"Фич" рязко влоши прогнозата си за България, но запази рейтинга

Вътрешното потребление, създавано в значителна степен благодарение на държавни стимули, ще е водещият фактор през тази и следващата година, прогнозира агенцията.

© Associated Press

Вътрешното потребление, създавано в значителна степен благодарение на държавни стимули, ще е водещият фактор през тази и следващата година, прогнозира агенцията.Международната агенция "Фич" (Fitch Ratings) драстично влоши прогнозата си за растежа на българската икономика с над 8 процентни пункта заради мерките за борба с епидемията от коронавируса. Рейтингът е запазен на ниво ВВВ, но перспективата по него е променена от "положителна" на "стабилна".


В съобщението от късните часове на петък се казва, че вместо досега очаквания ръст от 3.2% от БВП тази година ще има рецесия от минус 5.1% от БВП.


Догодина може да има растеж от 4.2%, което означава, че и през 2021 г. икономиката няма да се е възстановила на нивото от 2019 г. Двигатели на такъв растеж се очаква бъдат вътрешното потребление и инвестициите, докато приносът на износа ще е малък (очакван едва 0.1% от БВП ръст през 2020 г.).
Но "Фич" очаква сериозен спад в еврозоната - основен търговски партньор на България - със 7% от БВП тази година и ръст от 4.3% догодина и то като подчертава, че прогнозите ѝ са с висока степен на несигурност и рисковете са положението да се влошава.


Агенцията изтъква, че редовната ѝ оценка за рейтинга е трябвало да бъде на 21 август 2020 г., защото правилата на ЕС изисква това да става по строг график. Но изключителните обстоятелства около пандемията създават промяна в доверието към кредитния рейтинг, която изисква междувременна оценка, допълват от "Фич".


Много неща ще зависят от правителството и бюджета


От съобщението се разбира, че държавният бюджет на България и правителството ще са водещият фактор в развитието на икономиката и създаването на вътрешно потребление и инвестиции. Агенцията посочва бързия растеж на безработицата (до 6.7% през март) и казва, че "макар да е възможно ситуацията да се подобри през второто полугодие, прогнозата ни е повлияна от значителни рискове за влошаване предвид развиващата се ситуация". Много фирми и хора ще са пряко зависими от помощта, кредитите и държавните гаранции за тях.


"България има традиция да води разумна фискална политика с устойчиво управление на задълженията, което очаваме да продължи", казват от "Фич". В съобщението се припомня, че страната може да получи при необходимост финансиране от няколко помощни инструмента на Европейския съюз и Световната банка, но това не е взето предвид при изготвянето на сегашната оценка.


В нея е посочено, че се очаква рязко влошаване състоянието на бюджета през 2020 г. - заради свиването на икономиката и фискалните облекчения заради щетите от коронавируса. След 4 години на излишък предстои преминаване към фискален дефицит от 2.8% (по-консервативен от правителствената прогноза за 3%). Но тепърва ще се види ефектът от държавните гаранции за стотици милиони левове кредити на Българската банка за развитие и Фонда на фондовете, като "Фич" очаква до 20% от тях да са с голяма вероятност да бъдат активирани по кредити, които получилите ги ще имат трудности да обслужват.


Ръст на задълженията


Съотношението на задълженията спрямо размера на икономиката значително ще се промени до 28.5% от БВП (ръст за годината с 8.1 процентни пункта), но това пак ще е много под прага от 50%, медианен за държави със същия рейтинг. България най-вероятно ще емитира дълг още през май, но към момента няма много подробности, допълва агенцията. С поредно предупреждение за бързо променящи се обстоятелства в съобщението се допълва, че се очаква тази година да бъде емитиран дълг за 2 млрд. евро и още за 1 млрд. евро догодина, което заедно прави 4.9% от БВП.


Друг фискален буфер се очаква да са правителствените депозити и плащанията от ЕС, които през първото тримесечие на 2020 г. са били 10.3 млрд. лв (8.8% от БВП). От правителството заявиха тази седмица, че искат от Европейската комисия част от плащанията за годината - последната според изтичащата 7-годишна финансова рамка на ЕС - да бъдат изтеглени по-рано.


Шансовете за еврозоната


"Фич" отбелязва и подновеното спрямо началото на април желание на премиера Бойко Борисов за скорошно влизане на България в т.нар. чакалня за еврозоната и банковия съюз. Но агенцията посочва увеличена несигурност около графика за едновременното влизане в механизма ERM II и банковия съюз и не очаква до края на април Първа инвестиционна банка да изпълни изискването на ЕЦБ да увеличи капиталовия си буфер (бел.ред. - съобщението е написано преди Комисията за финансов надзор да одобри проспекта на ПИБ за увеличение на капитала с 200 млн. лв.)


И да има забавяне в този процес, той няма да дерайлира, казват от "Фич". "Но в същото време предвид това, че пандемията отклонява значителни ресурси по политическото ангажиране на ниво ЕС, задвижването на приемането на България в ERM II може да слезе по-ниско сред приоритетите на европейските институции. Ако рисковете от това намалеят, това ще подкрепи рейтинга на България и ние ще го повишим с две степени между влизането в ERM II и въвеждането на еврото."


Позицията на България спрямо чуждестранните валути е стабилна, същото важи и за валутния борд, допълват от агенцията. Индикаторите за качество на управление също са като на държавите с рейтинг ВВВ. "Макар да има история на нестабилни правителства и различни институционални ограничения, налице е широк политически консенсус за макроикономическата политика и подкрепа за интегриране в еврозоната."


В заключение агенцията припомня трайни проблеми за икономическия ръст на България като лошата демографска картина, върховенството на закона и бавния напредък в структурните реформи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  А преди да ги пишете тези неща, ... ПитАхте ли Бойко А ???

 2. 2 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1802 Неутрално
 3. 3 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 439 Неутрално
 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2200 Любопитно

  Ами сега 😌😌😌 😷

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 573 Неутрално

  това не е прогноза

  това е влияние върху пазара, психиката на хората(да стане негативна), и на 99 процента паралелно работят със спекуланти който работят на междунаровните финансови пазари.

  така хора като Сорос правят пари "инвестирайки"

 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  Дано тези мрачни прогнози не се сбъднат

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5068 Неутрално

  "... тази година ще има рецесия от минус 5.1% от БВП."

  И повече

 8. 8 Профил на pgf32650177
  pgf32650177
  Рейтинг: 8 Неутрално
 9. 9 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 573 Неутрално

  такива като фич трябва да влезят в затвора

  тези агенции не са познали нито един фалит на голяма фирма
  КТБ като падна имаше великолепен рейтинг от същитете тези фирми, прогнозисти и даващи рейтинги
  Лемон Бродерс, оная енергиина фирма която се срути преди 15 години Енрон ... едва ли някога тези рейтингови компаини са познали нещо

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  Пак ще е добре ако е -5.1%

  Щото някой се очаква да направят -20%

  Ако сме над -10% ще е радост голяма.

 11. 11 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  За съжаление спада е неизбежен.
  Колкото по-бързо рестартираме обаче нормалните жизнени и икономически процеси, толкова по-малък ще е той.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 12. 12 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Еми тя и икономиката на много държави 'рязко' се влоши така че… предполагам ще е идентично за много държави.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  В такава ситуация е трудно да се правят прогнози.

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Точно заради вътрешното потребление , което е единственото държащо икономиките всички хвърлят пари от хеликоптер. Ние обаче наливаме пари в банките та да раздавали кредити, тоест към старата задлъжнялост(неразумна за много семейства) добавяме нова и очакваме ръст на потребление и то при очакван срив на износа

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Фич е голям пич, но тук го е ударил на гадателство с няколко неизвестни.
  Основното неизвестно е кога ще падне извънредното положение, а това и Бойко не знае.
  Не че като падне ще забумти икономиката веднага, но...
  Иначе, ако познаят, то това си е направо ОК.

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  До коментар [#7] от "pet_fire":

  За съжаление това е твърде вероятен сценарий!

 17. 17 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Рецесията е световна. И възстановяването ще е световно. И няма да бъде нищо като досегашните възстановявания, няма да е връщане към старото, към нормалното. Гръбнака на сегашната световна икономика е желанието на хората да харчат пари, да купуват стоки и услуги. В момента е нарушено желанието (при доста хора и възможността), също е нарушено и какво биха искали да купуват. Хората ще се опитват да спестяват малко повече за черни дни. Хората ще се ограничат да купуват пътувания, ваканции, развлечения. Какво ще замести огромния пазар на яденето и пиенето извън дома, на пътуването и ваканциите?

 18. 18 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Фич ако разберат реалните цифри ще се хванат за главата... Но пък рейтинга ни сред държавите, внасящи фурми расте!!!

 19. 19 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 213 Неутрално

  В Германия съм от 1998 година. С тогавашната ми заплата от 2200 немски марки бях в България крал, заплащането в България за една и съща работа спрямо тази в Германия беше 10 пъти, на което аз много години наред се профитирах,
  Някои купуваха имоти в България, аз този момент го пропуснах. Но май трябва да се променя и наистина да инвестирирам в България, парите са в наличност на сметката

 20. 20 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сега Баце като прочете стабилна перспектива пак ще каже "стабилни сме, значи..".

 21. 21 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#19] от "sxn49533317":

  Чак сега ли се усети. Да се инвестира в България в недвижимости и замя в момента не е както преди 10-15, а да не говоря преди 20-25 години ама все още е изгодно. По-добре късно отколкото никога. Не е далеч момента, особено за земеделската замя, когато цените у нас ще са като европейските.

 22. 22 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#12] от "deutschland":

  Икономиката ни толкова е свързана с икономиките на другите страни,че да се разглежда Бг като един остров просто е смешно.
  Толкова сме зависими във всички сектори на икономиката,че прогнози е доста трудно да се правят.
  Ако се изправим ще е много време след големите икономики!

 23. 23 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  Гледам само кремълските тролове предричат срив у нас....и се радват!Дано Фич познаят ....в сравнение с Италия и Испания вероятно ще минем относително леко....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 24. 24 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#19] от "sxn49533317":

  И аз някъде по същото време отидох в Германия. 2000 г. жилища в София (т.нар. престижни квартали) бяха 300 долара кв.м. на "зелено". А готови се продаваха за около 500-600 и повече. Парцелите на морето бяха 15-20 евро (след влизането на еврото). Отлични времена за инвестиции. Но и сега не е късно. Успех!

 25. 25 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Тези наистина ли си вярват, че ще е само -5%?
  По-скоро ще сме -10-15%, а по-големите и по-задлъжнели икономики -20-30%

 26. 26 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  Всякакви прогнози и рейтинги в момента да относителни и невъзможни.
  Нямаме отправна точка.
  Та ако се сбъдне тази прогноза на Фич ние ще сме направо супер.
  Имаме козове на масата като храните. Масово Германия е готова да изкупува всичко включително и ягоди (няма да имаме евтини български ягоди и череши например) и повечето ни индустрии работят.
  Но туризмът и зависимите сектори от ЕС и други държави няма как да са добре. Засега

 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Весело

  До коментар [#26] от "Да вярваме на истината":

  Успокой се....
  Става дума за България.....не за Габрово....

  Bukalemun
 28. 28 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  До коментар [#27] от "eti mehter":

  О имаш сили да се заяждаш.
  Честит празник първо.
  Второ за България говоря. Габрово въобще не го мисля. Тука в областта не работят 2 завода до 16-и май и то в Севлиево Американ Стандарт и ЕМКА.

 29. 29 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#24] от "voodoo_child":

  Да бе ,на морето в квартала ми над пътя над Златните ,са си купували лозята по 5000 долара през 2000 година или за ползване от общината ,сега им искат от 100 до 200000 евра ,на масивни къщи на по 20 години ,по 300 -400000 евра , по добре да си купиш в Гърция 2-3 къщи за по 100-150000 евра и да ги даваш под наем ,хем на добро место близо край морето , хем има туристи ,хем пазара е реален ,ще изкараш 10 пъти повече от това да напълниш гушата на някоя варненска бабичка милионерка ,както им викат във Варна с лозя по 1-2 декара , после 3 поколения не барват нищо да работят и живеят като царе .

 30. 30 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  В Румъния рейтинга от ВВ + стана директно на минус .....

 31. 31 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 480 Неутрално

  "Догодина може да има растеж от 4.2%"

  Стига да няма нова епидемия

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 32. 32 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  До коментар [#29] от "edin drugii":

  Е сега активите ще паднат. Няма да да такива цените. Всъщност това е и проблемът на кризата. Особено ако си взел кредит да си купиш апартамент в София по 2000 евро квадрата. Затова и банките ще да предпазливи. Колко ще могат да си погасяват ипотеките.

 33. 33 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Текущата ситуация на пазара е тотално лишена от всякаква логика и съответно каквито и да било дългосрочни прогнози наистина са вид хвърляне на боб. По всички правила на икономическата наука реални събития на пазара би трябвало да го хвърлят в паника и да понижат очакванията на борсите до строго консервативни или дори песимистични. Вместо това аз лично виждам необясним бум - или търговците на стоковия пазар знаят нещо, което ние не знаем или просто спекулантите така са се изолирали от реалността, че вече няма никакво значение какво действително се случва - важното е далаверата да продължи да тече.
  Лично за мен прогнозата на Фич е консервативна ИМЕННО, за да не предизвиква излишна паника на пазара.
  Или цялата икономическа наука последните няколко години тотално е излетяла през прозореца и логическите, емпричини зависимости на които се базира пазара са били заменени с някаква форма на научна фантастика, или просто още не сме стигнали до етапа в който реалността застига спекулантите и ги удря като товарния влак за гара Фалит.
  Ще видим кой крив кой прав към края на 2020...

 34. 34 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#29] от "edin drugii":

  Така си е :) Да не говорим за маржа на Южното Черноморие.

 35. 35 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4327 Неутрално

  "В съобщението от късните часове на петък се казва, че вместо досега очаквания ръст от 3.2% от БВП тази година ще има рецесия от минус 5.1% от БВП."

  Ако се размине само с тези 5% негатив трябва да си хвърлят шапките от радост. Реалността обаче е пълна с неизвестности. Като за начало никой не знае кога ще се свърши или поне затихне цялата история с този вирус. Така че е много рано за всякакви прогнози.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 36. 36 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  До коментар [#22] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Ами не, няма да е много време след големите икономики, точно защото сме обвързани с тях.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 37. 37 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2753 Любопитно

  “това не е взето предвид при изготвянето на сегашната оценка.”

  Това, Фич, трябва ли да се взема предвид за каквото и да е?
  Какъв е рейтинга на тия? “Инструментът на Бога” не ги ли е привлякъл за свидетел? Защото едни други, рейтинговали Енрон (Артур Андерсен) ги ликвидираха в САЩ с ефект за целия свят.

 38. 38 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4327 Неутрално

  До коментар [#19] от "sxn49533317":

  Ако това ти е на сърцето успех. Аз лично имах възможност да го направя преди 15 години и не го направих. Погеждайки назад, това беше добро решение. Ако не смяташ да живееш в Бг е глупост. Правната система в Бг е на милиони години от Европа като цяло. Аз поне не знам друго място в което така лесно някой може да продаде твоя имот и дори ти да не разбереш, или да отвори 100 фирми на твоят адрес пак без да разбереш. Цените може да са ниски, но главоболията могат да са огромни. Не благодаря.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 39. 39 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#17] от "Таралеж":

  "Рецесията е световна. И възстановяването ще е световно. И няма да бъде нищо като досегашните възстановявания, няма да е връщане към старото"

  Безусловно, след това глобално земетресение светът няма да бъде същшят. Колкото и да се учудвам аз самият, мисля, че ще стане по-добър. Според мен огромното мнозинство от хората разбраха, че неудържимата консумация на всичко, което ти се предлага, не е най-добрият начин да изживееш живота си. И, което е по-важно, не е най-безопасният.

 40. 40 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 418 Весело

  5.1 и веднага 4.2?... Това невъобразимо по-добре от 2008-2009-та. Не е лошо човек да е оптимист.

 41. 41 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1620 Весело

  До коментар [#18] от "Мишо Петров":

  "Но пък рейтинга ни сред държавите, внасящи фурми расте!!!"

  Всеки държи да се внася това, което най-много му липсва. И следи за това с четири очи.
  Доколкото знам, най-големи фенове на фурмите са симпатичните маймунки.

 42. 42 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Хората ще се ограничат да купуват пътувания, ваканции, развлечения. Какво ще замести огромния пазар на яденето и пиенето извън дома, на пътуването и ваканциите?
  —цитат от коментар 17 на Таралеж


  Добър въпрос. Вероятно ще започнем да потребяваме по-малко като количество, за сметка на качеството. Също така, вероятно ще се увеличи спестяването и инвестирането за сметка на текущото потребление.

 43. 43 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Май международните акули-лихвари ще направят добри пари!

 44. 44 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3762 Любопитно

  До коментар [#19] от "sxn49533317":

  "В Германия съм от 1998 година. С тогавашната ми заплата от 2200 немски марки бях в България крал, заплащането в България за една и съща работа спрямо тази в Германия беше 10 пъти, на което аз много години наред се профитирах,
  Някои купуваха имоти в България, аз този момент го пропуснах. Но май трябва да се променя и наистина да инвестирирам в България, парите са в наличност на сметката"

  Добра идея имаш, подкрепям те, но истината е, че много неща у нас поскъпнаха в пъти, включително и имотите ! Преди можеше да си купиш много за сумата, която си имал, сега - далеч по - малко ! Въпреки това, моето лично убеждение е , че всеки българин, независимо дали живее в родината си или не, трябва винаги да има нещо в нея, да е свързан с родното си мястото. Печалбата и конкретните придобивки са на втори план, водещото не е това !

 45. 45 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Какво ме интересува някакъв Фич! Да си гледат работата!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 46. 46 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 222 Весело

  "Фич" РЯЗКО влоши прогнозата
  ---------------
  :)
  Дневник все повече заприличва на ТАСС по Брежнево време:
  Двубой между сАвецки и американски лекоатлет.
  "Нашето момче зае почетното второ място, а американецът остана предпоследен"
  Който не му е ясно - да прочете новината за прогнозата за Гърция.
  :) :) :) :) :) :) :) :)


 47. 47 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#45] от "ivo":

  Сигурно живееш под наем, затова приказваш така.

 48. 48 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#30] от "edin drugii":

  E,Румънцкия Модел не е на мода напоследък!Дори Раданката (има румънски баджанак) не смее да го спомене&

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 264 Неутрално

  В България туризмът е отговорен за 13% от БВП. А тази година такъв ще има в много ограничени размери, та 5% е супер оптимистична прогноза.

 51. 51 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1620 Весело

  До коментар [#46] от "NoBrainNoPain":

  "Който не му е ясно - да прочете новината за прогнозата за Гърция."

  Да поясня, какво искаш да кажеш.
  В Гърция заразените са 2506, починалите- 130, пикът на заразените е на 21 април и са 156 души, а предишния ден са били 10.
  В България заразените са 1247, починалите- 55, пикът е на 24 април - 137 души, едва ли е бил отразен в прогнозата на Фич, а предишния ден са били 73-дотогавашен пик.
  И сега се обръщаме с лице към заглавията в "Дневник" (в един и същ ден-25 април):
  За Гърция:
  "Стандарт енд пуърс" понижи перспективата на Гърция от положителна на стабилна"
  (В текста скромно се отбелязва, че това е при запазен кредитен рейтинг ВВ-).
  И още: Агенцията отбелязва, че гръцките власти са постигнали бързо стабилизиране на процентите на заразените и на починалите от COVID-19

  За България:

  "Фич" рязко влоши прогнозата си за България, но запази рейтинга"
  В текста скромно се споменава, че перспективата е снижена от положителна на стабилна (както и при Гърция) и още по-скромно- че рейтингът, който се запазва, е ВВВ (по-добър от гръцкия).

  Но положението в България рязко се влошава, а за разлика от нас гърците са постигнали стабилизация на заразените и на починалите.
  Та искам да кажа, че всеки грамотен човек ще види в този начин на представяне на информацията неграмотен опит за манипулация.
  "Дневник", сър! 52. 52 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#42] от "razor":

  Хората ще се ограничат да купуват пътувания, ваканции, развлечения. Какво ще замести огромния пазар на яденето и пиенето извън дома, на пътуването и ваканциите?
  —цитат от коментар 17 на Таралеж


  Добър въпрос. Вероятно ще започнем да потребяваме по-малко като количество, за сметка на качеството. Също така, вероятно ще се увеличи спестяването и инвестирането за сметка на текущото потребление.

  Съгласен съм с прогнозата.
  Май накрая ще стане по волята на жена ми?
  Все иска ваканционни имоти, все твърдях че е хем по-скъпо, хем-еднообразно, хем трудно за поддържане. Ама май ще се съгласявам ....

 53. 53 Профил на mathoptimist
  mathoptimist
  Рейтинг: 8 Гневно

  Информацията е представена манипулативно. Смешна и тъжна история.
  Сорос?

 54. 54 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#43] от "mandzo":

  Че да не са по-малки от великата ПИБ, в която се оказа, че няма нищо!

 55. 55 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#21] от "nhh18551388":

  Кое Ви води до подобно заключение за земеделската земя?
  Процеса на конвергенция със старите страни членки при директните плащания през новия програмен период няма да продължи. Ще има сериозно ограничаване на директните плащания за фермите, особено по-големите. Има и някой други дивотии, като значително увеличение на делът на климатичните мерки от ОСП (40%,), затягане на режима при управление на отпадъци и емисии, рязко повишаване на цената на въглеродните квоти посредством климатичния закон (вече е предложен за обсъждане) и въвеждане на екологични стандарти за земеделската техника, което ще принуди земеделците да купуват нова. С думи прости - селскостопанското производство ще има повече разходи при същите или по-малко субсидии. И тези разходи няма да водят до повече приходи. Според мен в следващите години цените на земята (средно за страната ) могат да растат само при висока инфлация или при засилване на търсенето от страна на фермерите. В неатрактивни райони - най-вече планински, с малко валежи, в НАТУРА, може и да намалеят.

 56. 56 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Най-важно е България да предприеме бързи мерки за възстановяване на икономиката си привличайки напускащите Китай инвеститори!

 57. 57 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 222 Весело

  До коментар [#49] от "yanne":

  Е Дневник не е ТАСС
  ----------------
  Да , не е ТАСС.
  За съжаление може би...
  Щото ТАСС поне са грамотни и нямаше да преведат това :
  "Fitch has sharply revised down its real GDP growth forecast for Bulgaria"
  https://www.fitchratings.com/research/sovereigns/fitch-revises-bulgaria-outlook-to-stable-affirms-at-bbb-24-04-2020
  по начина, по който го прави Дневник:
  "Фич" рязко влоши прогнозата си за България
  😃😃😃😃😃😃😃😃😃

 58. 58 Профил на ddemi
  ddemi
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Дреме ми за фич...
  —цитат от коментар 8 на pgf32650177


  Прогнозите на Фич и други кредитни агенции играят много важна роля за инвестиционния климат в една държава. С това си вадят хляба тези агенции; ако се необективни - подценяват или надценяват твърде много от реалността, никой няма да ги взема насериозно и ще банкрутират. Каквото и да говори Борисов и неговите придворни, инвеститорите слушат професионалистите за възможните ползи и рискове от инвестиране. Борисов и Плевньо се скъсаха да привлекат Фолксваген; по едно време и сегашния президент реши, че някой се интересува от неговото мнение. От друга страна, ако ти си на хранилка при Герберската клика, естествено че няма да ти дреме за Фич.

 59. 59 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До 48:"yanne"....":E,Румънцкия Модел не е на мода напоследък!Дори Раданката (има румънски баджанак) не смее да го спомене..."

  Раданката май най-много ви го бърка. Ако не бе той, и 120 т фурми щяхте да внесете. Без Какакольо да се крие след след пътуването до ОАЕ.

 60. 60 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 75 Неутрално

  Фиш са оптимисти, дано да са прави.

 61. 61 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3022 Любопитно

  Само 5.1 % спад на БВП - а дано, ама надали.
  Фич са по средата с прогнозата между оптимизма на правителството за макс. 3.2 % спад и песимизма на банките за 8-10 %.
  Да видим, засега нищо не е ясно.
  Утежняващо обстоятелство при нас е туризмът и свързаната с него икономика и заетост. Само той дава 12 % от БВП, а в това и следващите тримесечия ще е катастрофален.

 62. 62 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2221 Весело

  Това е за заблуда да противника , най-големият спестовник ще извади някои и други милиарди от джоба си и ...готово !

 63. 63 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гърците бяха по зле от нас ,а сега благодарение на строгите мерки за изолация достигнаха до минимум заразяване . Гърция се грижи за хората си

 64. 64 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#9] от "WWW":

  тези агенции не са познали нито един фалит на голяма фирма

  Значи според теб - 5.1% БВП е оптимистична прогноза??

  Питам за един приятел?

 65. 65 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#59] от "historama":

  Ако не бе той, и 120 т фурми щяхте да внесете.

  Незнам кой е Раданката, но фурмите са внесени и раздадени на социалните домове .Въпросът е в тези домове фурмите ли предпочитат или агнешко месо?

 66. 66 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3022 Весело

  До коментар [#64] от "madridchanin":

  Уважаеми, тези агенции не предвиждат фалити на фирми, между другото.
  И да - 5.1 % спад е доста оптимистичен сценарий.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK