Втора актуализация на бюджета на София прогнозира зам.-кметът Дончо Барбалов

Дончо Барбалов

© Велко Ангелов

Дончо БарбаловАктуализацията на бюджета на Столичната община се налага заради по-малко постъпления в приходната му част. Само през март те са с 23.4 млн. лева по-малко от планираното, обяви зам.-кметът по финансите на София Дончо Барбалов пред Би Ти Ви. На предстоящата сесия на Столичния общински съвет в четвъртък, 30 април, ще се обсъди и гласува доклад на кмета Йорданка Фандъкова с искане за първа актуализация на общинския бюджет за 2020 г.


Предстои и втора актуализация, която ще бъде през септември или октомври, когато ще има по ясни параметри в приходната част, прогнозира Барбалов.


Данните за свиването на приходите само през месец март са заложени в доклада на Фандъкова за актуализация на бюджета. Той беше обсъден и приет на заседание на общинската комисия по култура, образование и културно многообразие.
Сериозно свиване на приходите от данъци и такси през март


През март намалението на приходите от данъци е най-сериозно при облагането на сделките за възмездно придобиване на имущество - с 8 млн. лева, спрямо същия месец през м.г. При увеличения данък за превозни средства свиването на приходите е с 3.5 млн.лева, при туристическия данък - с 0.6 млн. лева.


От издадени разрешителни за строеж през март Столичната община е получила 0.39 млн. лева, докато за същия месец на 2019 г. постъпленията са били почти 1.4 млн.лева.


От такса тротоарно право, която беше спряна за времето на извънредното положение за търговци, които са преустановили дейността си, загубата е 1.4 млн. лева.


Таксите за детски градини през март са с 3.6 млн. лева по-малко, а за ясли - с 0.3 млн. лева.


БСП е против такава актуализация на бюджета


Против доклада на Фандъкова се обяви председателят на БСП-София и на политическата група на социалистите в общинския съвет Калоян Паргов.


"Очаквах малко повече от доклада за актуализация на бюджета, като се има предвид мерките, които взехме на предишната сесия на съвета. Сега ни се предлага една счетоводна сметка, от която имаме намаление, отнемане и даване с оглед балансирането на бюджетната сметка. Групата на БСП няма да подкрепи тази актуализация, защото очаквахме много повече, тъй като водихме и експертни разговори през последния месец по темата", заяви той на онлайн заседанието на комисията по култура днес.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK