"Филиповци" и "Факултета" - специални мерки и малко информация

"Филиповци" и "Факултета" - специални мерки и малко информация

© Юлия ЛазароваПовече от седмица два квартала в София - "Факултета" и "Филиповци", са блокирани заради данни на Националния щаб за коронавируса, че там има много заразени с COVID-19. Обобщена информация за броя на доказано заразените и поставените под карантина в двата квартала обаче все още не е публично оповестена, поради което продължава да не е известно докога ще продължат ограниченията.


В същото време жителите им се оплакват, че проблемът им с безработицата се задълбочава заради изолацията. Според разкази на местни хора животът във "Факултета" и "Филиповци" се е променил драстично заради настоятелните препоръки за социална дистанция.


Рано е да се каже


В петък на въпрос за резултатите от тестовете във "Факултета" и "Филиповци" главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че за две седмици (от 5 април до 20 април) в кварталите са направени 600 теста за коронавирус . Той изрично подчерта че това е броят на проверки извън рутинните, които се правят на хората със симптоми и на тези, които са конктактни с вече установени заразени. Кунчев обаче не съобщи колко са положителните резултати от тестовете.
Като съпоставка той посочи, че за същия период масови изследвания за коронавирус са правени и на служители в МВР (1016), на военнослужещи (564), в болница "Пирогов" (924), в Банско (695), в Спешна помощ в София (660) и др. В четвъртък на пресконференция на щаба казаха само, че в двата квартала определено има много заразени, но без конкретни числа.


"Дневник" поиска обобщена информация от Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) за тестваните и доказано заразените в двата квартала. От инспекцията огласиха данни само за три дни - от 22 април до 24 април. Ето какво гласят те:

- 227 лица са изследвани с бърз тест в кв. "Филиповци", като положителните резултати са били 16. На тези 16 лица е взета проба за PCR, 4 от които са потвърдени като положителни, а за останалите се чака резултат.


- 468 лица са изследвани с бърз тест в кв. "Факултета", като положителните резултати са били 20. На тези 20 лица е взета проба за PCR, 5 от които са потвърдени като положителни, а за останалите се чака резултат.

От инспекцията не предоставиха информация дали имат сравнителни данни за броя на заразените във "Филиповци" и "Факултета" и в другите квартали в столицата.


На въпросите на "Дневник" оттам отговарят, че "в град София на този етап няма други установени огнища". По-рано миналата седмица началникът на националния оперативен щаб за борба с COVID-19 ген. Венцислав Мутафчийски обясни, че другите заразени в столицата са "разпръснати".


Трудното намиране на контактните


Извънредните мерки във "Филиповци" и "Факултета" бяха взети в седмицата преди Великден с два основни аргумента: че там има много заболели и че е трудно откриването на контактните лица на заразените с коронавирус, защото помежду си общуват различни семейства, които не са непременно на една и съща улица.


"Филиповци" и "Факултета" - специални мерки и малко информация

© Юлия Лазарова


На 15 април ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че се провеждат "прицелни изследвания", защото има "открити повече заболели, отколкото в други райони", и за два дни ще бъдат изследвани повече от двеста души. По-късно стана известно, че за деня в двата квартала са направени 60 от т. нар. бързи тестове (резултатите от тях от щаба многократно са определяни като ненадеждни), като 7 души са положителни и имат 150 контактни лица.


От 16 април (ден преди четирите почивни дни за Великден) на входа и изхода от двата ромски квартала бяха поставени контролно-пропускателни пунктове, през които може да се преминава само за отиване на работа, пазаруване, посещение на лекар и завръщане на постоянен адрес. Ограниченията останаха и след като въведения за София режим на забрана за влизане и излизане по празниците беше отново смекчен. По данни на националния щаб изследванията там продължават интензивно и до момента, но данни за изследваните и резултати се съобщават от различни източници и за различни периоди от време, така че трудно може да се види цялостна картина.


В интервю пред Би Ти Ви на 21 април директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев говори за 12 семейни огнища само на територията на "Факултета". По негови данни за четирите почивни дни по Великден са направени над 70 епидемиологични проучвания с обработени над 700 проби, а под карантина са поставени около 100 - 150 души". За да аргументира, че ограничителните мерки са "плод на критично натрупване на фактори и на анализ", той съобщава, че "в една от софийските болници от тези квартали имаше 30 хоспитализирани, от които има 6 починали и 10 изписани, които са си вкъщи под карантина".


Има ли напрежение


Още ден след въвеждането на ограниченията за влизане и излизане от двата квартала имаше напрежение на контролно-пропускателните пунктове, като хората се събират там на няколко пъти от тогава насам.


На 17 април много хора от квартала се събраха около едно от КПП-та и се стигна до сблъсъци. Директорът на СДВР гл. комисар Георги Хаджийски обясни, че причината е задържане на мъж, който имал ограничителна заповед спрямо жена от квартала, но я нарушил. Зам.-кметът на район "Красна поляна" (където се намира квартал "Факултета") Стоян Танев пък твърди пред БНТ, че напрежението не е провокирано от ареста на мъжа, а от местен лидер, който е призовал в социалните мрежи хората да излязат на протест. В крайна сметка полицаите са убедили хората да се разпръснат.


Стоян Танев, зам.-кмет на район "Красна поляна" разговаря с жители на "Факултета" заради възникналото напрежение на КПП на 17 април

© Юлия Лазарова

Стоян Танев, зам.-кмет на район "Красна поляна" разговаря с жители на "Факултета" заради възникналото напрежение на КПП на 17 април


"Напрежението не беше заради пропускателните пунктове, а защото е имало агресия от страна на полицията към някои деца, младежи. Така ми казаха хора от квартала, но аз лично нямам наблюдение, не мога да кажа, дали е така", обяснява Анна Илиева, която работи като здравен медиатор в дирекция "Здравеопазване" на Столичната община и живее в квартал "Факултета".


"Хората са много изнервени по простата причина, че господата жандармеристи се държат много вулгарно и нагло с нашите", обяснява Мирослав Колев, който е служител на район "Люлин" към Столичната община и живее във "Филиповци" от 62 години.


От въвеждането на ограниченията досега обаче няма други публично оповестявани данни за напрежение и сблъсъци в двата квартала.


Без работа


Загубата на работно място след въвеждането на КПП-та се очертава като основен проблем на хората във "Филиповци" и "Факултета". Докато в страната и света съкращаването на персонал е икономическо следствие от разпространението на коронавируса, то според разказите на двамата представители на общността пред "Дневник", при уволнените от "Факултета" и "Филиповци" проблем се оказва и местоживеенето.


"Имаше хора, които ми споделиха, че са им се обадили и са им казали: "Вие сте от "Факултета", от утре не сте на работа". Приемат ги като заплаха след като са от квартала, че ще им пренесат заразата", разказва за "Дневник" Анна Илиева. Тя обяснява, че опитва да успокои хората от общността: че сега е по-важно коронавирусът да спре разпространението си, за да може на по-късен етап да има работа. "Но пък сега трудно имат с какво да преживяват и много хора споделят, че сметките им вече изостават", разказва здравният медиатор.


По думите ѝ във "Факултета" се е раздавала храна, като са участвали както институции, така и неправителствени организации, а и футболният отбор от квартала. Той се казва "Бригада", събрал е средства от хората в квартала с повече възможности и от близките им в чужбина, с които са купени хранителни продукти за около 800 семейства, които са "най-бедни, защото няма как да се обхване целият квартал".


"Единственото нещо, на което се осланят работодателите, които прекратяват трудови договори, е че хората са от "Филиповци". Чули са от медиите, че хората от квартала са носители на коронавирус", каза за "Дневник" Мирослав Колев от квартала, който е служител на район "Люлин" към Столичната община. По думите му в квартала се "изнервят, като виждат по телевизията хората как се разхождат насам, натам" и се чудят, защо само на тях се налагат ограничения.


"Филиповци" и "Факултета" - специални мерки и малко информация

© Юлия Лазарова


И във "Филиповци" е раздавана храна - 100 пакета по думите на Мирослав Колев и казва, че, "ако имаше още 500 пакета, щяха да ни свършат прекрасна работа".


И цял ден за служебни бележки


Мъжът от "Филиповци" твърди, че от МВР не са пускали живеещи в квартала да отидат до работодателите си. Обяснява, че проблемът се е решил, когато кметът на района наредил да се издадат служебни бележки за тези, които живеят в квартала, но не са официално регистрирани там. "В служебната бележка пише, че еди кое си лице живее временно в квартала и му се разрешава за около 30 дни да влиза и излиза от квартала. Цял ден съм писал служебни бележки!", казва Колев.


"Хората вече стават много по-чувствителни на тази тема, защото цяла София е огнище и се чудят защо само те трябва да са изолирани. Връщали са от пропускателния пункт дори хора с рецептурна книжка за лекарства", разказва Анна Илиева от "Факултета". Тя уточнява, че напрежението е спаднало, когато представители на общината са съдействали за попълването на декларации, а тя обяснява на хората от квартала, че "всичко трябва много стриктно да се спазва, за да се запазят животи, и от нас си зависи".

Никога в живота си не съм виждала улиците на "Факутета" толкова празни


Анна Илиева,

здравен медиатор в квартала


Затова и Анна Илиева в крайна сметка подкрепя по-строгите мерки, въпреки че смята, че в квартал "Факултета" се спазват препоръките за изолация не заради контролно-пропускателните пунктове, а защото хората са се уплашили от коронавируса: "В началото хората се събираха - на двора, на улицата, но в момента, може би и след смъртните случаи, улиците са празни"


Добавя, че в магазините в квартала се спазва дистанция, а хората носят маски. Както и че многобройните евангелски църкви са празни, а служенията се предават само онлайн.


Как кризата заради коронавируса може да доведе до напрежение в бедните квартали, четете тук.
За евентуални наказания за пътуващите между градовете с неверни декларации четете тук.
За контролно-пропускателни пунктове в ромски квартали в други градове четете тук.
Тихомир Безлов за рисковете със завръщащите се от чужбина - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4439 Неутрално

  Истината е там някъде. Но винаги се съмнявайте когато ром ви говори "истината" !
  Не знам кой точно уволнява по телефона - нека го посочат а органите да проверят дали е истина.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Не знам кое как е, ама циганите първи разнесоха заразата! Тия от Лом! За тях закони и наредби няма! То и някои български партии и организации са на техния акъл де!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 338 Весело

  Електоратът на ГЕРБ нещо се разбунтувал...

 5. 5 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 338 Весело

  Истината е там някъде. Но винаги се съмнявайте когато ром ви говори "истината" !Не знам кой точно уволнява по телефона - нека го посочат а органите да проверят дали е истина.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Ама към кого трябва да имам по-големи съмнения, към роми или към гербаджии? Щото ромите не дават пресконференции по телевизиите...

 6. 6 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5080 Неутрално

  Дано не станало съвсем късно за да се погледне сериозно на целият проблем.....

 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  А в крайна сметка има ли заповед на министъра за ограничаване на движението по здравни причини, зашото по нашата конституция никой няма право да ограничава свободното движение на български граждани освен по Закона за здравето.

 8. 8 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 345 Неутрално

  "Има ли напрежение"

  тези "квартали" са теджера под налягане. властите нямат полезен ход.

 9. 9 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Кой сега ще им даде пари?

 10. 10 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Там е електората на ГЕРБ, който го вадят по избори и после го прибират

 11. 11 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Проблемите с циганските квартали в случая не са нищо повече от симптоматични лакмуси за цялата страна.
  Всички важни щрихи са удебелени там - гъстотата, начина на живот, недоверието към държавата, липсата на средства....всичи ги има и при българите, но е по-добре балансирано и ще му трябва повече време да създаде проблем.
  Личното ми мнение е, че полицията/държавата се справя що-годе прилично там - държат ги здраво отвън, но и се грижат да няма ексцесии вътре.
  С времето ще става все по-трудно и скъпо.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 12. 12 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Разбрах, че има 9 установени случая от 700, по-малко от 5 от 11, които хващаше Щабът. Нищо чудно, че никой не съобщава резултати и хората там недоволстват.

 13. 13 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  София е чудесна така, не може ли тази блокада на двата квартала да продължи по-дълго. :)
  И престъпленията намаляха, въздухът е по-чист.

 14. 14 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 338 Весело

  София е чудесна така, не може ли тази блокада на двата квартала да продължи по-дълго. :)И престъпленията намаляха, въздухът е по-чист.
  —цитат от коментар 13 на НеКой


  Кога блокираха кварталите, кога намаля престъпността??? Големи умници сте в ГЕРБ...

 15. 15 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ksharp":

  Сега е момента поне да ги преброят, регистрират и тн

 16. 16 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#14] от "bez_ime2":

  Бе остави тези локуми, няма и каручки, коне, кучета, ровене по кофите, крясъци по улиците, абе както се пееше в една песничка - това е революция в Рая...
  Слушам я сега по Енерджи.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1182 Весело

  До коментар [#17] от "lig35561597":

  Другаря Кънев ш'ти се разсърди. Това си е расизъм според него.

 19. 19 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#14] от "bez_ime2":Бе остави тези локуми, няма и каручки, коне, кучета, ровене по кофите, крясъци по улиците, абе както се пееше в една песничка - това е революция в Рая...Слушам я сега по Енерджи.
  —цитат от коментар 16 на НеКой


  А джигити по улиците има ли?

 20. 20 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 661 Неутрално

  ..."Филиповци" и "Факултета" - специални мерки и малко информация...

  Заглавието намеква, че едва ли не, трябва да е обратното - либерални мерки и много информация.
  Представям си какво ще стане ако е така.

 21. 21 Профил на lig35561597
  lig35561597
  Рейтинг: 219 Неутрално

  До коментар [#18] от "НеКой":

  При нуждата от оцелявяне на по-добрата и по-красивата част от обществото знаеш ли колко ми пука на мен и на другите за расизма ?

 22. 22 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Информация не се дава, защото установените случаи не са твърде много и ще започне натиск за премахване на ограниченията за излизане от кварталите, а за всеки с мозък по-голям от кокоши би трябвало да е ясно, че тези хора заради начина си на живот са риск за другото население в града, тези които плащат данъци и издържат държавната машина и хората в тези квартали. Колкото по-малко хора по улиците, толкова и по-малко заболели, мерките за тези квартали трябва да се запазят въпреки воя на разни продадени души-грантаджии.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 23. 23 Профил на vespasian0303
  vespasian0303
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Мисля, че е крайно време и НОЩ да спре да бъде политически коректен и да назовава нещата с истинските им имена. Защо крият бройката установени положителни резултати в тези квартали? Ясно е защо - защото е висока. Защо не искат да го кажат - за да не настройват обществото срещу тази група, а и да не ядосват самите римляни.

  Нека поне и оскъдната картина да бъде ясна, а не да се филмират хората, че само подавайки носа си навън ще пипнат короната. Ясно е, че заразата е навсякъде, но няма да е лошо и да разберем кои са основните преносители и къде се намират. В крайна сметка служителите на чистотата масово са римляни и идват в града, включително в центъра. Пазаруват по магазинчетата, плюят, говорят, пушат цигари.

 24. 24 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Eй бе, от пусти зор да се изкара Генерала черен, Бойко катранен, Герб л@#нян, сте готови да браните… циганите. Сюрреалистично е, тва може да го прави само човек, който не е живял 10минути поне до циганска къща!

 25. 25 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Не знам колко са затворени, ама в Красно Село продължавам да виждам каручки. Тук цигани няма, така че явно идват по баира по Житница откъм Факултета. Може би са си изкарали бележка, че отиват на работа - те нали това си работят, "берат железо"...

 26. 26 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Истината е там някъде. Но винаги се съмнявайте когато ром ви говори "истината" !Не знам кой точно уволнява по телефона - нека го посочат а органите да проверят дали е истина.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Същото се отнася и за политиците и всички останали политически назначения. Гетата ги оставиха на поризвола още от самото начало и затова сега си траят с информацията.

 27. 27 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#18] от "НеКой":При нуждата от оцелявяне на по-добрата и по-красивата част от обществото знаеш ли колко ми пука на мен и на другите за расизма ?
  —цитат от коментар 21 на lig35561597


  Сарказъм му се казва...Виж му коментари 13 и 16...Тц,тц,тц

 28. 28 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 926 Весело

  Пуснете хората да ровят в кофите, бе! Без доход ги оставихте! Не е либерално така! Ще спрат грантовете на БХК, Амнести, "Икономедия"... Може ли така - в 21 век да ограничавате клошарството в столицата на държава от ЕС?

  Ами ако Брюксел вземе, та забрани просията по улиците, а? Постави КПП на Моленбек? Накъде е тръгнал света...

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 29. 29 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  Сякаш всички градове не са с КПТ-а, тс точно за горките роми трябва да се вдига шум, защотп са дискриминирани. Другари, всички, повтарям всички сме заградени в градовете и селата си по местоживеене. Някой градове и села са по-малки от кварталите, за които така услужливо "алармирате". Айде стига с мелодрамите!

 30. 30 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Истерията с Короната наближава своя край, вирусът беше удобно скривалище на политиците от целият свят за тежко наболелите проблеми в здравеопазването, икономиката и социалното неравенство. Вече Париж, Берлин и САЩ започват да се бунтуват против запора, който беше наложен на обществото. Като гледах вчера кадри по Евронюз за гетата до Париж...че те нашите цигански махали са Лас Вегас направо...Циганите като цяло / нашите/ са доста, да не кажа в пъти по дисциплинирани от гетата по Европа. Ако имаше истински пик във БГ там щеше да удари пръв, но както виждаме въпреки заболелите при нас смъртсонстта остава доста ниска. ГЕРБ няма да могат да оправдаят ново лапане по фондовете, нито 10 милрд дето планираха да ги прилапат от МВФ. Търсят заразени под дърво и камък барем намажат някой лев, но за сега нещата са спокойни. Бунтовете ще има ако се прекали с този фалшив локдаун на държавата и когато хиляди излязат по улиците защото нямат работа и хляб. И не само тук, а навсякъде.

 31. 31 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Щом ги държат, значи има защо. Добре би било и да ги регистрират, обезпаразитят и ограмотят докато стоят под карантина. Изпълняваш мерките - излизаш, не ги изпълняваш - стоиш вътре...

  agent
 32. 32 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  ""Напрежението не беше заради пропускателните пунктове, а защото е имало агресия от страна на полицията към някои деца, младежи. Така ми казаха хора от квартала,"

  Ха ха ха .
  Ако някой вярва на циганин, или е много глупав, или е много платен за им 'вярва".

  Panta rhei....
 33. 33 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Под "много заразени с COVID-19" да се разбира "много потенциални бандити"!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 34. 34 Профил на Dimitar Nekov
  Dimitar Nekov
  Рейтинг: 123 Неутрално

  Нека гледаме само ФАКТИТЕ:
  ФАКТ е, че мутафчийски и целият щаб от самото начало КРИЯТ броят на заболелите между т.нар. "роми". Преди седмици още попитаха плешивия директно на пресконференция: Колко от заболелите са "роми" - той скочи като залят с вряла вода и се развика, че не делели пациентите по етнос - очевидно беше гузен. Заради неговото мълчание нито ромовете взеха мерки да се пазят сами (поне част от тях имат поне толкова разум, че да пазят себе си), нито властите взеха мерки, доколкото е възможно да ги озаптят. Сега - да - поне във Факултета мургавите взеха да си стоят в къщи и ако излизат да ходят с маски - ама късно - реално заразените там вече вероятно са може би хиляда и нагоре. Мутафчийски би трябвало да носи наказателна отговорност за укриване на тая информация - да не говорим, че поведението му е недопустимо и за офицер, и за лекар. И сега разправят как данните от гетата по повод заразените били "обнадеждаващи" което може да се тълкува доста двусмислено - какво означава - като реални цифри, които дават иначе за отделните населени места? Петима заразени? Или 38? Може би 144? Или 0 ??? ЗАЩО мълчите (като такова) колко са заразените?
  ФАКТ е, че никой не може да бъде уволнен по телефона или защото живее в някой квартал . Това са или измислици на ромовете, или просто са работили "на черно" някъде - за да могат едновременно с това да вземат и социални помощи - масова практика при тях, тоест те трябва да бъдат разследвани, а не подпомагани.
  ФАКТ е, че там се раздаваха камиони с помощи от общината, по заповед на мръсницата фъндъкова... но САМО там - никой българин и траха хляб не е получил, което е брутална етничека дискриминация и само заради това фъндъкова трябва да изгние в затвора !!!

 35. 35 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 654 Гневно

  Типичните ЦИГАНСКИ ЛЪЖИ - и то от платената "медиаторка": "Имало ПОЛИЦЕЙСКА АГРЕСИЯ СРЕЩУ ДЕЦА"...?!?! Та затова имало недоволство, "говорело се" в квартала. Кога, къде? Да не са били с електрошокови палки пеленачета? Полицаите да не са идиоти, бе, како?! Лъжливата им цигански природа сега само се НАСЛАГВА върху другите хронични проблеми - липса на хигиена, липса на социална дисциплина (т.е. изпълнение на наредби, спазване на закони), наблъсани един до друг НЕЗАКОННИ КОПТОРИ и т.н. Влиза един вирус в тази хранителна среда и... гледай какво става! Властта отчаяно се мъчи да замазва, но проблемът ще ЕСКАЛИРА, защото в природата има логика... В Щатите водят ясна статистика - колко заразени, болни и умрели тъмнокожи има... И никой не е писнал, че това е расизъм!
  https://www.nytimes.com/2020/04/07/us/coronavirus-race.html
  Истината ще лъсне - грозна и зловеща - никой няма да иска да наема цигани, мръсните им каруци ще трябва да ги гонят граждански патрули по кварталите (щом полицията не иска), а Фандъкова да им пуска в гетото кашони с храна от хеликоптер, ако иска... Пък те вътрешно да си се оправят... Само кордонът около мръсните гета да СТОИ ПОСТОЯННО. В интерес на всички е. Включително и на самите тях.

 36. 36 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  Ф&Ф добре. Ами Хр.Ботев? Ами "Малкия Ливан"? Ами "Землянките"?

 37. 37 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 32 Неутрално

  Имаше един филм навремето, там говореха за една приятна миризма рано сутринта... Само казвам.

 38. 38 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 839 Весело

  Та какво пак, че българите щели да се уплашат от ковчези и камиони? Де ги? Ще докараме и ганайците да ги носят даже...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK