ТЕЦ "Бобов дол" обеща на Гешев да спре да гори отпадъци

От централата са изпратили писмо до Гешев, в което уверяват, че ще спрат нерегламентираното горене на отпадъци и ще отстранят нередностите.

© Надежда Чипева, Капитал

От централата са изпратили писмо до Гешев, в което уверяват, че ще спрат нерегламентираното горене на отпадъци и ще отстранят нередностите.Ръководството на ТЕЦ "Бобов дол" е заявило в писмо до главния прокурор Иван Гешев, че има намерение да спре горенето на нерегламентирани отпадъци, след като Върховната административна прокуратура възложи на министъра на околната среда и водите да направи проверка в централата и се установиха нередности.


Проверката е била възложена заради голямата обществена значимост на проблема, свързан със замърсяването на околната среда от дейността на ТЕЦ-а и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората, които живеят в населените места в непосредствена близост до съоръженията, съобщават от прокуратурата.


Във върховната прокуратура е получен доклад, в който пише, че със заповед на министъра на околната среда и водите, експерти от регионалните звена по околната среда и водите в Перник, Враца, София и Стара Загора са извършили комплексна проверка на дейността на "Бобов дол" .
Проверявано е и изпълнението на условията по комплексни разрешителни за горивна инсталация за производство на електрическа енергия и депо за неопасни отпадъци, както и всички нормативни изисквания за съвместно изгаряне на отпадъци.


Установени са били нарушения и неизпълнения от страна на оператора на основни задължения в областта на екологичното законодателство: несъответствие с изискванията на автоматичната система за преустановяване подаването на отпадъци при превишения на нормите за допустими емисии; липса на охарактеризиране на определени отпадъци, образувани от дейността на дружеството. За останалите отпадъци е установено, че липсват съгласувани планове за тяхното пробовземане и изпитване.


Констатирано е било и неправомерно отвеждане на отпадъчни газове в нормален режим на работа през комин, използваем единствено при преходни режими на работа на инсталацията или при авария на сероочистваща инсталация.


В доклада се сочи още, че е издадена принудителна административна мярка за спиране на дейностите по съвместно изгаряне на биомаса и отпадъци със срок на действие до отстраняване на несъответствията с условията в комплексните разрешителни и нормативните изисквания.


От прокуратурата посочват, че главният прокурор Иван Гешев е получил писмо от изпълнителния директор на ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД, в което се изразява намерение да се спре горенето на отпадъци и в кратки срокове да се предприемат действия от страна на дружеството за промяна на комплексното разрешително в частта използване на горива и да премахне РДФ горивото като част от използваната горивна база, за което се е обърнал и към министерството и Регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник.


Централата бе проверявана многократно през последните месеци. Проверките бяха по заповед на министъра на околната среда Емил Димитров след разпореждане от Върховната административна прокуратура от края на март.


"Бобов дол" е една от централите, с които в началото на годината Столичната община подписа договор за оползотворяване на RDF отпадъците от завода в София. В началото на април бяха установени нередности и бе наложена забрана за изгаряне на биомаса и отпадъци, докато бъдат отстранени нарушенията.


В началото на годината екоминистърът Емил Димитров заяви, че електроцентралата има проблеми с филтрите и ще ѝ бъде наложена забрана за горене на боклук. От "Бобов дол" отхвърляха твърденията, а в края на февруари съобщиха, че екоминистерството им е разрешило отново да горят отпадъци. Тогава от там посочиха, че са изпълнили изискването за изграждане на система за мониторинг на една от двете сероочистващи инсталации, и имат ангажимент да монтират измервателни станции за чистотата на въздуха в района на Дупница и Големо село, както и в Бобов дол.


В края на февруари полиция и прокуратура правиха проверки в ТЕЦ-а, а срещу изпълнителния директор Емил Христов бе повдигнато обвинение по разследването за нерегламентирано изгаряне на отпадъци и за разположени на близка площадка тонове италиански боклук. За обяснения по случая в прокуратурата бе извикан и министърът на околната среда Емил Димитров.


В началото на февруари прокуратурата влезе в офисите на дружеството "Брикел" и на "Траш юнивърс" ЕООД в Гълъбово заради контейнерите с италиански боклук, които бяха открити на пристанище Варна-запад без редовни документи. Тогава от държавното обвинение уточниха, че акцията е част от разследването за внос на 127 контейнера с отпадъци от Италия, извършен в нарушение на законовия ред.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK