Гешев: За ОАЕ кражба на 1-2 млрд. не е сериозна, решението за екстрадиция на Божков ще е политическо

Гешев: За ОАЕ кражба на 1-2 млрд. не е сериозна, решението за екстрадиция на Божков ще е политическо

© Велко АнгеловГлавният прокурор Иван Гешев обвърза бъдещото произнасяне на съда в Обединените арабски емирства (ОАЕ) по искането за екстрадиция на бизнесмена с интереси в хазарта Васил Божков с политическо решение. "Ние сме пуснали искане за екстрадиция, както направихме с Цветан Василев. Знам какво предизвика това нещо, но е факт, че решението за екстрадиция в много държави извън ЕС, където има трайни стандарти, е политическо решение", каза Гешев в интервю за "Нова телевизия", което беше на запис и от кабинета му.


За престъпленията в ОАЕ


"Имаме изключително добри отношения с арабските страни, с ОАЕ, но практиката ни показва, че при тях финансовите престъпления са с по-ниска степен на обществена опасност. Плюс това нулите нямат значение, ако си откраднал 1 милиард - 2 милиарда, за тях това не са някакви сериозни суми. При тях сериозните престъпления са убийства, изнасилвания и т.н.", обясни още главният прокурор. Срещу Васил Божков има повдигнати 11 обвинения за различни престъпления, включително за ръководене на организирана престъпна група, за данъчни престъпления, за търговия с влияние, за принуда и за отчуждаване на културно-исторически ценности. Прокуратурата, освен това, го разследва и за убийства, принуди и изнасилвания, като по това производство няма повдигнати обвинения.
На въпрос за големия брой разследвани, които се оказват извън страната, Гешев коментира, че "в рамките на шегата: това, че някой бяга, е индикация за чиста съвест". Той определи като "творческо изчерпване" на разпространяващите фалшиви новини твърденията, че е изпратил в ОАЕ прокурори, които да отвлекат Божков. От думите му обаче не се разбра дали обвинители са пътували до емирствата и какъв е резултатът. Но и не беше питан с допълнителни въпроси. Докато се опитваше да преразкаже историята, която да опровергае, Гешев обаче спомена че ставало дума за двама прокурори - мъж и жена, които пътували с граждански полет, а това не е описано в историята на "Биволъ" по повод как България е получила повече фурми, отколкото медицински консумативи в бартера с ОАЕ. В края на февруари Гешев беше споменал, че е изпращал двама представители за разговори на високо ниво.


Липсваха и конкретни въпроси към Гешев докъде са разследванията срещу Божков, какво означава политическо решение, до какво са довели разговорите досега и дали нещо ново се прави за екстрадирането.


Без официален отговор продължава да бъде и въпросът бил ли е освободен разследваният бизнесмен и какъв е бил статутът на задържането му, за който информацията досега също е само от Гешев - веднъж неофициално и веднъж официално, а след време главният прокурор сам изрази учудване, че Божков е бил задържан. Външно министерство пое ангажимент да провери данните за освобождаването на 16 февруари, но досега отговор няма.


През последния месец, правителствената пресслужба съобщи за два телефонни разговора на премиера Бойко Борисов с престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян. Според официалната информация двамата са обсъждали ситуацията с коронавируса в България и ОАЕ, мерките, сигурността на хранителните доставки и строежа на колодрум в Шумен. Вторият разговор (на 17 април) беше веднага след като от България бяха изпратени и занесени лично от икономическия министър Емил Караниколов 32 тона зеленчуци, месо и млечни продукти. Дарението беше от две частни фирми, едната от които на депутата от ДПС Делян Пеевски. В замяна България получи според официалното съобщение "15 тона медицински консумативи маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла, както и храна", но сайтът "Бивол" разкри че около 10 тона са фурмите. По-късно Караниколов обясни, че медицинските материали всъщност били закупени от техните производители, след като разбрали за нуждите в България. Много от въпросите около тази размяна и пътуването на Караниколов засега остават без отговор.


За обвинението на Кристиан Николов - четете Филчев


Гешев коментира и обвинението за умишлено убийство, което бе повдигнато на 22-годишния Кристиан Николов за катастрофата, при която загина журналиста Милен Цветков, цитирайки книга на бившия главен прокурор Никола Филчев.


"Ще цитирам г-н Филчев, не защото е бил главен прокурор, не защото сте му взимали интервю, не защото е върховен съдия, а защото е безспорен авторитет в областта на наказателното право, книгата му "Въпроси на наказателното право и съдебната практика", където е изследвал подробно субективната част на убийствата и телесните повреди", каза той. Гешев посочи, че защитаването на хипотезата за умисъл при катастрофа е рядко срещано, а юристите често се плъзгали по течението и възприемали по-лесното - квалификацията за убийство по непредпазливост. Той определи коментарите на юристи, че така повдигнатото обвинение ще бъде по-трудно за доказване в съда, като теза, използвана от анархо-либералните кръгове за пропагандна кампания. За пореден път главният прокурор говори за кръгове, без да ги назовава, а за да избегне конкретни отговори и теми.


"Кажете ми какво, ако не евентуален умисъл е да управляваш мощен джип след употреба в рамките на 24 часа на 4 вида упойващи вещества, три от които са високорискови наркотични вещества, да не спреш на червено, да караш със скорост може би по-висока от 100 км/ч. Евентуален умисъл означава две неща - ти съзнаваш обществено-опасните последици, няма как да не ги е съзнавал, и допускаш, че те ще се случат", каза главният прокурор.


С твърдението, че не може да следи всички производства, Гешев се измъкна от отговор да коментира защо и майката на Николов е задържана и смята ли, че наистина му е дала ключовете в това състояние. Той коментира общо, че не можело родителите да не знаят какво правят децата им.

На въпрос за поръчителите на побоя над журналиста Слави Ангелов, Гешев каза, че за да бъдат обявени конкретни имена, трябва да има достатъчно доказателства, а събраното към момента не е достатъчно. Той не беше питан и не коментира обвинените и задържаните, които бяха свързани с крайната фракция сред феновете на "Левски" - "София Запад".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK