Антикорупционната комисия е осъдена за дело за конфискация, от което се е отказала

От края на 2019 г. КПКОНПИ се оглавява от бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

© Велко Ангелов

От края на 2019 г. КПКОНПИ се оглавява от бившия главен прокурор Сотир Цацаров.Антикорупционната комисия КПКОНПИ е осъдена да плати общо 40 хил. лв. обезщетения на семейство, срещу което е водила дело за конфискация, от което се е отказала, съобщи в. "Сега". Решението е на Окръжния съд във Варна и може да бъде протестирано пред по-горна инстанция.


Двамата съпрузи са поредните, които печелят дело по Закона за отговорността на държавата срещу комисията, отбелязва изданието. Става дума за производство, започнато от КПКОНПИ през 2012 г., заради което имуществото и сметките на съпрузите са били блокирани чак до май 2017 г. Заради това хората не успели да изпълнят предварителен договор за продажба на лозе и апартамент за общо 250 хил. лв. и се е наложило да платят неустойки.


На този фон през ноември 2014 г., когато искът за конфискацията трябвало да се гледа от съда, комисията се отказва от него след тълкувателно решение на Върховния касационен съд. Причина е, че няма "връзка между незаконно придобитото имущество и ответниците", посочва "Сега".
В делото си срещу КПКОНПИ съпрузите претендират за по 75 хил. лв. за моралните щети, но съдът им присъжда по 20 хил. лв. Отхвърлен е искът им за 416 хил. лв. имуществени вреди.


Пред съда КПКОНПИ пледира, че няма доказателства за нейната отговорност, а тя само е изпълнявала закона. Комисията настоява и че е "специален държавен орган, елемент от системата на администрацията, но нейните актове и действия нямат пряко въздействие върху правната сфера на лицата".


От края на 2019 г. КПКОНПИ се оглавява от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, който ще довърши мандата на предишния председател Пламен Георгиев, който изтича през 2024 г. Пламен Георгиев подаде оставка в средата на миналата година на фона на проверка на придобит от него апартамент в София и незаконна постройка на покрива му. Впоследствие той беше назначен за български консул във Валенсия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2482 Любопитно

  И какво излиза? Че КОНПИ беше създадена за удобните на властта.. Тъй ли?

 2. 2 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  Тая комисия стана известна само с гафовете си...

 3. 3 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 8 Неутрално

  прасето Цацаров, много неприятен и нагъл типаж. Покри сума ти корупционни скандала и за награда му дадоха да оглави поредната безсмислена комисия в Тикволандия.

 4. 4 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1720 Весело

  Ей това е наглост....... Комисията настоява и че е "специален държавен орган, елемент от системата на администрацията, но нейните актове и действия нямат пряко въздействие върху правната сфера на лицата".......... Ами върху кого имат пряко въздействие????? Върху екологията ли?

 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Интересно ще бъде ли заведен регресен иск срещу лицата от комисията тормозили наши сънародници или всички дружно ше платим за мракобесните им действия!?

 6. 6 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ще приема, че в България има наченки на правосъдие, когато видя Цацаров и Пеевски зад решетките.

  Navigare Necesse Est
 7. 7 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 574 Неутрално

  кои са тези двама съпрузи - имам подозрения, че са приятели на демокрацията със силно червен уклон

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 8. 8 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  =======но нейните актове и действия нямат пряко въздействие върху правната сфера на лицата==============

  Това е много невероятно:
  1. Значи, това становище на Комисията, може да се ползва от всички които са засегнати от нея. Значи , според Комисията, действията и са препоръчителни и морални

  2. Как нямат пряко засягане, като запорите са били реални. Не са препоръчителни. Щом налагаш запор, значи си силен орган.

  Параграф 22

  Тая комисия е за закриване. Има си органи, които се занимават с прилагане на закона.

 9. 9 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  До коментар [#8] от "grayeagle":

  👍👍👍

 10. 10 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2215 Весело

  До коментар [#3] от "bacillus ":

  Тук в кюпа е консулът във Валеннсия.
  Пак си дефекирал, без да прочетеш, но пък имаш доста сподвижници...

  I Want To Believe
 11. 11 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Какъвто Пламен, такъв и Сотир - КОНПИри!!!
  А присъдената сума ще си я плащаме пак ние, защото много си ги обичаме тези КОНПИри и няма да ги оставим да си бръкнат в джобовете, я!
  Още много ще плащаме за волния консулски живот и за безгрижното нищонеправене на Главния КОНПИр! Дупе да ни е яко, че сега имаме и други "непредвидени разходи". 'Ма нищо, ще вземем от ония, безлихвените кредити, 'дето ни ги уреди Любимият ни първи партиен и държавен ръководител, Бог да Му запази разсъдъка и да удължи дните Му, и ще си платим. Няма да им разваляме рахатлъка на хорицата, я! КОНПИрите са ни скъпи!

 12. 12 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Какъвто Пламен, такъв и Сотир - КОНПИри!!!
  А присъдената сума ще си я плащаме пак ние, защото много си ги обичаме тези КОНПИри и няма да ги оставим да си бръкнат в джобовете, я!
  Още много ще плащаме за волния консулски живот и за безгрижното нищонеправене на Главния КОНПИр! Дупе да ни е яко, че сега имаме и други "непредвидени разходи". 'Ма нищо, ще вземем от ония, безлихвените кредити, 'дето ни ги уреди Любимият ни първи партиен и държавен ръководител, Бог да Му запази разсъдъка и да удължи дните Му, и ще си платим. Няма да им разваляме рахатлъка на хорицата, я! КОНПИрите са ни скъпи!

 13. 13 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#7] от "hhhuuunnnn":
  "кои са тези двама съпрузи - имам подозрения, че са приятели на демокрацията със силно червен уклон"

  Няма никакво значение какъв "уклон" имат тези двама съпрузи. Резултатът е повече от плачевен за тях (8 години противоправен тормоз), а и за нас (плащането на гореописаната сума). А за теб носи само яд и разочарование от неуспеха на КОНПИрите, а и незнание на кога точно да си го излееш .
  Ще ти помогна - напсувай Пеевски.

 14. 14 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  =======но нейните актове и действия нямат пряко въздействие върху правната сфера на лицата==============Това е много невероятно:1. Значи, това становище на Комисията, може да се ползва от всички които са засегнати от нея. Значи , според Комисията, действията и са препоръчителни и морални2. Как нямат пряко засягане, като запорите са били реални. Не са препоръчителни. Щом налагаш запор, значи си силен орган. Параграф 22Тая комисия е за закриване. Има си органи, които се занимават с прилагане на закона.
  —цитат от коментар 8 на grayeagle


  Ами то ако я закрият и няма да могат да оказват натиск върху неудобните. Натиска не е само психологичен, той е и под формата на рекет и под формата на отказ от планове за развитие и дори под формата на изнудване за вземане на определено решение в полза на трето лице.
  Незаконно придобитото имущество е предтекста за тези действия.
  В демокрациите по-на запад си има данъчни агенти, които получават процент от внесеното към държавата, но и отговарят за своите действия. Имат и други агенти, които следят тези агенти и жална им майка ако ги набарат по бели гащи. Няма да се разминат със събаряне на тераса и консулско място далече от суверена.

 15. 15 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#10] от "2.5":
  "Тук в кюпа е консулът във Валеннсия. Пак си дефекирал, без да прочетеш, но пък имаш доста сподвижници..."

  'Що бе, Веселяк, ти не помниш ли, че имаше "обосновани" предположения за закононарушения като длъжностно лице на същия този консул във Валенсия, а тогавашният Главен прокурор не си вдигна ни пръстче, ни оная си работа да го пообвини . . . поне ей тъй, за кумова срама, 'дет' се вика. Да ти припомням ли кой беше Главен прокурор тогава или ще ползваш сам Гуглето?

 16. 16 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1143 Весело

  https://www.youtube.com/watch?v=WjlkKb0vFH8

  Началото на този клип бих перфразирал така!
  Щом съществува антикорупционна комисия - значи съществува и корупция.
  Щом съществува корупция - значи съществува и антикорупционна комисия.
  Към момента корупцията съществува по-добре от антикорупционната комисия.

 17. 17 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 540 Весело

  "Антикорупционната комисия е осъдена за дело за конфискация, от което се е отказала..."
  ... ма на комисията не и дреме, понеже не плаща тя за своите идиотщини, а данъколпатеца.

 18. 18 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#10] от "2.5":

  Че то няма разлика между двете прасета,от това във Валенсия и това оето е начело на КПКОНПИ.
  Материала,материала.

 19. 19 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Кога Цацаров ще започне да плаща неустойките за работата си ?!

 20. 20 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Горките хора-не стига,че 10 г. са страдали от административен произвол,със запорирани сметки,но и сега с присъдените 40 000 лв. няма да могат да си компенсират даже внесените държавни такси 4% върху отхвърления иск.....А на Цаци му дреме на шишарката,както и на онова недоразумение в Барселона.

 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3136 Гневно

  Тая комисия стана известна само с гафовете си...
  —цитат от коментар 2 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Най-лошото на тази комисия е, че си позволява да запорира на база недоказани факти, като запорът трае с години, а след като се окаже, че е сгафила отново се измъква по търлъци и бяга от отговорност.
  Това положение води до безотговорност и което е още по-лошо до съвсем целенасочен и безнаказан тормоз на определени хора.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3136 Гневно

  кои са тези двама съпрузи - имам подозрения, че са приятели на демокрацията със силно червен уклон
  —цитат от коментар 7 на hhhuuunnnn


  Гледай законите глупако, а не личностите.
  Това което ти правиш силно смърди на правосъдието по времето на болшевиките.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Тези нищоправещи охранени наглеци,държавата вместо да ги остави на самоиздръжка им отделя за заплати над осем милиона от нашите данъци.

 24. 24 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Тези дори не могат да си заработят заплатите,които държавата им дава,но нали са електорат на Герб...

 25. 25 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Ние ще плащаме обезщетения заради неадекватните действия на държавно-организираните изпълнители на поръчки,а децата и внуците ни ще им плащат пенсиите за безумното им присъствие във властта.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 26. 26 Профил на latinicabekreten
  latinicabekreten
  Рейтинг: 238 Весело

  Няма ли да погнат и мен да съдят тия умници, че ми трябват 40 000. Или съдят само техни хора? За взаимопомощ!
  Не Ви ли се струва избирателно всичко????

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Да ги плати онзи, дето го скриха във Валенсия. Ма той и Цацаров ще има да плаща.

 28. 28 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2880 Неутрално

  До коментар [#8] от "grayeagle":

  В никакъв случай! Никакво закриване!

  След изборите догодина - смяна на състава и започване по списък!

  Апартаменти, тераси, къщи по света и у нас, бутици, успели млади хора.....

  Ле-ле ка-ко!

 29. 29 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  Доверието е повече от кът.....

 30. 30 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Да ги плати онзи, дето го скриха във Валенсия. Ма той и Цацаров ще има да плаща.
  —цитат от коментар 27 на Роси


  да

  Navigare Necesse Est
 31. 31 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  И какво излиза? Че КОНПИ беше създадена за удобните на властта.. Тъй ли?
  —цитат от коментар 1 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  да

  Navigare Necesse Est
 32. 32 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Неутрално
  прасето Цацаров, много неприятен и нагъл типаж.
  —цитат от коментар 3 на bacillus


  да

  Navigare Necesse Est
 33. 33 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote]Ще приема, че в България има наченки на правосъдие. [/quote]

  да

  Navigare Necesse Est
 34. 34 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#6:]Ще приема, че в България има наченки на правосъдие, когато видя Цацаров и Пеевски зад решетките. [/quote]

  да

  Navigare Necesse Est
 35. 35 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ще приема, че в България има наченки на правосъдие, когато видя Цацаров и Пеевски зад решетките.
  —цитат от коментар 6 на хахаха


  Navigare Necesse Est
 36. 36 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#1006:татататата]Ще приема, че в България има наченки на правосъдие, когато видя Цацаров и Пеевски зад решетките. [/quote]

  Navigare Necesse Est
 37. 37 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  нанананананананананананна.
  —цитат от коментар 6 на Schopenberg


  Navigare Necesse Est
 38. 38 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote/]Ще приема, че в България има наченки на правосъдие, когато видя Цацаров и Пеевски зад решетките. [/quote]

  Navigare Necesse Est
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK