Десетки болници и общини получиха помощ от фонда "Обединени срещу COVID-19"

Десетки болници и общини получиха помощ от фонда "Обединени срещу COVID-19"


Десетки болнии, общини, читалища и неправителствени организации получиха подкрепа с общо 674 хиляди лева от фонд "Обединени срещу COVID-19".


Той е създаден по инициатива на Български дарителски форум, Фондация "Америка за България", Посолството на САЩ в България и Американската търговска камара в България (AmCham), за да подкрепи местни общности в страната, пострадали от кризата с коронавируса. До момента набраната в него сума е 945 000 лв. и продължава да нараства, а до 27 април се събират нови предложения.


Общо 74 проекта, включващи също социални инициативи на микро и малки предприятия предимно в общини извън областните градове, получиха различни средства, като максималната възможна сума не надхвъпля 10 хиляди лева:
- 25 общински болници и медицински центрове в малки населени места - за медицинска апаратура, оборудване и защитни средства, необходими за обслужване на пациенти с коронавирус.


- 24 НПО в села и малки градове ще се подпомогнат в работата им със самотни възрастни хора, болни, безработни, бедни, деца. Те ще получават храна, лекарства, защитни средства.


- 12 общини, 7 читалища, 5 предприятия и 1 училище ще осъществят спешни антикризисни мерки със съдействието на фонда.


Значителна част от дареинята идват от американски и западни инвеститори в производство, енергетика, услуги, банково дело, ИТ и други сектори в България. Пълният списък на одобрените проекти е публикуван тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK