Мутафчийски: В щаба спорим с часове с Борисов и го сваляме на земята

Мутафчийски: В щаба спорим с часове с Борисов и го сваляме на земята

© Правителствена информационна пресслужба"В епидемията от коронавирус в момента сме в стръмната част на изкачването". Това каза началникът на Националния щаб за борба със заразата Венцислав Мутафчийски. Заради наложените мерки той вече получава смъртни заплахи. Ето какво каза още той в обширно интервю за "Дойче веле":


България предприе навреме мерки срещу разпространението на коронавируса и отначало нещата изглеждаха под контрол - кривата на заразяванията дълго време беше плавна. Но от няколко дни тя тръгна рязко нагоре. Обърка ли се някъде нещо и къде?


Ще бъда съвсем откровен: ние имахме невероятен късмет с това, че вече бяха наложени карантинни мерки за учениците и в здравните заведения заради грип-Б, който преля и във втори пик на болестта. Това ни даде възможност да ограничим още тогава разпространението на коронавируса в България. След това тези мерки срещу грипа преляха в мерки срещу коронавируса и те бяха много адекватни. Но сега, като погледна назад, те ми изглеждат твърде либерални, защото не беше забранено например ходенето на работа. Независимо от това мерките дадоха чудесни резултати и дълго време ние се движехме в една много плавна крива. Това продължи до около 30 март, когато отчетливо видяхме завишаване, а след 12 април тръгнахме стръмно нагоре.
Защо, какво се обърка?


Имаше едно вредно говорене в обществото, бяха отправени грешни послания. Стигна се дори дотам да се отрича съществуването на проблем с КОВИД-19 в България. Хората започнаха по-смело да излизат навън, да се събират, а съчетано с масовите пътувания по Цветница и Великден, всичко това даде резултат и в момента сме в стръмната част на изкачването.


Определихте мерките като адекватни, но все пак твърде либерални. Време ли е месец и половина след въвеждането на извънредното положение да се помисли за един по-задълбочен анализ на това кои мерки действат и кои - не. В Германия например парковете не бяха затворени в нито един момент, просто хората трябваше да спазват дистанция и да не се движат в големи групи.


Това е чудесен въпрос, защото сме в период на преосмисляне на мерките. Първо, наистина трябва да се направи анализ кое е функционирало и кое - не. От чисто медицинска и епидемиологична гледна точка. Второ, наблюдават се изключително тревожни нагласи в обществото, които не са само български феномен. Хората имат болезнена нужда от някакъв светъл лъч в тунела, от разхлабване на мерките. И трето, задълбочава се противоречието между говореното на политиците и на експертите. Така че България трябва да преосмисли тези мерки. Включително защото болниците не могат безкрайно да бъдат затворени - КОВИД-19 не е единственото заболяване. Доста дълго бяха отлагани онкологични операции и други дейности, които просто "заспаха". Има пациенти, на които спешно им се налагат трансплантации и ние, по примера на наши западни колеги, изработихме протоколите за възобновяване на тази дейност. Има огромен обществен натиск относно процедурите за репродуктивно здраве и инвитро процедурите. Така че всички тези въпроси постепенно се решават, като например отварянето на парковете основно за майки с деца. По мое лично настояване беше включена забраната там да се консумира алкохол.


За парковете - щабът подкрепи ли тяхното отваряне или това решение беше наложено?


Няма наложени на щаба решения и мисля, че премиерът и министрите вече са наясно с това. Ние сме съгласни, но задължително трябва да се обясни на хората, че всички разхлабвания на мерки, които предполагат събирания на повече хора на едно място, ще доведат до влошаване на епидемиологичната ситуация. И политиците трябва да се научат малко на реално говорене, а не само да съобщават добрите вести.


Да Ви попитам тогава така: има ли напрежение между щаба и външни фактори? А някакви разногласия вътре в самия щаб?


В щаба нямаме съществени разногласия, ние спорим по различни въпроси, но не бих казал, че имаме различни мнения. А що се отнася до правителството, премиерът призна, че на сутрешните ни съвещания от 7 часа ние от щаба, цитирам, "го сваляме на земята". Оптимистичното политическо говорене не е някакъв български феномен - виждаме го и в много други страни в момента. Но като че ли експертите все повече започват да се противопоставят на този начин на говорене и нашият щаб не прави изключение в това отношение.


Ще бъда още по-директен: премиерът Борисов продължава ли да се съобразява със съветите и препоръките на щаба? Ако да, как тогава да си обясним, че Вие биете тревога след Великден, а в същото време наблюдаваме разхлабване на някои мерки?


Това с парковете ние го приехме като един добър компромис за изпускане на напрежението. Защото това напрежение можеше да доведе до още по-демонстративно неспазване на мерките, каквито явления се наблюдават все по-често. Съгласни сме на такъв компромис. Но в никой случай няма да подкрепим едно поголовно отваряне на тези пространства.


Не разбрах отговора на въпроса дали премиерът Борисов се вслушва в това, което му казвате.


Премиерът е известен с твърдия си характер, но учудващо за мен той се вслушва в нашите тревоги, опасения и препоръки. Понякога спорим с часове и ние наистина го сваляме на земята.


В Германия водещият вирусолог от берлинската клиника "Шарите" Кристиан Дростен сподели с огорчение, че за много хора той е вече "лошият, който иска да унищожи икономиката". А Вие? Отдалечавате ли се от образа на "добрия"?


Това е факт. Отдалечавам се от образа на добрия. Моят образ твърде често вече се сатанизира. В смисъл, че действията и упоритостта на щаба разрушавали икономиката, което всъщност изобщо не е вярно. Проблемът е глобален. Дори и да оставим всички да работят, а ние сме ги оставили да работят, те няма какво да работя. Да вземем автомобилния бранш: те могат да си произвеждат колкото искат фарове за мерцедеси, но ако Мерцедес не произвежда мерцедеси и ако пазарът не търси мерцедеси, аз ли съм виновен?


С други думи: все повече започват да Ви възприемат като "лошия". От каква посока идват тези оценки?


Вече получавам заплахи, включително за живота ми. Такива идват с имейли, есемеси или по Вайбър. Аз, разбира се, ги предавам на полицията.


Тези заплахи анонимни ли са?


Има и имена, но не мога да кажа дали това са истинските им имена. Това е работа на полицията. Аз не мога да преценя реална ли е заплахата или не. Да, правя много жертви за работата си, но чак пък да загубя живота си...


Категоричен сте, че има и смъртни заплахи, така ли?


Категорично има смъртни заплахи, даже съм ги запазил в телефона си. Мога дори да цитирам едно от последните такива послания: "Искам да бъдеш усмихнат, когато ти пусна куршума".


Подателят анонимен ли е?


Да оставим полицията да си свърши работата. Работи се по изясняването на поредния такъв случай. Смъртните заплахи се броят на пръстите на едната ръка. Много повече са гневните вербални послания. Наложи се дори да деактивирам един имейл.


А кога започнаха тези заплахи?


Не съм правил подробен анализ, но това е интересен въпрос. Всъщност мнозинството от хората подкрепят мерките, но има и едни други хора, които все не са съгласни. А има и организирани групи, на които им е поръчано да правят това. Сигурен съм, защото има имейли, които са много професионално направени и ако се опитам да им отговоря, операторът казва, че няма такъв адрес.


А откъде според Вас би могла да идва една такава организирана атака? Имате ли предположения?


Не бих се впуснал в такива разсъждения. Нека полицията да се занимава с това.


Да поговорим и за ромските квартали - остават ли те рисков фактор за разпространението на заразата, въпреки здравните медиатори?


Едно от първите неща, които направихме, паралелно с укрепването на здравната система беше да поканим всичките 200 медиатори, за да синхронизираме работата с тях. Защото ние много добре знаехме, че там може да има проблеми. Много от тези наши сънародници работят в чужбина, включително в страни с големи огнища на КОВИД-19. Въобще привнасянето на инфекцията беше основен фактор за България. От друга страна, тези малцинствени групи имат по-различен начин на живот - при тях социалното и физическото дистанциране е много трудно приложимо. Това е начин на общуване между тях. Както ни увери един италиански професор, тези хора контактуват по този начин - те се прегръщат, целуват, здрависват, стоят плътно един до друг. Това е народопсихология, нещо, което не може да бъде изтръгнато за един ден.


Но ние всичко това го знаехме, нали така?


Точно така. И затова много отдавна, още когато се формираше щабът, едно от първите неща беше да мобилизираме медиаторите и много зорко да следим какво става там. А това, че не сме акцентирали на тази дейност, е плод на разбирането ни, че не може да допуснем стигматизация не само на тази, а и на всяка друга обществена група във връзка с епидемията. Защото това можеше да ескалира в абсолютно недопустими грозни сцени.


Накрая да Ви попитам и за Гергьовден: тази година военният парад няма да е такъв, какъвто сме свикнали да го виждаме. И все пак нещо се подготвя. Няма ли опасност от повторение на сюжета с честването на 3 март?


Ето какво последно договорихме с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Убедих го, че парад без публика не е парад и че за да има парад, участниците в него трябва преди това да тренират заедно поне един месец. Това са реални рискове, поради което този вариант отпадна бързо. Тогава министерството предложи авиацията да прелети, от което няма никакъв смисъл според мен. Третото предложение беше да се направи един минипарад - тоест един вид състезание между отделните военни училища в страната, което да се проведе в училището във Велико Търново. Възпротивих се и на този вариант, защото смесването на курсанти от различни училища е неприемливо. Последно парадът ще изглежда така: всяко училище, самó за себе си, ще заснеме маршове на курсанти, които могат да бъдат излъчени за по-широка публика, например по телевизията. Но няма да има такъв парад, какъвто сме си го представяли. Тази година ще отбележим Деня на храбростта по един нестандартен начин.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (155)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6862 Любопитно

  А така - при 700 заразени, затворихме парковете , при 1500 - ги отворихме !
  При 50 заразени - затворихме МОЛовете, сега чакаме да станат 5000 - и ще ги отворим , нали

  [email protected]
 2. 2 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Уважавам много хората от щаба и генерал Мутафчийски начело, но моля ви обяснете на Борисов как се носи маска и най - вече какъв и е смисълът! Човекът я сваля, за да се изкашля в ръката си??!?!

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7877 Неутрално

  На какво основание Мутафчийски прави тези изводи. Тука всеки ден е различен и по-скоро слизаме, отколкото да се качваме.

 4. 4 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Интересно.
  Как, аджеба, се сваля изтърван надут балон на земята?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 5. 5 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Много слаб актьор си Мутафчийски...

 6. 6 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Ако се бои от смъртни заплахи, то трябваше да стане не генерал, а цивилен хирург.

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4208 Весело

  Полина Паунова, написала "сатанизиращата" Мутафчийски статия: "Защо в България трансплантациите са забранени, а в Испания и Италия не са", след като прочете това интервю, трябва да се чувства поне малко засрамена...
  Ако пък не, утре нов опит...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 8. 8 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Този наистина се взема на сериозно и изглежда се има за най голямата работа, и за специалист номер едно в целия свят.
  Стават вече досадни с мерака им да командват без контрол,типично за мафията.
  Материала, материала.

 9. 9 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1205 Весело

  "Понякога спорим с часове и ние наистина го сваляме на земята."

  Много силен тоз щаб.
  И много опасен.

  Каратист, футболист и тенисист в едно, свалят на земята. Интересно как- с маваши гери-та, подсичания или просто удар с тенис ракета?
  На това му казвам аз агресивни преговори.

  П.П. А някаква информация този човек по темите, по които трябва да отговаря ще даде ли? За какво мрънка за икономика примерно? Работа няма ли си?
  И защо болниците са затворени???

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Разумен човек, но чуваемост няма.
  Лаладжиите преобладават, упражнения в "разбирачество" - колкото искаш…

  А Помпиерът носи маските по-скоро като лигавниче....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Rodrigo
  Rodrigo
  Рейтинг: 64 Неутрално

  Само не разбрах как така някой си там се е сдобил с личния му телефон, че да му праща заблахи на Вайбър? Тоз да не е фолк-звезда, че всеки да може да му пише?!

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Това е най добър медик в Булгариа и хора трябва да овръщат многото му внимание , защото той е интелигент и специалист !

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 16. 16 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Този наистина се взема на сериозно и изглежда се има за най голямата работа, и за специалист номер едно в целия свят.Стават вече досадни с мерака им да командват без контрол,типично за мафията.Материала, материала.
  —цитат от коментар 8 на anty


  Като са ти досадни, иди в ...
  Всъщност къде ще идеш :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 17. 17 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7049 Неутрално

  Няма да е изненада, ако един ден при недай си боже икономически срив ББ да се оправдава с щаба и лично с ген. Мутафчийски

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 18. 18 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1958 Любопитно

  Мутафчийски може ли да каже, кои са огнищата в провинцията, пламнали след "масовото пътуване по Цветница и Великден"???

 19. 19 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Не може да бъде! Професор - генерала свалял баце на земята... Що не оставите баце да дойде некой ден с бухалката, па да видим тогава...

  Иначе заплахите, които Мутафчийски е получавал, са израз на най- грозното и мрачно - примитивно малоумие на отбрани единици от онези 80%...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 20. 20 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#16] от "EU defender":

  По добре е тиквите и каскетите да се махнат, а с тях и лизачите им.

 21. 21 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Смешно е някой друг да ни пази, когато ние не искаме да се пазим!
  В България и Карантината ни е като тъй наречената Демокрация!
  ДИРИЖИРАНА!

 22. 22 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3492 Неутрално

  Като знам от собствен опит на какъв хал е и здравната ни система, и държавата ни, а и като всеки българин като разбирам колко сме дисциплинирани, поне според мен щабът и Мутафчийски се справят добре.
  Не може в България да е като в Австрия и като в Германия - и като пари, и като организация, това е положението.

 23. 23 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3392 Неутрално

  И като го свалите, после кво. . . дай по-пикантните подробности, де. . . щото ние си нямаме друга работа. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 24. 24 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2767 Любопитно

  До коментар [#14] от "Големи яйца:)":


  Но вместо да бъдат похвалени и поощрени, всеки ден Плеши ги нападаше.
  —цитат от коментар 14 на Големи яйца:)


  Чакай малко!
  Ама вие сте очаквали да ви подхвърлят кокалче ли?

 25. 25 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  Разумен човек, но чуваемост няма.Лаладжиите преобладават, упражнения в "разбирачество" - колкото искаш…А Помпиерът носи маските по-скоро като лигавниче....
  —цитат от коментар 11 на B52


  Подържам коментара,
  и заключенията на генерала

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 26. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4001 Неутрално

  " В щаба нямаме съществени разногласия, ние спорим по различни въпроси, но не бих казал, че имаме различни мнения. А що се отнася до правителството, премиерът призна, че на сутрешните ни съвещания от 7 часа ние от щаба, цитирам, "го сваляме на земята". Оптимистичното политическо говорене не е някакъв български феномен - виждаме го и в много други страни в момента. Но като че ли експертите все повече започват да се противопоставят на този начин на говорене и нашият щаб не прави изключение в това отношение."


  Не е българси феномен, но бисерите на тоя трудно ще ги намерите в устата на много действащи държавници на страни в Европа, пък и не само !

 27. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Това което говори генерала НЕ отговаря на истината.
  А истината е, че вируса е в България поне от януари месец.
  Това че сега има повче случаи е в резултата на започнатото тестване а не защото има нови заразени.
  Доцент Мангъров им каза още през март да зопчват масово тестване, за да локализират огнищата на заразата и тях да блокират.
  Допусна се трансгранично пренасяне на вируса защото не бяха взети мерки всички пристигащи в Бългапия да бъдат тествани.
  Щаба е пълен провал.

 30. 30 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  И кво, ако Прокопиев даваше брифинги вместо Мутафчийски по-спокойни ли щяхте да бъдете?
  Аре ся сериозно, аз примерно като не ми харесва да слушам едно и също не гледам телевизия през последните месеци изобщо, за да не се дразня на тва постоянно облъчване.
  Другото е, че човекът все пак е лекар и има сериозен авторитет, но в България май тва няма значение, щото най-важното е всеки да бъде оплют... щото сме си нация от хейтърчета май, май. 🙄

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 848 Весело

  Добре че не сме във война че с такива генерали ще я изгубим.

 33. 33 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3807 Неутрално

  Сваляте го на земята, но от джипката не можете да го свалите, нито да го накарате да говори през маска.

 34. 34 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4001 Весело

  " Не разбрах отговора на въпроса дали премиерът Борисов се вслушва в това, което му казвате.


  Премиерът е известен с твърдия си характер, но учудващо за мен той се вслушва в нашите тревоги, опасения и препоръки. Понякога спорим с часове и ние наистина го сваляме на земята."

  Лошите - от щаба, добрият - само Той ! Те го свалят на земята, той пак драпа към небето, те го увещват за затягане на положението, Той мисли ,с голямото си сърце, за проблемите на нацията ! Дори за селскостопанския инвентар и животните на последната баба по селата - как ще я кара в карантината, как да и помогне ! Затова праща главния с кортежа си да пазят бабите и дядовците от битовите крадци ! Е, това не му пречи да даде 75 милион на варненските мутри, ама това е от хубавата част за него - възнасянето на горе ! тука явно няма КОЙ да го приземява......

 35. 35 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3059 Неутрално

  Преброих колко пъти е споменал думата тест. Нула, чифром 0.
  Край на коментара.

 36. 36 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Мутафчиски, ти не си от ВВС бре, кой сваляш на земята бре?
  Я върви да скубеш жлъчки!

 37. 37 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1653 Гневно

  На тези шапкари не им е работа да "свалят" когото и да било на земята!
  Те са само едни консултанти.
  Решенията не може да са само медицински, има и други фактори, които задължително трябва да се отчитат.
  Затова и цял свят вече активно отваря, колкото и да е по-засегнат.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 38. 38 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 848 Весело

  Разбрахте ли сега защо в България нищо не става?
  Защото Меркел отива при учените от "Леополдина" (Академията на науките на Германия) и там учените и казват какви мерки да вземе и какво да правят.
  А тук в България учените водат спорове с дебила Борисов и го "убеждават"-него неграмотния пожарникар-мутра какво да нарЕди той.
  Няма как да се случат нешата тук, НЯМА!
  Докато политиците не разберат, че те са неграмотни тъпаци, които трябва да слушат учените и да ИЗПЪЛНЯВАТ какво им се разпорежда.
  Затова властта на правителството се нарича "ИЗПЪЛНИТЕЛНА".
  Това все идно стругарят всеки ден да спори с инженерите по детайлите, които трябва да изработва, че такъв стругар ще бъди изгонен на втората седмица.

 39. 39 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 848 Весело

  Представям си на мястото на ген. Мутфчийски да е ген. Иван Колев.
  Не го виждам ОГВС-то Борисов.

 40. 40 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5292 Неутрално

  "В щаба спорим с часове с Борисов и го сваляме на земята"

  Баце е толкова окръглен, че е все на земята

 41. 41 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#34] от "samoedin":

  Разбрахме поне какви ги вършат в т.нар. "НОЩ"!
  Часове наред бият лафа с Борисов и всичко върви на самотек.
  Мила, родна картинка от презрелия соц!

 42. 42 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Населението в България наистина заслужава да се зарази масово и да има голяма смъртност.
  —цитат от коментар 10 на fifi_5


  Да се зарази масово с коронавирус и да има голяма смъртност са две неща, които нямат нищо общо.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  Поставете под карантина хората с хронични заболявания и разваляйте телевизионната седянка.

 46. 46 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#10] от "fifi_5":

  Хайде да не се месите в Божиите неща!
  Не сте вие да казвате кой, какво заслужава.
  Жалко и немощно човешко създание без страх Божи сеете прокоби!

 47. 47 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  Защо ни занимавате с тия? Колко вирусолози и епидемиолози има сред фуражките? Май точно един. Ма понеже не носи фуражка не му дават думата. За сметка на един дет с бухалка млати криви. Специалист по механика между другото. Колко са специалистите дето разбират от лабораторни анализи? Нула. Но смело обясняват разни неща дет въобще не разбират. Това че дрънкат глупости хич не ги притеснява.
  Я да го питат как се оценява модерните сега вътрешноболнични заразявания отвън ли се привнасят или се върти един вирус в болницата? Какви са лабораторните методи използвани за целта. Имат ли лаборатория която да притежава апаратурата (ако знаят каква е) имат ли идея за внасяне на китове и провеждане на такива изследвания?
  Аре по просто. Що икономически по-слаба Беларус хваща на ден повече инфектирани от проведените у нас тестове изобщо? Що Молдова дето е на нивото на централна Африка като икономика прави доста повече тестове от нас?
  И как като не прави тестове смее да твърди, че има представа за ситуацията в страната?

 48. 48 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4001 Любопитно

  До коментар [#32] от "The Rock":

  "Добре че не сме във война че с такива генерали ще я изгубим."

  Войните при нас никога не се се губели от генералите, а от политиците ! Не че няма и такива лекета като генерал Радко Димитриев, виновен с толкова безумия и некадърност спрямо съвестта на нацията ни, че просто няма как да те да се поберат в един само коментар ! Има цяла книга за него и всъщност е можело да избегнем дори фаталната за родината ни втора балканска война !

 49. 49 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 848 Любопитно

  Ще стане точно така, както каза доц. Мангъров.
  Вече първите негови думи станаха реалност.

 50. 50 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 937 Неутрално

  “Премиерът е известен с твърдия си характер”... ?
  На Борисов му трябват 20-на с байрак под прозореца и става мек като ....... ......!
  Твърд характер имаше Орешарски, че и Виденов дори. Месеци наред държаха кокъла, колкото и оглозган да бе той от техите си.

 51. 51 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 937 Неутрално

  “Премиерът е известен с твърдия си характер”... ?
  На Борисов му трябват 20-на с байрак под прозореца и става мек като ....... ......!
  Твърд характер имаше Орешарски, че и Виденов дори. Месеци наред държаха кокъла, колкото и оглозган да бе той от техите си.

 52. 52 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#48] от "samoedin":

  Става дума за сегашните генерали.
  Ония, старите ги избиха комунистите.
  Сегашните са такива като Радко Димитриев, както правилно сте отбелязал - лекета.

 53. 53 Профил на kamata
  kamata
  Рейтинг: 34 Неутрално

  До коментар [#30] от "Александър":

  Лекарите имат специалности, а неговата определено не е във вирусология и епидемиология. Човекът вероятно е наистина добър специалист, но е коремен хируг, така че, когато слушаме негови изказвания, не трябва да ги приемаме директно за експертни.
  Все пак, когато ни боли зъб, не отиваме на ортопед, нали?
  Мненията на доста от сериозните експертите в България, в момента се различават от това на ген. Мутафчийски и щабът.

 54. 54 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#48] от "samoedin":

  Намерете и прочетете дневника на ген. Жостов.
  Той е началник щаб на Българската армия в началото на Първата световна война, жалко че умира след операция от апандисит.
  Интересно четиво, даващо представа за състоянието на България тогава.

 55. 55 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#24] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Очаквам хора на неговата позиция да се държат достойно, а не да играят по свирката на политиците.

 56. 56 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#55] от "Големи яйца:)":

  Ще си останете с очакванията.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#53] от "kamata":

  Добре. Вие ако се считате за по-добър специалист, можете да спретнете една цветна революция и да застанете на неговото място като компетентно лице. Или да протестирате срешу мерките пред екрана на лаптопа и телевизора, което се очертава по-разумния вариант.

  Поздрави и бъдете здрави 😉

 59. 59 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4282 Весело

  До коментар [#4] от "simval":

  Ако беше балон много лесно, спомнете си като деца колко малко трябваше. Но не е балон, а "масивно присъствие", затова дитирамбите за "сваляне на земята" не ми звучат убедително, много различни теглови категории са в този политически пехливанлък :-)

 60. 60 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 176 Неутрално

  Нали на открито особено при това слънчево време и спазване на дистанция три метра . Вируса няма как да лети в въздуха . В затвпрени пространства е друго

 61. 61 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5180 Неутрално

  До коментар [#9] от "lilithi":

  Мутафчийски отговаря на зададени въпроси от журналист. Не забеляза ли тази подробност?

  Gunter glieben glauchen globen
 62. 62 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  До коментар [#49] от "The Rock":

  Мангъров ако спре да ходи по телевизиите и изкара една седмица на първа линия в някое инфекциозно отделение, съвсем друга песен ще запее.

  Ако пък не дай си боже сам легне, ще види какъв лек грип е.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 63. 63 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  До коментар [#2] от "zxp53317185":

  и цяла България го гледа - хората ходят с маски но си ги държат на устата само, ако са си я сложили...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 64. 64 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 176 Неутрално

  До коментар [#49] от "The Rock":

  Кво каза доцент Мангъров , да се пускат хората да се заразяват . На бизнеса кво му пука за обикновения човек , че 10 % ще измрат и още 30 % ще са инвалиди

 65. 65 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  гледах едно пиар клипче с бойко, където един пенсионер искаше да си говори глупости с ББ и си дръпна маската и се надвеси напред, да не би да не го чуе началството :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 66. 66 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 524 Неутрално
 67. 67 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  До коментар [#64] от "fjp58603113":

  Без да искам ти сложих минус. Мангъров е опасен манипулатор и се чудя защо толкова упорито му дават трибуна.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 68. 68 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  А, да бяхте вложили минималното (надявам се) усилие да прочетете статията? Или трябваше да се изходите първи и затова нямахте време да я прочете?

 69. 69 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  До коментар [#45] от "Ще върнем България в Европа":

  Проблемът е, че един куп здрави и прави хора могат да се разболеят сериозно от този вирус. На Борис Джонсън какво му имаше?

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 70. 70 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5180 Неутрално

  Мутафчийски е точният човек на точното място. Показателно е как докарва до бяс червения форумен другариат.

  Gunter glieben glauchen globen
 71. 71 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2464 Неутрално
 72. 72 Профил на Kingpin
  Kingpin
  Рейтинг: 920 Весело


  Преброих колко пъти е споменал думата тест. Нула, чифром 0.
  До коментар [#35] от "blondofil":

  Тестове няма , яжте ФУРМИ - те са по-надеждни... и да не забравите да благодарите на Пеевски и НОЩ , че се грижат за вас. :)))

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 73. 73 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4208 Неутрално

  До коментар [#53] от "kamata":

  Приказваш глупости, Мутафчийски не е сам, а е начело на цял един щаб, в който влизат достатъчно на брой експерти.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 74. 74 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5180 Неутрално

  До коментар [#64] от "fjp58603113":Без да искам ти сложих минус. Мангъров е опасен манипулатор и се чудя защо толкова упорито му дават трибуна.
  —цитат от коментар 67 на nv


  Вчера дори Цветанка Ризова едвам го изтрая. Последният ѝ риторичен въпрос беше "тоест, вие предлагате директно да жертваме възрастните си родители" и без да дочака отговор му спря микрофона.

  Gunter glieben glauchen globen
 75. 75 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  Уважавам генерал Мутафчийски и целия щаб, защото работят съвестно и компетентно. Фактите го доказват. Не желая да влизат в полемика с простаците във форума.

 76. 76 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#53] от "kamata":

  Изключително глупаво мнение и веднага ще Ви кажа защо - Генералът не е включен в щаба и не го ръководи, защото е коремен хирург, А ЗАЩОТО Е ДОБЪР МЕНИДЖЪР И РЪКОВОДИ ВМА! И като военен хирург е свикнал да работи под напрежениеи да взима трудни решения. А, и да попитам - откога една от най-ценните лекарски специалности не разбира нищо от обща медицина?
  А, Вие случайно да знаете каква е длъжността на някои от другите членове на щаба? проф. Кантарджиев е директор на Националния Център по Заразни и Паразитни Болести - и той ли нищо не рабира от заразни болести? Или д-р, д.м. Ангел Кунчев - държавният здравен инспектор, който е ръководител на отдел "Надзор на заразните болести" в МЗ? И те нищо не разбират? Писва ми от палячовци, като Вас, които само мрънкат!

 77. 77 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5180 Любопитно

  До коментар [#72] от "unknown artist":

  А трябва да благодарим на Цветан Василев ли?

  Gunter glieben glauchen globen
 78. 78 Профил на k.bradshaw
  k.bradshaw
  Рейтинг: 125 Неутрално

  До коментар [#13] от "Rodrigo":
  Ами да, много е лесно да се сдобиеш с личния номер на който и да е лекар в България, включително и шефове на големи болници. Толкова са лесно достъпни, но това никой не го оценя. Направи само един сърч в Гугъл и ще се сдобиеш с номера на шефовете на петте най - големи болници. Още повече, че отговарят веднага дори и на непознати номера. Дори един лекар, с когото общувах често заради баща ми, ми благодари че първо го питам дали е удобно да говори, толкова рядко се случвало. Но не мога да разбера какъв идиот трябва да си да пишеш заплахи на щаба и да мислиш, че ще ти се размине?

 79. 79 Профил на k.bradshaw
  k.bradshaw
  Рейтинг: 125 Неутрално

  До коментар [#13] от "Rodrigo":
  Ами да, много е лесно да се сдобиеш с личния номер на който и да е лекар в България, включително и шефове на големи болници. Толкова са лесно достъпни, но това никой не го оценя. Направи само един сърч в Гугъл и ще се сдобиеш с номера на шефовете на петте най - големи болници. Още повече, че отговарят веднага дори и на непознати номера. Дори един лекар, с когото общувах често заради баща ми, ми благодари че първо го питам дали е удобно да говори, толкова рядко се случвало. Но не мога да разбера какъв идиот трябва да си да пишеш заплахи на щаба и да мислиш, че ще ти се размине?

 80. 80 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 176 Неутрално

  Кво каза доцент Мангъров , да се пускат хората да се заразяват . На бизнеса кво му пука за обикновения човек , че 10 % ще измрат и още 30 % ще са инвалиди

 81. 81 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5180 Любопитно

  До коментар [#53] от "kamata":Приказваш глупости, Мутафчийски не е сам, а е начело на цял един щаб, в който влизат достатъчно на брой експерти.
  —цитат от коментар 73 на hamiltonf


  Вкл. и най-добрите в България. А Мутафчийски е начело, защото една от специалностите му е здравен мениджмънт и като военен лекар е учил как се управляват кризи.

  Gunter glieben glauchen globen
 82. 82 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#43] от "unknown artist":

  Смешник сте Вие.
  Искам да видим Вашата биография. За да я сравним с тази на Мутафчийски и да преценим от каква позиция Вие се изкавате и да видим кой е по-по-най?

  "Проваленият кариерист" е шеф на ВМА. И ето какво се открива на страницата на ВМА за него:
  Генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS е роден на 20 август 1964 г..

  Медицинско образование и специализации

  1984 – 1990 г. - Завършва Медицински университет – София, специалност „Медицина”

  1989 г. - Офицер в БА

  1990 – 1991 г. - Интернатура в КОХ – ВМА – София

  1991 – 1993 г. - Началник в медицинска служба в поделение ІV-ти километър - ГЩ

  1993 – 1996 г. - Клиничен ординатор КОХ – ВМА – София

  1996 г. - Придобита специалност „Обща хирургия”

  1996 – 1997 г. - Лекар ординатор във ВБ - Бургас

  1997 – 2002 г. - Асистент в КСХ – ВМА - София

  1998 – 2000 г. - Изпълняващ длъжност Началник Диагностично-оперативен сектор към Катедра по спешна медицина

  2001 г. - Старши асистент

  2000 – 2003 г. - Старши асистент в КОХ – ВМА - София

  2003 – 2008 г. - Главен асистент в „Клиника по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия” – ВМА – София

  2005 г. - Придобита специалност „Военна хирургия”

  2005 г. - Докторант на тема „Взривни травми”

  2011 г. - Придобива образователна и научна степен „доктор“ с дисертация на тема „ Взривна травма”

  2012 г. - Придобива академичната длъжност „доцент“ към клиника „Чернодробнo-панкреатична хирургия и трансплантология”

  2013 г. - Началник клиника по „Ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология” - ВМА

  2014 г. - Началник катедра „Хирургия” – ВМА

  2014 г. - Заместник-началник на ВМА по Диагностично-лечебната дейност

  2014 г. - Придобива образователна и научна степен „доктор на науките“ с дисертация на тема „Съвременна концепция за отворения корем”

  2014 г. - Стратегически курс Военна Академия "Г. С. Раковски"

  2014 г. - Дипломиран магистър по мениджмънт на здравеопазването-ФОЗ –МУ-София

  2015 г. - Професор по хирургия

  2012-2015 г. - Републикански консултант по хирургия

  2015-2017 г. - Национален консултант по хирургия

  2017 г. - ВРИД Началник на ВМА

  С указ № 27 от 07.02.2018 г. на президента на Република България и заповед № КВ-65/12.02.2018 г. на министъра на отбраната е назначен за началник на ВМА и главен лекар на Въоръжените сили на Република България, като е удостоен с висше офицерско звание "бригаден генерал".

  2019 г. - Удостоен е с висше офицерско звание "генерал-майор" с указ на президента и заповед на министъра на отбраната, считано от 6 май 2019 г.

  Участие във военни мисии

  2000 г. - Македония – Бежански лагер Радуша

  2003 г. - Медицинска евакуация на пострадали при терористичния акт в гр. Кербала – Ирак

  2004 г. (януари) - Медицинска евакуация на пострадалите при терористичния акт в гр. Кербала от Болница Ландщул – Германия до ВМА – София

  2004 г. (май) - Медицинска евакуация на военнослужещи от Болница Ландщул – Германия до ВМА – София

  2006 – 2007 г. - Хирург в Испанската военно-полева болница, База „Арена”, Херат – Афганистан

  Специални умения – коремна хирургия, чернодробно-панкреатична хирургия, лапароскопска хирургия, спешна хирургия, чернодробна трансплантация, интраоперативна ехография.

  Учебно-научна дейност

  Преподавателска дейност към Катедра по хирургия и Хоноруван преподавател в СУ - с общо 790 часа годишно

  Реални публикации в наши и чужди списания – 279

  Общ импакт фактор - 35.74

  Авторство и съавторство с монографии и учебници – 26

  Участия в конгреси в България и чужбина - 127

  Езикова подготовка

  Английски, Руски език

  Членство в съсловни организации

  БХД-Българско хирургическо дружество

  БАГХО-Българска асоциация на гастроентеролози, хирурзи и онколози

  ESTES (European Society of Trauma and Emergency Surgery)

  AMSUS (Association of Military Surgeons of United States)

  IASGO (International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists)

  EDS (European Digestive Surgery)

  WSACS (World Society of Abdominal Compartment Syndrome)

  FACS – Дипломиран член на Американското дружество на хирурзите

  Членства в редакционни колегии

  „Миниинвазивна хирургия и ендоурология” – България

  „Физикална медицина, рехабилитация, здраве” – България

  „Спешна медицина” – България

  „Военна медицина” – България

  „Balkan Military Medical Review” – Турция, Гърция

  „Военна медицина“ – Република Беларус

  „Military Medical Research” – Китай

  „International Journal of Surgery& Medicine-България

  Членства в ръководни органи на съсловни организации

  Президент на българския борд на Балканския военномедицински комитет;

  Президент на Балканския военномедицински комитет;

  Президент на Българско научно дружество по военна медицина;

  Член на управителния съвет на Научното дружество по спешна медицина;

  Заместник-председател на Българското хирургическо дружество

  Специализации в чужбина

  2008 г. - Regiоnal Medical Center-Landstuhl – “Критични състояния при военна травма”

  2008 – 2009 г. - Мадрид – Болница „12-ти Октомври” – „Новости в коремната хирургия и трансплантация на черен дроб“

  2009 г. - Париж – Master Class – „Лапароскопска чернодробна хирургия”

  2011 г. - Милано – „SILS“

  2012 г. - RMC Landshtul – „Авиомедицинска евакуация”

  2013 г. - Страсбург – „Лапароскопски курс по чернодробна хирургия и хирургия на жлъчните пътища”

  Поощрения и награди

  2011 г. - Награден знак „За отлична служба”, втора степен – от министъра на отбраната;

  2012 г. - Грамота за проявен висок професионализъм при оказване на медицинска помощ; на пострадалите от терористичен акт в Бургас – министър на здравеопазването;

  2012 г. - Почетен знак на българския лекарски съюз (сребърен) – за проява на висок морал и професионализъм в особено тежка ситуация с национално значение;

  2013 г. - Благодарствена грамота от посланика на държавата Израел – за оказаната помощ и съдействие на израелските граждани, пострадали при атентата в Бургас

  2011 г. - Награден знак „За отлична служба”, първа степен – от министъра на отбраната;

  2016 г. - Почетен знак на Министъра на здравеопазването (сребърен)

 83. 83 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 979 Неутрално

  До коментар [#69] от "nv":

  Борис Джонсън е с наднормено тегло, а това е проблем.

  Много пъти те виждам яростно да защитаващ мерките.
  Същото време сам сподели, че си един от първите заразени с този вирус, понеже март месец сте имали гости от чужбина, пък и жена ти в този период много е пътувала.
  Т.е. ти и семейството ти сте едни от отговорните да го има този вирус в страната. Живяли сте си живота по време, когато вече беше ясно, че вирусът е разпространен в Европа и трябва да се ограничат пътуванията. Големите и отговорни фирми от рано прекратиха командировки и всички срещи минаха само на он-лайн вариант по това време. Аз и познатите ми по това време не планувахме никакви пътувания в чужбина, нито пък приемахме гости от чужбина. Тогава е трябвало да спазваш мерки. Сега заради такива като теб всички сме се свряли по къщите си и ходим само до магазина веднъж седмично. А на всичкото отгоре точно ти имаш нахалството да се караш на хората, че не били отговорни. Тези хора, дето в момента искат само малко да се разходят из парка. Малко смирение от твоя страна няма да е излишно, щото ако ти и семейството ти бяхте малко по-умни, аз нямаше да се притеснявам да отида да посетя моето семейство.

 84. 84 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 361 Неутрално

  За разлика от други генерали намиращи се на най-високите постове в държавата , този генерал Мутафчийски е наистина интелегентен /това личи от интервюто/, точен /цитира реално измерени данни/, убедителен/ защото има отлични резултати/.А що се касае за икономиката, тя винаги ще живне, когато има живи и здрави хора.

 85. 85 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3492 Неутрално

  Щабът е съставен от доказани медицински специалисти на отговорни постове. Те само дават съвети все пак, не управляват сами извънредното положение.
  Аз лично малко се дразня, че отвреме-навреме послъгват и отбягват въпроси, но вероятно част от вменените им задължения е да не създават паника, а умерено да плашат народонаселението, ако не слуша, а то често не слуша.
  Това е, с което разполага България, по-добро няма.
  Аз продължавам да спазвам ограниченията и да пазя възрастните си роднини и все повече се притеснявам не за корона вируса, а за икономическите последици.

 86. 86 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Поне гей-парад да има, като няма военен! А и гейовете са далеч по-цветни, радостни и дискотечни от зелените чорапи! Даже бих препоръчал два гей парада - и за 9-ти септември! Да облекат съветския идиот с шмайзера от МОЧА с гей-бельо - това ще ни отвори докрай към света и ще бъдем на първа страница по големите медии.

 87. 87 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  До коментар [#13] от "Rodrigo":

  "Само не разбрах как така някой си там се е сдобил с личния му телефон, че да му праща заблахи на Вайбър? Тоз да не е фолк-звезда, че всеки да може да му пише?!"
  =============
  Моят личен телефон е достъпен за 630 ученици от нашето училище, за техните родители и за 70-членен персонал. Имат го в банката, застрахователното дружество, общината, мобилния оператор, кабеларката и още кой знае колко. Ако искаш да го научиш от Силистра, трябва ти половин час.

  Еретик
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Ген. Мутафчийски: "Тази година ще отбележим Деня на храбростта по един нестандартен начин" Всъщност генералът ме е изпреварил за идеята военев и гей.парад тази година да се слеят. Очаквам обаче МОЧА в гей-бельо преоблечен, розово намазан и сниман за Путя като илюстрация за статута на паметниците на Червената армия в Бг, за който сега Кремъл натиска.

 90. 90 Профил на k.bradshaw
  k.bradshaw
  Рейтинг: 125 Неутрално

  Аз не мога да разбера защо толкова много хора иронизират и саботират мерките. Кое не може да се разбере-че има пандемия и че всичко се прави, за да не колабират болниците. Дори детето ми го разбра, и прие, че оттук нататък живота ни ще бъде по - различен дълго време.

 91. 91 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 816 Неутрално

  "Мутафчийски: В щаба спорим с часове с Борисов и го сваляме на земята" - това май е вицът на извънредното положение...

 92. 92 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Ех, тия гадове. Колко пъти опитваха със сикаджията и Пеевски, сега пък смъртни заплахи за новото слънце над короната. Дайте му двайсетина гавазина от НСО, да се почувства като част от шайката.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 93. 93 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3877 Весело

  Нека ген.майор , проф. д-р.....Мутафчийски не забравя , че сваля на земята ген. лейтенант.....тоест , по-старши !

 94. 94 Профил на Angelo Badalamenty
  Angelo Badalamenty
  Рейтинг: 381 Любопитно

  До коментар [#29] от "The Rock":

  Вие явно се борите за премахване на Evidence-based практиката и завръщане към Мангъров-based такава или излъчване на друг цар-авторитет който да питаме за съвет.

 95. 95 Профил на Stargazer
  Stargazer
  Рейтинг: 1164 Весело

  "Понякога спорим с часове и ние наистина го сваляме на земята."Много силен тоз щаб.И много опасен.Каратист, футболист и тенисист в едно, свалят на земята. Интересно как- с маваши гери-та, подсичания или просто удар с тенис ракета?На това му казвам аз агресивни преговори.П.П. А някаква информация този човек по темите, по които трябва да отговаря ще даде ли? За какво мрънка за икономика примерно? Работа няма ли си? И защо болниците са затворени???
  —цитат от коментар 9 на lilithi


  Ами на такива въпроси-такива отговори! 65000 пъти му задават един и същ тъп,та тъп въпрос за това кой кого командвал или слушал или приземявал...Като им казва Б.Б.,че са мисирки,сърдят се.Също така и голямо разпитване за заплахите по телефона! Мисирки и мисири смешни!

 96. 96 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5180 Неутрално

  До коментар [#43] от "unknown artist":Смешник сте Вие. Искам да видим Вашата биография. За да я сравним с тази на Мутафчийски и да преценим от каква позиция Вие се изкавате и да видим кой е по-по-най? "Проваленият кариерист" е шеф на ВМА. И ето какво се открива на страницата на ВМА за него: Генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS е роден на 20 август 1964 г.. Медицинско образование и специализации1984 – 1990 г. - Интернатура в КОХ – ВМА – София1991 – 1993 г. - Началник в медицинска служба в поделение ІV-ти километър - ГЩ1993 – 1996 г. - Клиничен ординатор КОХ – ВМА – София1996 г.
  —цитат от коментар 82 на gerotheone

  Някъде по това време генерал Атанас Атанасов, живковски прокурор до 1989 г., е началник на РПУ - Разград.
  Не, в ДСБ няма милиционери и фуражки. Някой да не си помисли....

  Gunter glieben glauchen globen
 97. 97 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#83] от "Smile":

  Айде стига глупости. Можех да пропусна дребнавите Ви сметки кой, къде, кога е пътувал, но мрънкането Ви за ""хората, които искат да се разгодят в парка" ме вади от нерви .
  Значи всеки може да се разходжа където си иска из града без парковете, колкото си иска и никой го пита къде отиваш или колко време си навън и Вие виете като вълк на месечина за парковете. Слънцето ли свето по силно там, повече витамин Д ли се трупа там, че всички искат в парка, та парка! Другите държави не ги пускат да излязат от вкъщи, глобяват ги ако са на повече от 1 километър от вкъщи, разрешват им само за един час да излязат и ние пак сме недоволни и вием като вдовици за ..... за тези паркове! Много мрачни мисли ми се въртят в главата, като чета подобни коментари!
  НАРОДЕ????

 98. 98 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  А така - при 700 заразени, затворихме парковете , при 1500 - ги отворихме !
  При 50 заразени - затворихме МОЛовете, сега чакаме да станат 5000 - и ще ги отворим

  Точно така! Сега си проличава за кой политик важното е животът на хората, и за кой важното е подкрепата на мнозинството от тъпаците и преизбирането. Въпросът е живот или власт! И за някои като другарят Трамп отговорът е очевиден, за него другия човек е абсолютно нищо. Да видим дали бат Бойко ще тръгне по стъпките на Трамп?

 99. 99 Профил на Stargazer
  Stargazer
  Рейтинг: 1164 Весело

  Мутафчийски може ли да каже, кои са огнищата в провинцията, пламнали след "масовото пътуване по Цветница и Великден"???
  —цитат от коментар 18 на Virgin

  Ми най-вероятно може,ма нема кой да го пита! Ти си запази въпроса за след Гергьовден,после накуп да му ги зададеш!

 100. 100 Профил на Помяр
  Помяр
  Рейтинг: 566 Неутрално

  "... спорим с премиера с часове ..."

  Склонен съм да се съглася. Когато срещу ти е завършен идиот, спориш с часове и накрая пак си на изходна позиция. Когато обаче има мозък в черепната кутия на събеседника водиш ДИСКУСИЯ.

  Българинът е едно изключително неприятно създание.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK