ТЕЦ "Бобов дол" обеща на Гешев да спре да гори отпадъци

От централата са изпратили писмо до Гешев, в което уверяват, че ще спрат нерегламентираното горене на отпадъци и ще отстранят нередностите.

© Надежда Чипева, Капитал

От централата са изпратили писмо до Гешев, в което уверяват, че ще спрат нерегламентираното горене на отпадъци и ще отстранят нередностите.Ръководството на ТЕЦ "Бобов дол" е заявило в писмо до главния прокурор Иван Гешев, че има намерение да спре горенето на нерегламентирани отпадъци, след като Върховната административна прокуратура възложи на министъра на околната среда и водите да направи проверка в централата и се установиха нередности.


Проверката е била възложена заради голямата обществена значимост на проблема, свързан със замърсяването на околната среда от дейността на ТЕЦ-а и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората, които живеят в населените места в непосредствена близост до съоръженията, съобщават от прокуратурата.


Във върховната прокуратура е получен доклад, в който пише, че със заповед на министъра на околната среда и водите, експерти от регионалните звена по околната среда и водите в Перник, Враца, София и Стара Загора са извършили комплексна проверка на дейността на "Бобов дол" .
Проверявано е и изпълнението на условията по комплексни разрешителни за горивна инсталация за производство на електрическа енергия и депо за неопасни отпадъци, както и всички нормативни изисквания за съвместно изгаряне на отпадъци.


Установени са били нарушения и неизпълнения от страна на оператора на основни задължения в областта на екологичното законодателство: несъответствие с изискванията на автоматичната система за преустановяване подаването на отпадъци при превишения на нормите за допустими емисии; липса на охарактеризиране на определени отпадъци, образувани от дейността на дружеството. За останалите отпадъци е установено, че липсват съгласувани планове за тяхното пробовземане и изпитване.


Констатирано е било и неправомерно отвеждане на отпадъчни газове в нормален режим на работа през комин, използваем единствено при преходни режими на работа на инсталацията или при авария на сероочистваща инсталация.


В доклада се сочи още, че е издадена принудителна административна мярка за спиране на дейностите по съвместно изгаряне на биомаса и отпадъци със срок на действие до отстраняване на несъответствията с условията в комплексните разрешителни и нормативните изисквания.


От прокуратурата посочват, че главният прокурор Иван Гешев е получил писмо от изпълнителния директор на ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД, в което се изразява намерение да се спре горенето на отпадъци и в кратки срокове да се предприемат действия от страна на дружеството за промяна на комплексното разрешително в частта използване на горива и да премахне РДФ горивото като част от използваната горивна база, за което се е обърнал и към министерството и Регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник.


Централата бе проверявана многократно през последните месеци. Проверките бяха по заповед на министъра на околната среда Емил Димитров след разпореждане от Върховната административна прокуратура от края на март.


"Бобов дол" е една от централите, с които в началото на годината Столичната община подписа договор за оползотворяване на RDF отпадъците от завода в София. В началото на април бяха установени нередности и бе наложена забрана за изгаряне на биомаса и отпадъци, докато бъдат отстранени нарушенията.


В началото на годината екоминистърът Емил Димитров заяви, че електроцентралата има проблеми с филтрите и ще ѝ бъде наложена забрана за горене на боклук. От "Бобов дол" отхвърляха твърденията, а в края на февруари съобщиха, че екоминистерството им е разрешило отново да горят отпадъци. Тогава от там посочиха, че са изпълнили изискването за изграждане на система за мониторинг на една от двете сероочистващи инсталации, и имат ангажимент да монтират измервателни станции за чистотата на въздуха в района на Дупница и Големо село, както и в Бобов дол.


В края на февруари полиция и прокуратура правиха проверки в ТЕЦ-а, а срещу изпълнителния директор Емил Христов бе повдигнато обвинение по разследването за нерегламентирано изгаряне на отпадъци и за разположени на близка площадка тонове италиански боклук. За обяснения по случая в прокуратурата бе извикан и министърът на околната среда Емил Димитров.


В началото на февруари прокуратурата влезе в офисите на дружеството "Брикел" и на "Траш юнивърс" ЕООД в Гълъбово заради контейнерите с италиански боклук, които бяха открити на пристанище Варна-запад без редовни документи. Тогава от държавното обвинение уточниха, че акцията е част от разследването за внос на 127 контейнера с отпадъци от Италия, извършен в нарушение на законовия ред.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Можело значи.
  Точка за Гешев, първи гейм, първи сет.

 2. 2 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1122 Весело

  Можело значи.Точка за Гешев, първи гейм, първи сет.
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Не бързай старши, тва си е поредната многоходовочка...

  Ще повярвам като конфискуват награбеното от Ковачки и покровителите му и ги вкарат в зандана.

  Нереално ми се струва обаче, а каскета е послушно псе, поредното...

 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3811 Гневно

  Айдеееееееее, ойде коньо (токо) у ряката (небесата).

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Те преди време и на Ревизоро обещаха.

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  ,,Нашите " минават с обещания ? Видя ли колко нарушения има ? А на ,,лошите" 20 000 лв гаранция ? Тази точка за каскета ще е черна ,ако им се размине.

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Любопитно

  Да се провери още едно дружество на същия събственик, Порт флот Бургас, което използва безакцизно дизелово гориво за основната си дейност, по-точно, по 0.70 лв./л. Отколко години става това? Какъв е общия размер?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Друго си е да напишеш писмо с обещания..

 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3231 Весело

  Развеселяващо. Обещавам да спра пушенето от понеделник.

  Еретик
 9. 9 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Обещават . . . имат намерение . . . ще направят . . . ще поправят . . . . ще!!!!
  Гешееееев, какво имаш под каскета, Гешев?! Нииииищо!!!
  Ти запази ли си писмото като "скъп" спомен. Защото наистина е скъп, Гешев. И ти всеки ден ни ставаш все по-скъп . . . финансово, имам предвид!

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4171 Весело

  Първо отговорност, санкции, глоби ! Обещанията - да си ги запазят за себе си ! И така постоянно, докато един по един бизнесите на татарина у нас започнат да окапват......

 11. 11 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 657 Любопитно

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Бе вие двамата да не сте си интимна двойка?

 12. 12 Профил на kondio_savov
  kondio_savov
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Тамън ще има повече боклук за горене в софийския ТЕЦ след 1-2 години, Ковачки е един от основните купувачи на рдф гориво от завода.

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Неутрално

  Факт е, че комфорта на още един олигарх бе нарушен, факт е, че 177 контейнери със боклуци, пристигнали на пристанища Бургас и Варна, вече са напуснали страната ни в обратна посока, и то за сметка на италианската страна. Иначе, Ковачки щеше да продължи да си гори спокойно и необезпокоявано всякакви боклучета, години и години наред...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 657 Любопитно

  До коментар [#6] от "hamiltonf":
  "Да се провери още едно дружество на същия събственик, Порт флот Бургас, което използва безакцизно дизелово гориво за основната си дейност, по-точно, по 0.70 лв./л. Отколко години става това? Какъв е общия размер?"

  Ти, като го знаеш това със сигурност, подаде ли сигнал до прокуратурата? Ей така, като съвестен гражданин. Или ла-ла-ла-ла на "Женския пазар"?

 15. 15 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1069 Любопитно

  Можело значи.Точка за Гешев, първи гейм, първи сет.
  —цитат от коментар 1 на НеКой

  Муааааа, Кафевии, много бързаш нещо с точките.
  Ръководството на ТЕЦ Бобовдол "има намерение да спре горенето на нерегламентирани отпадъци...". 🤔

  Я попитай Каскета, къде са санкциите и наказаните за горене на нерегламентирани отпадъци?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  Токсичните италиански боклуци !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 294 Неутрално

  ТЕЦ "Бобов дол" обеща на Гешев да спре да гори отпадъци

  честна пионерска

 18. 18 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално
 19. 19 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Можело значи.Точка за Гешев, първи гейм, първи сет.
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  А точка за Божков, дето си почива сега в Дубай даде ли му?
  А точка за Нено Димов, дето онзи ден излезе от ареста даде ли му?

  Точките се дават накрая, когато има реален резултат, а не когато се вдигат ПР пушилки.

 20. 20 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 997 Весело

  Оххх :) Честна пионерска!

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 21. 21 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 657 Любопитно

  Казват докторите, че коронавиръсът удря на най-слабото място в организма на човека. Нашият скъп Главен прокурор го е ударило точно под каскета! Той наистина ни излиза скъпо, затова и го наричам "скъп".
  Нищо не става от този индивид. Само лалабалистика и тези, които и той самият не може нито да обясни, нито сам да си ги разбере.
  Жалко за нас!

 22. 22 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  От кога с прокуратурата се общува с обещания!? Или си нарушил закона и държавният обвинител те изправя пред съда или не. И защо трябва да се спира горенето? Не трябва ли да се спре вноса на боклуци в страната и да се горят собствени отпадъци?

 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  До коментар [#12] от "kondio_savov":

  На фъндъка ще й мине котка път за боклука. Да си го гори в Самоков !

 24. 24 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1105 Весело

  Ха ха тия с това писмо вардАт кюмурО министър, че Нено го пущия и мо'е РевизорО а смени апартаментО. :-Д
  Нали им е земляк де. :-Д

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 25. 25 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Колко пъти вече обещават? Че им изгубих броя.

  мурзилка
 26. 26 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Италианските боклуци не са спирали да влизат в страната нито за миг. Е да де, уж става въпрос за такива съпроводени с документи, а не "нелегални", ама дали със, или без документи, ние сме сметището на юбаватЪ европа. Що е хубаво и не мирише в западна европа ли. Просто идете и помиришете в България и ще се сетите защо.

  мурзилка
 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  Можело значи.Точка за Гешев, първи гейм, първи сет.
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Никаква точка за Гешев, защото нито геймът, нито сетът са първи.
  Знаеш ли тези от кога ги спират у все се оказва че още не са спрели да горят отпадъци?
  Заради парата и задника си ще продадат.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Весело

  Тва да обещаеш нещо на човек, който се самоопределя като инструмент на Господ си е "сериозна" работа.

 29. 29 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  "че има намерение да спре горенето на нерегламентирани отпадъци, "...
  Намерение?
  Тези са безкрайно нагли просто.

  Panta rhei....
 30. 30 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 531 Неутрално

  От всичко олигарси Ковачки най- силно накърнява чувството на народа за справедливост. Тази многогодишна арогантност и безнаказаност, това дерибействане в малките градове, където развива " бизнеса" си е толкова фрапираща и непоносима
  Кой протестира тая персона!? Арабаджиеви, Баневи, Стайков и сие бяха от същия дол дренки, но тоя по арогантност и безпардонност ги бие по всички показатели.
  Докога ще замърсява околната среда и хората в тия райони ще дишат отровите от боклуците, които гори
  Тоя във висша степен накърнява чувството ми за справедливост.
  Обещал. ...колко пъти!?

 31. 31 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 531 Неутрално
 32. 32 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  А защо изобщо се е извършвало горенето на нерегламентирани отпадъци????

 33. 33 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Обещавам да... каквото кажете. Това е смешно.

 34. 34 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Ковачки, прасето Пеевски и Киро Парахода са недосегаеми, но е въпрос на време и те да отидат в помийния канал. Доган ага няма да живее вечно, на годинки е.

 35. 35 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#30] от "inatlivka":

  "... Обещал. ...колко пъти!? ..."!

  Колкото трябва. Щом има кой да го търпи и толерира в продължение на много години, колко му е да обещае, за да отбие номера за пореден път?
  Както е казал Луи XIV-ти: Благородно е да се обещава, глупаво е да се изпълнява...! :)))

  Бивш tww09306483.
 36. 36 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Ръководството на ТЕЦ "Бобов дол" е заявило в писмо до главния прокурор Иван Гешев, че има намерение да спре горенето на нерегламентирани отпадъци, след като Върховната административна прокуратура възложи на министъра на околната среда и водите да направи проверка в централата и се установиха нередности.

  А главният прокурор птговори ли им, че има намерение да ги подгони с цялата строгост на закона за досегашните им действия или топло им се усмихна?

 37. 37 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Ужас, колко са силни и нагли тези, щом изпращат на практика писмо със самооризнания до прокуроратурата...

 38. 38 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 450 Весело

  тържествено ли обещават или с намигване щот понеже някои ги е помолил или да не ядосат повелителя на мисирките който странно не взима никакво отношение по този проблем за разлика от десетки други маловажни

 39. 39 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#13] от "hamiltonf":

  Съгласна съм напълно.

 40. 40 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Обещали? Тия се гъбаркат с Геше, а той ще изгъбарка нас за нещо друго...

 41. 41 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 582 Неутрално

  нещо аз ли съм изтъпял или
  това е някакъв тъпоумен опит
  за реклама. в правния мира няма
  думата обещава. в договорите
  има изпълнителят се задължава...
  татк обеща да ми купи колело.
  неща държавата се превърна в квартална
  кръчма. не е на добре. няма хора с опит
  и знания. никой не ги допуска, щото преди това има схемаджии.
  аре малко вече да свършите със схемите, че разпада е тотален,
  ама тотален.

 42. 42 Профил на GRM
  GRM
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Когато свършат отпадъцие, ще спрат да ги горят.

 43. 43 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 261 Неутрално

  "Мило другарче, обещавам че повече няма да правя така!"

  Абе това не беше ли преди 30 години?

 44. 44 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Някой зададе ли си въпросът защо от "Бобов дол" ОБЕЩАВАТ да не горят отпадъци?....
  Защото те имат право да го правят... все още. Неразбирам защо ви е виновен Гешев в случая.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 45. 45 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  "ТЕЦ "Бобов дол" обеща на Гешев да спре да гори отпадъци"

  Поредната опашата лъжа на лицето Ковачки!!!!!

 46. 46 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  До коментар [#2] от "pinoccio":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  И аз ще повярвам , че нещо може стане, когато видя лицето Ковачки на подсъдимата скамейка и после да отиде "на топло"!!!!

 47. 47 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Весело

  До коментар [#8] от "Костадин Иванов":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Пък аз обещавам , че на 1 април ще повярвам на лицето Ковачки!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK