Алексей Пампоров, социолог: Коронавирусът ни научи, че сме си нужни един на друг като общество

Доц. Алексей Пампоров в домашна изолация

© Личен архив

Доц. Алексей Пампоров в домашна изолация • Ако не се вземат адекватни мерки за подкрепа на бедните, ще стигнем до гражданска война
 • Ромските квартали са рискови, както заради връщането на нискоквалифицирани работници от страни с висока смъртност, така и заради гъстотата на заселване и лошите хигиенни условия
 • Какво означава, че ромите са недисциплинирани? Всички са недисиплинирани!
 • Здравните медиатори не могат да заместят липсата на достъп до здравеопазване
Алексей Пампоров е доцент по социология в Института по философия и социология на Българската академия на науките (БАН). Преподава "Социология на семейството" и "Ромска история и култура" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". В Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" води лекции по "Демография и публични политики".


"Дневник" разговаря с Алексей Пампоров за ромските квартали в условията на епидемия от коронавирус и подхода на системата към тях.


Етнизира ли се според Вас епидемията от коронавирус в България?
- Мисля, че напоследък се етнизира представянето ѝ. Формално не се етнизира - на ген. Мутафчийски (ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на националния оперативен щаб срещу коронавируса - бел.ред.) бяха задавани провокативни въпроси за ромите неведнъж и той каза, че сме модерна държава и отвърна на журналиста с въпроса в кой свят живее. Това беше наистина впечатляващо на фона всичко, което се случва в последните години.


От друга страна обаче преди Великденските празници видяхме изключително силна стигматизация на два квартала в София заради това, че в тях има регистрирани случаи на заразени с коронавирус. Но такива има и в "Люлин", в "Младост", например, и никой не казва на тези хора, че не могат да излизат от квартала си.


Аз поддържам връзка с приятели от "Факултета" и те ми казаха, че три смъртни случая от там са на една и съща улица, съответно и че контактните им лица са на тази улица. Според мен нищо не пречеше да изолират части от квартала, а не всички около 3500 къщи. Отдавна се знае, че това е зона с концентрация на ниско образование и на бедност. Не може да ги карате тези хора да попълват сами декларации и да очаквате, че който не може да си попълни сам декларацията, няма да си пазарува извън квартала. Да, има много хора, които са неграмотни там.


Факт е, че средата е рискова, не можем да си затваряме очите - гъстотата на заселване и интензитетът на социалните контакти несъмнено създават предпоставка за епидемичен риск. Неслучайно, когато е имало морбили, варицела, туберкулоза, сифилис предишни години, е много тревожно това, което се случва в тези квартали. Хората нямат здравни осигуровки, с влошен здравен статус са и това се случва, защото са много бедни, не защото са роми.


В ромските квартали "сивата заетост" е огромна част от заетостта: в строителството, в селското стопанство например. Ако не им е удовлетворена физиологичната нужда на ниво храна, не можем да ги сплашим със заболяване. Ако те не ядат, ще има 100% смъртност, а ако отидат навън и се разболеят, засега се казва, че опасността е за около 20% в най-рисковите групи.


Във "Филиповци" хората нямат вода. Не може просто да се каже, че те не спазват санитарните норми да си мият ръцете, защото не им е доставена вода. От години водоснабдяването в квартала не е оправено, а би трябвало. Казва се "Те крадат". Ами направете го така, че да не крадат.


Спада ли към етнизирането фактът, че в много други градове бяха поставени контролно-пропускателни пунктове (КПП) в ромските квартали, макар и на места ограниченията да са по-малко рестриктивни, отколкото бяха в София?


- Мога да се съглася, че ромските квартали в момента са в ситуация на риск, тъй като нискоквалифицираната работна ръка беше върната от, например, Испания, от Италия, от Германия заради вируса. От една страна имаме рискова среда, защото те се върнаха от страни, където знаем, че има висок дял на заразяване и смъртност, а от друга страна - заради гъстотата на заразяване и лошите хигиенни условия. Аз нямам нищо против КПП-тата. Дори знам, че има ромски лидери, които поискаха това на някои места в страната. Те обясниха, че виждат какво става и е по-добре да има пункт, за да се запази и града, и махалата - да се изолират случаите.


Но отново се подходи със стигмата, че "те са опасни и заразни, трябва да ги спрем и да ги блокираме". Край. Не се подходи през призмата, че трябва да намерим решение за тези хора, както беше направено в Канада или Япония. Когато знаем, че дадено място е рискова зона, но например на това място няма достатъчен достъп до хранителни продукти или до вода, си мисля, че нищо не пречи да се закара една полева кухня.

Нали казват, че ако има нужда, може да се включи и армията. Ама не я включвайте като бодигарди, а нахранете хората - направете една полева социална кухня! Направете една полева баня, щом е лоша хигиената, да има къде да се къпят! Това е проблемът - че не се подходи с грижа към тях, а с омраза.

Аз се опитах да вляза във "Факултета" още преди да отпаднат контролно-пропускателните пунктове и действително отдалече ме спряха. Няма начин да се доближиш, освен ако не прескачаш огради, за да влезеш нелегално. Философията е, че "Те са риск са нас", а не, че "Самите те са в риск". От тази гледна точка мога да се съглася, че фактически има етнизация, макар и формално да няма. Друг е въпросът, че и Банско беше затворен, така че явно това се прави, когато има нужда, но е много важен начинът, по който се прави.


Как коментирате обаче тезите, че при ромите дисциплинирането е по-трудно, че на тях им е в културата да се събират?


- Това е типичен пример за расово стереотипизиране. Какво означава, че ромите са недисциплинирани?! Всички са недисиплинирани! Казвам Ви, елата в квартал "Лозенец", застанете на площад "Хелзинки" - това е срещу хотел "Хемус", за да видите колко човека седят на пейките и си пият бирички, и са си свалили маските! Аз по улиците не съм видял пушач с маска сложена като хората - всяка маска е под брадичката и то си се пуши, то си се приказва, пийва си се, маската е ако дойде някой да проверява, да се отвърне "Аз имам маска, как да нямам!". Това не е въпрос на ромите - като цяло в страната имаме изключително лежерно отношение в момента към карантината.


Дали ромите се събират по-интензивно? Да, събират се. Но това не е свързано с това, че са роми, а с това, че са в сравнително малки населени места с интензивни взаимоотношения. По селата или в малките градове се случва същото - пред магазина сутрин всички се събират, за да си пият кафето заедно, да си купят хляб, да търсят социални контакти.


За съжаление, действително смятам, че като цяло дисциплината не е основна българска черта. А в дадения случай тя дори е свързана с мисълта за другия и с усещането, че трябва да си стоим вкъщи.


В ромските квартали работят здравни медиатори, които са връзката между общността и властите. Достатъчни ли са техните усилия?


- Здравните медиатори са особен елемент. Трябва да спрем да се самозалъгваме, че със здравните медиатори предоставяме здравни услуги. Те предоставят социални услуги, свързани със здравеопазването. Те са наистина изключително полезни в ситуации като настоящата, при която има нужда да се предприемат мерки срещу разпространяването на коронавируса: да информират населението за маските, хигиената и така нататък.


Същевременно те не предоставят здравни услуги, нямат такава компетенция. Освен това, здравни медиатори няма в цялата страна и ние не можем да разчитаме, че около 250-300 човека ще ни решат проблемите с липсата на достъп до здравеопазване.

Ако няма лекар, който да отиде в квартала и да направи, например, имунизациите или да прегледа бебетата и бременните, здравният медиатор нищо не може да направи. Така че те не може да са панацея, но остава впечатлението, че ние правим нещо за ромите и тяхното здравеопазване. А нищо не правим.

Хората са лишени от достъп до здравни услуги. Да не говорим, че здравни медиатори изобщо няма по селата и там не само ромите са в така ситуация. Лошото е, че аз нямам позитивно очакване за реформа в здравеопазването.


И при други конфликти в страната ромите са в центъра на вниманието. Виждате ли разлики спрямо сегашната криза с разпространението на коронавируса?


- Когато имаш уязвимо население, което може да се атакува, конфликтът лесно се пренася. Ако нямахме роми, щяхме да си ги измислим. Аз наистина смятам, че често ромите биват превръщани в изкупителна жертва на неадекватността на държавата. Оставили сме едни 300 хил. души на възможността да бъдат гетоизирани - когато ги оставиш без образование, без работа, без здравеопазване, какво да очакваш от тях?


Какво може да очакваме като развитие в тази общност след епидемията от коронавирус?


- Ако не стигнем до гражданска война с мерките и ограниченията. Това го казвам съвсем сериозно: хората се изнервят. И когато се изнервят всички хора в страната, ще стане страшно. Ще се стигне до такава ситуация, ако не се вземат адекватни мерки за подкрепа на бедните, а бедни не са само ромите. Нищо не пречи да се правят социални кухни, това не струва толкова скъпо. А не да си мислим на кой бизнес Банката за развитие как ще му помогне.


Но, ако не стигнем до гражданска война, аз имам по-скоро изключително позитивна нагласа към това, което се случва в ромските общности. Дори съм впечатлен от тях. Очакването ми е, че всички, които са били в чужбина, отново ще заминат и даже ще вземат и приятелите си. Ние в един момент ще останем в риск да няма кой да чисти улиците и да събира кофите. Съвсем сериозно - хората ще се изнесат, за да намерят по-добро препитание. Ромските общности на международно ниво се обединяват, за да си помагат.


Страшното е, че хората живеят в усещане за безтегловност. Онази престъпност, свързана с разбиването на мазета, с търсене на буркани и запаси, ща нарасне. Когато сме в икономическа криза, няма да крадеш кола, защото няма на кого да я продадеш. Трябва да се мисли за солидарност с възрастните, с бедните, за да се потушат възможностите за социално напрежение. Огромен проблем имаме с бедността, която отказваме да признаем, а ние имаме цели региони с изключително дълбока бедност, феодализирани от местни бизнесмени и всичко е в сивата икономика.


Надявам се, че ще се научим колко важно нещо е солидарността. Защото го бяхме забравили: след 1989 г. някак си се наложи един много приятен, лежерен лайфстайл - че всеки може да успее, всеки може да е готин, сам зависиш от себе си. А сега изведнъж видяхме, че сме си нужни един на друг като общество: че медицинската сестра е не по-малко важна от лекаря, че продавачката в магазина е не по-малко важна от медицинската сестра, защото няма кой да ни продаде храна, ако я няма. Изведнъж започнахме да си преосмисляме ролята и мястото на всеки един в обществото.


Как кризата заради коронавируса може да доведе до напрежение в бедните квартали, четете тук.
За контролно-пропускателни пунктове в ромски квартали в други градове четете тук.
Защо отпаднаха КПП-тата във "Факултета" и "Филиповци" четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  Страхувам се, че г-н Пампоров е твърде оптимистичен, и че коронавирусът на нищо не ни е научил... В България всеки се спасява поединично. Малко вярват на държавните власти и не разчитат на твърде абстрактното "общество" да ни помогне. Още по-малко пък гледат на ромите като част от "нас", а не като "тях".

 2. 2 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Любопитно

  Лъжа да дъжа!
  Не знам дали си струва да се опровергава всяка дума.

  "видяхме изключително силна стигматизация на два квартала в София заради това, че в тях има регистрирани случаи на заразени с коронавирус. Но такива има и в "Люлин", в "Младост", например, и никой не казва на тези хора, че не могат да излизат от квартала си."

  И колко са случаите като процент от населението на съответния квартал? Щото за циганските квартали се каза еднозначно, че много от пробите са положителни.

  В Русия съм! В Русия съм!
 3. 3 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Весело

  "Аз поддържам връзка с приятели от "Факултета" и те ми казаха, че три смъртни случая от там са на една и съща улица, съответно и че контактните им лица са на тази улица. "

  И не ходят до никоя друга улица? Сериозно???😃
  Ами тогава защо им е да излизат от квартала?

  В Русия съм! В Русия съм!
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  Пампоров!? Готина фамилия, и човека готин, и готини работи приказва...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Весело

  "Отдавна се знае, че това е зона с концентрация на ниско образование и на бедност. Не може да ги карате тези хора да попълват сами декларации и да очаквате, че който не може да си попълни сам декларацията, няма да си пазарува извън квартала."

  Всеки пълнолетен гражданин е длъжен да е грамотен! Или те са вързани на синджир и бачкат по 18 часа на ден и не им остава време да се ограмотят? Айде бе! 😃

  И къде в законите или Кобституцията пише, че ттябва непременно да се пазарува в друг квартал?

  В Русия съм! В Русия съм!
 6. 6 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  "А сега изведнъж видяхме, че сме си нужни един на друг като общество: че медицинската сестра е не по-малко важна от лекаря, че продавачката в магазина е не по-малко важна от медицинската сестра, защото няма кой да ни продаде храна, ако я няма. Изведнъж започнахме да си преосмисляме ролята и мястото на всеки един в обществото."

  Това е вярно, но го видяха само тези, които имат очи без кепенци. Егоистите, самовлюбените, зомбираните, манипулираните и т.н., ще си останат на своето. Но и аз като автора се надявам, че техният брой значително е намалял.

 7. 7 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Весело

  "Хората нямат здравни осигуровки, с влошен здравен статус са и това се случва, защото са много бедни, не защото са роми."

  Я па ти! В други краища ба страната няма ли бедни? Как е по Видин? Колко процента от бедните етническите българи нямат здравни осигуровки и колко от бедните цигани? Ама айде да говорим с числа!
  Вие сте лъжец, господине, и то нагъл лъжец!

  В Русия съм! В Русия съм!
 8. 8 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Любопитно

  "В ромските квартали "сивата заетост" е огромна част от заетостта: в строителството, в селското стопанство например."

  А зашо участват в сива заетост? Това законно ли е??
  И може ли някой да черпи права, от това , че нарушава закона??Ха!

  В Русия съм! В Русия съм!
 9. 9 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Любопитно

  "Аз нямам нищо против КПП-тата. Дори знам, че има ромски лидери, които поискаха това на някои места в страната."

  А не може ли "ромските лидери" да поискат подопечните им да се ограмотят и да спазват закона?

  В Русия съм! В Русия съм!
 10. 10 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Едно общество е толкова силно колкото най-слабата му част. А слабите части във всяко общество са бедните, малцинствата, необразованите,, неквалифицираните, инвалидите, болните, слабите. Страните в които има по-малка пропаст между тези слаби части и средната класа, и богатите са страни в които се живее спокойно.

 11. 11 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Любопитно

  "но например на това място няма достатъчен достъп до хранителни продукти"

  Що няма? Няма магазини? Заключени са? Има по 500 души опашка пред всеки или какво конкретно?

  В Русия съм! В Русия съм!
 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Любопитно

  "Оставили сме едни 300 хил. души на възможността да бъдат гетоизирани - когато ги оставиш без образование, без работа, без здравеопазване"

  Как точно са оставени без образование? Някой не ги пуска в училище? Или отказва да ги запише? Или нямат чинове в класната стая? Или учителят не им дава домашни?

  А как се лишават от здравеопазване? Да не пише в някой закон отделни правила за българи, аременци, китайци, евреи и цигани? Навсякъде редът и изискванията са еднакви, тарифите също! Не съю виждал нялъде да пише потребителска такса еди си колко, за цигани - друга такса. Вие виждали ли сте? !

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 13 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Любопитно

  "Огромен проблем имаме с бедността, която отказваме да признаем, а ние имаме цели региони с изключително дълбока бедност, феодализирано от местни бизнесмени"

  И кой е феодализирал циганите? Сигурно са китайци или арменци? Или таджики? Не са ли цигани феодалите?

  В Русия съм! В Русия съм!
 14. 14 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Любопитно

  "А сега изведнъж видяхме, че сме си нужни един на друг като общество: че медицинската сестра е не по-малко важна от лекаря, че продавачката в магазина е не по-малко важна от медицинската сестра, защото няма кой да ни продаде храна, ако я няма."

  Напротив. Сетрата е по-малко важна, щото докторът може да върши нейната работа, но тя не може да върши работата на лекаря. А придавач всеки може да стане, буквално от сега за след малко. Има броени минути за,обучение с конкретния касив апарат. Всеки с 4ти клас може да застане е тук, сега зад тезгяха и да подава стоката и са взема парите. Да, няма да е изкусен продавач, но няма да се стиге до гладни смърти щото "няма кой да ни продаде"

  Въобще не знам кок вие взел в Университета. Само петните името му с лъжите си! Повръща ми се от вас!
  Няма ли други по-достойни начини да си изкарвате прехраната??

  В Русия съм! В Русия съм!
 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  Във "Филиповци" хората нямат вода. Не може просто да се каже, че те не спазват санитарните норми да си мият ръцете, защото не им е доставена вода. От години водоснабдяването в квартала не е оправено, а би трябвало. Казва се "Те крадат". Ами направете го така, че да не крадат."
  Тоест да се водоснабдят незаконни коптори?Всеки ли има право да струпа където/каквото си иска?
  "Отдавна се знае, че това е зона с концентрация на ниско образование и на бедност. Не може да ги карате тези хора да попълват сами декларации и да очаквате, че който не може да си попълни сам декларацията, няма да си пазарува извън квартала. Да, има много хора, които са неграмотни там."
  Точно затова на грамотния човек му казваш какво да прави и му търсиш отговорност, на неграмотния му казваш какво да НЕ прави тъй като не е развил умения(и не защото е беден) като четене/писане

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Абе за 1 мес. едно изключително просто "общество" Не може да научи Нищо.

 17. 17 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  България върви към гражданска война. Това е и мечтата на комунистите от доста време насам. Първо държавата беше побутвана към гражданска война от ДоСт, които начело с Местан (Местан всъщност беше главният идеолог на една конфронтация в България) искаха и тласкаха България към гражданска война. Когато партията на Местан (агент Павел) не успя да спечели достатъчно симпатизанти, хората които се крият зад тази идея за гражданска война вече смениха фронта с нов фронт и това са комунистически настроените млади и не толкова млади хора с различни партийни пристрастия (БКП, Атака, ВМРО и т. н.). Сега при тези хора се забелязва едно тотално неприемане на различията и тоталитарно изискване да бъде тяхното.

  ДБ=БКП
 18. 18 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  В началото на демокрацията БКП се страхуваше най-много от това да не бъде ѝ поискана сметка за това което е вършила, но в последните 7 години се забелязва едно изопачаване на историята и пренаписването ѝ, и подменянето ѝ. При една такава подмяна, която действа години наред, вече доста млади смятат, че Т. Ж. не е бил диктатор (интересно какъв е бил?).
  Вече стремежът е да се унищожи всичко и да се стреми да се върне старото (тоталитаризмът).

  ДБ=БКП
 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  До коментар [#14] от "Веселин Дечев":

  Същия този с 4ти клас може ли да застане на първа линия в борбата с вируса на КПП? Личен лекар примерно може ли да върши работата на операционна сестра?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Т. е. комунистите минаха в обичайният си стил на рушене на обществото.

  ДБ=БКП
 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Любопитно

  До коментар [#8] от "Веселин Дечев":
  Държавата как бори сивата заетост?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Любопитно

  До коментар [#5] от "Веселин Дечев":

  ”Всеки пълнолетен гражданин е длъжен да е грамотен! ”
  Ако не греша, по бг законите, основното образование е задължително. Ако някой няма основно образование или има завършено такова, но не умее да пише, тогава защо държавата в лицето на упълномощените си чиновници, не си е свършила работата?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 23 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 934 Весело

  До коментар [#8] от "Веселин Дечев":Държавата как бори сивата заетост?
  —цитат от коментар 21 на DDR


  Един от начините е като тика минималната заплата нагоре и кара тези, които взимат по-малко, да не могат да работят на светло. Ох, шит, всъщност така я увеличава :) .

 24. 24 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Според българските либертарианци, това не е вярно.

  niki
 25. 25 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Както писах вече под друга статия. ВСИЧКИ населени места са оградени с КПП-та и МНОГО от населените места са по-малки от въпросните квартали. Мярката с ограничаване на движението важи за ВСИЧКИ, не само за "любимците" на другарите, за които опишяха света.

 26. 26 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  До коментар [#19] от "дерибеев":

  "Същия този с 4ти клас може ли да застане на първа линия в борбата с вируса на КПП? Личен лекар примерно може ли да върши работата на операционна сестра? "

  С 4 клас лекар не може стана.
  Със сигурност всеки лекар знае наименованията на хирургическите инструменти и може да ги подава. Също трябва да може да прави шев. Аз самият могс. Имам сертификат - с 5 дневен курс! Праврне на шина, първа помощ, шев, мерене на кръвно. Даже знам много от инструментите и на английски. :)

  В Русия съм! В Русия съм!
 27. 27 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  "Коронавирусът ни научи, че сме си нужни един на друг като общество" това е и основата на гражданското общество. Но партийте стават излишни, защото на хората не им трябват посредници, а само човешко отношение с околните. Затова е воя на Нинова, трябва ѝ омраза и разделение. Хората научават важните неща от брифингите, не от партийният секретар.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 28. 28 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#10] от "Таралеж":

  Хайде не слагайте всичките в един и същи кюп! Едно са болни и инвалиди, които не са виновни за състоянието си, възрастните, които са в естествен етап от живота на човека и съвсем друго здрави и работоспособни хора, които може и трябва да се грижат за себе си. Вместо те да дават на обществото чакат държавата да ги издържа.

 29. 29 Профил на graphixe
  graphixe
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Това, което затърди у мен вирусът, е че на една голяма част от хората не им пука дали пазят другите, дали сеят зараза, дали пречат на другите. Една по-малка част се опитват да спазват дистанция, вярвайки, че това е полезно за болните и възрасните. Та: обществото ни е на две скорости, тотално разлини и далечни една от друга. За съжаление!

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  "Ако не им е удовлетворена физиологичната нужда на ниво храна, не можем да ги сплашим със заболяване."
  За хора ли става въпрос или за кучета и котки. Защо циганите свикнаха някой да се грижи за тях и децата им, а те да не полагат никакви усилия. Защо държавата ги научи на безделие и безотговорност. Защо не ги накара, даже да ги застави да пращат децата си на училище, но не формално. Да поискат да придобият някакви умения, някаква квалификация, за да работят. Но не, по лесно е да получават социални и да пооткрадват това, което не им достига. Милиони се пръснаха за тяхното включване, но те си останаха същите.

 31. 31 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2239 Неутрално
 32. 32 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Мнеее, Корона вирусът ни показа за пореден път, че сме асоциални овце, и затова и толкова бавно се развива у нас, което е положителната страна. Отрицателната е, че ще си останем асоциални овце и когато епидемията приключи.

 33. 33 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  всичкоото му готино ама циганин

 34. 34 Профил на qmp43542540
  qmp43542540
  Рейтинг: 8 Гневно

  "Оставили сме едни 300 хил. души на възможността да бъдат гетоизирани - когато ги оставиш без образование, без работа, без здравеопазване, какво да очакваш от тях?" - това може да го напише само типичен гнусен продажен соросоид, нагътал се с хиляди евро от про-цигански проекти!!! Кой ги е "оставил" без образование или работа? Държавата прави и невъзможното, за да ги вкара в училищата, но Манго си е добре и като неграмотен. Защо ще ходи на работа, като под различни форми му плащат издръжката на живот и той предпочита да паразитира на гърба на редовите данъкоплатци?!? А и тезата, че горките цигани били оставени без здравни грижи, си е чиста долнопробна лъжа - макар че почти никой от тях не плаща здравни осигуровки, болниците са пълни с тях, отдадено се обгрижват бременни мангалки, а и за чаветата се полагат повече здрвни грижи, отколкото за българските деца - защото иначе бай Мангал ще "срита задника" на недобросъвестния лекар. Изобщо, подобни блудкави писания не правят чест на вестник, който претендира за обективност.

 35. 35 Профил на димитър иванов
  димитър иванов
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#5] от "Веселин Дечев":

  Да, при наличието на ценз като въпросно манифестираният в началото на статията г-н Корабов (Пампоров), отлично би трябвало да е запознат с причинно -следствената връзка ;Образование- реализация- материален статут. Много ви моля да не слагате каруцата пред коня , ще ви се смеят и циганите.

 36. 36 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Все повече се убеждавам, че от БАН нищо свястно не може да излезе. Как пък веднъж не видях от тях да е появи човек със собствено достойнство, все блюдолицци на властта и нагаждачи, гледам и НПО-тата са намерили добър прием там.

  И впрочем време е там да им забранят да използват титли като "доцент" и "професор", те са за хора с основна професия преподаването във ВУЗ. Имаше едно време "научен сътрудник" с разни степени, да си ги използват.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK