Ангел Кунчев: когато нищо не знаеш, вземаш повече мерки от необходимото

Ангел Кунчев: когато нищо не знаеш, вземаш повече мерки от необходимото

© Анелия Николова



Когато се налага да вземеш мерки веднага, под страха от това, че ще загубиш много хора, може и да има залитания, може някъде да се прекали, може някъде да не си съвсем точен. Тогава се коригираш, не е толкова фатално", обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, който е и част от Националния щаб за коронавируса пред "Дарик радио". Коментарът му е по повод въвеждането, отменянето и отново въвеждането на мерки срещу разпространението на COVID-19 в страната, като например задължителното носене на защитни маски.


"Когато нищо не знаеш, вземаш мерки малко повече от необходимото", каза Кунчев в отговор на въпрос, че извънредното положение беше въведено при няколко регистрирани случаи, а от началото на тази седмица ограничителните мерки се разхлабват, когато има повече от 1 000 души с COVID-19.


"Най ми е съвестно за хората, които спазват ограниченията, а заради тарикатите ние непрекъснато затягаме мерките", каза държавният здравен инспектор. За "тарикати" даде пример с хората, които са пътували по време на великденските празници и са се събирали на големи групи. С това той изрази и личното си мнение, че "трябваше да разрешим парковете на по-ранен етап". По думите му досега това не се е случило, защото "видяхме какво се случваше" на места. Кунчев смята, че принципът, по който се въвеждат мерките срещу коронавируса, трябва да е различен - да "коригираш там, където не се спазва и не натоварваш хората, които изпълняват".




Засега обаче през последните дни единствено се коментира отваряне на парковете за родители с малки деца, като няма яснота какво точно се разбира под "малки деца".


Още за отварянето на парковете четете тук.
Развитието на ситуацията с коронавируса днес следете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK