Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Брюксел представи мерки в помощ на земеделието

Женски пазар Коронавирус хора с маски

© Велко Ангелов

Женски пазар Коронавирус хора с маскиЕвропейската комисия обяви пакет от извънредни мерки в подкрепа на пазара на селскостопански продукти във връзка с пандемията COVID-19. Мерките са в секторите мляко и млечни продукти, месо, вино и лозя, плодове и зеленчуци, пчеларство. До края на април мерките трябва да бъдат приети от комисията. "Веднага след това България ще предостави тези възможности за подкрепа на българските земеделски производители", уверява Министерството на земеделието.


В съобщението посочва и че продължава да отстоява пред Европейската комисия позицията, изразена по време на Съвета на министрите на земеделието на 25 март за предоставяне на възможност на държавите членки за използване на недоговорираните средства от програмите и прехвърлянето им към нова извънредна мярка COVID 19, която да бъде насочена към борбата с последиците от епидемията и подкрепа за засегнатите земеделски стопани.


Млечните продукти, допустими за частно складиране
са обезмаслено мляко на прах, масло и сирена. Максималното количество сирене, разрешено за складиране за България, за период на съхранение между 90 и 180 дни, е 889 тона, което с 22% повече спрямо квотата през 2016 г. Подобна извънредна схема за помощ е прилагана в България през 2016 г., когато по данни на аграрното ведомство са усвоени 36% от предварително определеното максимално количество на складираните сирена. Сумата за подпомагане включва както постоянните разходи за складиране в размер на 15.57 евро на тон продукция, така и 0.40 евро на тон на ден по срока на договорите.


В сектора на месото помощ за частно складиране може да бъде предоставена


за месо от едър рогат добитък (животните трябва да са на възраст над 8 мес.) и за овче и козе месо за период от 90 до 150 дни. С едно заявление може да се кандидатства за частно складиране на най-малко 15 тона месо.
"Частното складиране няма да може да отговори на потребностите в млечния и месния сектор в страната ни, характеризиращ се с дребномащабни стопанства, но на ниво ЕС ще доведе до намаляване на предлагането и възстановяване на баланса на пазара в дългосрочен план", се посочва в съобщението.


Предвидено е разрешаване на


доброволни споразумения и решения за планиране и намаляване на производството


в сектора на млякото и млечните продукти от страна на фермери, техни организации и асоциации с оглед променящите се модели на търсене в този период на тежък пазарен дисбаланс. Разрешението ще бъде временно за период от предстоящите 6 месеца. Предвид спецификата на сектора в страната ни, изразяваща се в ниска степен на организираност и посредническа роля на организациите на производители, очакваме подобна мярка да не предизвика интерес у нас.


В сектора на виното е предвидено дванадесетмесечно удължаване на срока


на разрешенията за изкореняване и на разрешенията за засаждане, изтичащи през 2020 г. Предвидена и гъвкавост по отношение на мерките от националните програми за подпомагане в лозаро-винарския сектор като разрешаване на бенефициерите да представят промени в текущи договорирани дейности в рамките на първоначално одобрения размер на допустимата помощ.


Допустима за подпомагане е мярката дестилация на вино в случай на криза, като полученият алкохол ще се ползва само за промишлени цели. Предвидена е и частична помощ за съхраняване на вино при кризи. И по двете мерки (дестилация и съхранение)размерът на помощта се определя от държавата членка до максимум 0.8 евро/%vol/hl.


Брюксел представи мерки в помощ на земеделието

© Георги Кожухаров


Предвидено е помощта по мярка "Преструктуриране и конверсия на лозя" да бъде увеличена на 80% от направените разходи (в момента е 75%). По мярка "Инвестиции" помощта може да бъде увеличена от 50 на 60%.


България продължава да настоява използване на неизразходваните средства за целева помощ. Подходящо решение би била и възможност за прехвърляне на неразходвани средства към следващата финансова година, посочва министерството.


В секторите на плодове и зеленчуци може да бъдат покривани разходи


на организации на производители за операции, планирани, но не извършени до 31 декември 2020 г., ако те бъдат извършени до 1 октомври 2021 г. Като дерогация, на членовете им може да бъде разрешено да продават самостоятелно до 40% от произведената продукция, за разлика от редовното изискване, позволяващо до 25%.


Какви трудности очакват производителите четете тук.


През 2020 г. максималният процент на права на глас и дялове или капитал може да надвишава 50% от общите права на глас и 50% от дяловете или капитала на организациите. Освен това може да им бъде разрешено да прекратят за 2020 г. своите оперативни програми изцяло или частично. Не се преустановява плащането на помощ на такива организации, в случай на неспазване на критериите за признаване.


В България има признати 19 такива организации на плодове и зеленчуци с общо 155 членове като само 3 с 18 членове изпълняват оперативни програми.


В сектора на пчеларството се предвижда


държавите членки да изменят програмите си за пчеларство,


като мерките, планирани за пчеларската 2020 година, да се извършват след 31 юли 2020 г., но не по-късно от 15 септември 2020 г. Тези мерки ще се считат за изпълнени през пчеларската 2020 година. Измененията подлежат на одобрение от Комисията преди тяхното прилагане.


В България по прием 2020 г. от Националната програма по пчеларство са приети около 1776 заявления за подпомагане с общ размер на заявената финансова помощ 6 499 397.32 лева. Приети са и 6 заявления за подпомагане на сдружения и групи производители за финансовата 2020 г. с общ размер на заявената финансова помощ около 30 хил. лева, по които в момента се сключват договори. Очаква се бъдат сключени общо 1680 договора за подпомагане.


Брюксел представи мерки в помощ на земеделието

© Цветелина Белутова, Капитал


Удължаването на срока по извършване на дейностите по програмата ще даде възможност на пчеларите да изпълнят предвидените мероприятия по одобрените проекти, а оттам и по-пълното усвояване на бюджета за 2020 г., още повече че средствата не могат да се прехвърлят за следващата пчеларска година. За България националните програми по пчеларство са основен източник на финансиране на сектора и е особено важно предвидените средства да се използват в пълен обем, посочват от аграрното ведомство.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8757 Любопитно

  Пакет от извънредни мерки Е в подкрепа на пазара на селскостопански продукти в Западна Европа !
  Нашият ПАКЕТ е - всеки да си ходи и да си сади и да си бере в собствената си земя, а не да търси ''дедовия си пакет'' в чужбина !!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Дебелия мильо вече заяви, че е готов да вземе парите от евросубсидиите авансово! Сега е ред да декларира, че ще обере и селскостопанската продукция от идните 10г. ...авансово!
  Всъщност, вчера разбрах едно! Не бива да се срамуваме от Буда! Оранжовия палячо предложи на докторите да осветяват подкожно пациентите и да им вливат дизенфектанти да убиели китайския вирус! Е вече знаем, че най-големия простак не е тук.....

 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 907 Весело

  "Максималното количество сирене, разрешено за складиране за България, за период на съхранение между 90 и 180 дни, е 889 тона, което с 22% повече спрямо квотата през 2016"

  Еми то в България нема овчари, козари и говедари дето да произведат толкова мляко за масло, сирене и кашкавал...

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  До коментар [#3] от "palav_nik":

  Не пиши глупости...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 5. 5 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Е ся като има недостиг на пресни витамини, които си е засял градина ще бъде благодарен, че го е направил :) Пък блоковите граждани, ще си купуват краставици по 10 лева килограма :)

  Ако имате възможност засадете си градина..

 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#3] от "palav_nik":

  За компенсация палмово масло има в излишък!

 7. 7 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 907 Весело

  До коментар [#3] от "palav_nik":Не пиши глупости...
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf


  Ти що не одиш да станеш козар, ъм...

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3861 Весело

  До коментар [#5] от "Ramon Asvalda":

  Много хора без да са те прочели, вече го направиха, къде от скука, къде по принуда, къде с мерак. А излишъка от свободно време "доведе" градините до там, че да изглеждат прекрасно, без стръкче трева...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 9. 9 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  Ехааа! Сирена, вина и агнешко ще има на корем. В градината Лука, марулите и чесъна растат, лапада вече е на привършване. Зеленчуковите разсади са почти готови, лозето орязано, дърветата цъфтят и връзват. Само да оживеем за да откъснем и опитаме. Живот и здраве на всички!!!

 10. 10 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 907 Весело

  "Зеленчуковите разсади са почти готови, лозето орязано, дърветата цъфтят и връзват"

  Къде това. В панелните комплекси на Люлин и Надежда, може би...

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8757 Любопитно

  До коментар [#9] от "Таралеж":

  Аз си посях и боб :)
  А разсадът за доматите върви СУПЕР ! :)

  [email protected]
 12. 12 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Още пари за едрите земевладелци... Ако ви кажат, че има Зелена партия в ЕП, не им вярвайте, лъжат ви

  I shave with Occam's razor
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ramon Asvalda":

  Всъщност "мерките" са основно за съхранение/преработка "но на ниво ЕС ще доведе до намаляване на предлагането и възстановяване на баланса на пазара в дългосрочен план""
  за да не се сринат цените , той краставици по 10лв му се привиждат. Тоест дългата ръка на пазара се е протегнала за субсидии за да ти продава краставицата за 2лв вместо за 0.4 лв

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  До коментар [#11] от "karabastun":

  Добре че ми напомни! Боб не сея но за сладък грах бях забравил. Покрай оградата, влече нагоре и се яде суров. Въх пак трябва да ходя до магазина за семе. А пък толкоз разсади никога не съм приготвял, и е голямо упражнение, разнасяне навън-вътре, гонене на слънцето!

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  До коментар [#14] от "Таралеж":

  За граха не си позакъснял месец-два?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  Прав си! Сега и да го посея ще порасне ама няма да е крехък. Старост-нерадост, все нещо ще се забрави.

 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8757 Любопитно

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  Грахът е капризен, може да се сади и февруари ...ама може и да измръзне, ако не е завит добре... и сега става.

  [email protected]
 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  До коментар [#17] от "karabastun":

  Около 15 см е вече на Добрева чешма.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8757 Весело

  До коментар [#18] от "дерибеев":

  Може...
  Боб и грах са добра храна .... и на корема е ситичко , и на дупето - топличко :)

  [email protected]
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8105 Неутрално

  Аз съм си посяла лук в саксии. Много хубав порасна.

 21. 21 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4173 Весело

  "Максималното количество сирене, разрешено за складиране за България, за период на съхранение между 90 и 180 дни, е 889 тона, което с 22% повече спрямо квотата през 2016"Еми то в България нема овчари, козари и говедари дето да произведат толкова мляко за масло, сирене и кашкавал...
  —цитат от коментар 3 на palav_nik


  Ти не се притеснявай, след като има пари за усвояване ей сега ще се пръкнат няколко десетки от "приближените" компании :)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 22. 22 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Тия са тотално некомпетентни, ненужни и трябва да бъдат разпуснати.

  niki
 23. 23 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#16] от "Таралеж":

  Намери си семена на снежен грах, той става през цялото лято, плюс от ранна пролет до късна есен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK