Работа на две места - как коронавирусът може да изправи медиците пред още един избор

Снимката е от УМБАЛСМ "Пирогов"

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е от УМБАЛСМ "Пирогов"Възможно ли е епидемията от коронавируса да стане причина на медиците да се забрани да работят на повече от едно място и до какво би довело това? Въпросите възникнаха след изказването на председателя на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски в петък, че се наблюдава "интересно смесване в работата на големи групи медици" и най-вероятно това става причина за големия процент заболели. Казусът е сложен, защото от една страна работата на различни места повишава риска от разпространение на заразата, от друга обаче с подобна забрана има опасност от недостиг на лекари на места, а не е сигурно как може да се направи ограничението и какви биха били и правните последици.


Над 100 медицински служители са заразени с коронавирус от началото на епидемията, като от вчера само във Видин са установени нови 8 случая и болните там са общо 25 медици (към петък сутринта). Другата болница с най-много заразени служители е столичната "Пирогов" с 24 души. Мутафчийски разказа, че на много други места в страната се наблюдава, че медици работят на повече от едно място и даде такива примери и с ръководената от него Военномедицинска академия.


"Такива смесвания на работни места се оказва, че са абсолютно неподходящи в тази обстановка", изтъкна той и продължи, "Сега, това вече не е ангажиращо, но аз, като началник на ВМА, съм издал изрична заповед лекарите и сестрите да работят само по основния си трудов договор, защото ние го отчитаме като реална опасност, която повишава риска за заразяване на такива места и след това на други колективи."


Няма статистика, но масово се работи на две места
В България липсва статистика за лекарите, медицинските сестри, лаборантите и др., които работят на повече от едно място. Наблюденията на съсловните организации и на синдикатите обаче са, че практиката е често срещана.


"Пренебрежимо малка част от медицинските специалисти работят само на едно място", казва пред "Дневник" Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. В асоциацията членуват над 35 хиляди сестри, фелдшери, лаборанти и други медицински работници, а Василева казва, че по-голямата част от тях работят на по две места.


В Българския лекарски съюз също няма информация каква част от лекарите работят на повече от едно място. Това обаче се наблюдава особено при лекарите от болничната помощ или висококвалифицираните специалисти, които са търсени за консултации и частни прегледи.


Както всички работещи по Кодекса на труда, и медиците имат право да сключват трудови договори и с други работодатели и да са заети извън установеното работно време по основния им трудов договор. За целта важно условие е в в основния им трудов договор да не е указана забрана затова, както и да се спазват регламентираните почивки от 12 часа между отделните работни дни, т.е. по втори трудов договор медик може да работи за до 4 часа. По отношение на лекарите Законът за лечебните заведения дефинира, че основен трудов договор е такъв на пълно работно време.


"Специално при лекарите има една особеност и тя е, че за да може да се отчита една клинична пътека към здравната каса, трябва да има един списък от лекари, които са на основни трудови договори към съответната болница. И лекар, който не е на основен трудов договор (на 8 часа) няма право да подписва отчетни документи към касата. Затова и, специално при лекарите мнозина работят на повече от едно място, но на вторите работи те не отчитат клинични пътеки или работят като консултанти, на граждански договор", обяснява специалистът по медицинско право адв. Мария Шаркова.


"Има и възможност лекар от болница да работи в заведение за извънболнична помощ на граждански договор или да има, на прост език, частна практика. Това не може да бъде ограничено, защото е законово дадена възможност", коментира Шаркова.


Може ли да бъде ограничено правото на втора работа


"Хипотетично такава заповед в условията на извънредното положение може да издаде министърът на здравеопазването или в големите държавни болници на места, като София, ако се вижда, че това действително е причина за увеличаването на заразените, да се повлияе и да се ограничи възможността за втора работа", коментира вицепрезидентът на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Иван Кокалов. Ако щабът препоръча, министърът на здравеопазването може да издаде такава заповед, е мнението и на председателя на Медицинската федерация към КТ "Подкрепа" Соня Върбанова.


И от двата синдиката обаче посочват, че подобна заповед може да доведе до "оголване" на места и до проблеми на много места, особено в малките градове. "Това е опасно от гледна точка на факта, че при липсата на кадри, това значи в по-малките болници няма да има експерт, специалист, който да ми окаже помощ", коментира Кокалов.


Юристи обаче са на мнение, че подобно ограничение със заповед на здравния министър е невъзможно, защото ще нарушава основни права. Или ако бъде издадено, би било лесно за атакуване.


'Няма как министърът да ми забрани аз да работя някъде, тъй като това би ми нарушило правата на труд", коментира специалиста по трудово право адв. Енчо Динев от дружеството "Точева и Мандажиева". Като хипотетични варианти той посочва централизирано да се ограничи достъпът до определени центрове по линия на противоепидемични мерки или ако е принципал на дадена държавна болница, министърът да ограничи служителите ѝ да полагат труд извън основното правоотношение. Решението дали правото на втора работа да бъде ограничено е в директорите на лечебните заведения, е неговото мнение.


"На първо място трябва да се провери дали в трудовите договори на тези лекари има изрична забрана те да работят на второ място. Ако такава забрана няма, не може да бъдат спрени да работят на втори трудов договор, стига да не се нарушава 12-часовата междудневна почивка. Освен това, аз мога да работя и на 15 граждански договора и никой не може да ме спре, защото те са за предоставяне на определен резултат", казва Динев. Соня Върбанова отбелязва, че масово медици работят на второ място и няма практиката в основните им трудови договори да се залага забрана затова.


Какво става ако работодателят изведнъж издаде забрана за работа по втори трудов договор, в такъв случай трябва да се съобрази всеки индивидуален случай, коментира Енчо Динев.


"Ако се издаде една обща заповед, работодателят все пак трябва да бъде наясно, че при прекратяването на тези договори, ако има неустойки или други обезщетения, служителят или и трета страна ще може да си търси правата заради тази заповед", посочва юристът. Според него е най-добре да се направи допълнително споразумение, за да може гъвкаво да се уреди случай за случай. "Защото някъде това може да стане от днес за утре, но някъде може да трябват месеци, тъй като не се знае какво предизвестие трябва да пусне служителят на съответния втори работодател или страна по договора", казва Динев и дава пример с ефекта от подобна заповед например върху лекар, който е и вещо лице и изготвя съдебни експертизи. "Просто няма как като с нож да се отреже с един аршин за всички", смята той. Добавя, че е изключително важно условията за втора работа да бъдат заложени още на ниво сключване на договора, за да е ясно от самото начало и да е по взаимно съгласие, а не правилата да се променят впоследствие.


"Ясно е, че рискът от зараза може да бъде по-голям в болницата, когато има случаи на коронавирус. Но всеки сам трябва да прецени дали е удачно да се забранява правото на труд на второ място. Трябва да се види дали има огнища например, на други места просто няма смисъл от подобна забрана, защото и прекалените мерки са опасни", смята Иван Кокалов.


Милка Василева пък припомня, че основните причини за работата на две места са и свързани с най-големите проблеми пред здравната система - ниски заплати и липса на кадри. "Проблемът е много сериозен и сега, по време на епидемия, как да се случат нещата? Няма откъде да дойдат нови хора. С някакви мерки за вътрешно преструктуриране болниците може би ще успеят да спасят положението, но физически хора липсват", казва Василева. "Ще има закриване на болници, ще има спешни реконструкции вътре в работата на лечебните заведения. Дори да не е епидемията от коронавирус, нещата по естествен начин вървят натам", е нейната прогноза.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  "Няма статистика, но масово се работи на две места"

  Това е въпрос на две кликвания с мишката в някакво учреждение?! Ако е било важно за някого - щеше да има статистика...

 2. 2 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Интересно е, защо след над 10 години управление на мутрата на медицинските специалисти им се налага да работят на по 2-3 места? Нали не сте забравили едни мед. сестри, които до неотдавна протестираха? Е, сигурно не сте забравили и мутрата как им се подиграваше и лъжеше? А иначе усвояваше чрез безсмислени селски стадиони, саниране с падащи стиропори, и т.н.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 3. 3 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 717 Неутрално

  В ЕС България има най-много легла за активно лечение (реанимационни) на 100 000 души - 616, дори Германия е след нас. Но престъпното отношение на управляващите към здравеопазването принуждава лекари и медицински сестри да работят на поне две места. Същите управници, които не се справяха при нормални условия, сега се опитват да управляват кризи...Едно обяснение за системното унижаване на лекари и сестри от страна на Борисов е, че не може да преодолее накърненото си его от бившата си съпруга лекар и мъсти на цялата система.

 4. 4 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Бедността не било порок , което важи за всички ….ако , се замисли човек отговорно , ще става все по-лошо , защото бедните ще са повече от " нормалното " за функциониращо добре общество.

 5. 5 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 604 Разстроено

  След тая с вируса ще имат възможност и лекари и сестри да работят на три четири места

  гошо
 6. 6 Профил на YankoNach
  YankoNach
  Рейтинг: 434 Неутрално

  В ЕС България има най-много легла за активно лечение (реанимационни) на 100 000 души - 616, дори Германия е след нас. Но престъпното отношение на управляващите към здравеопазването принуждава лекари и медицински сестри да работят на поне две места. Същите управници, които не се справяха при нормални условия, сега се опитват да управляват кризи...Едно обяснение за системното унижаване на лекари и сестри от страна на Борисов е, че не може да преодолее накърненото си его от бившата си съпруга лекар и мъсти на цялата система.
  —цитат от коментар 3 на petrapetra


  "Леглата за активно лечение" НЕ СА реанимационни - това са просто болнични легла... Те са за "активно лечение", за да се различават от леглата на т.нар. болницци за долекуване, рехабилитационни центрове и пр. Да, по брой болнични легла на 100000 души население сме на едно от първите места в Европа, но по интензивни легла - не. Освен това, отделен е въпросът колко лекари/медицински персонал стои зад тези легла... Щото иначе ще се получи като в зала "Армеец" - кревати много, ама какъв смисъл?

 7. 7 Профил на lighthouse.87
  lighthouse.87
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Няма никакви доказателства, че допълнителната работа на лекар например за
  2 часа 2-3 пъти седмично да е фактор в разпространението на епидемията. Не може да се затворят всички клинични лекари и сестри за три месеца в болниците в началото на епидемията. Някои искат да използват епидемията, за да намерят повод да ограничат частната практика.

 8. 8 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Пари в здравната ни система има много. Неправилно се разпределят. Защо докторите с ланците и ролексите не отстъпят нещо на по-неубедителните си колеги. Много ми е смешно, лекар да се страхува да не се зарази от болест и то от грип!? Той какво всъщност работи? Ами да си смени работата, като го е страх! Така ли са правили медиците в миналото, съмнявам се. „Героите в бяло“ от „Първата линия“, а коя е втората, третата линия и на коя е този „подъл“, „коварен“ вирус? Медицината през вековете се е хранила основно от човешкия страх. Но чак пък невръстно дете да си счупи касичката да помага на болница, бедна селска пенсионерка да си праща пенсията, това вече е много!
  И пресни новини от най-хуманната кампания, тази в Швеция! Където никой не подсмърча пред телевизора, очаквайки поредния кризисен бюлетин.
  https://www.bbc.com/news/world-europe-52395866

 9. 9 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Здравната система се гради много бавно. Един лекар се обучава 11 - 12 години - от влизането в университета до изпит за първа специалност. Ако реши и втора да прави - още 4 - 6 години отгоре. Една сестра се обучава от 4 до 10 години - от сестринското училище (средно) - 4 години - става общопрактикуваща сестра, после полувисшето - за да стане бакалавър по медицински грижи, а ако иска да специализира тясно и да стане магистър - още 3 години. Санитарите са 4 години - само средно образование.
  Това иде да покаже, че ако сме оакали пейзажа в медицината, оправянето на бакиите е въпрос на около 20 години и то ако се вложат много средства и съсредоточени усилия от страна на властта. Тъй като е по-дълго от един избирателен мандат (обикновено 4 години), повечето политици изобщо не ги е еня - не им печели избори, а и друг ще рине Авгиевите обори.

  И така, като го докараме до криза, всички са много изненадани, че няма бързи, лесни и безболезнени решения. И далеч не допира само до заплати, макар да са много важни също. Става въпрос за концепция, за премислени стратегии на разпределение на ограничени ресурси. Ако някой си мисли, че "пари има достатъчно, само лошо се разпределят", нека се замисли още веднъж. Пари за здравеопазване няма достатъчно дори в Швейцария или Люксембург и то просто защото съвременната наука и медицински технологии са много напред, но имат и огромни нужди за финансиране, които биха разорили всяка икономика, ако се прилагаха 100%. Този факт е непопулярен и политиците не обичат да го чуват, още по-малко да го споделят с избирателите си. Ако и разпределението на ограничените средства е калпаво - жална й майка на здравната система.

  В Чехия не сме принудени да работим на две места, но имаме извънредни часове. Не е толкова за пари - платени сме добре за стандарта на страната, а заради огромната администрация и пак заради недостатъчните ни бройки.

  E PLVRIBVS VNVM
 10. 10 Профил на Иван Лалев
  Иван Лалев
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#9] от "PavelCZ":
  Павле, не знам дали си бакалавър или магистър / лекар /, но факта че говориш за системата в Чехия говори за невежество спрямо БГ.
  Тук отдавна няма средно медицинско образование. Всички са кадри на Медицинските Колежи /4год. + защитен дипломен проект и държавни изпити/ и са със степен "Бакалавър" !!!
  Магистри могат да станат само по "Мениджмънт на Здравните грижи".
  Лекарите учат 5год. + стаж и държавни изпити и получават степен !!??Магистър??? Лекар??? Доктор????!! и аз не знам точно кво.
  Т.Е. като на Запад "Професор" е всеки преподавател в колеж.Но няма защитена академична титла.

 11. 11 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  Когато беше започната здравната реформа се предлагаше лекари, които работят в болниците да нямат право да сключват договор със Здравната каса за извънболнична помощ. Правеше се изключение само ако няма достатъчно лекари. Тогава от РЗИ се разрешаваше т.нар. Недостатъчност . Само, че това правило както всичко в България въобще не се спазва. РЗИ на принципа на ходатайство, връзки, или да не си развалят спокойствието масово разрешават в големите градове всеки, който поисиска от болничната помощ да работи и в доболничната. От там идва проблемът. Никой не е виновен на управляващите за създалата се сега ситуация.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 12. 12 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  До коментар [#11] от "haq30626233":

  С горният си коментар искам да кажа, ЧЕ НЕ СЪМ срещу ставащотор да се работи на две места. Колегите не го правят за кеф, а защото са финансово принудени. Не си мислете, че в повечето болници лекарите получават кой знае какви пари.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 13. 13 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  До коментар [#1] от "ju.li":

  Данни за това колко лекари работят на две места има поне от 4-5 години, но явно не са по търсени. Всеки лекар в началото на годината подписва декларация дали работи другаде освен на основното си работно място. За сестрите не съм сигурен. Къде отиват данните, не знам. Най вероятно в кръглата папка.

 14. 14 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иван Лалев":

  Лекарите не са магистри, а доктори. Така че и Вие може да си допълните образованието.

  А от България съм излязъл преди 31 години.

  E PLVRIBVS VNVM
 15. 15 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Шабът от Палячовци за Пореден Път се опитва да се измъкне от отговорността.

  Поради какви причини работата на две места ще води до по-високо заразяване? Нали УЖ предпазни средства има за всички, да не би след 8 часа работа на едното място на другото да са негодни? Маските знаят че му е втора смяна и не пазят? АКО на втората работа не са осигурени необходимите условия за предпазване просто да им спрат лиценза.

  Ама май че доста вероятно лиценза трябва да се спре и на първото работно място. Защото съвсем доскоро дори маските бяха дефицит. Не случайно щаба говорят какво е доставено ПОСЛЕДНИТЕ дни и мълчат за преди това. .

  Причините за високата заразяемост сред медиците са прост:
  1. КЪСНО осигуряване на предпазните средства, на редица места и не достигат. Да напомням ли как от Бърза помощ разказваха колко малко са предпазните костюми и как ги използват многократно?

  2. ОТКАЗ за тестване на медиците работили с заразен пациент! С Наредба на Муфтачийски е забранено да се тестват медици които са имали контакт с заразен. Те видите ли били "втора линия" и трябвало да чакат да проявят симптоми. Само че вече категорично се знае, че болестта може да протича и без симптоми. И през това време лекарят да заразява около себе си. Което и наблюдаваме, ОГНИЩА на Заразата.

  С този отказ за тестване на медиците Щабът УМИШЛЕНО РАЗПРОСТРАНЯВА Заразата! Сред Най-Рисковата и Най-Важната част от системата, Лекарите!

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 16. 16 Профил на Kalin Dimitrov
  Kalin Dimitrov
  Рейтинг: 13 Неутрално  Когато беше започната здравната реформа се предлагаше лекари, които работят в болниците да нямат право да сключват договор със Здравната каса за извънболнична помощ. Правеше се изключение само ако няма достатъчно лекари. Тогава от РЗИ се разрешаваше т.нар. Недостатъчност . Само, че това правило както всичко в България въобще не се спазва. РЗИ на принципа на ходатайство, връзки, или да не си развалят спокойствието масово разрешават в големите градове всеки, който поисиска от болничната помощ да работи и в доболничната. От там идва проблемът. Никой не е виновен на управляващите за създалата се сега ситуация.
  —цитат от коментар 11 на haq30626233


  А къде да си преглеждаш пациентите преди да постъпят в болница? Отговорът сам идва - в доболничната помощ! Или може би имате като идея някой друг, който е само в доболничната помощ да ми ги преглежда и да определя дали са за оперативно лечение, след което направо да ляга на масата, така ли?!? Мислите ли изобщо какво пишете???

 17. 17 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#11] от "haq30626233":

  Ами няма доктор в болничната помощ ,който да не желае да работи и в извън болничната помощ ,просто защото в болницата ,заплатата на водещ хирург е колкото средната заплата на чистачката в съда с основно образование , а дохода в извън болничната помощ отива от 7 до 10 пъти повече , което пък приближава дохода на среден съдия от местния измислен правен факултет ,тъй като държавата е решила докторите по болниците с по 3 специалности и 20 години стаж да вземат по 1000-1200 лв , няма как да ги накарат да не работят в извън болничната помощ ,защото от там си хранят семействата .Ако държавата реши да забрани работата на докторите в частните им кабинети , за да покрива държавните и някакви противоепидемични мерки ,давам гаранция ,че 99% от докторите в държавните болници просто ще напуснат в рамките на 1 месец и ще останат само леглата и директорите и бордовете на болниците , особено в този риск за здраве и живот на всеки работещ на първа линия .Всеки български доктор има опция след 6 месеца учене на език да отиде и да работи за 5 цифрена сума в евро ,в която си пожелае немска провинция или Ирландия и Франция в зависимост от езиковите му умения ,никой да не си прави илюзия ,че ще останат мазохисти ,да бъдат мачкани ,оплювани и ругани и бити от местното аборигенско население , при това в голяма част тотално неосигурено и неплащащо нищо и без отношение към труда на медиците ,просто защото управляващите с комунистически идеи в здравеопазването са решили ,че медиците са безплатни роби ,срещу 1 лев на час или 1 лев или безплатно прегледи в доболничната помощ , да ,ама не .

 18. 18 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#14] от "PavelCZ":

  като си вземат специалност ,стават магистри ,имам три .

 19. 19 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#15] от "Fred":

  Лекарите до преди 14 дни не можеха да се тестват никъде ,болни или не , никой ,особено в провинцията не даваше на съмнителни ,със симптоми да се тестват където и да е , хората се самоизолираха и от семействата си и стояха със седмици с грипоподобни оплаквания ,защото единствената опция беше да влязат в инфекциозното отделение на местната болница в една стая с корона вирусно болни и да им направят там ПСР тестове ,което значи ,ако не са били болни ,да прихванат със сигурност ,това отношение към всички медици като към пушечно месо е много страшно и е ясно ,че няма да може да продължи така .

 20. 20 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#6] от "YankoNach":

  Легла много ,желаещи да работят в ковид отделения малко ,в цели окръзи от 2-3 до няколко лекари и мед сестри са съгласни да останат в такива отделения ,другите ги няма по понятни причини .

 21. 21 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#18] от "edin drugii":

  При нас магистър е по-ниска титла от доктор. И аз имам 2 специалности, но от това титлата ми не се променя. Всъщност, ако много държа, мога да си ги слагам след името - "специалист по...", но това не се прави. Аз дори и титлата пред името си не пиша и не се представям с нея. Има я на визитните ми картички и на "господин докторе" се обръщат към мен сестрите и пациентите ми. Ще ми се прибавят титли, ако правя академична кариера, но те ще са все различни вариации на доктората.

  E PLVRIBVS VNVM
 22. 22 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#18] от "edin drugii":

  При нас магистър е по-ниска титла от доктор. И аз имам 2 специалности, но от това титлата ми не се променя. Всъщност, ако много държа, мога да си ги слагам след името - "специалист по...", но това не се прави. Аз дори и титлата пред името си не пиша и не се представям с нея. Има я на визитните ми картички и на "господин докторе" се обръщат към мен сестрите и пациентите ми. Ще ми се прибавят титли, ако правя академична кариера, но те ще са все различни вариации на доктората.

  E PLVRIBVS VNVM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK