Цветков е била подписана още тогава. Ефектът на пеперудата е почнал, когато тези измекяри са си навързали обръчите от фирми да дърпат евросубсидии и Атидже-Вели, респективно ДПС през ДФЗ и прокуратурата са скрили и замазали далаверите им. Атидже-Вели е наградена с пост в Европа за нейната усърдна работа в ограбването на Европа.

  Да се знае!!!
  24 часа след това разследване, което в държава със свободни медии директно би отвинтило тиквата на Гешев, както и евролегитимацията на ДПС, само Веселин Дремджиев даде гласност.

  Среднощен брифинг на Биволъ: ДФЗ и Прокуратурата са покрили злоупотреби с еврофондове на майката на камикадзето, което премаза Милен Цветков. Ако институциите си бяха свършили работата по противодействие на измамите, Аудито Q7 щеше отдавна да е запорирано. Къде ли щеше да е то тогава във фаталния за Милен Цветков ден? Защо някои са недосегаеми, въпреки доказателствата? #КОЙ разпъна чадъра над Десислава Николова и как е свързан с Делян Пеевски? Четете и разпространявайте!
  https://bivol.bg/dfz-prokuratura-desislava-nikolova-milen-tzvetkov.html?fbclid=IwAR3BcVq2VzBX7ZHixne7fH0-wTXbcNKTBolR7VHJYpG8htZUelgLFNfEwBo

 7. 7 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  Когато бяхме тоталитарна държава за определени хора законът не важеше (за партийната върхушка).
  А сега уж сме правова държава, а нещо законът започна да не важи за много повече народ (пак партийната върхушка, но вече има и червени милионери, цигани, спортисти (Ставийски) и всякакви други за които законът не важи).

 8. 8 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 631 Неутрално

  "Какво означава и до какво може да доведе по-тежкото обвинение на Кристиан Николов?"
  Означава, че или прокурора е пропусна лекциите за "Умисъл" или си правят ПР на тема "глей колко сме стоги"

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 9. 9 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  "Какво означава и до какво може да доведе по-тежкото обвинение на Кристиан Николов"

  Означава помпане на мускули пред мисирките и 80-те процента!
  Прокуратурата няма да може да докаже в съда умишлено престъпление, понеже няма мотив и понеже няма данни лекето да е познавало Цветков. И напълно закономерно обвинението ще се спихне в съда, а маминото синче ще бъде изпрано и ще се отърве най-много условна присъда.

  Случаи на неосъдени заради калпаво обвинение с лопата да ги ринеш!!

 10. 10 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Дневник започна да се губи в детайли. Да се раздухва тази велика адвокатска система е глупост. Трябва да го осъдят на максимално допустимото.

  Тука от 25 години само раздухват колко е Велико да си адвокат и какви хватки да правиш.

  niki
 11. 11 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 954 Неутрално

  "обвинението за умишлено причиняване на смъртта (а не умишлено убийство както са някои интерпретации в медиите)"

  Само аз ли не правя разлика между умишлено причиняване на смърт и умишлено убийство? Убийство и причиняване на смърт не е ли едно и също?

 12. 12 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Ако в тази кадастрофа не беше умрял известен журналист и не беше огласана по медиите, случаят щеше да приключи, както предишната им кадастрофа. А този случай ще разберем след години, как ще приключи, като си излежи присъдата, ако го осъдят.

 13. 13 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4849 Неутрално

  Разбира се, че е умишлено, терористичен акт на врязване в спрял автомобил на червено и евентуално минаващите на пешеходната пътека, истинско чудо е, че не пострадаха повече хора, щяха да бъдат отнесени и убити или осакатени.

 14. 14 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 99 Неутрално

  Проблемът с този вид престъпления, свързани с катастрофи, идва първо от занижения контрол както по пътищата, така и по издаването на шофьорски документи и контрола и превенцията за употребата на алкохол и наркотици преди шофиране, убедени са магистрати, разглеждали многократно дела за катастрофи.
  -----------------------------------------
  Ъхъм. Само от това ще да е.
  А това :
  -----------------------------------
  Най-често съдилищата в България приемат, че катастрофите стават по невнимание и неумишлено...... В повечето случаи се приема, че тези престъпления са неумишлени и по непредпазливост.
  -----------------------------
  въобще няма касателство към чувството за безнаказаност.
  Джиткаш си значи на две ракии или 5 цигарки със 120 в града и я, изненада , съвсем неумишлено причиняваш катастрофа.

 15. 15 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Не знам за вината по случая на майката, но джипът е служебен. Ако .... До момента обаче доказателствата по делото показват, че джипът, с който е станала катастрофата, макар и фирмен, е бил използван основно от Кристиан Николов. .... това е вярно и той не е служител на фирмата си е данъчно престъпление в особено големи размери, което също е подсъдно. Само ДДС на този джип е над 5000 лв, а предполагам и гориво, сервиз и т.н. Така че, прокуратурата доста ще я въртят докато не даде изгодните им показания за Миньо Стайков. Тя или трябва да твърди, че умишлено е лъжела данъчните или че е дала джипа на сина си по работа, което я вкарва в капана на прокуратурата.

 16. 16 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 354 Неутрално

  мисля, че маминото няма да се отърве, но мамата 100% ще се измъкне по този процес. дано я хванат по друга линия

 17. 17 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Редно е да се обмислят варианти за орден "Стара планина".

  Ако мислим хладнокръвно с оглед на това колко работни места е създала майка му, и как е запазила традициите на този важен за България отрасъл, и ако не намесваме субективни емоции, то нейната кандидатура най-малкото заслужава да бъде разгледана от съответния съвет на старейшините.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 18. 18 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  няма нужда да се подграват с правото.
  някой може ли да обясни разлиаката между причиняване на смърт и убийство? щото според статията разлика има. самият факт, че идентични обвинения са от комунистическо време, може да ни наведе на мисленето, че има голям проблем с подбни обвинения, независимо от странната логика, че се били презастраховали. защо е толкова трдуно да го осъдят на максималното, за което наистина е виновен, т.е. непредумишлено убийство?
  хубаво е, че има обществе натиск. защо този общетсвен натиск не се слуша, за да се спрат гонките по българия и околовръстното, за да се наказват другите причинили смърт по пътищата и т.н.?

 19. 19 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Ако фирмата на майка му беше държавна, предоставянето на автомобила на синчето, щеше да бъде сериозно нарушение. Защо трябва да делиме фирмите на държавни и частни? Трябва да има писмено нареждане и шофьора да е служител на фирмата.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  И аз мисля, че ще се протака, докато се загуби интереса на хора като нас - какво стана с кънкьора Ставийски - нищо. А случая беше дори с по-тежки последици.
  Ако се понапънем, сигурно ще си спомним и доста други подобни истории, много шум, прокуратурата повдига тежки обвинения и като се слегне пушилката, нещата си идват на място.
  Много неприятно, но е факт.

 21. 21 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1642 Любопитно

  А пък един по-миналата година се качи пиян на моторна шейна и уби собственото си дете.
  Помните ли колко му дадоха съдиите?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 22. 22 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Някой от юристите във форума би ли споделил дали ако обвинението не се докаже съдът има право да го преформулира или е длъжен да издаде оправдателна присъда?

 23. 23 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Ще доведе до прехвърляне на едни акции от една фирма

 24. 24 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 779 Неутрално

  За съжаление, почти няма юрист с добра психологическа подготовка, за да осъзнаят, че понятието "умисъл" е обективно и научно лишено от основание, когато се преценява вина.
  Изключително косвените критерии за преценка на това "какво си е мислел" даден човек, извършващ престъпление, са сериозна предпоставка за съдебна грешка. Особено при такива драстични случаи, като обсъжданият.
  Аз отдавна призовавам да се извади тази недомислица от правния мир и престъпленията да не се класифицират на база "барон Мюнхаузен", т.е. на нещо, което не може да се установи обективно. Престъпленията следва да се оценяват на база резултат и смекчаващи обстоятелства - всяко от тях обективно установимо. Оттам нататък, каква цел си е бил поставил деецът, е чиста фантасмагория. Защото още не се е появил съдия, който да чете мисли.
  Понякога е жалко, че съдебната система е толкова мудна и реактивна. И това е в цял свят. Вероятно ще отнеме поколения, за да се вземат предвид днешните постижения в науката.

  "Работа, Работа, Работа" - Бягай далеч, когато некадърник издигне такъв лозунг!
 25. 25 Профил на ВаняХр
  ВаняХр
  Рейтинг: 602 Гневно

  Очаквам и този, както много подобни на него, да мине лекинко!

 26. 26 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  До коментар [#11] от "George Svinarov":

  Не, Жоро.
  Предумишлено убийство е, когато предваритвлно си планирал да убиеш някиго, от което би извлякъл някаква полза, в повечето случаи си познавал жертвата или поръчителят го е познавал или е имал интерес от смъртта му.
  Умишлено причиняване на смърт е, когато причиниш смърт някому, без значение кой е той и без да имаш някаква полза от смъртта му.
  Например си се ядосал на някой на пътя (щото примерно без да иска те е засякъл), настигаш го, и съвсем умишлено, го избутваш от пътя за да падне в пропаст, знаейки и съзнавайки, че това може да доведе до смъртта му.
  Действието, което извършваш не е директно убийство, но осъзнаваш, че извършвайки действието може да причиниш дмърт, но нвсе пак го извършваш.
  Не съм юриат, но според мен това е разликата.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 27. 27 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Авторките старателно продължават тезата "Чалгата на перестройката - "Адв. Хараламбиев: През 1981 г. шофьор получи смъртно наказание..." във Фактор.

  Коментирах там и се повтарям - Анализ на пряк умисъл,евентуален умисъл и самонадеяност са дадени в Правен свят. Дори и да са "пеевска медия", техният анализ го намирам за по-читав.
  Но не това е проблемът на перестройчиците у нас. Проблемът е маролната присъда на целия "преход":
  "Сигурно ви звучи прекалено, но това са добре смазаните мутренски схеми от 90-те години За жалост, всички виждаме - те са актуални и днес. Защо се стигна до тук, е много дълга тема с чалга елементи, за която лично на мен ми втръсна да пиша вече 26 години - за незаконното бързо забогатяване, за отсъствието на държава и правосъдие, за неизлечимо болното общество и преобърнатата ценностна система, в която е модерно да си крадец и тарикат, а ако си честен, си загубеняк и лузър."

 28. 28 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#22] от "Whoops":

  Най-вероятно ще го оправдае за умишлено убийство и ще го осъди за убийство по непредпазливост.

 29. 29 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#15] от "stoiank":

  Чак пък толкова сериозно данъчно престъпление че да я стреснат не е.

 30. 30 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  Искам да споделя нещо с четящите тук. От представената информация този изрод се е подвизавал в района на Лозенец. Има случай около плувния комплекс "Спартак", сега пак в този район, а хора разказват, че той се е вихрил редовно. Давам ви два случая с мен на улица "Богатица" и срещата ми с джип, много подобен на този. Преди около година завивам от Арсиналски по Богатица нагоре. Точно от първата пряка, нагоре пред първия завой такъв идиот с джип тръгва да изпреварва. Насрещната кола едвам спря, за радост и той спря.

  Втори случай, слизам по Богатица към Арсеналски и на същия завой идиот със същия джуп изкача точно срещу мен. Движех се с 20-30. Веднага спрях. Бях з две деца на 7. Чух жестоко скърцане. Помислих, че ме е одрал. Когато се осъзнах разбрах, че са му свирили гумите, за да се прибере в своето платно.

  Сега ще ви кажа, ако такова нещо се случи с мен и съм жив или с мои деца, аз ще съм му съдия.

 31. 31 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Каскетите пресолиха манджата....
  Без да искат (от незнание) или с презуимисъл - едва ли ще разберем…

  Важното е на се демонстрира активност пред тълпата, която иска да види кръв да се лее…
  Съдът да му мисли после…

  Проблемът основен не е в законите а в СПАЗВАНЕТО им!
  Ако държавната машина е безмилостна към всяко отклонение и произвол - в случая по пътищата - тогава ще се изкорени усещането и убедеността за безнаказаност, което имат определени мутрагени!
  А именно ТОВА уби и Милен Цветков, а и стотици други по пътищата.

  Да де, ама няма далавера в това държавата ни да работи, да е "скучна". Друго си е "ко праим ся" и светлината на прожекторите след издънки!!??

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 32. 32 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Цялото законодаване е либерално, затова няма присъди или са много леки. Цялата рабора, за да не се върнел бай Тошо. Глупости!

  niki
 33. 33 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 278 Неутрално

  За определените медии...

  "Обществото реагира толкова остро и заради опитите, било те явни или скрити, на опитните защитници на дееца да "размият" неговата и тази на близките му отговорност. Това обяснява появата в определени медии на меко казано странните свидетели на катастрофата, както и на множество мнения на адвокати, които безпардонно се опитват да лансират, че дори извършителят на деянието е "жертва". Опитите за обработка на общественото мнение, включително с появата на бързо разконспирираните като "забавени записи" на част от видеокамерите, заснели катастрофата, както и с лансирането на внушения, че Цветков е починал не от удара, а по собствена или на екипа на "Спешна помощ" вина, с оглед изваждането му от смачкания автомобил, претърпяха много бърз провал."

 34. 34 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  До коментар [#22] от "Whoops":

  Абе вие не ги и чвтете тези статии?
  Изрично в статията е обяснено.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 35. 35 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  Всичко това е заради общественото мнение.
  Но пак ще го измъкнат без да лежи в затвора.

 36. 36 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3404 Любопитно

  " По думите на бившия прокурор, ако по-тежкото обвинение не се докаже, с окончателната си присъда съдебният състав може да преформулира обвинението и да го оправдае за по-тежко престъпление, а да го осъди за по-леко. Но, ако прокурорът е повдигнал по-леко обвинение, а пред съда се съберат доказателства за по-тежкото, то няма как който и да е подсъдим да бъде осъден по тежко обвинение, което не му е повдигнато, дори и с доказателства."

  Един от малкото ходове на нашата прокуратурата, които одобрявам ! Основания за по - тежко обвинение има, дори и да е пон- трудно за доказване, всички виждаме как аудито помита Форестър - с на Милен и каква опасност създава надрусаното леке за останалите пешеходци ! И самият съдия по глупав, който е доста добър юрист , възприе доводите на прокуратурата и остави за постоянно в ареста наркомана с 4 вида наркотици в кръвта си ! Правилен ход ! Напълно заслужен при това !

 37. 37 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  С това о0винение могат да го държат в ареста колкото си искат, избягват възможността за бърза присъда, и съответно лека такава.

  Вероятно съдът няма да намери умисъл и ще върне обвинението в непредумишлено деяние в последствие, с които ще се върне в хипотезата 3-15 години.

  Т.е., форумният рев е тотално неадекватен.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 38. 38 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Когато бяхме тоталитарна държава за определени хора законът не важеше (за партийната върхушка)...., спортисти (Ставийски) и всякакви други за които законът не важи).
  —цитат от коментар 7 на anonim440  До коментар [#7] от "anonim440":

  "На 5 август 2007 г., след употреба на алкохол, Стависки предизвиква тежка катастрофа край Приморско, след като навлиза със своя Хамър (получен като награда от София Ауто 2006) в насрещното движение и удря челно лек автомобил Хонда, като преди това изблъсква автомобил Ауди от пътя. В катастрофата загива 23-годишният шофьор на Хонда-та, а 18-годишно момиче изпада в кома с опасност за живота (по-късно момичето е с травма на гръбначния стълб, която не му позволява да се храни самостоятелно и да се движи, и претърпява множество операции), а другите им двама спътници са ранени; самият Стависки е без наранявания.

  Според установените от МВР факти, Стависки шофира с 1,1‰ алкохол в кръвта при 0,5 допустими, с превишена скорост и предизвиква катастрофата като навлиза в лентата за насрещно движение и удря челно колата на потърпевшите със своя джип. Малко преди инцидента той е спрян от патрулиращи полицаи, които, след като го разпознават, го предупреждават да кара по-внимателно и го пускат без да му вземат проба за алкохол.[2]

  По време на катастрофата Максим Стависки е лице на кампания на бТВ за безопасно каране по пътищата с надслов „Ако си пил, слез – искам да стигна жив“. ..." /Уики/

  Продължението го знаете. Типичен пример за чалга "правото" на "прехода".

 39. 39 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  "Какво печели и какво рискува прокуратурата с по-тежкото обвинение"?!  Какво "печелила" прокуратурата?! На това му се казва "въпрос на място"...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 40. 40 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 939 Весело

  "е бил употребил четири вида наркотици (все още не е официално изяснено кога е приел наркотиците и в комбинация или поотделно)"

  Пушил е отделно. Белото му е било смесено с лексотан и амфети.
  Поне хората разбраха какъв шит продава синът на Лъчо Мозъка дори и на приятели. Сигурно ще се отрази на бизнеса му.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 41. 41 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3404 Любопитно

  До коментар [#22] от "Whoops":

  Посочено е в статията - ще го осъдят по по - леката квалификация, няма да го оправдаят изцяло ! За отбелязване е, че тук умисълът, който ще се претендира от прокуратурата като форма на вина е косвен, а не пряк и юристите много добре знаят какво значи тази разлика ! Мисля, че особено арогантното поведение на извършителя и високата степен на обществена опасност обосновават този извод ! Като наказуемост, няма разлика между пряк и косвен умисъл !

 42. 42 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Най-продуктивният подход към съда е тезата ти да е максимално близко до истината. Чак след това наслагваш към това основното онези детайли, които са от полза на страната, за която се бориш (прокурор, адвокат). Такива селски номера - "да си искаш повечето, че след това да получиш по-малкото" пречат повече на този, дето ги прилага, а не на противника. В случая с обвинението на Кр. Николов порукатурата подхожда точно по този изкилифештен начин, с манталитет на селски тарикати. Добре, че законът (НПК) е достатъчно мъдър - и това е добре описано в статията, че ако подсъдъмият бъде оправдан по по-тежкото обвинение (умишленото), то няма пречка да бъде осъден по по-лекото (непредпазливост). Но повдигнатото по-тежко обвинение ще отнеме много енергия в процеса и на двете страни - "шум" (в смисъла на неточна информация" и така ще изврати процеса. Адвокаитите на Кр. Николов ще се изживяват като някакви Роналдовци и Месита на терена. Абсолютно тъпо.

  За обвинението на майката на Кр. Николов и двамата му спътници (лъжесвидетелстване - ?!) гърченето на прокуратурата - ако внесе такива обвинителни актове в съда - ще е особено красотно...

 43. 43 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Някой чу как приключи процесът на пътен инцидент с Лютви Местан⁉️
  Има и починал. Дете❗
  Защо не видях такъв шум в пресата⁉️
  И защо сега е тихо?! Или детето е виновно ?!

  "Чуждестранен агент"
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Ще го вкарат за някоя друга година, после някой съдия стипендиант ще го изкара.
  Или пък ще се разболее.
  Родна мила картинка.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5768 Любопитно

  Можеше и да обвинят майката, плюс пътниците в аудито, в участие в организирана престъпна група, или терористична клетка.
  Може пък и "алах е гъбар" да са крещели....

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Всичко е прозрачно - правозащитни организации ще се намесят, че момченцето има нужда от лечение на зависимостта си, а не от затвор и ще го пуснат. Както често се случва в днешния "свободен" свят, жертвите са виновни, че са жертви, а престъпниците имат неограничени права. НеолибарализАмЪт ще победи...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 50. 50 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  До коментар [#48] от "Мунчету на Боеку":

  Чакаме. И медиите забравиха да питат и да коментират.

 51. 51 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Ами мнения всякакви... ето едно интересно...
  Из Съобщението на Прокуратурата

  „Софийска градска прокуратура преквалифицира обвинението спрямо Кристиан Николов, като на същия е предявено ново, по-тежко обвинение за извършено от него умишлено престъпление по чл. 342, ал. 3, б. „в”, във връзка с ал. 1, пр. 3 от НК.
  Съгласно разпоредбата на чл. 342, ал. 3, б. „в” от Наказателния кодекс за особено тежки случаи наказанието е от петнадесет до двадесет години или доживотен затвор. Случаят е особено тежък, тъй като деецът е управлявал моторно превозно средство след употреба на различни видове наркотични вещества – амфетамин, марихуана, кокаин и бромазепам.”
  ––––––––––––––
  Общественото мнение ще ръкопляска.
  Смениха обвинението с по-тежко.
  Браво!
  Ако го осъдят, вместо 3 до 12 години/5 до 20 години по различните букви от ал. 3 по чл. 343 го очакват, помислете си само – от 15 до 20 години/или доживотен затвор по ал. 3 от предходния член – 342, който посочва прокуратурата.
  Няма да се отърве под 15 години!
  Може да го пипнат и за доживот!
  Ураааа!
  .
  ==========================
  Нищо подобно!
  Наркоманчето-убиец го очаква ПЪЛНО ОНЕВИНЯВАНЕ!
  ПЪЛНО!
  ==========================

  Защото в този член 342, ал. 3, по който му повдига обвинение прокуратурата, фигурира следния текст
  ********* (3) (Предишна ал. 2, изм., – ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Ако с деяния по предходните алинеи УМИШЛЕНО са причинени смърт…
  .
  Подчертаното (главните букви) е направено от мен.
  „УМИШЛЕНО!”
  А кога едно престъпление е умишлено?
  Отговорът го е дал Наказателния кодекс:
  чл. 11.
  (1) Общественоопасното деяние е извършено виновно, когато е умишлено или непредпазливо.
  (2) Деянието е умишлено, когато деецът е съзнавал общественоопасния му характер, предвиждал е неговите общественоопасни последици и Е ИСКАЛ ИЛИ ДОПУСКАЛ НАСТЪПВАНЕТО НА ТЕЗИ ПОСЛЕДИЦИ
  .
  ПРОКУРОРСКИ ВЪРТЕЛИ
  .
  Какъв е мотивът на Прокуратурата да преквалифицира престъплението като умишлено?
  На заседанието беше изнесено, че от събраните до момента доказателства, като анализ на записите на охранителни камери в района, се вижда, че най-вероятно автомобилът на Кристиан Николов се е движил със 120 км/ч, като се предполага, че е ускорил до над 140 км/ч, когато е ударил колата, управлявана от Милен Цветков.
  Добре, да приемем, че е така, макар че е още недоказано.
  .
  Но дори и да е така, онова с главните букви – УМИШЛЕНОТО няма как да се докаже.
  Няма как и при най-добро желание.
  Казвам го като разследващ журналист – може би с повече опит и по-добър от този на редица следователи и прокурори.
  За да е умишлено престъплението, трябва да има замисъл. Т.е. извършителят да е:
  А) имал хулигански подбуди;
  Б) да е искал да убива;
  В) да е искал не въобще да трепе (тогава може да е невменяем), а съвсем конкретно лице – Милен Цветков в случая;
  Г) да го е замислил преди настъпването на самото убийство – по време на кормуването или още по-рано, по предварителен сценарий.
  .
  .
  КОНСПИРАЦИЯТА КАТО АЛИБИ
  .
  Т.е. опряхме до конспиративната теория, ширеща се из Интернет-мрежите с искания за такова разследване, чийто най-изявен говорител е видния анализатор Илиян Василев.
  Като човек, толкова години занимавал се с истински конспирации, аз съм неин противник – обвинение в конспирация в случая според мен е невъзможно да се докаже, а повдигането му на наркоманчето е пътека за оправдаването му.
  В случая конспирацията – УМИШЛЕНО, която повдига Прокуратурата, е БЪДЕЩО АЛИБИ ЗА УБИЕЦА!
  .
  За да повдигне Прокуратурата обвинение в „умишлено”, тя трябва да разполага с ред доказателства. Например:
  – Лични контакти на престъпника с Милен Цветков.
  – Разправии между тях по един или друг повод.
  – Знание на наркоманчето за вида, цвета и марката на автомобила на Милен Цветков.
  – Знание за бъдещите му действия, за да го причаква в този ден, в този час и в тези две минути именно на това място, а не на някое друго.
  – Съучастници, които да са подслушвали апартамента на приятелката на Милен Цветков, джиесемите им, да са ги следили.
  – Съучастници за проследяване на колата на Милен Цветков, ако му хрумне да свърне нанякъде по пътя.
  – Съучастници (за блокаж на движението), за да не застане друга кола зад тази на Милен Цвеков.
  – Съучастници, за да превключат светофара в необходимия момент на червено.
  И т.н., и т.н.
  .
  С това Прокуратурата не разполага! Иначе по това дело щеше да има и др. повдигнати обвинения на други лица!
  А такива няма!
  Има обаче съвсем различни, неконспиративни факти – че тези лица с цяла компания-тузарчета са гуляли на Витоша и учтиво са били молени от полицията да се приберат заради карантината.
  .
  Умишлено означава наркоманчето-убиец да се е заканило на Милен Цветков или на „онзи със Субарото” пред него, че ще му види сметката.
  А това означава, че трябва да е подслушван по някакъв начин джипа на убиеца, той и компанията му, или всички – от съответните органи със съответното разрешение на съда. Засега обаче такива данни не са налице, не са оповестени и такива записи.
  Би трябвало да има поне видеозапис от видеокамерите по пътя от Южния парк към Мол-а как единият е засякъл другия или някакъв шофьорски конфликт. Но дори и такова нещо да е документирано (а го няма) това не е достатъчно убедително доказателство за „умишлено”!
  .
  Защото най-сетне „умишлено” предполага да си с разсъдъка си, да мислиш трезво, да си способен да преценяваш, да си на себе си.
  А Кристиан е употребил направо смахващ коктейл от наркотици: амфетамин, марихуана, кокаин и бромазепам, а експертиза ще дири и ЛСД.(при ЛСД винаги, винаги и всякога има халюцинации).
  .
  Ако съм адвокат, още сега ще изложа една от тезите на защитата: в такова опиянение човек не е на себе си, повече от пиян е, в някакъв друг свят е, за да може да върши нещо умишлено и съзнателно в този.
  Ако не беше такъв замисълът за оправданието, въобще нямаше да ни информират официално за наркоманската пристрастеност на убиеца с джипа.
  .
  .
  СЛЕД ПЪРВИЯ И И ВТОРИ ЗАМИСЪЛ!
  .
  Следователно се очертават два варианта.
  .
  А.
  Съдът с ПЪЛНО ОСНОВАНИЕ отхвърля обвинението на Прокуратурата. Без значение кой ще е състава – първия, втория на обжалването или Върховния касационен съд за окончателното решение по делото. И наркоманчето-убиец става невинно.
  .
  Б.
  От популизъм и по политическа поръчка някой от съставите или всички осъждат наркоманчето-убиец.
  Урааааа! Ама не!
  Защото Европейския съд в Страсбург отменя (напълно справедливо) тази присъда като необоснована.
  Затова написах „и по политическа поръчка” – защото българите масово ще започнат да псуват Европата, без въобще да проумеят какво в действителност е станало и как е било замислено.
  Тази Поръчка ще е на същия Център, за който вече писах в предишни постове.
  И за финал: накрая убиецът-наркоман Кристиан ще осъди и България – за ареста му, за тревогите му, за опетнения му „имидж”. Според каноните на правото – напълно заслужено.
  .
  В.
  Според правото човек не може да бъде съден два пъти за едно и също нещо.
  Т.е. пито-платено.
  Връщане назад няма да има!
  .
  .
  *****
  *****
  *****
  А вие какво очаквахте?
  .
  – § Да осъдят справедливо пройдоха, приет като роден син от основен спонсор на експрезидента Първанов?
  – § Да осъдят не някой си Кристиан, а член на фамилия, която не си знае милионите и влиянието?
  – § Да осъдят дете на семейство, чиито родители са били в съдружие с вицепремиера Каракачанов?
  – § Да осъдят гаджето на щерка на отговорен „другар/ка”, пардон – „господин/госпожа” от Темида?
  – § Да осъдят момък с приятел – син на виден депутат от управляващата партия, който е бил семеен лекар на премиера Бойко Борисов и е негов приятел?
  – § Да осъдят син на майка, съдружник на редица от най-големите олигарси на България и шеф на най-големия алкохолен октопод у нас?
  .
  Това е мафията!
  Тази с бели ръкавици, претендираща и надянала поредната маска на физиономията си с надпис „строга и справедлива”.

  Григор Лилов

 52. 52 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#22] от "Whoops":Най-вероятно ще го оправдае за умишлено убийство и ще го осъди за убийство по непредпазливост.
  —цитат от коментар 28 на Големи яйца:)


  И аз така мисля, че ще стане, НО реално не е правилно това. Качвайки се да управляваш автомобил под въздействието на алкохол или наркотици би следвало да се третира като умисъл! Законите имат спешна нужда от поправка в тази насока!

 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4435 Любопитно

  Според мен предстои съдебна сага, която ще продължи години....

  Боклука наркоман Кристиян ще бъде осъден, но едва ли ще получи максимално възможната присъда за това убийство.

  Законите в България в случай на убийство и други тежки престъпления просто трябва да бъдат многократно по-строги от тези които са в момента.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на stable
  stable
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Един добър прокурор ще успее да го докаже. Не е толквоа трудно, иска се малко ум и усет как да насочи интерпретацията на закона. Защото общите факти са ясни на цялото общество: серия от нарушения, също морални и човешки, водят до смърт. Комбинацията от надрусана отрепка, мислеща се за бог благодарение на мръсните пари на мама, несъобразяване с елементарни неща от закона за движение по пътища (като червен светофар), липса на чувство на вина и покаяние и предовратяване на случилото се, липса на първа помощ на пострадалия, лъжи и манипулации, води до ясна морална присъда на обществото. И тя е: този боклук трябва да гние в затвора дълго време.

  Как е написан закона, думичките, комбинациите от думички и т.н. е второстепенно нещо и както повечето хора знаят, наглостта и арогантноста на някои адвокати да казват на черното бяло е причината обществтото да няма доверие на тази система и усещането за липса на справедливост.
  Справедливо е да бъде осъден на ефективен затвор бая години. Съдебната система трябва да служи на обществото и на гражданите, а не обратното.

 55. 55 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#52] от "T.M.":

  Ами от многото наркотици ако го изкарат, че не е осъзнавал какво върши? Временна невменяемост възможна хипотеза ли е?

 56. 56 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Отрезвяваща информация. Колкото и да е жестока картинката, нещата опират до фактите и това, което реално може да издържи в съда. След 2-3 години влачене по инстанциите шофьора ще получи макс 10 години и ще излезе след 5. Т.е. На около 30 години ще има целия живот пред себе си да създава семейство и да се наслаждава на парите на майка си.
  Убития си е убит. Лека му пръст на Милен и здрави нерви за семейството му.
  Хора, сега е тегаво щото си висим по къщите, но наистина кефете се на времето с близките си, защото не се знае в кой ден всичко може да приключи.

 57. 57 Профил на Nach
  Nach
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Всичко това е заради общественото мнение.Но пак ще го измъкнат без да лежи в затвора.
  —цитат от коментар 35 на anonim440


  За огромно съжаление е точно така.

 58. 58 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 651 Неутрално


  Кристиян Николов е познавал Милен Цветков, съобщи в предаването си по TV 7/8 водещият Крум Савов. Той разкри, че това му е било съобщено от човек, който е присъствал на летните почивки в каравани на морето, където са били журналистът и неговият убиец.

  Крум Савов уточни, че не иска да прави никакви внушения за умишлено извършено престъпление от страна на Кристиян Николов. Журналистът на TV 7/8 догатна, обаче, че щом познаваш човека, с когото сте през каравана през лятната ваканция, е нормално да знаеш и каква кола кара.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 59. 59 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3404 Любопитно

  До коментар [#42] от "inn":

  " Такива селски номера - "да си искаш повечето, че след това да получиш по-малкото" пречат повече на този, дето ги прилага, а не на противника. В случая с обвинението на Кр. Николов порукатурата подхожда точно по този изкилифештен начин, с манталитет на селски тарикати."

  Всеки е скептичен дали ще се докаже косвен умисъл, аз също, напълно разбирам подобни опасения, но истината е, че подходът на прокуратурата в случая е адекватен ! Щом имаш повдигнато по - тежко обвинение, осъждането ти от съда на по - леко в никакъв случай не накърнява правото ти на защита и следователно е допустимо, не е селски тарикатлък ! Всички видяхме арогантността с която е извършено деянието, липсата на спирачен път, бясната скорост, никаква реакция от извършителя след катастрофата и пр ! Ако се претендира само непредпазливост, има опасност на втора инстанция присъдата да падне до символичен размер - 4 години ефективно, които могат да се излежат наполовина и да бъдеш пуснат предсрочно за примерно поведение в затвора ! Това ли искаме ? Претендирайки косвен умисъл, дори да го осъдят за непредпазливост, присъдата ще е близо до максимума, а не символична ! Видях мотивите на съда да остави лекето за постоянно в ареста и наистина са издържани, така че надежда за по - сериозна присъда наистина има !

 60. 60 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 937 Неутрално

  целите на прокуратурата са съвсем прозрачни.
  Всеки прокурор знае,че такова обвинение няма как да мине през съда.Целта е:
  1.Да се презастрахова при делото за вземане на мярка за неотклоение-там за такова тежко обвинение вероятността обвиняемия да се укрие и да извърши друго престъпление няма нужда дабъде доказвана.
  2.Накрая когато завърши досъдебното производство прокурорът спокойно може да го прекрати по този глупав текст и да си го внесе по правилния.Ще каже-тогава съм преценил така -било е "работно" сиреч фалшиво обвинение ,но сега прецених вече ,че трябва да е такова обвинение, защото съм добър юрист.
  3.Може да го внесе в съда с цел да злепостави съда.Получавайки връщане на делото за оправяне на простотиите или пък оправдателна просъда по този текст отново ще нададат вой-ние ги фащаме те ги пускат.Така отново ще се манипулира по простия електорат,че прокуратурата работи много ,но лошият съд пуска лошите хора или им дава малки присъди.
  Ето ви линк за реално дело-младо момче полицайче цяла нощ се е наливало с уиски и сутринта тръгва на "работа" с 1,6 промила алкохол и 124км/ч.Настига и удря отзад друг автомобил и убива шофьора.Получи 2 год ефективна присъда от ВКС и избяга в Англия.https://www.mediapool.bg/ukrival-se-7-godini-bivsh-politsai-shte-izlezhi-prisadata-si-za-smart-na-patya-news285053.html

 61. 61 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  Вече ми е смешна темата! Журналистите протестиращи срещу 111-то място по свобода на словото, отново доказват че то е заслужено!
  Прокуратурата умишлено шиканира процеса с това обвинение. Целта е връщане, връщане, връщане на делото. През това време наркоманчето ще е под домашен арест, ще кара още по-мощна кола и ще е още по-надрусано! Ще се сетите за него ако убие следващия път 3-4 човека! Това е задачата на прокуратурата, където работи бащата на Симона!!! Няма да питам къде е Блендо? Този процес ще се точи в следващите 10 години.
  Сега изплават неща за майката с 200+ фирми! Защо журналистите освен за бащата на Симона не смеят да напишат в колко фирми на майката са Каракачанов, Десислава Танева......111-то място, а?
  Адвокатите ще искат да се докаже кой е бил на волана. Засега има само едно показание от охранител. Скоро ще стане приказно богат и няма да е сигурен кой е управлявал колата! Полицията пропуснала ли е да снеме отпечатъци от волана, мястото на водача.....?
  Това което се случва със смърта на Милен е показателно как се проваля разследвани и се отървава убиец.
  Блягодаря на Дневник че не са ме изтрили за тези въпроси. На друго място вече имам два заличени фейсбук акаунта!!! Кой ли има властта да го направи? Да живее свободата на словото! Там където е стъпил интернета, цензурата и тоталитаризма са мъртви!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 62. 62 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  Някой чу как приключи процесът на пътен инцидент с Лютви Местан⁉️ Има и починал. Дете❗Защо не видях такъв шум в пресата⁉️ И защо сега е тихо?! Или детето е виновно ?!
  —цитат от коментар 43 на putinxujlo


  За всеки технически грамотен човек е ясно в кой е вината за смърта на детето! Не е в Местан.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 63. 63 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  До коментар [#42] от "inn":

  Разкъсването на случая е в полза на замитане на делото. Прокурорската щерка и малкия мозък са отделно, майката вече е отделно..... Спомнете си как бе "изпран" Бисеров след предадени от партньорските служби ниопровержими доказателство.... разкъсване на разследването на 4 по-малки и ....Бисеров е невинен!
  Тук става същото!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 64. 64 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Всеки знае че алкохола и дрогата замъгляват съзнанието и реакциите,
  затова всяко престъпление извършено под тяхното въздействие
  трябва да се счита за умишлено !!!

 65. 65 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Според мен ще се отърве с три години условно. След отпадането на сегашното обвинение, а то е зададено априори, ще започнат безкрайните експертизи, обжалвания, протакания и останалите адвокатски хватки, докато делото се вкисне напълно. Ако през това време наркоманчето е в ареста, а става дума вероятно за две години процедури и дела, може да му дадат година и половина ефективно и да го пуснат, щото си е "отслужил" своето.

  без подпис!
 66. 66 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5088 Весело

  Нали ТЕМИДА е сляпа , значи и че прокуратурата също.....

 67. 67 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 622 Неутрално

  "Но, ако прокурорът е повдигнал по-леко обвинение, а пред съда се съберат доказателства за по-тежкото, то няма как който и да е подсъдим да бъде осъден по тежко обвинение, което не му е повдигнато, дори и с доказателства."

  Сиреч целта на съдебното производство не е да се докаже каква е истината, а да се докаже или отхвърли тезата на прокурора. Дълбоко сбъркана система, създадена, за да храни прокурори, съдии и адвокати.

 68. 68 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#3] от "padrino":

  Не статията те подготвя...

 69. 69 Профил на proudbulgarian
  proudbulgarian
  Рейтинг: 332 Гневно

  Изхода е един! Закривайте кочината! С международен договор ли, с референдулм ли, не знам! Искам тука да дойдат британски съдии, немски полицаи, японски мениджъри и инжинери и някои от южна корея! Всичкото мангал (вече сме под 7 млн. на тръстиката). Начело с Винету и 240те разбойника!
  Какво по дяволите прави този джип в ръцете на лайното? Не стига че с откраднатите пари от ЕС е купен, бил за бизнес нужда? Ами това знаи, че тая духа1к да го кара, като ходи по бизнеса си, а не келеша дрогирн да го кара!
  Затова, закриваи бардака и наново! Няма друг шанс, сега нарочно вдигат обвинението, да падне или европейския съд после да ни накара да платим, отделно от ДДСто за колата!

 70. 70 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Чудно ми е дали прокуратурата ще се сети да повдигне обвинение на келеша и за опит за убийство на 6-те пешеходци на пешеходната пътека, които се отърваха само по чудо, както се вижда на разпространените видеа.

 71. 71 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  До коментар [#59] от "samoedin":

  Отново фетишизираш инструмента и го слагаш над изкуството. Няма как да е правилно. Тази система от памтивека е основана на определен АЛГОРИТЪМ:
  - от фактите - към правна квалификация (престъпен състав с предвиденото наказание) - обвинение - доказване - присъда. Всяко разместване е поставяне на каруцата пред коня, в частност - правната квалификация пред фактите. Няма как да е за добро.

  Башка, в тезата ти липсва основното - домогването на прокуратурата да докаже ФАКТИТЕ, от които да следва извода за умисъл - ще създаде ужасен излишен ШУМ (не в медийния смисъл, а в математическия смисъл на понятието: ГРЕШКА, ЗАГУБА), който в крайна сметка вреди на правосъдието.

 72. 72 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  "Майката на дрогирания убиец на Милен Цветков – Кристиан Николов, ще даде 500 000 лева на децата на загиналия в нелепа катастрофа на 19 април журналист, научи ексклузивно "Лупа.бг" от свой източник, близък до винпрома в Карнобат."

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 73. 73 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 622 Неутрално

  ИзходА е един! Закривайте кочината! ... японски мениджъри и инжИнери и някои от южна корея! ...
  —цитат от коментар 69 на proudbulgarian


  А да дойде ли и някой учител по български, че да си доучиш как се пише 'инжЕнер'? Може и на правилото за пълен член да наблегне. Неграмотниците като теб са първата и най-важна причина за състоянието на държавата ни.

 74. 74 Профил на proudbulgarian
  proudbulgarian
  Рейтинг: 332 Разстроено

  До коментар [#53] от "Иво":

  Вчера около обед, на кръстовището на Пирогов, поредния джигит на около 40 г. с чисто нов Дъстър си мина на червено, поне 3 сек след светването му, идвайки отгоре по бул Цар Борис в посока на Руски паметник, караше си поне със 70-80. И нацепи яко едно БМВ на едни братчеди от Факултета (те не са ли под карантина)? Всеки ден пресичам там на светофара и винаги чакам поне 5 сек зеленото и се оглеждам нагоре! Вече 20 г оцелявам, ама знае ли Господ докога!
  Та мисълта ми е, булгар-булгар ще се научи на ред по пътя само ако има на 500 м камети и глобата е 500+! От време гледам че никой не кара по буслентата на Цариградско

 75. 75 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Ако не успеят да заключат наркоманчето убиец поне за 7 години ефективно, значи цялата съдебна система е тежко пропаднала.

  Panta rhei....
 76. 76 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Първо: При липса на мотив не може да се докаже пряк умисъл. Но може да се докаже евентуален умисъл, когато деецът е допускал настъпването на последствията.

  Второ: Бедни ми, бедни български език: убийство = homicide, manslaughter, murder.

 77. 77 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  Означава, че ше ги отървеме децата. Как иначе?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4631 Неутрално

  До коментар [#19] от "Корки":

  Това става с пълномощно.

  Gunter glieben glauchen globen
 82. 82 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4631 Неутрално

  Някой от юристите във форума би ли споделил дали ако обвинението не се докаже съдът има право да го преформулира или е длъжен да издаде оправдателна присъда?
  —цитат от коментар 22 на Whoops


  В статията е обяснено - ако не се докаже по-тежкото обвинение, съдът издава присъда по по-лекото:
  "По думите на бившия прокурор, ако по-тежкото обвинение не се докаже, с окончателната си присъда съдебният състав може да преформулира обвинението и да го оправдае за по-тежко престъпление, а да го осъди за по-леко. Но, ако прокурорът е повдигнал по-леко обвинение, а пред съда се съберат доказателства за по-тежкото, то няма как който и да е подсъдим да бъде осъден по тежко обвинение, което не му е повдигнато, дори и с доказателства."

  Gunter glieben glauchen globen
 83. 83 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4631 Неутрално

  "По думите на бившия прокурор, ако по-тежкото обвинение не се докаже, с окончателната си присъда съдебният състав може да преформулира обвинението и да го оправдае за по-тежко престъпление, а да го осъди за по-леко. Но, ако прокурорът е повдигнал по-леко обвинение, а пред съда се съберат доказателства за по-тежкото, то няма как който и да е подсъдим да бъде осъден по тежко обвинение, което не му е повдигнато, дори и с доказателства."
  ***
  Това разбива на пух и прах безумната теория, която се вихреше последните дни, че прокуртурата нарочно повдигнала максимално тежко обвинение, което да бъде отхвърлено от съда и убиецът да бъде оправдан.

  Gunter glieben glauchen globen
 84. 84 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1060 Весело


  Но, ако прокурорът е повдигнал по-леко обвинение, а пред съда се съберат доказателства за по-тежкото, то няма как който и да е подсъдим да бъде осъден по тежко обвинение, което не му е повдигнато, дори и с доказателства."
  —цитат от коментар 82 на Alarmstufe: Rot


  Нали знаеш, че това е пълна глупост по принцип? Практическото 'разследване' продължава дори и в хода на съдебното производство и обвинението може да се променя не само върху обвиняемия, ами и върху трети лица които към този момент може да са били и без въобще повдигнато обвинение. Говорим за фактически ясни доказателства за по-тежко престъпление, но без повдигнато обвинение за такова, като прокуратурата нямало как да го съди!
  Тогава аз предлагам на прокуратурата, да му повдигнете обвинение по целия наказателен кодекст и на всички хора в автомобила. Подбуда, Умисъл, притежание и разспространение на наркотици и въобще всичко което е над 3г в пандиза, а после 1 по 1 да отпадат!!! Понеже, ако 'недай си БОЖЕ", имали доказателство за нещо, нямало да могат да го съдят понеже не са му повдигнали обвинение предварително. Бахти цирка.

 85. 85 Профил на pgf32650177
  pgf32650177
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съдът ще реши!
  Не платените адвокати и вестници.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4631 Неутрално

  До коментар [#70] от "galapagas":

  Това е тероризъм. Според мен спокойно може да се повдигне точно такова обвинение.

  Gunter glieben glauchen globen
 90. 90 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Както се е отървала майка му преди две години за предизвикано ПТП с нанесена средна телесна повреда само с глоба от 1000 лева, нищо чудно и този келеш да получи минимално наказание.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  Ако се докаже, че в последните десетки метри колата фактически е ускорявала, тогава може да го "зашият" по най-тежкото обвинение.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 93. 93 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Така се формулира обвинението, че да падне в съда и аре отначало......иди доказвай умисъл........ А впрочем с катастрофата на столичния булевард "България", при която загинаха двама пешеходци, какво стана?.... "онова" дело, по което подсъдим беше синът на командирования във Върховна касационна прокуратура прокурор Венцислав Андреев – Бисер Андреев. ??????? Сещате ли се, колко години минаха и какъв е резултата ????

 94. 94 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4631 Неутрално

  Аз друго се чудя. Защо се обсъжда въобще някакво средно наказание от 7-8 години. Защо не максимално? Защо не 15 или 20 г., в зависимост от обвинението? Ако за този случай не се приложи максимално наказание, за кой?

  Gunter glieben glauchen globen
 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Ако не успеят да заключат наркоманчето убиец поне за 7 години ефективно, значи цялата съдебна система е тежко пропаднала.
  —цитат от коментар 75 на Molossian


  Те може и да го осъдят на поне 7 години. Но после може да дойде един съдия като Калпакчиев (който, ама въобще не е корумпиран) и да го пусне по средата на присъдата му (както Полфриман).
  А БХК (които, ама въобще не са корумпирани) може да предложи наркоманчето и за личност на годината (както Полфриман).

  Шанса това да не се случи е, че убития не е дете на депутат от БСП,
  а симпатизант на ДСБ и Лозан Панов !

 97. 97 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Ако не успеят да заключат наркоманчето убиец поне за 7 години ефективно, значи цялата съдебна система е тежко пропаднала.
  —цитат от коментар 75 на Molossian


  Те може и да го осъдят на поне 7 години. Но после може да дойде един съдия като Калпакчиев (който, ама въобще не е корумпиран) и да го пусне по средата на присъдата му (както Полфриман).
  А БХК (които, ама въобще не са корумпирани) може да предложи наркоманчето и за личност на годината (както Полфриман).

  Шанса това да не се случи е, че убития не е дете на депутат от БСП,
  а симпатизант на ДСБ и Лозан Панов !

 98. 98 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Айде на бас че до година ще играе карти с Братя Галеви...

 99. 99 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Намерили сте юрист, който да проконсултира статията. Браво!

 100. 100 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#70] от "galapagas":Това е тероризъм. Според мен спокойно може да се повдигне точно такова обвинение.
  —цитат от коментар 89 на Alarmstufe: Rot


  Може бе, може и обвинение да му повдигнеш че ще сваля руски сателит и след 5г протакване отиване на оправдателно присъда, иначе ако обвинението е ясно и обосновано то трябва да приключи по-бързо. Така обаче ще спечелиш поне още едни 6-12 месеца в глупави обвинения които 100% няма да минат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK