Кой, кога и защо реши при задаващ се пик на COVID-19 да раздава храни на учениците

Снимката е илюстративна

© Георги Кожухаров

Снимката е илюстративнаВ последните две седмици беше направена сложна организация за раздаването на плодове, зеленчуци и млечни продукти (сирене и кашкавал) на децата от училищата и детските градини по схемите "Училищно мляко" и "Училищен плод". Двете схеми осигуряват с европейско финансиране безплатна здравословна храна за учениците от 1 до 4 клас и децата в предучилищна възраст.


В нормална ситуация децата получават здравословните продукти всеки ден в училищата и градините. Сега, когато образователните институции са затворени, родителите им трябваше да вземат еднократно цялото количество храна, предвидено за периода на извънредното положение - от 13 март до 13 май. Немалко родители, учители и директори обаче се оплакаха публично и в затворени групи в социалните мрежи, че е избран крайно неподходящ момент - докато броят на заболелите се увеличава все повече, а щабът за борба с коронавируса предупреждава, че се върви към втори пик.


Немалко родители са избрали да следват стриктно призивите за социална изолация и не са взели продуктите. Други пък са се отказали от благородни подбуди, след като са информирани, че невзетите храни ще бъдат дарявани чрез Агенция "Социално подпомагане" на хора в нужда. Впоследствие обаче се е оказало, че агенцията няма да съдейства и въпросът как и към кого да се насочат отказаните продукти е оставен изцяло в ръцете на директорите на учебните заведения.


"Грижим се за българските фирми"
На 14 април изпълнителният директор на Държавния фонд "Земеделие" (ДФЗ) Васил Грудев изпраща писмо до образователния министър Красимир Вълчев и земеделския министър Десислава Танева.


В писмото, с което "Дневник" разполага, накратко се разяснява какво трябва да се случи - всички продукти за периода от 13 март до 13 май да се доставят в учебните заведения еднократно, като от млечните продукти се раздават само кашкавал и сирене. Изтъкват се причините - това се прави сега "в отговор на апела на Европейската комисия за подпомагане на малкия и средния бизнес в условия на пандемия" и за "минимизиране на загубите на българските производители и търговци, както и за по-лесното възстановяване на българската икономика". Грудев се надява това да е и "стъпка в правилната посока за запазване на доверието от страна на бизнеса към държавата".


На фона на заявката, че до масовото раздаване се прибягва сега, за да бъде подкрепен бизнесът, от ДФЗ казаха пред "Дневник", че не са съкратили сроковете за разплащане с доставчиците по училищните схеми и те ще получат парите си до три месеца след подаване на заявката за плащане и извършване на нужните проверки. С други думи, ако продуктите са доставени на 23 април и на 24 април е подадена заявка за плащане (в момента заявките се правят в срок от 10 работни дни след извършване на доставката), парите могат да се появят в сметката на фирмата на 24 юли.


За организацията и нераздадената храна


Потърсени за коментар, от просветното министерство казаха пред "Дневник", че за тези схеми отговаря ДФЗ и затова в случая не могат да направят нищо повече от това да предадат указанията на фонда и да поискат от директорите на училища и детски градини да ги следват. Проследяването на събитията обаче показва, че на 15 април един от зам.-министрите на просветата препраща писмото на Грудев до регионалните управления по образованието, които от своя страна имат грижата да уведомят директорите по места за организацията, която следва да създадат. Управленията обаче дават и конкретни инструкции и препоръки как точно да постъпят директорите.


В София например началникът на регионалното управление Ваня Кастрева изпраща писмо до всички директори на училища и детски градини, включени в схемата, със следните указания:

родителите лично да получат продуктите в училищата;
да се спазват изискванията за работа в условията на извънредното положение - дезинфекция и предпазни средства за персонала, зает с раздаването;
без струпване на хора;
при спазване на дистанция и пр.
Тя уточнява, че при отказ на родителите да получат продукти директорът самостоятелно или с помощта на Агенция "Социално подпомагане" (АСП) трябва да предостави продуктите за деца от социално слаби семейства.


Пред "Дневник" Кастрева заяви, че е съгласувала действията си с Агенция "Социално подпомагане" (АСП), но оттам ѝ обяснили, че могат по-скоро да съдействат с идеи и препоръки за даряване на храна за структури и организации, отколкото на конкретни хора и семействата, защото не искат да раздават лични данни, адреси и телефони на хора в нужда.


От АСП обясниха, че на 16 април на териториалните ѝ поделения е указано "в случай на необходимост да съдействат на регионалните образователни управления, като предоставят информация за семейства с деца в училищна възраст, за които в дирекциите има индикации, че същите се намират в затруднено материално положение, свързано с лишения". Оттам съобщиха и че в София неполучените храни са предоставени като дарение на социални услуги за деца (центрове за настаняване от семеен тип и кризисни центрове).


Междувременно в същия ден шефът на ДФЗ Васил Грудев прави някои уточнения в ново писмо до образователния и земеделския министър. В него той обяснява, че ако част от децата или учениците не могат да получат полагащите им се продукти, е "целесъобразно" храната да се разпредели на останалите деца и ученици от учебните заведения. 16 април обаче е последният работен ден преди великденските празници и писмото стига до регионалните управления чак след Възкресение. В столичното управление то е заведено с входящ номер едва на 21 април, но кога точно инструкциите са стигнали до директорите в София не е известно. Едва на 22 април правителството прие постановление, в което даде общи инструкции как да бъдат транспортирани и раздавани храните.


Родители търсели на кого да дарят храните


"Дневник" разговаря с учители и директори на детски градини и училища в София и Враца, след като и в двата града се чуха доста критики за раздаването на храните насред извънредното положение. Родители и директори в София разказаха, че при веднъж направено съобщение, че отказаните храни ще се раздават чрез АСП на нуждаещи се, много хора са декларирали, че няма да вземат пакетите си и това довело до трудности.


Директорка на детска градина в София, която пожела анонимност, коментира, че след като не е получила съдействие от "Социално подпомагане" за даряването на храните, се е наложило да помоли родителите да дойдат и да вземат пакетите, независимо дали ги искат. Първоначално голяма част от родителите се отказали, за да стигнат храните до хора, които имат по-голяма нужда. В крайна сметка, след като се разбрало, че АСП няма да съдейства, на 22 и 23 април родителите масово взели продуктите - сирене и краставици, а част от тях се организирали сами и дарили пакетите на приюта на отец Иван в Нови хан и на социална институция и църква близо до градината.


Друг директор на столично основно училище, също пожелал анонимност, пък изтъква, че за да се прави раздаването на храни точно в този момент, би трябвало да има сериозна причина. Той не вижда логика да се иска от толкова много родители да ходят до училището в условията на пандемия, а директорите да се чудят как да създадат организацията при забрана за струпване на повече от двама души на обществени места.


Преди дни директорът на ОУ "Васил Левски" във Враца Румен Петков, който е и председател на образователната комисия в общинския съвет, публично критикува схемата и обяви пред "Нова телевизия", че в неговото училище храна няма да се раздава.


От друго училище в града разказаха пред "Дневник", че са успели да раздадат цялата храна, но и там някои от родителите са се отказали, други са взели повече от един пакет, а част от количествата вече е дарена от група родители на една от местните социални институции за деца. И там е имало въпроси от родители и учители: "Защо сега?", "Нужно ли е?", "Не може ли да бъде направено след края на извънредното положение?".


Директорът на 119 СУ "Академик Михаил Арнаудов" Диян Стаматов коментира пред редакцията, че още миналата седмица е съобщил на родителите на децата от 1 до 4 клас, че ще трябва да получат пакет сирене. Едва 15% от тях са изявили желание да вземат полагащото им се. Впоследствие е изпратил писмо и до родителите на учениците от 5 до 12 клас, които принципно не са включени в схемата, и около 30% от тях са казали, че искат сиренето. Сега ще бъде изпратено поредно писмо - всички, които вече са взели пакетите си, ще бъдат информирани, че могат да получат още, ако искат.


Стаматов обаче е убеден, че продуктите трябва да стигнат до тези, за които са предназначени - децата от неговото училище, и не смята да организира даряване на останалата храна..


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 772 Неутрално

  задаващ се пик на КОВИД 19 !

  като част от глабалните медии активно разгаряме на инфодемията за грипа с невиждана ярост КОВИД 19 :)
  така се заработва финансиране.

 2. 2 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Предложиха ми краставици и 4-500 грама кашкавал за 1 дете в ПГ..
  Абсолютно никаква логика в цялата тази дейност - напълно обичайно.

 3. 3 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Това с храните отново е ситуация в която каквото и да направят - все ще са виновни.

  И все пак според мен беше по-добре да организират обществени кухни с храна за бедните.

  Но, пак повтарям, тогава щяхме да четеме статии за това как някой е завъртял далавера с храна предназначена за учениците.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 4. 4 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Много сме добри да намираме кусури на всяко действие. Ако не бяха разддени продууктите, заглавието сигурно щеше да бъде примерно: "В условията на извънредно положение откраднаха парите за закуските та децата в училищел" Тук по-скоро трябва да се търси отговорност от АСП за проявената, меко казано, пасивност.

  FILII MARIS SUMUS
 5. 5 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Каквото и да стане винаги някой ще реве. Аман от вечно недоволни.

 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3154 Весело

  В тази смахната ситуация всеки ход е грешен и подлежащ на обвинения.
  Ако храната не бъде раздадена, ще се пита защо и къде са парите.
  Сега пък раздаването е свързано с огромни трудности и изглежда безмислено.
  Представете си ситуация, в която класната на детето, маскирана като нинджа, звъни на вратата и носи чанта ябълки и дамаджана прясно мляко.

  Еретик
 7. 7 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 772 Неутрално

  ми в Бераларус и Швеция какво да кажат - там даже учниците ходят на училище !

  Нещо неивиждано в последните десетитлетия .

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  По тв даваха млада жена "живеем само от майчински, мъжа ми е в неплатен , страшно съм благодарна за всеки грам". Та айде борбата с щаб и държава да е поне на ниво, а не на "ново агрегатно състояние"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 836 Неутрално

  това е поредната несвойствена тъпотия от МОН (или каквато му е там текущата абревиатура)

  не вдянаха тея злета, че не може с един аршин да мерят всички градове и всички ученици.

  вместо добро образование със съвременни материали - социализъм!

  а социалното министерство за какво е?

  истинско дигитално образование кога?

 10. 10 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Това с храните е такава пародия и разхищение. Почна го царя с кампанията Топло мляко за децата, за да се направи на добър дядо, за пред по-наивните избиратели. После никой нямаше смелост да го отмени.

 11. 11 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 796 Весело

  Дневник много ми приличат на героя на Чудомир, бай Тотьо Чушката! Истински българи!

  "Гледам дръгливия му гръб и си мисля: съвсем чистокръвен българин трябва да е този Тотьо Чушката — все мърмори, все критикува, все не харесва и никой с нищо не може да му угоди."

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 12. 12 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Ако не бяха разддени продууктите, заглавието сигурно щеше да бъде примерно: "В условията на извънредно положение откраднаха парите за закуските та децата в училищел"
  —цитат от коментар 4 на tall_ship


  А не може ли един път, за разнообразие, едновременно да не се постъпва глупаво и да не се краде? Изглежда трудно, знам.

 13. 13 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Има ли някой да не разбра, че целта не е да се даде плод и мляко на децата...а да се осигури усвояване на парите от приятелските фирми!!! Целта е да се вземат парите...

  Русия- проказата на планетата Земя.
 14. 14 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 565 Неутрално

  1. Ако ги раздават - защо ги раздават!?
  2. Ако не ги раздават - защо ги крадат, има нуждаещи се?!
  3. Ако не се раздават - не се задава пик, всичко трябва да се разхлаби!
  4. Ако се раздават - задава се пик!


  Браво, е, това е журналистика, класа, умност, красивост!

 15. 15 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 565 Неутрално

  По тв даваха млада жена "живеем само от майчински, мъжа ми е в неплатен , страшно съм благодарна за всеки грам".
  —цитат от коментар 8 на дерибеев


  А не може ли социалното подпомагане, да се прави като се подпомагат социално слабите както си му е редът, а не да се изхвърлят на боклука тонове храни, защото Борисов го е страх да не прочете заглавие "спряха топлото мляко на децата".

 16. 16 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Кой, кога и защо реши при задаващ се пик на COVID-19 да раздава храни на учениците"

  алъш-вериш да става

 17. 17 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#3] от "Боби Колев":

  Предполагам става въпрос за изпълнение договори за доставка от страна на търговците... но някак не ми се връзва формата на изпълнение. Нормално е търговеца да бъде компенсиран, но да се продължат доставките и да бъдат раздавани по този начин наистина е неприемливо. Интересно и какво се случва с храната непотърсена от родителите. Аз лично бих разпоредил цялата храна да бъде предоставена на социалния патронаж, защото тази храна се полага на учениците само когато са в учебното заведение ... поради тази причина не би следвало да има и претенции от страна на родителите.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 18. 18 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 377 Весело

  До коментар [#5] от "Червен дисибар":

  Батко като видиш лайно как да му кажеш торта,? Доста обяснения трябва да намеря за да почна да я ям!!!
  Но иначе те разбирам, когато човек отказва да мисли, подава се на емоции и вижда само 2 варианта (да даде храната или да не я даде) нормално е да е ядосан...Ако не ги дадат така ако ги дадат иначе. Обаче ако се замислим малко, може да има 3-4-5-110 варианта и така да бъдат задоволена масата хора...Но защо да мислим? Всички очакват да се потрудят минимума, а да им се плати максимума. Също с храната за учениците ние подпомагаме бизнеса?!?!? Тук не става въпрос за децата, дреме ни за тези невъзпитани говеда...едно време какви деца имаше... Виждали ли сте каква храна се дава на децата? Знаете ли, че забраняват на децата да я хвърлят? Ако нещо не става за ядене.... децата ще докажат, че става за ядене... И така, това е от тоя бизнес....

 19. 19 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#4] от "tall_ship":

  Какви кусури? Не разбра ли, че цялата идея не е заради децата, а за да се реализира схемата. Много добре го обясни директора на училище от Враца. Ако се мислеше за децата нещата щяха да бъдат организирани по друг начин.

 20. 20 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#4] от "tall_ship":
  Те винаги са крали , не само в условията на извънредно положение , няма данни колко струват двете програми ,няма информация как се избират фирмите които доставят храната за децата.
  При първото ми търсене в Гугъл излизат смущаващи статии.
  http://epicenter.bg/article/-Bezplatni--li-sa-mlyakoto-i-sireneto--davani-na-malchuganite-v-uchilishtata-/172583/11/0
  https://fermera.bg/бизнес/item/25242-четири-фирми-хранят-прескъпо-половината-деца-в-страната

 21. 21 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  Това с храните е такава пародия и разхищение. Почна го царя с кампанията Топло мляко за децата, за да се направи на добър дядо, за пред по-наивните избиратели. После никой нямаше смелост да го отмени.
  —цитат от коментар 10 на Whoops


  Беше част от опита за интеграция на ????

  Еретик
 22. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3154 Весело

  ми в Бераларус и Швеция какво да кажат - там даже учниците ходят на училище !Нещо неивиждано в последните десетитлетия .
  —цитат от коментар 7 на WWW


  Ти явно си завършил в последните десетилетия.

  Еретик
 23. 23 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  1. Ако ги раздават - защо ги раздават!? 2. Ако не ги раздават - защо ги крадат, има нуждаещи се?!3. Ако не се раздават - не се задава пик, всичко трябва да се разхлаби!4. Ако се раздават - задава се пик!Браво, е, това е журналистика, класа, умност, красивост!
  —цитат от коментар 14 на nniikkii


  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 24. 24 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Весело

  След прочита на две трети от това....писание, усетих как получавам когнитивна обстипация. Как са успели да ги подредят тея думички така ...не знам. Коментараът ми е към цитата на колегата.
  Наистина не става нито за четене, камо ли за коментиране. Започвайки от заглавието.
  За Бога братя...не раздавайте храна на децата.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 25. 25 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Този пик го чакаме от около месец :) В ситуация като тази явно няма правилен ход, все някой ще е недоволен. Търпете още малко.

 26. 26 Профил на Оливия
  Оливия
  Рейтинг: 279 Разстроено

  Задава се пик...Този пик се задава вече 2 месеца!!!
  Никой не го интересуват децата! Интересуват ги техните джобове!!!
  Това е България!!! Всяка добра идея се опорочàва още в зародиш!!!

 27. 27 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 289 Неутрално

  ... усетих как получавам когнитивна обстипация. ..
  —цитат от коментар 24 на Реми


  това, като запек ли да се разбира или като диария?

 28. 28 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Натиск от доставчиците !!!

 29. 29 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 710 Весело

  а на учителите алкохол - кога??

 30. 30 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#3] от "Боби Колев":


  До коментар [#4] от "tall_ship":


  До коментар [#5] от "Червен дисибар":

  Е,това е опозиционна Газета!Това работят-да намират кусури?А,ве0но недоволните си намират добра ,подобна на тях среда!

 31. 31 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#6] от "Костадин Иванов":

  Не е така.Ходи се в училището.И то в определен ден и часови интервал.

 32. 32 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  Е,ти какво очакваш от тскива ,дето са газ под налягане?!Освен за агрегатни състояния да ти говорят?!Работа ли си чакал да свършат??

 33. 33 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#14] от "nniikkii":

  2,96% ,Братче!

 34. 34 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Влизам само да кажа че цените на продуктите доставяни по тази схема са 2-3 пъти по-високи от борсовите.

  Всичко е едно голямо точене на пари и половината неща които дават са с влошено качество или направо негодни за консумация.

  Който има ученик 1-4 клас знае за какво става въпрос.

 35. 35 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2901 Весело

  До коментар [#13] от "chichka":

  Ако се окаже ,че фирмата е Лакрима на Шиши , всичко е точно

 36. 36 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 836 Неутрално

  народ от балъци - с 20 млн. лв /годишно можеха да направят мощна платформа за дистанционно обучение!

 37. 37 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Ми и аз не бих отказал зеленчуци и половинка кашкавал. Ако на някой му идва в повече като на Ганьо от Враца , да се огледа и даде неговата част на нуждаеш се. Щом си е надвил на масрафа , то много трудно.

  agent
 38. 38 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#37] от "Ronald Reagan":

  Ами така са направили бе Ганьо, много хора са се отказали в полза на нуждаещи се. Ако си такъв - бягай да вземеш две краставици и 300 грама сирене.

 39. 39 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Че заради цирка с настинката, децата да стоят гладни ли?

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 40. 40 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Влизам само да кажа че цените на продуктите доставяни по тази схема са 2-3 пъти по-високи от борсовите.Всичко е едно голямо точене на пари и половината неща които дават са с влошено качество или направо негодни за консумация.Който има ученик 1-4 клас знае за какво става въпрос.
  —цитат от коментар 34 на abdulhazred


  потвърждавам... на фона на фактите статията е тотален булшит

 41. 41 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Не виждам нищо нездравословно в краставици, домати и 300 грама сирене. Много хора не могат да си го позволят. Ако ти нямаш нужда от тях ги дай на някой, който има! Аз за себе си сам ще преценя!

  agent
 42. 42 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Ако се окаже ,че фирмата е Лакрима на Шиши , всичко е точно
  —цитат от коментар 35 на hodounski


  за Сф е Зоров... като и мине разстройството от задаващия се пик Мариянка несъмнено ще напише една статия и по същество :)

 43. 43 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Та не разбрах, каква е позицията на автора и на медията ?
  Да вземем, или да не вземем краставиците ?

 44. 44 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#41] от "Ronald Reagan":

  Проблемът не е в сиренето и краставиците, а в абсурдния начин по който е организирано това раздаване.

 45. 45 Профил на wfm23309054
  wfm23309054
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тръмп е прав, че няма журналисти, а само некадърни драскачи.

 46. 46 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#41] от "Ronald Reagan":Проблемът не е в сиренето и краставиците, а в абсурдния начин по който е организирано това раздаване.
  —цитат от коментар 44 на Големи яйца:)


  И какво му е абсурдното ? Вие знаете ли , как стана това? За мен Вие сте един хейтър и драскач!

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Поредното малоумие. Децата досега оживяха и без тези продукти.

 48. 48 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Предложиха ми краставици и 4-500 грама кашкавал за 1 дете в ПГ.. Абсолютно никаква логика в цялата тази дейност - напълно обичайно.
  —цитат от коментар 2 на svetlio_rm


  А Вие какво искахте или очаквахте? Прасе или агне ?

 49. 49 Профил на beo41655221
  beo41655221
  Рейтинг: Неутрално

  Ако беха холандски хидропонни зеленчуци и датско сирене грантаджиите немаше да мрънкат.

 50. 50 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А Вие какво искахте или очаквахте? Прасе или агне ?
  —цитат от коментар 48 на MMK


  Агне, разбира се ! Великден е ! Пък следва и Гергьовден !
  А прасета за Коледа.

 51. 51 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Отивам да взема краставиците за детето ми. Няма да ги остава, та някой циганин да изпие 2-3 литра ракия с тях !

 52. 52 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Весело

  Това с храните отново е ситуация в която каквото и да направят - все ще са виновни.И все пак според мен беше по-добре да организират обществени кухни с храна за бедните.Но, пак повтарям, тогава щяхме да четеме статии за това как някой е завъртял далавера с храна предназначена за учениците.
  —цитат от коментар 3 на Боби Колев


  Чунким сега не навират тези храни заради далаверата!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 53. 53 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Весело

  Отивам да взема краставиците за детето ми. Няма да ги остава, та някой циганин да изпие 2-3 литра ракия с тях !
  —цитат от коментар 51 на gwe49620445


  Остава да ти повярваме, че ще ги дадеш на детето, а няма и ти като циганина.....

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 54. 54 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  А фурми раздаваха ли?

 55. 55 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 522 Любопитно

  До вчера ревахте, че мерките много рестриктивни, днес ревете за обратното
  Нали се коза, че е създадена организация да не се струпват многго хора. Нали всеки е с маска. Нали храната е пакетирана.
  Както сте набрали, утре ще искате и забрана до магазина да се ходи
  Знаете ли колко хора мизерстват, още повече в тая криза?? Има семейства, за които тази макар и малка помощ ще е от полза. А тия , които им е широко около врата, надали ще идат да я вземат, така че струпвания няма да има. Непотърсената храна ще иде за социално слаби
  Защо не, аз подкрепям това решение. Отделно доставчиците са Бг производители, които имат договори да им се изкупи стоката.
  Все сте критични, все под вола теле търсите!
  Кажете веднъж браво, че като плюете да хваща дикиш

 56. 56 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#46] от "MMK":

  Аре без квалификации, а? Дреме ми на дедовия какъв съм за теб. Пиши по темата.

 57. 57 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  "Кой, кога и защо реши при задаващ се пик на COVID-19 да раздава храни на учениците"

  А някой вярва ли на задаващия се пик? В замяна на това има обществени средства за усвояване.

 58. 58 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#3] от "Боби Колев":

  Ама тя далаверата си е налице. Тук фокусът не е върху учениците а върху едно фирми на които (уж) помага фонд Земеделие. И като си спомня за всички корупционни схеми скандали през годините и, че всъщност хич не им пука дали хората ще я вземат тази храна или не си мисля - Оооо да! Това е поредното усвояване на едни пари.

 59. 59 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Грижа за децата?! Сиренето, да речем, ще изтрае един месец, но краставиците какво? Детето трябва да ги изяде за ден-два и после - сирене без краставици. Няма не мога, няма не искам - важното е да раздадем тука едни пари на нашите хора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK